Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 11. 2010.

Do sad je uplaćeno 225 miliona dinara za pomoć Kraljevu

Za pomoć Kraljevu za saniranje štete nastale u zemljotresu dosad je uplaćeno 225 miliona dinara, rekao je agenciji Beta gradonačelnik Ljubiša Simović

Ta sredstva su uplaćena na račun Uprave trezora i devizni račun za uplate iz inostranstva.
"Novac koji pristiže iz inostrastva na ime pomoći Kraljevu pretvara se u dinarska sredstva u Narodnoj banci, gde je račun otvoren", kazao je Simović.
On je naveo da je do sada utrošeno oko 13 miliona dinara za kupovinu crepa i da su ostala sredstva namenjena za kupovinu građevinskog materijala za popravku oštećenih kuća i zgrada.
Uptan da li je do sada bilo bilo malverzacija pri nabavci i isporuci građevinskog materijala Simović je kazao da se sve pritužbe ukoliko ih ima upućuju na policiju.
"Ukoliko neko ima dokaza o eventualnim malverzacijama neka ih uputi nama i policiji", naveo je on.
Zamenik predsednika Skupštine Grada Kraljeva Milun Jovanović, koji u Štabu za vanredne situacije predvodi sektor socijalnih problema, kazao je da se uprkos teškoj situaciji na terenu po dogovorenim kriterijumima najpre pomaže porodicama i pojedincima sa najtežim zdravstvenim i materijalnim teškoćama.
"Međutim, i u ovim kategorijama postoji niz zamki u koje ne smemo da upadnemo. Dešava se da se čitava porodica prilikom našeg dolaska privemeno preseli u staru kuću koja odavno nije za stanovanje, dok im novoizgrađena i neoštećenma kuća u njenoj blizini zvrji prazna", rekao je Jovanović.
On je naveo da postoje i pojedinačni primeri ponude na prodaju polovnog crepa koji nije ni bio polomljen, na kućama koje su posle zemljotresa pokrivene novim crepom.
"Naravno, za sve takve slučajeve potrebno je imati čvrste dokaze i stvar je policije da istraži i postupi po eventualnim prijavama", kazao je Jovanović.
U Upravi trezora Kraljeva, gde je račun otvoren, ranije je rečeno Beti da su pošaljioci pomoći postradalim od zemljotresa u Kraljevu iz drugih gradova i opština oslobođeni administrativne provizije na sredstva koja uplaćuju.
Broj računa Uprave trezora u Kraljevu je 840-2390740-88 pod nazivom Grad Kraljevo - Sredstva za elementarne nepogode 2010. godine.
Devizni račun sa uputstvom načinu deviznih uplata iz inostranstva i brojem žiro računa mogu se dobiti na internet adresi www.kraljevo.org.
Kraljevo i okolinu 3. novembra je pogodio zemljotres jačine 5,4 Rihterove skale. Stradale su dve osobe i pričinjena velika materajna šteta. Od tog dana dogodio se i niz manjih potresa.
 

Izvor: BETA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.