Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 01. 2011.  - Autor: Ekipa Pressa

Istraživanje: Sve manje Srba hoće u EU

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević kaže da samo 57 odsto građana želi u Evropsku uniju, što je najmanje od 2002.

1
Dugo govorimo o EU, a građani ništa konkretno ne osećaju... Milica Delević,direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije
Podrška građana ulasku Srbije u EU opala je na 57 odsto, što je najmanje od 2002, pokazalo je istraživanje koje je predstavila Kancelarija za evropske integracije.

Po tom istraživanju čak 18 odsto građana izjavilo je da bi, ako bi sutra bio organizovan referendum, glasalo protiv ulaska u EU, dok je 20 odsto reklo da ne bi izlazilo na referendum.

Dosta praznih priča o Evropi

- Prvi put otkako radimo istraživanja podrška građana članstvu Srbije u EU manja je od 60 odsto i iznosi 57 odsto. Druga novost je da je podrška reformama koje zahteva pristupanje Srbije EU viša nego ikad i ona je na nivou od 78 odsto - rekla je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Kao novinu navela je da dolazi do promene shvatanja procesa integracije kod građana, odnosno da „približavanje Srbije EU sve više postaje unutrašnjepolitička stvar i u percepciji građana".

- Dosta dugo se govori u Srbiji o članstvu u EU, dosta je bilo i obećanja i datuma i konkretnih koristi koje će se desiti. Mislim da je ovo s jedne strane i rezultat raspoloženja građana uopšte, ali i rezultat toga da dosta dugo govorimo o EU a da kretanje ka njoj, ali i konkretne stvari koje građani osećaju, nisu povezani - rekla je Milica Delević.

Potpredsednik DS-a Jelena Trivan kaže da rezultati istraživanja jesu zabrinjavajući, ali ne misli da je za to odgovorna Vlada, već ekonomska kriza koja je pogodila sve evropske zemlje.

- Za građane je EU simbol i šansa ekonomskog napretka i razumem razočaranost što standard EU nije došao u Srbiju i da su ljudi umorni od čekanja evropskog života. Bez obzira na to što je to rezultat ekonomske krize koja je pogodila sve evropske zemlje, to ne sme da ih obeshrabri - navodi Trivanova.

Ona dodaje da vlast ne beži od odgovornosti, jer je na putu evropskih integracija učinjeno sve što je moglo da se uradi.

- Odgovornost bi postojala da nisu pređene stepenice na putu ka EU koje smo zacrtali. Ali, mi smo uradili sve, od vizne liberalizacije do dobijanja statusa kandidata - kaže Trivanova.

2
Funkcioner G17 Plus Vlajko Senić priznaje da su stranke vladajuće koalicije odgovorne za nikad manju podršku građana ulasku Srbije u EU.

Srbe zahvatio pesimizam

- Evropske integracije sprovode se sporije nego što je realno moguće. Sve stranke vladajuće koalicije snose odgovornost za takve rezultate jer smo mi bili promoteri evropske Srbije. Moramo efikasnije da radimo kako bismo dobili makar podršku dve trećine građana za EU - kaže Senić.

Profesor FPN-a Zoran Stojiljković kaže da je pad podrške EU na manje od tri petine posledica zasićenosti obećanjima vlasti o boljem životu koja se ne ispunjavaju, pada poverenja u političare i sve državne institucije i organizacije.

- Ne treba zaboraviti da je ova vlada formirana na valu socijalno odgovorne politike i evropskih integracija. Drugi motiv je sama EU, koja je izgubila auru privlačnosti jer je pokazala da kada ima krizu unutar svojih redova nije voljna za dalje širenje, što naši građani čitaju kao: „Pa što da idemo tamo gde nas neće". Dalje, građani imaju rekordan pesimizam, u kome ni pogled na EU nije izuzetak.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.