Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 08. 2010.

Glas Rusije: Britanija pretila Srbiji na Savetu bezbednosti UN

Predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin kritikovao je na sednici Saveta bezbednosti UN, kako je rekao „neprimereni nastup, bezmalo pretnju, britanskog predstavnika na račun Srbije", objavio je Glas Rusije.

1
Kosovo nikada neće ući u UN... Vitalij Čurkin

Kaže se da je Čurkin, potvrđujući nepromenjenu poziciju Moskve o kosovskoj nezavisnosti, „izrazio nedoumicu" povodom istupanja zamenika britanskog ambasadora u UN Filipa Parema.

- Kao odgovor na poziv srpske strane na dijalog, čula se bezmalo pretnja konfrontacijom sa svim zemljama koje su priznale Kosovo. Ne znamo da li je jedna delegacija bila ovlašćena da govori u ime svih tih zemalja. Nadamo se da se većina njih pridržava umerenih, uravnoteženih pristupa, i da neće sprečavati Prištinu da donese jedino ispravno rešenje u korist dijaloga sa Beogradom. Drugačije Kosovari ne mogu da raspetljaju složeno klupko postojećih problema - rekao je Čurkin.

Glas Rusije navodi da je britanski ambasador Parem neadekvatno reagovao na istupanje Vuka Jeremića, koji je samo pozvao na rešavanje kosovskog pitanja diplomatskim putem, podvlačeći da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Parem je rekao i da ne može biti nikakvog vraćanja na pregovore ni o pitanju statusa Kosova, ni o pitanju njegovih postojećih granica.

Glas Rusije navodi da je Čurkin jasno stavio do znanja da Kosovo ne može da očekuje prijem u UN.

- Odlično ste upoznati sa pozicijom Rusije. Znate i po kojoj proceduri se prima u UN: za to je neophodna preporuka SB UN - a odnos snaga u SB vi dobro znate - rekao je Čurkin.

Ruski radio kaže da je nakon ove debate usledila polemika Vuka Jeremića i kosovskog ministra Skendera Hisenija. Jeremić je rekao da se u istoriji UN „nikada nije dogodilo da je neko dobio nezavisnost secesijom, bez dozvole države od koje se otcepljuje", i dodao da „MSP u zaključcima nije rekao da je Kosovo jedinstven slučaj". Hiseni je potom pozvao Srbiju da ukloni diplomatske prepreke koje je postavila i istakao da Srbija mora da poštuje odluku suda, čije je mišljenje sama tražila.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.