Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Afera "Vinograd"

04. 03. 2010.  - Autor: Ekipa Pressa

Živković: Pare mi dao Koštunica!

Bivši premijer Zoran Živković izjavio je juče da je milionski vredan vinograd u Krčedinu „dobio" od Vojislava Koštunice!

1
Ne može mi niko ništa, jači sam od sudbine... Zoran Živković

U intervjuu koji je dao dnevnom listu „Danas", Živković je priznao da je odlučio da se bavi vinarskim biznisom još dok je bio u politici i da je za svog mandata doneo uredbu na osnovu koje je od Koštuničine vlade 2007. dobio, bespovratno, 41 milion dinara!?!

a

Priviđaju mu se političke kampanje

U nedostatku argumenata i pravih odgovora na naša konkretna pitanja Zoran Živković je juče ponovo ustvrdio da se protiv njega vodi politička kampanja, navodno „deseta po redu", a sve sa ciljem da se spreči njegov povratak u politiku (!?!). On je čak na posredan način optužio Press da ugrožava njegovu bezbednost:

- Nakon početka najnovije kampanje, poučen iskustvom iz ranijih godina, preduzeo sam potrebne mere koje imaju preventivni karakter. Priče o bogatstvu, posebno sumnjivog porekla, odavno su evidentirani kao mogući mamac kriminalnom podzemlju da izvrši neko teško krivično delo koje ugrožava ličnu i imovinsku sigurnost prozvane ličnosti - rekao je Živković.

Press kategorično odbacuje ove insinuacije i optužbe bivšeg premijera. Mi ne pretimo nikome i ne ugrožavamo ničiju sigurnost. Mi samo radimo svoj posao. Samo pitamo. Jer, građani Srbije imaju puno pravo da znaju kako se to bivši premijer od vlasnika dela tatine kuće i dva stara automobila izrodio u bahatog bogataša.

Novinar „Danasa" propustio je da upita Živkovića da li je, u najmanju ruku, sukob interesa to što je on sam sebi namestio zakonske uslove za dobijanje više od 500.000 evra državne subvencije. Međutim, Živković (koji je i kolumnista „Danasa") ponovo je, uz obilnu asistenciju novinara istomišljenika, optužio Press da vodi „kriminalnu kampanju" protiv njega i čak ugrožava sigurnost njegove porodice (pogledajte antrfile)!?!

Opet 60 miliona

Zoran Živković je precizirao da je njegova firma „Kuća vina Živković" sa preduzećem „Agrounija" iz Inđije, po sistemu pola-pola zasadila vinograd koristeći subvenciju iz agrarnog fonda.

- Investicija u vinograd u poslednje tri godine je preko 60 miliona dinara od čega je 41 milion iz subvencije za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Ali, nisam ja imao nikakvu protekciju, to sam, inače, dobio kad je predsednik Vlade bio Vojislav Koštunica, tako da je svaka sumnja u neki bočni ulaz besmislena... Danas je vinograd bezmalo u punom rodu i prirodno je da njegova aktuelna vrednost visoko premašuje uloženu investiciju - rekao je Živković.

Naravno, Živković je namerno propustio da objasni kako je mogao da sa 60 miliona dinara podigne 47 hektara vrhunskog vinograda kad najbolji srpski vinari tvrde da je za to potrebno više od milion evra! Takođe, novinar se nije „dosetio" ni da Živkovića priupita kako je on to sklopio posao sa „Agrounijom", firmom čiji je vlasnik Miodrag Kostić Kole?! Koliko je novca uložio Živković, a koliko Kostić? Ta pitanja, zasad, ostaju bez odgovora.

Bivši premijer je, svesno ili nesvesno, priznao i da je zloupotrebio funkciju predsednika Vlade da bi sebi stvorio što bolje uslove za ulazak u vinarski posao. On je objasnio kako je „dugo razmišljao" čime da se bavi kada ode iz politike, a onda je odlučio da to bude vinarstvo, „zato što ne zna nijednog propalog vinara u istoriji":

3

- Ja sam hteo novi vinograd, to je bio prvi korak. Dobro je što je 2003. godine jedna pametna Vlada uvela neke jako dobre mere podsticaja poljoprivredne proizvodnje. Slučajno sam ja bio predsednik te Vlade... To su uredbe kojima se stimulišu zasadi vinove loze, hmelja, voća... U slučaju vinograda, to znači da vam država vrati skoro 100 posto onoga što ste vi uložili u podizanje vinograda - rekao je Živković.

Vreme je za bogatstvo...

Bivši premijer je ponovio tvrdnju da je za ulaganje u opremu „za vinifikaciju grožđa", dobio povoljan kredit preko Fonda za razvoj.

- U petoj-šestoj godini bi trebalo da se vrati kredit. I onda je vreme da se postane bogat... - pohvalio se ekspremijer.

Međutim, u Fondu za razvoj ponovili su nam samo da, prema njihovoj evidenciji, Živkoviću i njegovoj firmi nikada nije dodeljen kredit ovog Fonda!?! Živkovićeve tvrdnje i njegovo javno priznanje „nameštanja" državnih para niko od nadležnih juče nije hteo da komentariše.  

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.