Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

potpredsednica SPS o odnosima u vlasti

04. 05. 2011.  - Autor: Nenad Čaluković, Beograd

Nismo u svađi sa DS-om

Istomišljenici - DS je najbliži socijalistima i meni je žao što nismo ranije uspostavili saradnju

1
Socijalisti će prihvatiti svaki termin za parlamentarne izbore za koji se odluči predsednik Srbije Boris Tadić jer on raspisuje izbore, poručila je u intervjuu za Press predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović, i dodala da je SPS spreman za izbore u svakom trenutku.
A

Možda budem ministarka

Planirate li da posle sledećih parlamentarnih izbora ostanete predsednica Skupštine Srbije?

- Ne volim da planiram u politici, jer ko se bavi politikom a ima planove, taj obično biva razočaran.

Imate li možda ambicije da budete ministarka u budućoj vladi?

- I to je moguće. Sve zavisi od pozicije koju socijalisti budu imali posle narednih izbora.

- SPS-u nije bitno da li će izbori biti u decembru, januaru ili na proleće 2012, a postoje samo dve mogućnosti da budu pre isteka mandata: da Vlada izgubi parlamentarnu većinu i da se o tome dogovore dve najveće stranke - DS i SNS. Ne vidim preki razlog da Vlada ostane bez podrške u Skupštini, a sumnjam da će se demokrate i naprednjaci dogovoriti. Dakle, najbolje bi bilo da izbori budu u redovnom terminu.

Koliko je Vlada stabilna, s obzirom na to da je vaš lider Ivica Dačić ocenio da su se nakon rekonstrukcije promenili odnosi u koaliciji?

- Verujem da je efikasnija nakon rekonstrukcije, a uskoro očekujem da se o radu i o odnosima u Vladi govori i u parlamentu. Bez obzira na sporadične nesuglasice, sve stranke u koaliciji težiće da Vlada ispuni ceo mandat. Promenjeni odnosi u Vladi se najmanje odnose na SPS. Mi nismo, bar ne bitnije, promenili odnose sa DS i G17 Plus.

Jesu li tačne spekulacije da bi lokalni i parlamentarni izbori mogli da se održe odvojeno?

- O raspisivanju lokalnih i parlamentarnih izbora političari treba da vode računa na način da se obezbedi biračima izražavanje suštinske volje i kod jednih i kod drugih. O redosledu će odlučivati akteri političkog života.

U toku maja najavili ste skup koalicije SPS-PUPS-JS u „Beogradskoj areni". Da li će to biti zvaničan početak vaše predizborne kampanje?

- Možete to da nazovete i predizbornim zahuktavanjem i početkom kampanje. Ali, to će pre svega biti smotra rezultata koje su ostvarili naši kadrovi na državnim i drugim javnim funkcijama. Biće tu i kritičkih tonova, a želja nam je da realno sagledamo gde smo uspešni, a gde smo grešili.

A2

Ne znam da li bi se maršal snašao

Danas se navršava 31 godina od Titove smrti. Kakve uspomene nosite o Josipu Brozu?

- Spadam u ljude koji su odrastali i vaspitavali se uz vrednosti koje je promovisao maršal Tito. Nije bio samo lider države, nego obožavana ličnost. Moja sećanja na maršala Tita, ne ulazeći u poteze koje je pravio, su pozitivna, jer je narod lepo živeo, svi su imali automobile, gotovo svi su išli na letovanja... Ali, ne znam kako bi se snašao u ovim teškim vremenima.

Jeste li jugonostalgičar?

- Jesam. Izjašnjavala sam se kao Jugoslovenka sve do raspada SFRJ. Tek kada su moji prijatelji počeli da se deklarišu kao Hrvati ili Slovenci, ja sam počela da se izjašnjavam kao Srpkinja.

Kakav izborni rezultat očekujete u SPS-u?

- Bićemo sigurno treća snaga sa našim koalicionim partnerima PUPS-om i JS-om.

Nadate li se da ćete ponovo biti u Vladi?

- To zavisi od toga da li će se DS i SNS dogovoriti o formiranju Vlade. Sve govori da se te dve stranke razilaze, ali ukoliko oni naprave Vladu, naša koalicija SPS-PUPS-JS će biti najjača opozicija.

Kakav biste epilog vi voleli?

- SPS će u svakom slučaju biti poželjan partner, a ja bih volela da nastavimo saradnju sa DS-om i da ponovo zajedno formiramo vladu. DS nam je najbliži i meni je žao što ranije nismo uspostavili tu saradnju. Jedan mandat je malo da ostvarimo sve svoje ciljeve.

Hoćete li potpisati Dinkićevu peticiju za decentralizaciju Srbije?

- Neću. Zalažem se za jaku Srbiju, a morala bih da čujem jake finansijske argumente koji bi me ubedili da potpišem tu peticiju. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.