Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

INTERVJU,Tomislav Nikolić, predsednik SNS

13. 01. 2011.  - Autor: B. BOJIĆ

Nikolić: Koštunice, hoćeš li rat sa SNS?

Pozvaću predsednika DSS na razgovor da vidimo da li možemo da rešimo nesporazume i posle tog sastanka biće jasno da li ćemo s njim da ratujemo ili ćemo zajedno kao opozicija da pobedimo DS

1
Strankama manjina nudim saradnju... Tomislav Nikolić

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kaže da će narednih dana pozvati lidera DSS-a Vojislava Koštunicu na razgovor da rasprave sve nesporazume. Nikolić kaže da će posle tog susreta biti jasno da li će SNS i DSS ratovati ili zajednički nastupati kao jaka opozicija da bi na sledećim izborima pobedili Demokratsku stranku.

- I pored svega mislim da postoje šanse da Srpska napredna stranka i DSS sarađuju u zajedničkom interesu. Ja nisam sujetan čovek, nikada vrata nisam zatvorio posle svega što izgovore pojedinci. Neke korake sam već preduzeo i nadam se da ćemo vrlo brzo imati razgovore sa predsednikom DSS Vojislavom Koštunicom. Pa, ako je vreme da ratujemo, hajde da ratujemo. Ukoliko nije, nemojmo. Ja mislim da nije vreme jer to samo godi Demokratskoj stranci.

I pre tri meseca razgovarali ste sa Koštunicom, ali umesto dogovora samo su pojačane tenzije između SNS i DSS. Ispostavilo da se niste razumeli niti da ste se dogovorili da li EU ima alternativu ili ne. Šta sad može da se promeni?

- U razgovoru da predsednikom DSS sve ćemo da razjasnimo. I to će biti kraj. Ako se složimo, ako konačno budu razumni i razgovaramo ravnopravno, onda će opozicija biti ojačana, a ako te izjave budu različite, to će biti znak da ne žele da opozicija pobedi DS.

Potpredsednik DSS Miloš Jovanović optužio je SNS da deluje kao formalna, a ne suštinska opozicija, i da vam ne veruje da posle izbora nećete formirati Vladu sa DS.

- E, baš se našao ko da mi ne veruje. Neka taj pita građane da li mi oni veruju. Bolji je onaj koji veruje nego onaj koji je prevario pa, ceneći po sebi, ne veruje nikome. Možda ne veruje ni da sam živ, pa ni u to ne mislim da ga uveravam.

A

Rekao sam da Srbija neće u NATO

DSS vam zamera da niste do sada izneli nijedan dosledan stav ni o jednom krupnom pitanju poput ulaska Srbije u NATO?

- Kako nismo izneli kad sam rekao da Srbija neće u NATO. Ali, nemojte molim vas, Jelena Trivan ne zaslužuje da ja komentarišem ono što ona govori, kao što ne želim da komentarišem ni izjave sitnih činovnika iz DSS. Ako neko želi sa mnom da razgovara na tu temu, onda to može predsednik stranke. Da se osvrćem na to šta govore portparoli ili nekakvi tamo funkcioneri stranke koji su izabrani po milosti njihovih predsednika, mene to ne interesuje.

DSS vam ne veruje i da nećete u Vladu sa DS posle izbora. Da li biste pristali da potpišete da nećete u vlast sa DS?

- E, to stvarno više nema smisla! Zaista više neću da razgovaram na tu temu ni sa kim! Ako sam rekao da treba da me stave na stub srama ako napravim koaliciju sa DS, što me više dalje pitate?! Ispada da je jedina svrha mog postojanja u politici da dokažem da neću sa „žutima". Kome ja to treba da se dokazujem da neću s ovima ili sa onima. Kažem da neću i onda me hiljadu puta pitaju „a, je l' stvarno nećeš„!

Kako mislite da pobedite DS? Istraživanja pokazuju da nećete moći sami da formirate Vladu, a s vama neće ni opozicija DSS, SRS, LDP, a ni stranke vlasti, G17 i SPS?

- A ja pitam kako će DS da formira vlast ako ni s njima neće niko iz opozicije? Sadašnji koalicioni partneri im neće biti dovoljni da posle izbora formiraju vlast. I stranke nacionalnih manjina će biti na ispitu na koji ih ja unapred sad stavljam! Dakle, ko od nas pobedi, mislim na DS i SNS, neka im nacionalne manjine pomognu da formiraju vlast. Smatraću da su nekorektni i nelojalni prema državi ako onome ko bude slabiji pomognu da prestignu jačeg. Ja nikada neću da tražim da pomoću poslaničkih mesta koje su oni osvojili pobedim demokrate.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.