Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prisluškivani razgovori iz akcije „Kraba" - 2.deo

17. 07. 2010.  - Autor: D. Isailović - S. Marjanović

Davali nepotrebne lekove da bi uzeli veći mito!

Lekar sa Instituta za onkologiju I. P. u telefonskom razgovoru priznao da je pacijentima obolelim od raka davao preparate koje nije trebalo da prime,samo da bi povećao potrošnju i tako dobio više novca od farmaceutske kuće „Roš„

1
Lekar Instituta za onkologiju I. P. u razgovoru sa zaposlenima iz farmaceutske kuće „Roš" priznao je da pacijentima obolelim od raka daje preparate ove kompanije, iako ne bi trebalo da ih primaju! Ovo se jasno vidi ih transkripata prisluškivanih razgovora iz policijske akcije „Kraba", u kojoj su uhapšeni čelnici Instituta za onkologiju.

Pre ovog priznanja, lekar I. P. 21. oktobra 2009. sa farmaceutskom kućom „Roš" dogovara i kako da bude postavljen u sam vrh Instituta za onkologiju i traži njihovu podršku. U razgovoru sa Saškom (farmaceutska kompanija „Roš") I. P. je pita da li zna o razgovorima Voje (Vojislav Petrović, generalni direktor „Roš" za Srbiju, uhapšen) i Bekića i Borojevića (Nenad Borojević direktor Instituta, i Zoran Bekić, načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije).

a

Dr Mileusnić: To nije zdravstvo, to je kriminal

BEOGRAD - V. d. direktora Instituta za radiologiju i onkologiju dr Dušan Mileusnić, povodom objavljenih transkripata prisluškivanih razgovora lekara I. P., kaže za Press da on lično i svi lekari Instituta najoštrije osuđuju ponašanje učesnika razgovora iz transkripata.
On dodaje da se lekar I. P. „nije pojavio na poslu posle godišnjeg odmora" i da pravna služba Instituta razmatra njegov status.
- Istraga treba da utvrdi činjenice i svako ko je uradio nešto nezakonito treba da bude adekvatno kažnjen. To više nije pitanje iz oblasti zdravstva, već kriminala, i mi se od takvog načina rada ograđujemo - kaže dr Mileusnić.
Na pitanje Pressa šta će uraditi da se ovakve kriminalne radnje spreče,  da li će nastaviti saradnju sa farmaceutskim kompanijama i da li  je preparat „avastin" davan i van indikacija, on kaže:
- Nakon pozitivnog izveštaja Komisije za vanredni stručni nadzor Ministarstva zdravlja iniciran je nastavak unutrašnje kontrole svih istorija bolesti pacijenata lečenih hemioterapijom radi uvida u moguće stručne greške. Ne može se a priori smatrati za stručnu grešku davanje lekova van indikacija Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, jer su ove indikacije kompromis stručnih kriterijuma i finansijskih mogućnosti. Ali u novonastaloj situaciji i ovaj aspekt se ispituje. Što se tiče farmaceutskih kompanija, do sada ni sa jednom nisam imao kontakt. Imamo razumevanje za njihovo trenutno ćutanje, ali očekujemo i njihovo reagovanje.    D. ISAILOVIĆ

- Ukoliko želite da sprovedem svoje planove, moram da imam ovlašćenje, postavljenje i njega (Nenada Borojevića) iza sebe. Borojeviću gori pod nogama, ali mislim da je sam kriv za to jer nije reagovao na vreme. Saška, ti i ja smo primer povezanosti lekara i farmaceutske struke. Nego, porazgovaraj ti sa Vojom, sad je prelomni trenutak za to - kaže lekar Saški, koja mu odgovara da hoće, ali i da on „mora da bude mudar".

Transkript razgovora

Dana 22.10.2009. godine

u 13.04.45

I. P. na telefon 011/355-.... zove Saška sa br. 011/20-22-... (vlasništvo „Roš"). Kaže mu da je pričala sa Vojom (direktor „Roš" Srbija), da je „Voja oduševljen" i da smatra da I. P. treba da prihvati ulogu, ali kao v. d. ili u statusu eksperta ili privremenog direktora.

„Voja smatra da to treba tako da prihvatite, jer ako svi oni budu smenjeni, da vas ne povuku sa sobom. Voja je kao primer naveo i Đorđa Bajeca (direktora Kliničkog centra Srbije), koji je postavio 'privremenog direktora' na plastičnu hirurgiju", kaže Saška lekaru I. P.

Ona ističe da „I. P. nema konkurenciju" i dodaje da su „Borojević i Tomašević gotovi ukoliko se još jednom pojave u novinama"!

Lekar I. P. potom kaže Saški da pozdravi Zoranu (zaposlena u kompaniji „Roš", sa kojom se dogovarao oko isplate novca) i da joj kaže da od početka oktobra ima 15 novih „avastina"!

- Više od polovine „avastina" je van indikacija. Naravno, znam da je to moja potencijalna opasnost, dobio sam ovlašćenje da to radim, ali otkud znam... To je potencijalna opasnost, ja mogu da ih nabijem koliko hoću, ali to je potencijalna opasnost. Ona (Zorana iz „Roša") je meni dala cifru koja je duplo veća od ove koju smo postigli, tako da nema šanse da ne ispunimo plan - kaže lekar I. P.

On dodaje da zna da Voja (direktor kompanije „Roš") ima veliki uticaj na „ovu dvojicu" (Bekića i Borojevića) i kaže Saški da „Voja u narednim danima iskoristi situaciju i popriča i sa jednim i sa drugim, pogotovo sa Borojevićem".

- Borojević je Bosanac, glupo zvuči, ali njemu neke stvari treba ponoviti više puta. Ružno je to reći, ali njemu zaista neke stvari treba ponoviti više puta da bi on krenuo da razmišlja, jer da je razmišljao, ovo bi uradio pre dva meseca! A da li znaš da je on (Borojević) sa Jelićem (dr Svetislav Jelić, član stručnog kolegijuma Upravnog odbora Instituta) bio pozvan kod Tomice (ministar zdravlja Tomica Milosavljević) u vezi s mestom.

3

Tomica Milosavljević: Lekari su korektni profesionalci

Kakvo je vaše mišljenje o lekarima za Instituta za onkologiju Nenadu Borojeviću, Zoranu Tomaševiću, Zoranu Bekiću i Ivanu Popovu?

- Što se tiče mog ličnog mišljenja nemam komentar, jer ih poznajem kao kolege koje su odavale utisak korektnih profesionalaca.

Da li imate saznanja da su farmaceutske kuće pokušavale da utiču na imenovanja čelnih ljudi Instituta za onkologiju?

- Farmaceutske kuće ne postavljaju direktora Instituta, već to radi Vlada Srbije posle konkursne procedure.

O čemu ste razgovarali na sastanku sa dr Nenadom Borojevićem i dr Svetislavom Jelićem krajem prošle godine i da li je tema bila kadrovska politika na Institutu?

(bez odgovora)

Jelić ga je pustio da se izleti i da kaže da je sve uradio, a kad je Tomica pitao Jelića šta je on, kao direktno odgovoran, uradio, Jelić je izneo šest dopisa Borojeviću za godinu dana od kojih su dva moja. Jelić se tako pokrio, a Borojević ispao grbav! Tomica ništa nije rekao, samo je uzeo dopise! Bekić je mutljavina, sa Borojevićem treba pričati - kaže na kraju lekar I. P.     Kraj
4

Dačić: Govorim precizno

Beograd - Ministar policije Ivica Dačić negirao je da je svojim izjavama o aferi „Kraba" naneo štetu zdravstvu. On je reagovao na optužbe na tribini posvećenoj ovoj akciji na kojoj su bili lekari i ministar zdravlja, a koje su išle u pravcu da je Dačić nepreciznim izjavama naneo štetu zdravstvu.

- Ja sam ministar policije i kada govorim, govorim precizno. Nema potrebe da moje reči relativizuju oni koji nemaju uvid u dokumentaciju. Oni (uhapšeni lekari i farmaceuti) sumnjiče se za korupciju, za primanje i davanje mita, od strane farmaceutske kuće. Takođe, jasno sam rekao da se iz operativnih podataka prikupljenih prisluškivanjem navedenih ljudi, lekara, jasno vidi da ti lekari u komunikacijama govore o tome da se lekovi prepisuju bez indikacija i nema potrebe da neko sa mnom polemiše. Neka se obrati sudiji koji vodi ove procese - rekao je Dačić.

 


5

Ministar zdravlja traži istragu protiv Pressa!

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević zatražio je juče od MUP-a Srbije da utvrdi na koji način su u Pressu objavljeni „navodni transkripti" razgovora lekara i predstavnika farmaceutskih kuća osumnjičenih za korupciju.

- Ministar unutrašnjih poslova ima ozbiljan razlog da upita direktora policije (Milorada Veljovića) kako je moguće da dokumenta usred istrage odlaze u novine. Kako je moguće da tokom ozbiljne istrage dokumenta cure u javnost. Objavljivanje tih „navodnih" transkripata u istrazi protiv lekara sa Instituta za onkologiju i predstavnika više farmaceutskih kuća je dokaz da je društvo bolesno - rekao je Milosavljević.

Govoreći o odnosu lekara i farmaceuta ministar Milosavljević je najavio i da treba promeniti Pravilnik o oglašavanju lekova, koji uređuje i odnose farmaceutske industrije i lekara.

- Mora se jasno definisati da farmaceutske kuće ne smeju uticati na program i predavače na stručnim skupovima, da predavač pre skupa mora da se izjasni o sukobu interesa i da farmaceutske kuće jednom godišnje transparentno moraju da objave svoja plaćanja profesionalcima. Pravilnik je generalno dobar, samo ga treba formulisati - kaže Milosavljević.

 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.