Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 08. 2007.  - Autor: S. GAVRIĆ

AJKULA KOD BUDVE

Na 100 metara od obale ostrva Sveti Nikola primećen morski pas, stručnjaci kažu da je to tzv. ajkula lisica, koja nije opasna za ljude

1
s

U Jadranskom moru kod Budve preksinoć se pojavila ajkula, zbog koje je odmah zabranjeno kupanje. Jedan meštanin Budve primetio je na oko 100 metara od obale ostrva Sveti Nikola rep ajkule.

O pojavi morskog psa odmah je obaveštena Obalska straža Budve, koja je obišla teren, ali nije pronašla "morsku neman". Za svaki slučaj, na budvanskoj i okolnim plažama podignuta je crvena zastavica, kao znak upozorenja kupačima da ne idu u vodu!

Podsetimo, jedna ajkula uočena je još 29. jula nekoliko stotina metara od obale, između Bara i Ulcinja. Policijske patrole i Lučka kapetanija Crne Gore bezuspešno su pretražile priobalno more barske rivijere, a na tom delu Crnogorskog primorja nekoliko dana bile su istaknute crvene zastave, koje upozoravaju turiste da ne ulaze u more.

Iako još nije utvrđeno o kojoj vrsti ajkule se radi, prema nezvaničnim informacijama, u pitanju je takozvana ajkula lisica, koja je bezopasna za ljude. Dubravka Mićković, ihtiolog iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kaže da pojava ove ajkule nije neuobičajena, jer ona živi u Jadranskom moru.

a

Modrulj od 100 kila kod Herceg Novog

U Jadranskom moru živi 430 vrsta riba, a među njima je 28 vrsta morskih pasa. Tu spadaju i ajkula lisica, bela ajkula i modrulj. Zanimljivo je da je krajem juna na području Herceg Novog ulovljen modrulj težak više od 100 kilograma i dugačak 3,5 metara, koji kao i bela ajkula može da napadne ljude. Inače, ihtiolozi ističu da više ljudi strada od ujeda pčele nego od napada ajkule i da su morski psi stavljeni na takozvanu crvenu listu ugroženih vrsta kojima preti izumiranje.

- Ova ajkula nije opasna za ljude, ali zbog sličnog leđnog peraja mešaju je sa belom ajkulom. Lisica može biti dugačka dva do 2,5 metara. One žive u "otvorenim" vodama i love jata riba. Uglavnom ne prilaze obali, jer ih odbijaju buka i gužva, ali desi se da za jatom riba pođu u pliću vodu. One imaju malu vilicu i dugačke repove, kojima udaraju plen, uglavnom sitnu ribu. Nikada nije zabeležen nijedan napad ove vrste ajkule na čoveka - objašnjava Dubravka Mićković.

Ona, ipak, dodaje da u Jadranskom moru živi i bela ajkula, koja nije tako bezazlena, a dešava se da zaluta bliže obali.

- Belih ajkula najviše ima u tropskim morima, ali i u Jadranu. Od 1930. godine zabeleženo je 15 napada bele ajkule na ljude na Jadranskom moru. Poslednji napad bio je 1998, kada je bela ajkula dužine 1,8 metara uhvaćena kod Rafailovića u Crnoj Gori. Ona spada u grupu proždrljivaca, hrani se fokama i delfinima, a napad na ljude u stvari je "samo" zamena za plen. Bela ajkula ima ogroman otvor vilice i u jednom zalogaju može da odgrize 30 kilograma mesa - ističe Dubravka Mićković.

U Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kažu da je poslednjih desetak dana na primorju pojačana predostrožnost zbog pojave ajkule.

- Patrola obalske straže reaguje na svaku dojavu da je uočena ajkula i obaveštava nas o tome. Iako ajkula nije pronađena, naši spasioci radi sigurnosti upozoravaju kupače da ne plivaju daleko od obale. Tako je i preksinoć na plažama u Budvi podignuta crvena zastavica. Ona se, inače, postavlja i u slučaju da voda nije ispravna za kupanje. Treba biti oprezan sve dok postoje indicije da se ajkula približila obali - kaže Sandra Radulović, portparol Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.