Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 02. 2009.  - Autor: DOPISNICI PRESSA

PADA CENA TOVLJENIKA

U Pomoravlju je cena žive vage svinja pala sa 180 na 140 dinara, Sremu sa 150 na 120, u Banatu prodaju i za 110 dinara

s
s

Uzgoj svinja nesiguran posao... Sve vodi ka zatiranju stočnog fonda

Prošle nedelje došlo je do pada žive vage cene svinja i prasića, što ukazuje na nov poremećaj na domaćem tržištu stoke. Vojvođanski proizvođači procenjuju da je do toga došlo zbog najave ministra trgovine da će u Srbiju biti uvezeno meso.

Na stočnoj pijaci u Paraćinu u subotu tovljenici su se mogli pazariti za 140 dinara po kilogramu žive mere, a do pre desetak dana cena je bila oko 180 dinara. Pojeftnila su i prasad, koja umesto 220 dinara za kilogram, sada koštaju 180. Slično je i u Jagodini i Ćupriji. Mada je tovljenika i prasića u ponudi malo, kupaca je još manje, pa prodavci spuštaju cene da ne bi vraćali neprodatu stoku.

- U subotu sam kupio svinju od 140 kilograma za 140 dinara žive vage. Nema dovoljno stoke, ali nema ni kupaca, jer su svima prazni džepovi. Sem toga, uobičajeno je da posle januarskih praznika i slava cena tovljenika u februaru pada - rekao je Miroslav Radovanović, jedan od retkih kupaca.

a
slika

Očekuje se pojeftinjenje mesa

Mesar Robert Bartok sa Bagljaša u Zrenjaninu očekuje pojeftinjenje žive mere.

- Čuo sam da će tovljenici pojeftiniti verovatno zbog poskupljenja kukuruza, čija se cena popela već na 11 dinara za kilogram. Kad pojeftini živa vaga, i mi mesari ćemo spustiti cene - kaže Bartok.

Na samu najavu većeg uvoza mesa, cena tovljenika u Sremu pala je sa 150 na 120 dinara za kilogram. Prasad su zadržala cenu od 300 dinara za kilogram. Strahujući da bi mogli ponovo da dožive fijasko sličan onome od pre nekoliko godina kada tovljenike niko nije hteo da kupi ni po 50 dinara, u mnogim mestima se formiraju udruženja poljoprivrednika i stočara. Sremske stočare ozlojedila je računica ministra trgovine Slobodana Milosavljevića da bi kilogram žive vage tovljenika, po paritetima koje je sam kalkulisao, trebalo da košta 80 dinara. Udruženja poljoprivrednika traže da se ponašanjem ministra trgovine pozabavi predsednik Boris Tadić.

Nisu zaboravili Sremci da su u vreme dok je Milosavljević bio ministar poljoprivrede morali da dižu barikade na putevima zbog cene tovljenika od 50 dinara, da bi potom osetili i policijske pendreke. Sve je okončano neviđenim pokoljem svinja i matičnih zapata.

Slično misle i u susednom Kuzminu. Jova Makitanović sada ima 200 tovljenika i kaže da diže ruke od daljeg tova svinja.

- Svi pominju jeftin kukuruz od devet dinara, a zaboravljaju da od toga nema koristi ako je sve drugo poskupelo. Samo komponente u premiksima poskupele su tri puta od lane. Sojina sačma je 50 dinara za kilogram i niko ne pita zašto je to tako. Samo u Srbiji kilogram soje vredi kao 600 grama sojine sačme, koja je nusproizvod, a svuda u okruženju je taj odnos 1:1,2 - kaže Makitanović.

Po njegovim rečima, cene tovljenika su bile izuzetno visoke i zbog cena prasadi. Krmače su poklane u vreme kada je cena tovljenika bila 50 dinara, treba vremena da se obnovi zapat, pa prasad i dalje drže cenu od 300 dinara za kilogram. On procenjuje da će se cena tovljenika stabilizovati na 120 do 130 dinara i da bi to bila neka realna cena za sadašnje uslove tova.

Stočar iz Melenaca kraj Zrenjanina Dragomir Davidov, kaže da u ovom trenutku ne zna pošto su svinje.

- Sve je u ovoj državi ludo, živimo od danas do sutra. Čuo sam da su mali proizvođači prisiljeni da prodaju živu vagu svinja za 110 dinara po kilogramu, ucenjuju ih prerađivači jer nemaju ugovorenu proizvodnju. Mi farmeri još držimo na 150 do 160 dinara za kilogram žive vage tovljenika. Očito da država želi da uništi male proizvođače koji svinje gaje za svoje potrebe, pa im pretekne za prodaju. Novim propisima više i neće moći da prodaju životinje iz dvorišta. Država im oduzima jedini kakav-takav izvor prihoda, a ovamo se zalaže za zadržavanje mladih na selu, što je licemerno - kaže Davidov, jedan od najvećih proizvođača svinja u srednjem Banatu. On predlaže da se stočari udruže i naprave svoju klanicu preko koje bi prerađivali i plasirali meso, pa bi bili mnogo zaštićeniji.

- I država bi mogla da nas podrži u osnivanju klanice, kao što pomaže voćare u nabavci hladnjača da bi mogli da se suprotstave trgovačkom lobiju. Meso bi bilo jeftinije, a zaradu ne bi odnosili posrednici i trgovci - tvrdi Davidov.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.