Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 01. 2011.

U apotekama nema desetak vrsta lekova

U beogradskim apotekama trenutno nema oko desetak vrsta lekova i kapi, a i nitroglicerina ima u malim količinama i, za sada, ga je moguće nabaviti samo u jednoj veledrogeriji, rekli su danas Tanjugu farmaceutski stručnjaci

Osim "nitroglicerina" koga u beogradskim apotekama ima u veoma malim količinama, nedostaju i kapi za bebe "vigantol", "spalmotil" rastvor, sirupi "eritromicin"i "sinacilin" tablete "kliacil"...
       Međutim, u međuvremenu je u apoteke stigao „berodual"- rastvor za ihalaciju, što će pomoći onima koji se tokom zimskih dana muče sa prehladama i respiratornim infekcijama.
       Umesto nitroglicerina, pacijenti u apotekama mogu naći njegovu zamenu "nitrolingval" sprej, koji je skuplji, a koga sada ima u dovoljnim količinama.
       Pomoćnik direktora za poslove proizvodnje, nabavku sirovina i registraciju u farmaceutskoj kompaniji "Srbolek" Olivera Marčeta kazala je Tanjugu da su od 23. decembra prošle godine do 10. januara ove godine veledrogerijama isporučili oko 65.000 pakovanja tog leka, a da ga sada ima u samo jednoj veledrogeriji.
       Kako je kazala, njega apoteke mogu poručiti iz veledrogerije „Vega" dodajući da je u toj veledrogeriji bilo oko 15.000 pakovanja, a da je problem prouzrokovan time što apoteke od te kuće nisu nabavile lek.
       Marčeta je kazala da u „Srboleku" trenutno na lageru ima oko 5.500 pakovanja „nitroglicerina" koja će biti prodata narednih dana.
       U farmaceutskoj kući „Aktavis" naveli su da trenutno nema nestašiće njihovih proizvoda i da se ne očekuje da će je biti u narednom periodu.
       Direktor sektora korporativnih komunikacija Maja Gedošev rekla je Tanjugu da iz palete „Aktavisovih" proizvoda za sada ne nedostaje nijedan lek i da su svi distributeri u potpunosti snabdeveni medikamentima.
       Ona je navela da je pre nekoliko meseci u Leskovcu otvoren magacin u koji služi za skladištenje lekove samo za tržište Srbije i da je on za sada pun.

Izvor: TANJUG

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.