Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 06. 2010.  - Autor: (S. V. - B. B.)

Srbija u evropskom ćorsokaku: Kosovo jeste uslov za EU!

Posle izjave britanskog ambasadora Stivena Vordsvorta jasno je da će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova ako želi da uđe u Evropsku uniju

s
Britanski ambasador Stiven Vordsvort

Nemoguć uslov Srbiji... Britanski ambasador Stiven Vordsvort

Najnovija poruka britanskog ambasadora u Beogradu Stivena Vordsvorta da Kosovo i prijem u EU za Srbiju više nisu odvojeni procesi, jasna je poruka da će naša zemlja morati da prizna Kosovo ako želi u EU, tvrde politički analitičari za Press. Prema njihovim rečima, to je i dokaz da srpski političari „lažu i zamajavaju" narod pričama da je prijem u Uniju odvojen od statusa južne srpske pokrajine.

Analitičar Slobodan Antonić kaže da je Vordsvort „direktno poručio da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za nastavak evropskih integracija".

- Njegova izjava je primer tzv. diplomatskog spinovanja, kada se pokušava da se diplomatijom izvrnu činjenice. Konkretno, ovde se radi o sakrivanju nedostatka entuzijazma u EU, pre svih u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, za prijem Srbije u Uniju. A istovremeno se predstavlja da je Srbija kriva što se, kako se to kaže, „ne suočava s realnošću na Kosovu" zbog čega se od nas zahtevaju „dodatni napori" - navodi Antonić.

EU više ne može biti glavna priča u Srbiji

On dodaje da se posle Vordsvortovih reči otvara i pitanje iskrenosti političara u Srbiji.

- Dakle, naši političari lažu. Oni zamajavaju narod kada pričaju da će s evropskim integracijama sve biti u redu, kao, eto, još samo Mladića da uhvatimo. To je neodgovorna politika. EU više ne može biti glavna priča u Srbiji. Ne možemo se i dalje ponašati kao da je sve u redu. Političari građanima duguju istinu koja glasi - EU je manje-više gotova stvar.

Antonić kaže da Srbija ne sme da se odriče nacionalnih interesa zarad maglovite i neizvesne evropske budućnosti i mora ozbiljno da razmišlja o alternativi politike da „EU nema alternativu":

- Jedna od opcija bi bila da Srbija nastavi po principu „u se i u svoje kljuse", da ne napušta ideju evrointegracija, ali da više ne čini nikakve ustupke.

Urednik „Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović" kaže da je Vordsvort samo objavio ono što je duži period politika Zapada.

- Ona glasi - Srbiji će biti dozvoljeni minimalni koraci ka EU ukoliko ona pravi krupne korake ka prihvatanju nezavisnosti Kosova. Oni ne traže eksplicitno priznanje, ali to nikoga i ne zanima. Traže da mi svojim postupcima ne ometamo nezavisnost Kosova - ulazak u međunarodne institucije, da ne blokiramo prisustvo Kosova samitima i konferencijama, da ne lobiramo protiv nezavisnosti, dok oni istovremeno vrše pritisak na države koje nisu priznale KiM da to učine. Od nas se traži i da ništa ne preduzimamo posle odluke MSP-a - objašnjava Vukadinović.

Vukadinović: Dajemo Telekom zbog jednog koraka ka EU

On smatra da se vlast „licemerno ponaša" i da političari, nezavisno da li su vlast ili opozicija, moraju da smognu snage i saopšte da EU nije realna, spasonosna i dobitna opcija kao što je bila pre deceniju-dve.

- Godinama pričam da je to iluzija. Čak i nezavisno od kosovskog pitanja. Oni će nama odobriti ratifikaciju SSP-a, a onda će ispostaviti nove zahteve. Ne prodaje se 'Telekom' zarad jedne stepenice više ka EU. Nemamo mi toliko da damo i prodamo koliko oni nama prepreka mogu da nametnu. To je put bez kraja, nije vredan truda. Jedina moguća orijentacija Srbije je da sama napravi pristojnu državu - uredi institucije, zakonodavstvo, ekonomiju, uhapsi lopove, kriminalce...

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.