Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 07. 2011.

SPC neće uputiti poziv papi

Srpska pravoslavna crkva (SPC) najverovatnije neće uputiti poziv papi Benediktu XVI da prisustvuje proslavi 1700 godina Milanskog edikta, 2013. godine u Nišu, jer o tome nije postignuta saglasnost Sabora, rečeno je Tanjugu u Srpskoj patrijaršiji

Apostolski nuncije, nadbiskup Orlando Antonini izjavio je da papa Benedikt XVI neće doći u Srbiju bez poziva SPC.
Papa bi, možda, i dobio poziv da je prilikom posete Hrvatskoj obišao Jasenovac i odao poštu žrtvama koncentracionog logora u kojem je, prema najčešće citiranim podacima i izveštaju Komisije za utvrđivanje istine o tom logoru, ubijeno 700.000 Srba i oko 100.000 Jevreja i Roma.
Kako se to nije dogodilo, a poglavar Rimokatoličke crkve obišao je grob hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, kome je posle Drugog svetskog rata suđeno zbog saradnje sa nacistima, izvesno je da će "poziv papi za dolazak u Srbiju morati da sačeka neka druga vremena", navode u Patrijaršiji.
Zvaničan stav SPC o eventualnom dolasku pape u Srbiju nije bilo moguće dobiti, ali "izvor u Patrijaršiji" ukazuje i da negativan stav SPC upućuje na kalendar događaja. Naime, da poziva papi za Niš nema jasno je, kažu u SPC, već i iz činjenice da bi sada za to bilo kasno, jer protokoli najviših crkvenih velikodostojnika nalažu da se njihove posete ugovaraju i po nekoliko godina unapred.
Sociolog religije Mirko Đorđević podseća na medijske špekulacije uoči završenog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, koje su se svodile na to da će najviše crkveno telo pozvati papu Benedikta XVI u Niš 2013. godine.
Takođe, očekivalo se da će Sabor papi uputiti protestnu notu zbog namere da prilikom posete Hrvatskoj poseti i Stepinčev grob.
"Nema sumnje da je rasprave o tome na Saboru bilo, ali ne samo da je izostala nota, već se papa u saopštenju Sabora ne pominje - jer episkopat oko svega toga nije jedinstven", rekao je Đorđević Tanjugu.
Đorđević smatra da je Sabor "bio oprezan" jer je petnaestak dana uoči zasedanja Sabora iz vatikanske ekspoziture u Beču saopšteno da papa i ne namerava da dođe u Srbiju, jer, kako je navedeno, u SPC vlada "neredovno stanje i velika napetost".
Papa, podseća Đorđević, ne želi da dođe u Srbiju bez saglasnosti većinske crkve. On, takođe, tvrdi da svi događaji imaju i političku konotaciju.
Analitičar religije Živica Tučić potvrđuje da među episkopima postoji nesaglasje.
"Samo stanje u SPC, gde nije završen pokušaj nekih veoma konzervativnih delova da preovladaju, iako u tome ne uspevaju, odnosi dosta energije i pažnje cele Crkve", kazao je Tucić Tanjugu.
Po njegovim rečima, može se zaključiti da ni SPC, niti srpska država, nemaju veliku zainteresovanost za to da dođe do papine posete Srbiji.
"Sa pozivom i realizacijom papine posete Srbiji treba očigledno sačekati. To se, čini se, shvata i u Vatikanu. Prvo treba poboljšati atmosferu za takvu posetu", naveo je Tucić.
Dolazak pape u Srbiju ne zavisi samo od patrijarha Irineja koji se za dolazak vrhovnog poglavara svih katolika zalagao još dok je bio episkop niški.
U intervjuu Tanjugu, s jeseni prošle godine, patrijarh je rekao da bi bilo dobro da do te posete dođe, ali da će o pozivu papi da poseti Srbiju odlučivati Sveti arhijerejski Sabor.
"I neka da Bog da ga (papu) Sabor pozove i da on dođe", rekao je tada patrijarh uveren da je dosta bilo razdvajanja i svađanja dve crke od čega su posledice, tvrdi, imali samo Srbi.
Patrijarh je rekao i da je uveren da onog pogroma Srba u Hrvatskoj tokom poslednjeg rata i kasnije ne bi ni bilo da su odnosi dve crkve bliži i da je bilo razgovora. Prvi među jednakim arhijerejima je, neposredno pred ustoličenje u Pećkoj patrijarši prošlog oktobra, rekao da se "Bogu moli da dođe do jedinstva dve crke", a da do tada treba da bude kontakata, razgovora, uspostavljanja ljudskih odnosa, kao temelja dubljeg suštinskog razgovora u kome će se polako i na jevanđelski način prići tom problemu.
Analitičari religije ukazuju na uticaj Moskovske patrijaršije na papin dolazak u Srbiju jer, kako kažu, teško da bi patrijarh Moskovski i cele Rusije pristao da se sa poglavarom svih katolika sretne u trećoj zemlji - Srbiji.
Rusija, Srbija i Crna Gora su tri većinski pravoslavne zemlje koje nijedan rimokatolički poglavar nikada nije posetio, a poslednji susret poglavara pravoslavne i zapadne crkve bio je 1054. godine kada je došlo do velike šizme, odnosno njihovog raskola.
Skeptici podsećaju da u srpskoj, ali i u ruskoj Crkvi odavno kruži pošalica da bi svaki papa dao pola Vatikana samo da dođe u Beograd, a drugu polovinu da kroči u Moskvu.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.