Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

velika koalicija na mala vrata

13. 06. 2011.  - Autor: Biljana Bojić

Koalicija na mala vrata: SNS ušao u Vladu

Specijalac - Ljubiša Milanović, imenovan za specijalnog savetnika ministra zdravlja, član je SNS, čime je ta stranka praktično ušla u Vladu, koju je karakterisala kao korumpiranu i nesposobnu

s
Ljubiša Milanović

Srpska napredna stranka praktično je ušla u Vladu Srbije pošto je njen član Ljubiša Milanović protekle sedmice imenovan za specijalnog savetnika ministra zdravlja Zorana Stankovića.

Mada naprednjački dvojac Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić redovno optužuje vladajuću strukturu da je ogrezla u korupciji, nisu negodovali što je njihov kadar preuzeo visoku državnu poziciju.

a2

Ko je Ljubiša Milanović?

Novoimenovani savetnik ministra zdravlja zadužen za borbu protiv korupcije Ljubiša Milanović bio je inspektor beogradske policije i šef specijalne jedinice „Poskok". Otkrio je slučaj „Ibarska magistrala", a sklonjen je sa slučaja „Ćuruvija". Bio je i otpravnik poslova srpske ambasade u Hrvatskoj i bavio se advokaturom. Magistrirao je na beogradskom Fakultetu za bezbednost, na temu organizovani kriminal u Srbiji.

Milanović, inače bivši šef specijalne policijske jedinice „Poskok", tvrdi za Press da na funkciju specijalnog savetnika zaduženog za borbu protiv korupcije nije došao po političkoj liniji.

„Ako treba, izaći ću iz SNS"

- U SNS sam se učlanio 2009. jer, kako sam već izjavio, verujem da baš ta stranka može da promeni nešto. Znam šta misle o ovoj vlasti, a od Nikolića i Vučića nisam tražio dozvolu da uđem u Vladu, niti su oni znali da ću biti imenovan. Možda su mi zamerili što sam na svoju ruku prihvatio tu funkciju. Ne znam, još nisu zvali. Valjda što znaju da ću ovde crnčiti, što će mi glava biti u torbi više nego kada sam bio u „Poskoku" jer je veća količina novca u igri - priča Milanović.

On tvrdi da su zlonamerni komentari da je njegovim imenovanjem SNS praktično ušao u Vladu, koju optužuje za „šizofrenu politiku i korupciju u svim sferama".

- Ja nemam pojma o politici. Prihvatio sam ovu funkciju da bi se sistemskoj korupciji u zdravstvu stalo na put. Ali, ako mi je greh što sam član SNS, iščlaniću se iz stranke dok obavljam ovu dužnost. Jer ja sam na usluzi građana, a ne partije. Mene nisu zvali u neki upravni odbor već da svojim znanjem i iskustvom pomognem u rešavanju problema korupcije u ovoj državi - navodi Milanović.

Zamenik predsednika SRS Dragan Todorović, međutim, tvrdi da SNS posle imenovanja Milanovića više nema moralno pravo da kritikuje Vladu.

a1
Aleksandar Vučić

Vučić bez komentara

Press se juče obratio i Aleksandru Vučiću, zameniku predsednika SNS, da bi čuo kako on tumači ulazak člana njegove stranke u vladu. Vučić, međutim, nije bio raspoložen za razgovor.

- Ne pričajte gluposti - rekao je Vučić pre nego što je prekinuo telefonsku vezu.

- Ovim činom su preuzeli odgovornost za politiku ove vlasti i zaista bi bilo nemoralno da kritikuju vladu u kojoj imaju svog čoveka na visokoj državnoj poziciji - komentariše Todorović.

Presedan ili pravilo?

Funkcioner LDP-a Bojan Đurić kaže da je reč o „novoj rukavici u lice DS-u".

- Dinkićeva stranka ne propušta priliku da napravi pakt sa svakim, posegne za bilo kojim kadrovskim rešenjem koje joj se čini oportunim. Ovo je stvaranje paralelnih, parapolicijskih instanci, prekih sudova, pod komandom člana SNS, u ministarstvu koje vodi čovek koga je postavio G17. Već vidim akcije slične Bojićevim noćnim prepadima na bolnice, ono ponižavajuće isleđivanje lekara i medicinskih sestara s kraja 90-ih - navodi Đurić.

Željko Ivanji iz G17 plus kaže da je ta stranka učestvovala u izboru Milanovića i da ministar sam bira svoj tim.

- Osnovni princip za imenovanje na važne funkcije uvek je stručnost, a ne politika ili pripadnost određenoj političkoj stranci - tvrdi Ivanji.

Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Pressa

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.