Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 06. 2012.

(FOTO + VIDEO) Patrijarh Irinej u poseti Zagrebu

Patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkopima bačkim Irinejem, sremskim Vasilijem i šumadijskim Jovanom, doputovao je danas u trodnevnu posetu Zagrebu

s
U pozdravnom govoru okupljenima u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi".
"Čuvajte svoju veru koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, ne samo rečima i umom, nego i u životu", rekao je patrijarh.Ističući da je došao na radostan događaj otvaranja hrama i škole na Svetom duhu, patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu"."Narod bi time trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole", rekao je Irinej.
Patrijarh Irinej istakao je i jake duhovne veze sa Zagrebom, podsetivši na ranije zagrebačke mitropolite Dositeja koji je nekada, kao i on, bio vladika u Nišu i Damaskina koji je bio poreklom iz Leskovca, odnosno s poručja niške eparhije.
Na dočeku je, uz sveštenstvo i monaštvo eparhije, bilo stotinak vernika, među kojima su i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i osoblje ambasade Srbije u Zagrebu s ambasadorom Stanimirom Vukićevićem na čelu.
s
Pupovac je u izjavi Tanjugu izrazio radost zbog patrijarhovog dolaska. "Kao što smo pre dosta godina s radošći, nadom i velikim očekivanjima dočekali patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj poseti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije u rata u Hrvatskoj, tako smo i danas dočekali patrijarha Irineja", rekao je Pupovac.
"Dočekali smo ga u vremenima boljim nego što su bila pre više godina, ali i u vremenima u kojima je svima potrebna podrška za sve što očekujemo i u kojima su nam potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavne i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu", kazao je Pupovac.
s

Prema njegovim rečima, one treba da pokažu i da vernici treba da poštuju jedni druge i da treba da žive ne samo u toleranciji i međusobnom poštovanju, kao što su živeli vekovima pre odluke o stvaranju vlastitih država i pre "zala koje su počinili jedni drugima, neretko se pozivajući i na svoju veru", rekao je Pupovac.On je posetu patrijarha Irineja ocenio kao "važan znak koji treba čitati tako da se svi obavezujemo na međusobno poštovanje, toleranciju i dobrobit".Vrh SPC prisustvovaće danas poslepodne otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.
VIDEO
Sutra ujutru je predviđen sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije na kaptolu gde je sedište Zagrebačke nadbiskupije. Patrijarha će primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a onda i premijer Zoran Milanović.U subotu ujutru patrijarh Irinej trebalo bi da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u okviru kompleksa gimnazije i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.
s

U najavama i prvim regovanjima ističe se da je ovo prva poseta zvaničnika SPC Hrvatskoj na najvišem nivou nakon rata.Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je uoči patrijarhove posete hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.
ss


aaa
Otvorena pravoslavna gimnazija u Zagrebu

Svečanom akademijom kojoj su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predstavnici Srba u Hrvatskoj, više ministara u vladi i diplomatski predstavnici, večeras je i zvanično otvorena nova zgrada Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovni centar na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.
U obraćanju prisutnima u punoj sportskoj dvorani, direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić izrazio je ponos zbog "vizije osnivača gimnazije, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cele Italije Jovana, kao i zbog profesora koji tu školu čine boljom iz dana u dan".
Ali najponosniji smo na naše gimnazijalce, kako one koji su završili gimnaziju, tako i na one koji su s nama", rekao je Lalić, ističući da je do sada najveći broj đaka bio iz povratničkih porodica.
"Želja nam je da gimnaziju predstavimo kao perspektivnu edukativnu ustanovu otvorenu za svu decu nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti", rekao je on.
"Gimnazija predstavlja važan deo kulture evropskog Zagreba u kakvom svi želimo da živimo", rekao je on i naglasio da je nova zgrada deo vizuelnog identiteta Zagreba koji je od početka projekt prepoznao kao svoju dobrobit.
Akademik Momčilo Spremić govorio je o Kantakuzini Katarini Branković, njenoj udaji i životu u Hrvatskoj, gde je bila i vlasnica poseda na području današnjeg Zagreba.
Učenica gimnazije Nataša Vrga govorila je o njenom životu prikazanom kroz imaginarni dnevnik, nakon čega su učenici, inače članovi Dramskog studija Eho koji deluje u okviru Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", izveli predstavu "Ko si ti" sačinjenu od njihovih izbegličkih i povratničkih iskustava.
Nakon nastupa hora Prvog beogradskog pevačkog društva, nastupila je i grupa "Teodulija", etno-muzičko-plesna trupa koja spaja staru srpsku i savremenu muziku sa igrom.
Na prijemu upriličenom, nakon akademije, domaćin mitropolit Jovan pozdravio je prisutne i uručio ordene "Kantakuzina Katarina Branković" Dušanu Bajakoviću, generalnom direktoru novosadskog preduzeća Srbijagas i njegovom šefu kabineta Draganu Jokiću zbog pomoći u izgradnji i opremanju gimnazije.
Među uzvanicima su bili i ministri nauke i obrazovanja Željko Jovanović i veterana Predrag Matić, srpski poslanik Milorad Pupovac kao izaslanik šefa Hrvatskog sabora Borisa Šprema, gradonačelnik Milan Bandić, više saradnika predsednika Ive Josipovića i čelni ljudi srpske manjinske samouprave i srpskih organizacija.
Osim ambasadora Srbije Stanimira Vukićevića sa saradnicima, bili su tu i ambasadori SAD, Rusije, Francuske i drugih zemalja.
Patrijarhu Irineju i članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC, episkopima bačkom Irineju, sremskom Vasiliju i šumadijskom Jovanu danas je priređen svečani doček u sabornom hramu Svetog Prepbraženja Gospodnjeg.
Oni će se sutra ujutro, zajedno s mitropolotim Jovanom, sresti sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a nakon toga i s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.
U subotu ujutro patrijarh SPC trebao bi da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u okviru kompleksa gimnazije i duhovnog centra.
Treba reći da se nastava u ovom kompleksu odvija od početka ove školske godine, dok je do tada gimnazija, koja je počela s radom u školskoj godini 2005/2006. imala prostore u centru grada.
Učenici koji završe gimnaziju uspešno se upisuju i studiraju na fakultetima u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Izvor: TANJUG

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.