Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

LEKARI UCENJIVALI BOGATU PACIJENTKINJU

09. 02. 2011.  - Autor: LJUBINKA RAČIĆ

Za operaciju i lekove tražili 6.000 evra!

Neurohirurzi Radovan Mijalčić i Dragan Savić uhapšeni kad su od pacijentkinje za lečenje aneurizme uzeli 3.000 evra u obeleženim novčanicama

1
Kako lekar iznuđuje mito
- hirurg namerno odlaže operaciju da bi pacijent platio za nju
- kada pacijent želi da ga operiše tačno određeni doktor
- kada se nudi novac da bi se preskočile liste čekanja
- kada lekar tvrdi da je zvanična cena lečenja jako velika, pa nudi „popust"
Radovan Mijalčić (43) i Dragan Savić (42), neurohirurzi Kliničkog centra Srbije, uhapšeni su pod sumnjom da su od 45-godišnje pacijentkinje uzeli mito u iznosu od 3.000 evra, saopštila je policija. Kako nezvanično saznajemo, oni su od ove žene ukupno tražili 6.000 evra da bi joj omogućili postoperativno lečenje. Protiv lekara je pokrenuta istraga, a ako se dokaže da su krivi, preti im kazna do 12 godina zatvora i oduzimanje licence za rad.
Lekari su uhapšeni u ponedeljak kasno popodne, odmah pošto je dr Radovan Mijalčić od muža operisane pacijentkinje primio 3.000 evra u obeleženim novčanicama.

Namirisali pare

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su lekari uhapšeni, uz objašnjenje da je Mijalčić mito primio uz prethodan dogovor sa Draganom Savićem, koji je i operisao pacijentkinju.

- Savić je u periodu od 17. januara do 4. februara u više navrata zahtevao novac od pacijentkinje, kako bi izvršio potreban operativni zahvat - navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako Press saznaje od izvora bliskog istražnim organima, Mijalčić i Savić pacijentkinji su tražili mito za postoperativni tok, čija puna cena je prema njihovim rečima trebalo da košta 16.000 evra. Oni su joj ponudili da joj „preko veze" sve obave za „samo" 6.000 evra.

3

Hronologija hapšenja 2009-2011:

januar 2009. - uhapšen Eugen Slavik (63), dečji hirurg KCS, zbog mita od 300 evra za operaciju dečaka koji je imao tumor u grudnom košu

mart 2009. - uhapšen je načelnik hirurgije Opšte bolnice u Šapcu Angel B. (56) zbog sumnje da je primio iznos od 150 evra od pacijenta za operaciju hernije

septembar 2009. - uhapšen načelnik Prve hirurške klinike KCS-a Milorad Petrović (53) pod sumnjom da je primio mito u iznosu od 300 evra od pacijentkinje kojoj je operisao žučnu kesu

oktobar 2009. - uhapšen doktor Odseka za radioterapiju KC Niš I. T. (55) zbog sumnje da je od jednog pacijenta tražio i primio mito od 100 evra kako bi mu obezbedio zračenje preko reda

jul 2010. - Srđan M (44), hirurg Odeljenja abdominalne hirurgije Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, uhapšen pod sumnjom da je primio mito u iznosu od 500 evra

februar 2011. - Uhapšeni neurohirurzi KC Srbije Radovan Mijalčić (43) i Dragan Savić (42) pod sumnjom da su od 45-godišnje pacijentkinje primili mito u iznosu od 3.000 evra za postooperativno lečenje

- Žena je bila pacijent Dragana Savića, a u januaru joj je operisana aneurizma. Savić i Mijalčić su tokom njenog boravka na klinici, s obzirom na ljude koji su je posećivali, procenili da žena ima para. Odmah posle operacije rekli su joj da je postoperativni tok veoma skup, odnosno da košta 16.000 evra. U to su uračunali navodno i operaciju i lekove i sve što je potrebno da bi se žena oporavila. Tada su joj predložili da ona ne plaća regularno 16.000 evra, već da njima plati 6.000 evra, a da joj oni ostatak obezbede sa sponzorima - priča izvor Pressa koji je uključen u istragu.

Prema njegovim rečima, lekari su do sada primili 5.000 ili 6.000 evra.

- Posle operacije, suprug pacijentkinje je Saviću dao 2.000 evra. Slučaj su prijavili policiji koja je odmah počela operativne radnje. Dogovorili su se da pacijentkinja 3.000 evra donese u ponedeljak, a da kaže lekarima da će preostalih 1.000 evra doneti naknadno. Muž pacijentkinje je, zapravo, namerno 1.000 evra ostavio za kasnije, za slučaj da hapšenje ne uspe iz prve. On je doneo 3.000 evra u obeleženim novčanicama i dao ih Mijalčiću. Doktor je odmah uhapšen, a njegov kolega Savić malo kasnije, čim je izašao iz operacione sale - ispričao je naš izvor.

Kazna 12 godina zatvora

Uprava Kliničkog centra Srbije potvrdila je juče hapšenje neurohirurga.

4
- U KCS-u osiguranicima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ne naplaćuje se nijedna usluga, niti se od pacijenata sme tražiti da sami kupuju lekove ili medicinski materijal - istakli su u KCS-u i zamolili pacijente da o ovakvim i sličnim slučajevima obaveste upravu.

Mijalčić i Savić trenutno su pod suspenzijom dok se ne dokaže da li su krivi za ono što im se stavlja na teret. Ukoliko se njihova krivica dokaže, prema rečima pravnice Vere Đurović-Bojović, sledi im kazna zatvora od dve do 12 godina zatvora.

- Ako sud utvrdi da su tražili novac i da je to bio uslov da urade nešto što inače moraju, sledi im najteža kvalifikacija, odnosno do 12 godina zatvora. Vrlo lako može da ih sačeka kazna kao Eugena Slavika - objasnila je Đurović-Bojović.

Direktorka Lekarske komore Srbije (LKS) Tatjana Radosavljević rekla je za Press da će Sud časti Mijalčiću i Saviću oduzeti licencu ako se pravosnažnom presudom dokaže da su krivi.

5
- Takvo delo svakog lekara čini nedostojnim za obavljanje lekarske profesije. Ali, da bismo im oduzeli licencu, moramo da imamo pravosnažne sudske presude. Na osnovu nje, odnosno težine dela, odlučuje se da li se licenca gubi privremeno ili trajno - objasnila je Radosavljevićeva.

Ona je podsetila da je Eugen Slavik jedini lekar u Srbiji koji je izgubio licencu jer je januara 2009. godine tražio mita od 300 evra za operaciju dečaka koji je imao tumor u grudnom košu.

- Sud u Kragujevcu nam još nije poslao predmet doktora Nebojše Zlatanovića koji će takođe izgubiti licencu.

KRAJ

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [15.10. 2013., 14:46]

Epilog Savic

Eeeee, dragi moji, ovo je zemlja Srbija....

Savic pusten, vracen na posao!

I dalje radi isto sto i ranije, uzima po hiljade eura nesrecnim ljudima!!

U decembru 2012 je uzeo 5000 € porodici Vucicevic čiji je sin lezao sa teskim povredama glave od saobracajne nesrece i na kraju je porodica ostala bez sina 27.12.2012.

I kao i obično u Srbiji je sve PUJ PIKE NEVAZI!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.