Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kritika Vlade - Ekonomisti se zalažu da se poveća planirani fond od 400 miliona evra

19. 01. 2012.  - Autor: I. Žigić

Minimum milijarda za razvojnu banku

Kapital od 400 miliona evra koje će Vlada Srbije uložiti u osnivanje Razvojne banke nije dovoljan, ocenjuju ekonomski analitičari

1
Da bi privreda imala korist od razvojne banke potrebno je najmanje milijardu evra, kažu ekonomisti. Oni ipak ističu da je najvažnije da se godinama najavljivano formiranje razvojne banke najzad i dogodi.

Goran Nikolić iz Centra za novu politiku kaže da će biti dobro ako Vlada ispuni obećanje da će uložiti 400 miliona evra.

- Već dugo se priča o osnivanju te banke, ali godinama nije bilo ništa od toga. Sada je taj proces počeo, pa će privreda zaista dobiti tu vrstu pomoći - smatra Nikolić.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin takođe kritikuje državu jer veruje da bi tek oko milijardu evra kapitala doprinelo privrednom razvoju.

- Napravljeni su i određeni propusti u Predlogu zakona o razvojnoj banci. Srbija mora da ima funkcionalnu razvojnu banku koja će imati adekvatan nivo kapitalizacije i finansijskih sredstava, koja mogu podržati razvojne i infrastrukturne projekte - kazao je Bugarin.

Sa njim se slaže i ekonomista Zoran Popov koji naglašava da su planirana sredstva nedovoljna.

- Podržavam predlog Bugarina o minimum milijardi evra za privredu, jer je 400 miliona jako malo i predstavlja krajnje neozbiljan potez Vlade. Da nije žalosno, bilo bi smešno. S obzirom na to u kakvom je stanju naša privreda, potrebno je minimum nekoliko milijardi evra da se pokrenula proizvodnja - kaže Popov.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ipak navodi da država nema odakle da izdvoji više novca i da će biti dobro ako se ova banka uopšte osnuje.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.