Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PoČelo uklanjanje blokada

06. 12. 2011.  - Autor: Mihailo Medenica, Zubin Potok

Srbi ruše barikade, EU nudi kandidaturu

Posle četiri meseca - Srbi na severu Kosova juče oko podne počeli da uklanjaju barikade u Jagnjenici i kod prelaza Jarinje

1
Srbi na severu Kosova juče su počeli da uklanjaju barikade u Jagnjenici, a nešto kasnije sklonjene su i tri blokade kod prelaza Jarinje.

Uz dogovor Slaviše Ristića, predsednika opštine, i predstavnika Kfora, u prepodnevnim satima počela je deblokada puta koja spaja Zubin Potok i Kosovsku Mitrovicu, a koji su vojnici NATO držali u blokadi nakon prošlonedeljne akcije tokom koje su razbili srpsku barikadu i upotrebili prekomernu silu protiv stanovništva.

a

Lideri Srba prvi put u bazi Kfora

Odmah po završetku pregovora, koji su se prvi put vodili u bazi Kfora, Srbi su počeli sa uklanjanjem zemlje nasute na kolovoz, dok se Kfor obavezao da će svojom mehanizacijom ukloniti autobuse i kamione.

 

- Predstavnici Kfora prihvatili su naš zahtev da nakon deblokade puta i postavljanja kontrolnog punkta i srpski policajci iz stanice u Zubinom Potoku učestvuju sa njima u kontroli saobraćaja, dok će narod ostati na dežurstvu kraj postojeće barikade, kako bi kontrolisao da Kfor ne izigra dogovor i iskoristi ovu saobraćajnicu za prevoz predstavnika Euleksa i kosovskih carinika. Naglašavam da ovaj potez ne predstavlja uklanjanje barikada, već samo deblokadu puta - izjavio je Ristić nakon sastanka sa švajcarskim potpukovnikom Adolfom Konradom u jagnjeničkoj bazi Kfora, napominjući da je drugi razlog ostanka barikada nerešeno pitanje prelaza Jarinje i Brnjak.

tekst

Posle žestoke rasprave EU prelomila

Srbija u petak dobija bezuslovnu kandidaturu
BRISEL - Odobravanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji na dobrom je putu da se reši u petak, izjavio je sinoć nemački državni sekretar za Evropu Verner Hojer nakon zasedanja šefova diplomatije zemalja EU u Briselu. Kako saznaje Press, tada će Savet ministara EU najverovatnije      predložiti da Srbija dobije bezuslovni status kandidata.

Na jučerašnjem zasedanju ni posle žestokih rasprava nije postignut konačan dogovor o kandidaturi naše zemlje. Francuska, Velika Britanija i Švedska su bile za to da se Srbiji dodeli status kandidata, dok je Austrija predlagala "probni status", odnosno takozvanu uslovnu kandidaturu koja bi bila zamrznuta do rešenja kosovskog pitanja. Sa takvim rešenjem se u prvi mah složila i Nemačka, ali je konačna odluka ipak ostavljena za petak.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger u toku dana je izjavio da bi dodeljivanjem "probnog statusa" EU mogla da uputi signal da priznaje dosadašnje napore Srbije, a na drugoj strani ujedno uzme u obzir uzdržanost pojedinih država po ovom pitanju.

- Ako sada počnemo da pritiskamo kočnicu kod širenja EU, verujem da će biti teško ponovo brzo krenuti napred - objasnio je Špindeleger.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević navela je sinoćda Srbija treba da nastavi reforme bez obzira da li će dobiti status kandidata za članstvo u EU, jer je to u njenom interesu.

- Ako Srbija ne dobije status kandidata, najvažnije je šta ćemo uraditi dalje. Ako smo na put evropskih integracija stupili zato što smo prepoznali interes, onda ćemo morati da nastavimo sa reformama - istakla je ona i dodala:

- Videli smo da među ministrima zemalja članica EU preovladava razmišljanje u pravcu pozitivne odluke o našoj kandidaturi, ali ipak treba da sačekamo da ta odluka postane jedinstvena.  E. P.

Dok je bager uklanjao zemlju sa puta, nemački, austrijski, mađarski i portugalski vojnici stajali su pod punom opremom, postrojeni u bojnu formaciju, iza svojih transportera, mada su oficiri, prvi put nakon izbijanja sukoba, izašli van žice, pomešali se s narodom i pratili radove.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Pressa
3

Bogdanović: Pozitivan znak

Ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je da je uklanjanje barikada dobar znak i početak normalizacije situacije na severu Kosova.

- Pozdravljam dogovor Kfora i političkih predstavnika Srba o otvaranju puta Zubin Potok - Zvečan, jer on predstavlja pozitivan pomak i označava početak procesa uklanjanja barikada.

Šutanovac: Balvani stranputice

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da su Srbi sa KiM doneli jedinu ispravnu odluku o uklanjanju barikada, čime je izbegnut scenario koji je najviše odgovarao Prištini.

- On je dodao da je od izuzetno velike važnosti što su Srbi sa severa Kosova i Metohije shvatili da balvani na putu vode Srbiju u stranputicu.

Pelević: Čin dobre volje

Poslanik Srpske napredne stranke Borislav Pelević je ocenio da je uklanjanje barikada čin dobre volje i dodao da ne znači da će to da bude nastavljeno.

- SNS želi da Srbija dobije status kandidata za EU, ali ne po svaku cenu, a pogotovo ne po cenu Kosova i Metohije - dodao je Pelević.

Samardžić: Smanjiće tenzije

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić kaže da će uklanjanje barikade u Jagnjenici smanjiti tenzije i sprečiti neželjene događaje na severu pokrajine.

- Dobro je na jednom primeru pokazati da je sloboda kretanja za Kfor faktička i da Srbi sa tim nemaju problem, a da li će i drugi to uraditi stvar je odluke na samom terenu - rekao je Samardžić.


Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.