Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 11. 2009.  - Autor: V. TRTOVIĆ

Profesorima zabranjeno da ispituju

Četvorici profesora matematike na Tehničkom fakultetu u Čačku zbog male prolaznosti oduzeto pravo da ispituju u novom roku. Ispite obavlja profesor iz Kosovske Mitrovice

s
Čačak, Kod novog profesora želi da polaže 700 studenata

Mnogo prijavljenih za ispit... Kod novog profesora želi da polaže 700 studenata

Rukovodstvo Tehničkog fakulteta u Čačku četvorici profesora matematike oduzelo je pravo da ispituju studente u novom oktobarskom ispitnom roku zbog veoma male prolaznosti. To je dovelo do toga da veoma mali broj studenata može da upiše godinu prema Bolonjskoj deklaraciji.

Umesto njih ispite drži novi profesor iz Kosovske Mitrovice, angažovan po ugovoru o radu. Studenti su mahom zadovoljni odlukom, što pokazuje i to da je u novom roku podneto oko 700 prijava za ispite iz matematike. Ispiti se održavaju svakog petka! Ranije je u jednom roku najviše 50 studenata prijavljivalo matematiku. Neki od prozvanih profesora tvrde da nije tačno da je prolaznost na ispitima bila veoma mala, navodeći da se na ovaj način stvara veštačka prolaznost!

Napuštali fakultet

Od 2004. godine čak 1.560 studenata Tehničkog fakulteta nije položilo matematiku! Ima apsolvenata koji čitavih 15 godina nisu uspeli da polože matematiku iz prve godine studija. Studenti navode da su zbog male prolaznosti na ispitu iz matematike mnogi napustili fakultet ili su se prebacivali na druge fakultete. Svoju priču uglavnom započinju rečenicom: „Apsolvent sam, a ostala mi je matematika iz prve godine".

- Kod pojedinih profesora prolaznost na ispitu bila je nula! Od stotinak studenata niko ne zna ni za šesticu! Ispiti iz matematike imaju veliki broj kolokvijuma, na nekim godinama čak devet! Uslov da prođeš na kolokvijumu je da znaš 100 odsto od pitanja. A onda te čeka usmeni... Događalo se da posle odslušane godine od cele generacije ne položi nijedan student ili svega dvoje-troje! Neki od profesora su izuzetni stručnjaci, ali su kao pedagozi čista nula. Kod pojedinih ne znamo da li je ikada neko dobio desetku, jer navodno samo Bog zna za toliko. Pokušavali smo i ranije da ukažemo na ovaj problem, pisali peticije, davali profesorima negativne ocene, ali ništa nije pomagalo. I došlo se do pitanja kako završiti elektrotehniku, kad je u 80 odsto predmeta zastupljena matematika, i sve ostalo položiš, ali ne i matematiku!? Sada kada se mogu izbrojati studenti koji mogu da upišu sledeću godinu, fakultet je bio primoran da udalji ove profesore. Pri tom, neki od profesora rade i na privatnim fakultetima, ali je na njima prolaznost iznad 90 odsto! - ispričali su studenti, koji su listom zahtevali anonimnost, jer sumnjaju da će ih isti profesori sačekati već za nekoliko meseci...

Prof. Dr Jeroslav Živanić, dugogodišnji dekan Tehničkog fakulteta, priznaje da se problem veoma male prolaznosti na ispitima iz matematike godinama stavljao pod tepih i da fakultet do sada nije bio zreo da preduzme konkretne korake.

a

Sve svaljeno na studente

Dekan Tehničkog fakulteta Jeroslav Živanić smatra da se teret Bolonje mora ravnomerno rasporediti na profesore i studente.

- Do sada je teret Bolonje svaljen samo na leđa studenata. Studenti iz okolnih zemalja, koji nisu ništa pametniji, već sa svoje 23 godine rade doktorske disertacije, a kod nas u 26. godini još polažu matematiku! - primećuje dekan Živanić.

- Na nekim elektro-odsecima prolaznost studenata na ispitima iz matematike i nekih drugih predmeta bio je nula! To je prevelik balast za fakultet i zbog toga smo uveli ispitni rok oktobar 3. Profesori sa katedre matematike nisu suspendovani, drže i dalje predavanja, ali ne mogu ispitivati studente u ovom roku. Za to smo angažovali profesora po ugovoru Vladicu Stojanovića sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kosovske Mitrovice. To nam dozvoljava statut fakulteta. Još ne znamo kakav je rezultat, jer polaganje ispita još traje - kaže dekan Živanić, dodajući da problem male prolaznosti iz matematike postoji poslednjih 15 godina, ali se nije uočavao, jer su ranije studenti mogli i da apsolviraju, a da ne polože matematiku iz prve godine. Dekan kaže da se ništa nije moglo preduzeti sve dok nije promenjen statut fakulteta.

Necivilizacijski postupak

Jedan od profesora, Mališa Žižović, koji matematiku predaje 38 godina, smatra da je sve urađeno krajnje necivilizacijski. Prema njegovoj proceni, prolaznost studenata na pismenom ispitu bila je oko 60 odsto, dok je na usmenom taj procenat bio stoprocentni! On navodi da je njegov predmet ove godine položio 71 student, ali nije mogao da kaže od kolikog broja prijavljenih.

- Izuzimanje cele katedre nikada u istoriji Univerziteta nije urađeno! I da se dovede jedan čovek koji sada ispituje 56 predmeta, čak i ispite koji su postojali pre 20 godina! Ko god na elektrotehnici zna da li se struja meri u kilogramima, taj je položio! Ovim su potpuno obezvređeni oni studenti koji su nešto zaista radili! Ovo nije način da se reši bilo šta, bez rada ništa ne može da se postigne. Upozoravan sam usmeno da ne govorim javno o ovom problemu, inače mi sledi suspenzija ili otkaz - kaže prof. Žižović, potvrđujući da radi i na privatnom fakultetu.

- Nije tačno da je prolaznost na tom fakultetu znatno veća nego na Tehničkom fakultetu u Čačku. Kriterijumi su potpuno isti - zaključuje Žižović.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
1981viktor [neregistrovani]
 [31.01. 2013., 23:56]

malisa zizovic mucitelj srpske dece

malisa zizovic je mucitelj Srpskih studenata na ovom fakultetu ,prolaznost kod njega je 1% ,covek je stvarno bolestan i treba mu oduzeti pravo da predaje .mozda jeste dobar predavac ali znam ljude koji su i 30 puta izlazili sa solidnim znanjem ,i nije hteo da ih pusti pa su ostali tu gde jesu,tu bez posla ,bez ikakve nade.Sramota.Srbija medju sljivama

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.