Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Manevar - I „Zastava automobili" pokušali da „zavrnu" državu

01. 03. 2012.  - Autor: Lj. Račić

Doprinosi na minimalac, a radnicima plata od 30.000

„Finta" koju su izveli kragujevački oružari i njihovo poslovodstvo kako bi radnicima bile overene knjižice, iako godinama nisu uplaćivani doprinosi a plate su bile znatno iznad proseka metalskog kompleksa, nije jedina sa kojom se država suočila

1
Ponovo na ulici .... Jedan od ranijih protesta kragujevačkih radnika

Sličnim manevrom, koji je uz to i kršenje zakona, poslužili su se i u „Zastava automobilima", gde su doprinose uplaćivali na minimalac, iako su radnicima davali plate koje u proseku iznose 30.000 dinara. To je, kako Press saznaje, utvrđeno kontrolom poreskih inspektora i zbog toga Republički fond za zdravstveno osiguranje odbija da overi knjižice radnicima pet firmi, članica grupacije „Zastava automobili" („Zastava kamioni", „Zastava INPRO", „Hortikultura", „Rezervni delovi", Specijalna vozila Sombor).

Zaposleni u ovim preduzećima danas će stupiti u štrajk tražeći, kao i oružari, da im se knjižice bezuslovno overe. Zamenik predsednika Sindikalne organizacije „Zastava automobili" Zoran Marković kaže za Press da će protestovati. jer su im uplaćivani minimalni doprinosi, a ipak su bez overenih knjižica od 1. januara.

A
Ministarstvo: Nije naša odluka

U Ministarstvu ekonomije su nam rekli da nije tačno da je Vlada ili ministarstvo odlučilo da se doprinosi za „Zastava automobile" plaćaju na minimalnu osnovicu.

- Činjenica je, međutim, da je Vlada radila u interesu radnika i da je već nekoliko puta izašla u susret radnicima kojima nisu bile overene knjižice, tako što je preporučila RFZO da ih overi, ali samo onima za koje su plaćeni doprinosi, i to ne manji od obračunatog iznosa na najnižu osnovicu - rekli su nam u ovom ministarstvu.

 

- Nas 2.165 radnika i članova naših porodica od početka godine nema overene knjižice. Kad je država mogla da reši problem oružarima, koji 14 godina nisu uplaćivali doprinose, može i nama koji imamo uplaćene minimalne doprinose za zdravstvo, za šta imamo potvrdu Poreske uprave - navodi on.

Marković potvrđuje saznanja Pressa da oni ne primaju minimalne zarade, već su im plate oko 30.000 dinara, ali tvrdi da je to odluka Vlade:

- Istina je da smo prijavljeni na minimalac, da su nam uplaćivani minimalni doprinosi od 3.000 dinara, a da primamo veće plate. Mi te zarade nismo dobijali na ruke, u koverti, kao u mnogim privatnim firmama, već preko računa. Objašnjeno nam je da je to odluka Vlade, tačnije odluka Ministarstva ekonomije, s obzirom na to da smo preduzeće u restrukturiranju.

U Poreskoj upravi nam je rečeno da su u toku provere svih nepravilnosti koje su inspektori utvrdili.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook