Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 10. 2011.

Kovačević: Pozivam državu da prekine cirkus na Filološkom

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević izjavio je danas da je blokada Filološkog fakulteta politički protest organizacije Marks 21 i pozvao državu da "prekine taj cirkus", a studente da se vrate na nastavu. "Taj cirkus bi trebalo prekinuti i omogućiti deci da uče školu

Pozivam državu da se odgovorno ponaša i zaštiti državnu imovinu, studente i nastavnike. To više nema nikakve veze sa studentima, tamo možda ima desetak studenata, a Filološki fakultet ima 12.000 studenata od kojih se 10, 15 njih pridružilo blokadi, a možda su i članovi organizacije Marks 21", rekao je Kovačević agenciji Beta.
Kovačević je rekao da za njega štrajk na Filološkom fakultetu "više praktično ne postoji", jer je tajk fakultet izašao u susret zahtevima studenata u okviru svojih ingerencija.
"Filološki fakultet nije vlastan da nekome da budžet, on samo može nekoga da oslobodi školarine ako je zahtev opravdan i svi studenti koji su osvojili 48 bodova, čak i ako su bili van te kvote, oslobođenu su školarine za ovu godinu, oni ne mogu da idu na budžet, a budžet je donela Vlada Srbije", naveo je Kovačević.
Kovačević je ukazao da organizacija Marks 21 ometa časove i preti se nastavnicima i studentima i izrazio bojazan da bi moglo doći do "nekog akcidenta", poput toga da se zapali zgrada.
"Oni nisu voljni ni da se predstave niti da preuzmu odgovornost za ono što rade i to tako ne može. Mora da se umeša država kao vlasnik Univerziteta i Prosvetna inspekcija mora da se uključi u rešavanje tog problema", rekao je Kovačević.
Rektor je rekao da organizacije Marks 21 poznaje samo kolektivnu odgovornost "zbog koje je marksizam i propao".
"Ja sam bio u komunističkoj partiji, pa to znam bolje od njih, znači, postoji samo personalna odgovornost i da svako odgovara za ono što radi", rekao je Kovačević.
"Studenti oslobođeni školarine žive tačno u komunizmu, jer za njih je školovanje bukvalno besplatno, jer ih mi častimo", objasnio je Kovačević.
Dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš zamolila je studente da se vrate na nastavu jer, kako je istakla, apsolutno ne postoji mogućnost da im budu nadoknađene izgubljene obaveze i vreme.
"Najlepše molim studente da dođu u učionise i slušaju predavanja svojih nastavnika. Pozivam 12.500 naših studenata da redovno pohađaju nastavu, jer apsolutno neće biti moguće da nadoknade propušteno vreme i obaveze", rekla je Aleksandra Vraneš agenciji Beta.
Ona je navel da Filološki fakultet radi po zakonu, i da je izašao u susret svim opravdanim zahtevima svojih studenata.
"U štrajku nisu studenti Filološkog fakulteta, nego grupa od možda 15 studenata i lica koja dolaze iz drugih ustanova", rekla je Aleksandra Vraneš.
Dodala je da "lica koja su sada u protestu" na Filološkom fakultetu barikadama onemogućavaju i otežavaju izvođenje nastave ulazeći "čak i u kabinete nastavnika, isterujući studente iz njihovih kabineta ili ograničavajući konsultacije na 15 minuta".
Ona je navela da je agencija angažovana da vodi računa o bezbednosti imovine fakulteta sačinila izveštaj u kojem se navodi da je bezbednost studenata i imovine ugrožena i naložila Upravi fakulteta da o tome upozna protivpožarnu službu Beograda i Republički inspektorat za protivpožarna dejstva.
Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.