Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 03. 2012.

Mladen Obradović osuđen na 10 meseci zatvora

Vođa Obraza Mladen Obradović osuđen je danas prvostepeno pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu na 10 meseci zatvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije.

Mladen
Maladen

Obradović (1980), student teologije, osuđen je zbog organizovanja pisanja grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i štampanja plakata i nalepnica koji su, kako je utvrdio sud, pozivali na mržnju i nasilje protiv gej populacije, pred otkazanu Paradu ponosa, septembra 2009. godine.
Sudija Ivana Ramić rekla je u obrazloženju presude da se jedino zatvorskom kaznom može postići svrha kažnjavanja i prevencije.
Zaprećena kazna za krivično delo širenja rasne i druge diskriminacije je od tri meseca do tri godine zatvora.
Ivana Ramić rekla je da je sud odbacio odbranu Obradovića da je slogan "Čekamo vas" zapravo poziv zabludeloj braći na pokajanje i istakla da se tim sloganom jasno zagovara diskriminacija prema gej populaciji, kao i da je slogan pretnja koja izaziva strah i osećanje ugroženosti kod gej populacije.
Obradović u brojnim javnim nastupima i izjavama u medijima nije objasnio da slogan ima i značenje poziva na pokajanje, a u tim izjavama je govorio da će organizatori Parade snositi odgovornost za sve što se dogodi i da će Obraz učiniti sve da spreči "paradu srama", rekla je Ivana Ramić.
Sudija je navela i da je Obradović izjavio da je on autor slogana "Čekamo vas" i da na suđenju nije osporavao svoje izjave u medijima.
"Sud smatra da je Obradović širio i zagovarao ideje diskriminacije zasnovane na ličnom svojstvu, odnosno seksualnoj orijentaciji, što je zabranjeno Zakonom o diskriminaciji", rekla je Ivana Ramić i podsetila da je tim zakonom zabranjen govor mržnje, a da se Ustavom Srbije garantuju sloboda veroispovesti i ljudska i manjinska prava.
Odbrana je najavila da će se žaliti na prvostepenu presudu.
Obradović je 20. aprila 2011. godine prvostepeno osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, održane 10. oktobra 2010. godine.
U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta.
MUP Srbije je 2005. godine Obraz označio kao klerofašističku organizaciju.
Obradović je po izricanju presude novinarima rekao da će Obraz i dalje koristiti slogan "Čekamo vas" i da mu je čast što je u današnjoj Srbiji "doživeo ovakvu presudu koja je doneta pod političkim pritiskom".
"To će mi pomoći da u svim budućim borbama budem još odlučniji da uz Božiju pomoć i pomoć svih čestitih srpskih rodoljuba u toj borbi ostvarimo i pobedu. Dolazimo", poručio je Obradović, i ocenio da nije suđeno njemu, nego Obrazu i srpskoj mladosti.
Obradović je naveo da "nije govor mržnje kada izađe Nenad Čanak i kaže uzećemo motke u šake i zgazićemo fašističku gamad, misleći time na srpske rodoljube".
"Nije govor mržnje kada Nenad Prokić ispred LDP-a kaže uvešćemo Srbiju u Evropu sa Srbima ili bez njih. Ali je govor mržnje i fašizam kada kažemo da ne želimo da pedofili predvode parade po Beogradu i ne želimo duhovno nasilje prema srpskoj deci i ne želimo da svake godine 200.000 beba ubiju sami Srbi abortusima i ne želimo rasturanje Srbije", rekao je Obradović.
Aktivisti Obraza ni danas se nisu uzdržali od nasilja, pa je jedan Obradovićev sledbenik ispred sudnice u gužvi laktom u slabinu snažno udario aktivistu Žena u crnom, a onda se zadovoljno sneškao, jer stražari nisu videli šta je uradio.
Izricanje presude izazvalo je veliku pažnju medija, a Palatu pravde dodatno su obezbeđivali policajci i sudski stražari.
Obradovića je danas u sudu podržao i Luka Karadžić, brat haškog optuženika Radovana Karadžića.

Inicijativa: Pravosuđe blagim kaznama ohrabruje nasilnike

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da je pravosudni sistem u Srbiji današnjom presudom i "minimalnom kaznom" vođi Obraza Mladenu Obradoviću "nastavio praksu ohrabrivanja" onih koji sprovode i promovišu nasilje i govor mržnje.
"Obradović je osuđen na minimalnu kaznu od deset meseci zatvora za rasnu i drugu diskriminaciju ucesnika Parade ponosa 2009. godine", navela je Inicijativa u saopštenju.
Obradovićev advokat Goran Petronijević rekao je agenciji Beta da je za vođi Obraza pretila kazna od tri meseca do tri godine zatvora.
Inicijativa je navela da je tužilastvo 3. februara "iznenadnom odlukom" iz optuznice protiv Obradovića izostavilo deo u kojem mu se stavlja na teret da je svojim i aktivnostima te organizacije doprineo da se Parada ponosa 2009. godine ne održi.
"Tužilastvo nije obrazložilo ovu odluku koja je svakako imala uticaj na visinu danas izrečene kazne", navela je Inicijativa, i podsetila da je optužnica podignuta još 30. oktobra 2009. godine, a suđenje počelo 25. oktobra 2010. godine, i da je od osam najavljenih, održano šest glavnih pretresa.
Obradović je ranije danas prvostepeno pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu na 10 meseci zatvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije i oglašen krivim zbog organizovanja pisanja grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i štampanja plakata i nalepnica koji su, kako je utvrdio sud, pozivali na mržnju i nasilje protiv gej populacije, pred otkazanu Paradu ponosa, septembra 2009. godine.
Sudija Ivana Ramić rekla je u obrazloženju presude da se jedino zatvorskom kaznom može postići svrha kažnjavanja i prevencije.

Labris: Blaga kazna za Mladena Obradovića

Organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris" ocenila je danas da je presuda vođi Obraza Mladenu Obradoviću blaga i da će predstavljati podstrek Obradoviću i njegovoj organizaciji da i ubuduće prete, zalažu se za diskriminaciju i pozivaju na nasilje.
"Na delu je relativizovanje aktivnosti Mladena Obradovića i Obraza, nastojanje da se umanji stvarna slika njihovog delovanja i opasnosti koju ta dela nose", piše u saopštenju Labrisa.
Obradovića je danas Prvi osnovni sud u Beogradu prvostepeno osudio na 10 meseci zatvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije.
Labris je naveo da organizacije civilnog drustva veruju da je presuda blaga, doprinosi klimi nekažnjivosti i otvara prostor za "širenje nasilja fašističkih grupa" koje neće biti kažnjeno.
"Kao aktivistkinje i aktivisti civilnog društva možemo da budemo zadovoljni što je presuda uopšte doneta, odnosno što je Mladen Obradović uopšte proglašen krivim", piše u saopštenju.
Labris je naveo da je Obradović za organizovanje nasilja tokom Parade ponosa 2010. osuđen na dve godine zatvor.
"Podsećamo da je nakon izlaska iz zatvora 2011. poručio da je sada 'još jači i odlučniji u svojoj borbi' ", navodi Labris.
"Nadamo se da će ova presuda doprineti tome da Ustavni sud Republike Srbije donese odluku o zabrani svih fašističkih organizacija", piše Labris.
Obradović je proglašen krivim zbog organizovanja pisanja grafita "Čekamo vas", "Smrt pederima" i "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti" i štampanja plakata i nalepnica koji su, kako je utvrdio sud, pozivali na mržnju i nasilje pred otkazanu Paradu ponosa, septembra 2009. godine.
Sudija Ivana Ramić rekla je u obrazloženju presude da se jedino zatvorskom kaznom može postići svrha kažnjavanja i prevencije.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.