Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

NajveĆa predizborna ponuda u srpskoj istoriji

29. 09. 2011.  - Autor: Biljana Bojić, Slađana Gavrić, Beograd

Nikolić obećao 100 milijardi €

Projekti - Predsednik SNS tvrdi da će, ukoliko njegova stranka pobedi na izborima, država uz pomoć stranih investitora uložiti ovaj novac u dva projekta - industrijsku zonu od Novog Sada do Beograda i u plovni put ka Egeju

1
Rešio da pobedi na izborima ... Tomislav Nikolić

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je juče da će, ako njegov SNS dođe na vlast, država uz pomoć stranih investitora uložiti i do 100 milijardi evra u dva ogromna projekta - industrijsku zonu od Novog Sada do Beograda i u plovni put kroz Srbiju ka Egejskom moru.

- Država i strani ulagači investiraće u ogromnu industrijsku zonu na desnoj obali Dunava od Novog Sada do Beograda. Želim da svu privredu izmestimo na obalu Dunava i da zemlja ostane za obrađivanje i hranu - kazao je Nikolić.

On je potom obrazložio da je namera naprednjaka i „ostvarenje 70 godina dugog sna" da brodovi, a posebno nemački koji saobraćaju Rajnom, Majnom i Dunavom, skrate putovanje kroz Moravu, Vardar i Egejsko more, kao i da Srbija dobije sedam hidroelektrana, uz navodnjavanje velikog dela Pomoravlja i plovni put kroz Srbiju.

A
Bojan Đurić, funkcioner LDP-a
- Jeste, investicije će biti 100 milijardi evra i onda će naprednjaci od tih para napraviti 3.300 milijardi vekni onog obećavanog hleba „sava" od tri dinara. Pa Srbija svoju najbolju kompaniju „Telekom" nije mogla da proda ni za 1,4 milijarde evra.
Suzana Grubješić, član Predsedništva URS-a
- Nikolić i Nenad Popović se takmiče ko će da ponudi više milijardi po povratku iz Rusije, mada Popović ispade ultraskroman sa „samo" pet milijardi, doduše kredita. A za 100 milijardi otvorite rubriku „da li verujete u Deda Mraza".
Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije
- Svako ima pravo da obećava šta god hoće. Nemam ništa protiv, bilo bi dobro da svi političari obezbede po 100 milijardi. Verovatno je to njegov predizborni program, a građani će proceniti za koga će glasati.
Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a
- Očigledno je štrajk glađu i žeđu, iako je bio kratak, bio veoma efikasan i ostavio na Nikolića trajne posledice. Da li treba i govoriti o tome koliko je najava da će u Srbiju stići 100 milijardi evra ako pobedi SNS nerealna.
Branko Ružić, predsednik IO SPS-a
- Uveren sam da gospodin Nikolić kao lider opozicione stranke ima utemeljenje u najavljivanju tako velike investicije u Srbiju. Spreman sam da podržim Nikolića i vladu koju bi vodio ako bi to uspela. Ali, to je virtuelna stvarnost.
- Te dve investicije su vrednosti možda i do 100 milijardi evra. Razgovarali smo sa ozbiljnim ljudima u svetu, sa ozbiljnim državama i investitorima... Ovo sa Moravom je sigurno oko 30 milijardi evra - kaže Nikolić.

Ogromna cifra

Politički analitičari kažu da je ponuda lidera SNS-a klasično predizborna, ali preambiciozna. Privrednici, ekonomisti i političari tvrde da je ideja o ulaganju čak 100 milijardi evra veoma nerealna, jer se za proteklih 10 godina u Srbiju slilo 46,5 milijardi evra donacija, bespovratne pomoći, direktnih i grinfild investicija.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić kaže da je najava lidera naprednjaka bajkovita.

- Cifra je misaona imenica. Što ti Nikolićevi investitori ne daju odmah pare, u čemu je kvaka, što čekaju baš da SNS dođe na vlast?! Bilo bi divno, ali nema tog ko bi uložio 100 milijardi i da Dunavom teče med, Moravom mleko i da u Drinu instaliramo čokoladu. Evropski fond za krizne situacije biće 450 milijardi evra za celu Evropu. Grčka država svima je važnija od Srbije, duguje 350 milijardi evra i nikako da je izvuku iz krize. Baš je preterao - zaključuje Nikolić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić objašnjava da nije realno da u Srbiju neko uloži 100 milijardi evra.

- Kod nas kada dođu dve milijarde evra mi smo srećni. Očekivati 100 milijardi u vreme ekonomske krize nije realno. Čak je i 10 milijardi evra mnogo. U Srbiju se pre krize slivalo u proseku oko 1,5 milijardi evra godišnje od direktnih stranih investicija, a to je bilo u vreme ekonomskog procvata i velikih privatizacija - kaže Savić.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević pita se zašto SNS, ako već ima investitore sa 100 milijardi u džepu, odmah ne krene u realizaciju svoja dva projekta.

- Ali sada, kada pored Beograda ni Dunavom ne prolazi mnogo brodova, izlišno je pričati o tome. Prvo treba osposobiti i aktivirati plovidbu Dunavom, a tek onda praviti veze sa Egejskim morem. Tako nešto ne bismo mogli da ostvarimo bez saradnje sa Makedonijom i Grčkom. A što se tiče drugog projekta, to je jako velika površina zemlje za industrijsku zonu. Tu bi mogla da se smesti industrija nekoliko zemalja, a ne jedne Srbije - ističe on.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Pressa

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.