Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 03. 2010.  - Autor: (D. J. V. - D. I.)

Uzeo 100 „punta" da bi zaustavio druge SMS lopove!

Predrag Bećirić, vođa uhapšene grupe koja je nameštala SMS licitacije Državne lutrije na RTS-u i Pinku, ispričao je policiji da je uzeo više od 100 „punta" na Javnom servisu samo da bi se dokazao kao najuspešniji haker u Srbiji!

s
Zaplenjeni automobili čekaju nove vlasnike

Premije SMS licitacija... Zaplenjeni automobili čekaju nove vlasnike

Bećirić je posle hapšenja policijskim inspektorima rekao da je hteo da odustane od prevare kada je uzeo prvih 30 „puntića", ali da je nastavio samo da bi sprečio bandu iz unutrašnjosti Srbije da preuzme njegov „posao"!?!

Predrag Bećirić

Kad zasvrbe prsti

- Bećirić nam je rekao da je u jesen prošle godine, pošto je uzeo prvih 30 „punta" hteo da odustane od daljeg nameštanja SMS licitacije. Kaže da mu je to bilo dosta i da je već tada imao problema sa organizacijom preprodaje automobila. I zbog toga je bio rešio da se primiri i da radi samo velike „ulove" na Pinku... - kaže za Press sagovornik blizak istrazi.

Ali, kako se posle pet, šest dana „odmorio" od nameštanja licitacija, Bećirić je ponovo seo za kompjuter.

- Jedne večeri mu je, kako nam je rekao, bilo dosadno, pa je seo za računar da vidi kako teče licitacija. Tada je i sam provalio da jedna druga grupa hakera iz unutrašnjosti pokušava sebi da namesti automobil! E, tu se zainatio! Kako kaže, zasvrbeli su ga prsti, rešio je da ih to veče pobedi i uzme još jedan „punto"... I tako se, narednih više od 80 dana, on zapravo takmičio sa ostalim grupama koje su pokušavale da nameste licitacije. Na kraju, uzeo je više od 100 kola... - prenosi sagovornik Pressa.

b

Lutrija: Štitićemo svoje igrače

Državna lutrija Srbije saopštila je da je istragom potvrđeno da nije bilo nikakvih upada u sistem Državne lutrije Srbije, i zahvaljujući visokoj zaštiti sistem DLS ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

„Po završetku sudskog postupka i nakon utvrđivanja svih činjenica, vezano i za obeštećenje onih igrača za koje bude utvrđeno da je trebalo da budu dobitnici, Državna lutrija Srbije će postupiti u skladu sa odlukom nadležnih organa, a štiteći pravo i interes svojih igrača", navodi Lutrija.

Danima u javnosti traje polemika i o tome da li je Bećirić uopšte kriv, jer on nije provalio u sistem Državne lutrije, već je osmislio, pomoću sopstvenog programa, kompjutera i mobilnih telefona kako da odredi dobitnu kombinaciju. Takođe, postavlja se i pitanje da li građani koji su učestvovali u ovoj nagradnoj igri mogu da tuže organizatora, Državnu lutriju Srbije.

Član Društva sudija Srbije Omer Hadži Omerović kaže da svako ko smatra da je prevaren može da podnese tužbu protiv organizatora ove igre u parničnom postupku. Ali, eventualna šteta može realno da se utvrdi tek kada se završi postupak protiv osumnjičene kriminalne grupe. Profesor Pravnog fakulteta Goran Ilić kaže da bi, osim parničnog, građani mogli da pokrenu i krivični postupak protiv onih koji se sada nalaze u zatvoru.

a

SBPOK: Između ludaka i genija

Stručnjaci SBPOK-a za visokotehnološki kriminal zapanjeni su, kako saznajemo, stručnošću Predraga Bećirića!

- On je, po svemu što smo saznali u istrazi, kompjuterski genije. Bećirić je pomoću svog sistema, na osnovu svojih proračuna, bukvalno za jedno veče uspeo da provali da drugi nameštaju igru. Posle saslušanja komentarisali smo gde je on na lestvici između genija i ludaka... - objašnjava sagovornik Pressa.

- Učesnici SMS licitacije mogli bi da tuže i one koji su nezakonito prisvojili korist, odnosno ovu grupu, i pokušaju da ostvare ono za šta smatraju da su oštećeni. Ali sve to tek nakon okončanja krivičnog postupka pred Specijalnim sudom, gde će se utvrditi koliko je ova grupa nezakonito osvojila - kaže Ilić.

Jalove tužbe učesnika

Advokat Milenko Radić takođe misli da svako može podneti tužbu, ali upozorava građane da to može biti jalov posao, koji će ih dodatno koštati.

- Građani koji smatraju da su prevareni moraju imati sačuvane SMS poruke kao dokaz da su učestvovali u toj nagradnoj igri. Zatim, moramo imati pravosnažnu presudu da je ova grupa zaista prevarila državu i ukrala automobile, jer ako nije, onda je sve u redu, i građani nisu oštećeni. Konačno, svakog građanina koji podnese tužbu mnogo će više koštati takse i usluge advokata od nekoliko stotina dinara koje su dali za te poruke - naveo je Radić.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.