Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

TREBA LI SRBIJA DA POSTANE ČLANICA NATO pakta

19. 06. 2011.  - Autor: Stanko Stamenković

Rusija više ulaže u NATO zemlje

Korist - Iako smo vojno neutralni, ulazak u alijansu ne može da nam šteti jer bi to značilo da smo uređena država u koju bi se slivale strane investicije

s
NATO - Srbija

Konferencija zemalja članica NATO-a održana je u Beogradu i opet u žižu javnosti donela dilemu oko koje se još od bombardovanja lome srpska koplja - da li smo „za" ili protiv pristupa Srbije alijansi.

Protiv ulaska u NATO ovoga puta su se ujedinile grupe i stranke potpuno različitih stavova, od levo orijentisanih nevladinih organizacija do desničarskih grupa, a najglasniji u svom protestu bili su članovi SRS. Za sada je sigurno jedno: rezolucija o neutralnosti Srbije i dalje je na snazi, a put ka EU popločan je blikošću s NATO.

Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS, kaže za Press da je, što se njegove stranke tiče, ulazak Srbije u NATO jedna od najvećih šteta koju možemo da nanesemo sami sebi.

- NATO je oduvek bio instrument američke politike i uključen je u sva zla koja su na ovom prostoru učinjena, zajedno sa radom na raspadu Jugoslavije. O bombardovanju nema šta da se doda. U Srbiji su ostale hiljade tona osiromašenog uranijuma i razorena infrastruktura - ističe Todorović.

a

ZA

- Veća bezbednost države
- Svi iz susedstva su članice NATO, ili će biti
- Brže evroatlantske integracije, ulazak u EU
- Ekspanzivnija proizvodnja i izvoz naoružanja i opreme

PROTIV

- NATO nas je bombardovao 1999.
- Gubi se tradicija srpske vojske
- Upućivali bi naše vojnike u rizične misije
- Ništa ne fali ni vojno-neutralnim zemljama

On napominje da bi naše učešće u NATO samo dovelo do toga da izgubimo najvećeg prijatelja kojeg imamo, a to je Rusija. Osim toga, postali bismo još jedna u nizu država koje samo ispunjavaju naloge vojne alijanse, koja je, naglašava naš sagovornik, pod direktnom komandom Amerike i njenih ciljeva.

Sve je na političkom vrhu

U borbu protiv pristupa NATO uključio se i SNS, kao i DSS, a na protestu protiv konferencije NATO pročitano je i saopštenje Matije Bećkovića u kojem je akademik rekao da „zvati Srbiju u NATO je isto kao kada bi Jevreje zvali na letovanje u Aušvic".

S druge strane, vojni analitičari i stručnjaci imaju sasvim drugačiji pogled na eventualni ulazak Srbije u NATO. General Ninoslav Krstić kaže da je u javnosti čitava konferencija pogrešno predstavljena i da je skup koji je održan u Beogradu veoma važan zato što je, pre svega, služio za procenu bezbednosne situacije u Evropi i svetu.

- NATO je samo organizator tog skupa, na njemu su prisustvovali čelnici vojske zemalja koje su, kao i mi, u Partnerstvu za mir. Oni su razmenjivali iskustva i znanje. To uopšte ne znači da smo bliže ili dalje NATO u ovom trenutku - govori Krstić.

Krstić ističe da dalja saradnja sa vojnom alijansom zavisi isključivo od političkog vrha, jer NATO, u principu, nikoga ne primorava se priključi toj alijansi.

- Srbija bi mogla da vidi interes za bolju saradnju sa NATO, jer oni su već na Kosovu. Trebalo bi i mi da budemo tamo - kaže Krstić. Srbija ionako nema ratnu armiju, napominje Krstić, i ističe da bi trebalo imati na umu da su i buduća ulaganja u Srbiju još jedan razlog da budemo bar u dobrim odnosima sa alijansom.

- Velike zemlje ulažu tamo gde je sigurno, gde nema korupcije, nerešenih teritorijalnih pitanja i gde vladaju zakoni. A to su, pre svih, uslovi za ulazak u NATO - kaže Krstić.

Što se tiče teorije da bi srpski mladići posle pristupanja služili kao topovsko meso za američke vojne pohode, Krstić tvrdi da to nije tačno.

Nije lako ući u NATO

- Rat u Libiji su počeli Amerikanci i Francuzi, a zatim je nastavak borbi svaljen na NATO, pa je Nemačka odbila da učestvuje. Alijansa nema mehanizam da nekog natera u rat. Svaka država članica zadržava pravo da odbije učešće u nekoj borbi - naglašava Krstić i napominje da ni sve zemlje članice nisu učestvovale u ratu u Iraku.

I vojni analitičar Zoran Dragišić tvrdi da je jedini put Srbije u smeru ka NATO i naglašava da su protesti protiv alijanse prilikom održavanja kongresa promašili suštinu cele priče.

- Izgleda da je nekim ljudima jako krivo što se nalazimo u Evropi. Na njihovu žalost, to je činjenica. Svaki protest protiv NATO jeftina je politička priča za sakupljanje poena u izbornoj godini - tvrdi Dragišić.

On ističe da je i ekonomska korist od ulaska u NATO velika. I to ilustruje tvrdnjom da Rusija, kao najveći protivnik pristupanja Srbije vojnoj alijansi, mnogo više ulaže u zemlje koje su odavno u NATO.

- Osim što su sva ulaganja u zemlje Evrope povećana preko hiljadu puta posle pristupanja, najzanimljivije je to što je upravo Rusija povećala privrednu saradnju sa Mađarskom, Rumunijom ili Češkom. NATO u svoje redove prima samo stabilne države. Evo jednog ilustrativnog primera: kada je Putin dolazio ovde, to je predstavljeno kao događaj prvog reda. A on je kod nas bio nezvanično, u prolazu, a zatim je nastavio u Sloveniju, u kojoj je proveo dva dana. To je zato što Rusija investira u Sloveniji, inače članici NATO, 12 puta više nego u Srbiji - kaže Dragišić. On napominje da nije ni sasvim lako ući u NATO. Potrebno je da mi prvo podnesemo zahtev za članstvo, a zatim i da ostale članice jednoglasno prihvate Srbiju u alijansu.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.