Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 06. 2012.

Kfor uklonio barikade, bez incidenata

Vojnici Kfora uklonili su su tokom noći barikade koje su postavili Srbi na putu ka mestu Rudare i tom prilikom nije bilo nikakvih incidenata

s
s
U saopštenju dostavljenom Tanjugu, Kfor ističe da je akcija izvedena kako bi se "doprinelo mirnom i sigurnom okruženju" kao i "sprečavanju nezakonitih prelazaka" administrativne linije.
-Kfor je trenutno angažovan na razgovorima sa predstavnicima lokalnog stanovništva. Kfor ujedno apeluje da svaki vid protesta bude miran i ne ugrožava slobodu kretanja. Zatvaranje alternativnog prelaza omogućava jedinicama Kfora da ispunjavaju svoje osnovne zadatke kako bi doprineli sigurnom i mirnom okruženju- navodi Kfor u saopštenju.
kraj 1

Srbi postavili nove barikade u Zvečanu

ZVEČAN, 16. juna (Tanjug) 22.00 h - Srbi sa severa Kosova večeras su postavili nove barikade na magistralnom putu Leposavić - Priština u mestu Rudare u opštini Zvečan, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta.

Srbi su nove barikade postavili u znak protesta zbog zatvaranja alternativnih putnih pravaca na severu Kosova od strane Kfora. Barikade koje su večeras postavili Srbi u Rudaru postavljene su po cik-cak sistemu, a čine ih istovarena drva, balvani i veliki betondski blokovi.

Nove barikade su postavljene na istoj lokaciji na kojoj su se nalazile i one stare koje je Kfor uklonio pre 15 dana.

Tada je zbog uklanjanja tih barikada došlo do sukoba između građana i međunarodnih vojnika u kojima je troje Srba povređeno i oko dvadesetak vojnika Kfora od kojih dvoje ozbiljnije.

 


box
Ivanović: Akcija Kfora podigla tenzije na severu Kosova
 Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je akcija Kfora, čiji su vojnici jutros zatvorili alternativni put oko prelaza Brnjak, bila nepotrebna i da je podigla tenzije na severu pokrajine.
Ivanović je u izjavi Tanjugu ocenio da razume inicijative Kfora onda kada je ugrožena njihova sloboda kretanja, ali da zatvaranje obilaznice i alternativnog puta koji koriste Srbi ni na koji način ne ugrožava bezbednost međunarodnih vojnika.
On je apelovao na predstavnike Kfora da svoje aktivnosti prilagode nastaloj situaciji i da "sačekaju pregovore koji se najavljuju u vezi sa severom Kosova".
-Mislim da se moraju tražiti politička rešenja za ovu situaciju koju imamo na severu pokrajine i sever Kosova se mora u političkom i pravnom smislu definisati, ali Kfor u tom procesu nema neku veliku ulogu- rekao je Ivanović.
Državni sekretar u Ministarstvu za KiM je istakao da se uloga Kfora mora svesti na to da pruži bezbednost za sve one koji ovde žive, pre svega Srbe koji su, kako je rekao, jedina etnička zajednica u pokrajini koja je istinski ugrožena.
Kfor podseća da se takođe bori protiv "nedopustivog zastrašivanja lokalnog stanovništva koje je pod finansijskim pritiscima odvraćano od korišćenja zvaničnog prelaza".
Sada, dodaje Kfor, korišćenjem zvaničnog prelaza postiže se normalizacija situacije.

s2
s
Kfor ne može da potvrdi izveštaje da je jedan civil ranjen kada je Kfor ispalio tri gumena metka u vazduh kako bi odvratio demonstrante koji su se, kako se kaže u saopštenju, peli na vozila Kfora u mestu Termohi.
Kfor može da potvrdi da je opšta situacija mirna i poziva sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza, zapaljivih izjava i nasilja, navodi se u saopštenju.
 

Srbi iz Ibarskog Kolašina su se povukli sa puta Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Štuoce nakon što ih je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić pozvao da se raziđu.

Srbi, koji su od jutros bili okupljeni u ovom mestu nakon što je Kfor blokirao prolaz u ranim jutarnjim satima, vratili su se prema Zubinom Potoku.
I italijanski vojnici Kfora povukli su se iz Štuoca u koloni od petnaestak borbenih vozila.
Ristić je izjavio novinarima da je tokom dana ima razgovore sa predstavnicima Kfora.

On je kazao da su predstavnici Kfora preneli da nemaju komandu da zatvaraju druge alternativne puteve na severu Kosova, a da je put preko sela Banje bio isuviše blizu prelazu Brnjak i da su ga zbog toga morali zatvoriti.
-Jedino što nam preostaje je odlučna i mirna borba-rekao je Ristić uz naglasak da se nada da će na kraju mnogi shvatiti da Srbi sa severa Kosova ne žele integraciju u tzv. kosovske institucije.

kfor
kfor
U mestu Štuoce, u blizini brane Gazivode, okupio se veći broj Srba nakon što su vojnici Kfora pod punom opremom za razbijanje demonstracija u tom mestu blokirali magistralni pravac Kosovska Mitrovica-Ribariće.

Italijanski vojnici Kfora su nakon ranjavanja Srba, preko razglasa zatražili od okupljenih Srba da ne prilaze i da ostanu na rastojanju od oko 70 metara od njih.

Dve osobe  su ranjene gumenim mecima u mestu Štuoce kod Zubinog Potoka danas su dovežene u Dom zdravlja u Zubinom Potoku, gde su posle saniranja povreda puštene kućama, rekla je doktorka te zdravstvene ustanove Aleksandra Stoimenov.

Dvojica Srba koji su se okupili u mestu Štuoce na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće nakon što je Kfor jutros blokirao putne pravce ka Zubinom Potoku, ranjena su gumenim metkom.

-Dva lica su dovežena u Dom Zdravlja. Oba su zadobila lakše telesne povrede od gumenog metka- izjavila je Stoimenova.

Kfor
KFOR ZATVORIO NEZVANIČNI PRELAZ KOD BRNJAKA
Kfor je jutros u 05.30 počeo akciju zatvaranja nezvaničnog prelaza u blizini Brnjaka radi, kako se navodi, sprečavanja nezakonitih prelazaka administrativne linije.
Kfor je u saopštenju naveo da je uspostavio nekoliko kontrolnih punktova i nekoliko lokacija obezbedio uz pomoć kordona.
-Ova akcija se izvodi kako bi se fizički zatvorio nezvanični prelaz.
Nakon uspešnog okončanja ove akcije, kontrolni punktovi i kordoni biće povučeni-navodi se u saopštenju.
Kfor je dodao da tokom akcije nije bilo incidenata.
-Nezvanični prelaz će nakratko biti neprohodan, kako bi Kfor mogao da postavi prepreku. Akcija je potpuno u skladu sa Kforovim zadatkom- dodaje se u saopštenju.
Alternativne puteve kod zvaničnih prelaza Jarinje i Brnjak gradili su Srbi sa severa Kosova želeći da tuda prolaze u centralnu Srbiju a ne preko zvaničnih, administrativnih prelaza.
Prema njenim rečima, oba lica su zadobila lakše povrede i nakon lekarske intervencije pušteni su kućama, ali uz napomenu da se jave narednih dana.
Jedno lice, kako je objasnila Stoimenov, zadobilo je povrede u predelu podlaktice, a drugo u predelu nadkolenice.

Nešto pre 9 časova u Zubinom Potoku čule su se sirene za uzbunu.
Na vojnoj blokadi koja je postavljena ispred tunela u mestu Štuoce može se videti nekoliko oklopnih transportera i kordon italijanskih vojnika Kfora u opremi za razbijanje demonstracija.
Vojnici Kfora rano jutros su onesposobili alternativni put koji vodi iznad sela Banje, što je bio i povodom za postavljanje punktova.

Ovaj put su Srbi iz Ibarskog kolašina koristili od izbijanja krize prošlog leta kako bi zaobilazili zvanični administrativni prelaz Brnjak.

yubin
Ristić: Kfor na strani Prištine, nastavak nasilja
 Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić smatra da se jutrošnjom akcijom onesposobljavanja alternativnog puta koji vodi iznad sela Banje na severu Kosmeta, Kfor "stavio na stranu Prištine" i da pokušava da Srbe "u potpunosti zatvori, blokira i stavi u žice".
Ova akcija predstavlja "nastavak nasilja" i rešenost da nateraju stanovništvo da prolazi preko glavnog prelaza kako bi počeli sa primenom uredbe o registarskim oznakama i ličnim dokumentama, kazao je Ristić za Tanjug.
Ristić, koji je oko 9.30 došao u Štuoce, rekao je da je Kfor ovom akcijom pokazao nameru da se "stavi na stranu Prištine" i "rešio da nas u potpunosti zatvori, blokira i stavi u žice".
Prema njegovim rečima, alternativnim putem u selu Banje su praktično prolazili obični građani.
-Tu uopšte nije prolazila komercijalna roba, uostalom, vojnici Kfora su bili na tom putu i kontrolisali su čitav saobraćaj i potpuno su svesni toga, ali oni jednostavno žele da istraju u toj nameri da nateraju stanovništvo da prolaze preko glavnog prelaza kako bi počeli sa primenom uredbe o registarskim oznakama i ličnim dokumentama- istakao je Ristić.
Očigledno je, tvrdi Ristić, da Kfor to radi u interesu Prištine, ali narod "treba da ostane trezven i da nastavi da se opire ovakvim njihovim potezima".
-Mi ćemo koristiti ostale alternativne puteve, napravićemo i nove, ovo je naša zemlja, ovo su naše kuće, nemamo drugi način. Svakako, ako nema slobode kretanja za nas, neće je biti ni za njih u punom smislu te reči- kazao je Ristić.
On je naglasio da je međunarodna misija ta koja ograničava slobodu kretanja i da svi pokušaji dogovora o mirnom rešenju "budu veoma brzo izigrani sa njihove strane".
U međuvremenu, u Zupču na istom magistralnom putu oko 9 sati Kfor je počeo selektivno da propušta vozila koja su dolazila iz južnog dela Kosovske Mitrovice.

Kako saznaje Tanjug, u toku je akcija onesposobljavanja alternativnog putnog pravca preko sela Banje koji su Srbi iz Ibarskog kolašina koristili od izbijanja krize prošlog leta kako bi dolazili ili odlazili na sever Kosova.

Alternativni putni pravac preko ovog sela bio je dugačak oko tri kilometra i zaobilazio je jedan od dva zvanična prelaza na severu pokrajine, Brnjak.

nato
Čelnici Opštine Zubin Potok: Naredba stigla iz baze NATO-a
- Kfor neće dirati ostale alternativne puteve na severu Kosova jer je iz NATO komande iz Brisela stiglo samo naređenje da se onesposobi put u mestu Banje kod prelaza Brnjak, izjavio je danas predsednik Skupstine opštine Zubin Potok Stevan Božović.
Božović je to izjavio za agenciju Beta nakon sastanka koji je zajedno sa predsednikom opštine Slavišom Ristićem vodio sa jednim od komandanata Kfora Dejvidom Konradom.
Prema Božovićevim rečima, vojnici Kfora povlače se pošto su prekopali put koji vodi pored prelaza Brnjak, a isto će učiniti i Srbi okupljeni na više mesta u Kolašinu kako ne bi bili optuženi za eventualne nerede.
Današnjom akcijom Kfora ugrožena su sela Brnjak, Banje i ostala mesta na tom lokalitetu, rekao je Božović i dodao da će Srbi nastaviti da koriste druge sporedne puteva do centralne Srbije i da neće pristati da ih nasilno integrišu u institucije samoproglašene države Kosovo.
Sastanak Ristića, Božovića i Konrada bio je upriličen u cilju rešavanja novonastale situacije nakon jutrošnje akcije zatvaranja putnog pravca u selu Banje koji vodi ka Srbiji.
Magistralni putni pravac Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Zupče od 8 sati je blokiran, a italijinski vojnici Kfora nisu dozvolili Tanjugovom novinaru da tuda prođe.

Kfor je blokirao i putni pravac Zvečan-Zubin potok na punktu u Jagnjenica, a na obe lokacije vojnici su razvukli bodljikavu žicu i preprečili oklopna vozila.

ministarstvo
Apel Srbima sa Kosova i Kforu da se uzdrže od nasilja
 Ministarstvo za Kosovo i Metohiju apelovalo je danas na sve strane da se uzdrže od nasilja i pozvalo Kfor da ne primenjuje silu, odnosno da se striktno ponaša u okviru svog mandata a Srbe u pokrajini da ne nasedaju na provokacije.
-U ovom veoma osteljivom trenutku, kada je dijalog privremeno obustavljen, dok se ne završi proces formiranja institucija Republike Srbije, međunarodno prisustvo mora ne samo da se kreće u okvirima mandata, već da oprezno postupa kako ne bi nijednim postupkom stvorilo dodatno nepoverenje u svoju nepristrasnost-navodi se u saopštenju.
Dodaje se da svi akteri u pokrajini moraju da budu svesni da je situacija veoma zapaljiva, zbog čega je Ministarstvo pozvalo Kfor i Srbe sa severa Kosova da se maksimalno uzdrže od rizičnih poteza koji mogu dovesti do neželjenih posledica.
-Svaka eskalcija sukoba može dovesti do nasilja sa nesagledivim posledicama. Svi činioci u Pokrajini, međunarodni ili lokalni, moraju da rade na normalizaciji stanja na terenu, stvaranju atmosfere poverenja, kao nužnog koraka ka nastavku dijaloga Beograda i Prištine-dodaje se u saopštenju tog ministarstva.

 

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati