Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 06. 2012.

Na letovanje bez "zelenog kartona", osim u Makedoniji i BiH

Vozači iz Srbije ne moraju više da nose "zeleni karton" za putovanje automobilom u zemlje Evropske unije i u regionu, osim u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Srbija je od 1. januara potpisnica multilateralnog sporazuma tako da je obaveza posedovanja "zelenog kartona", koji reguliše osiguranje vozila, ukinuta za gotovo sve zemlje. BiH i Makedonija nisu potpisale taj sporazum i za ove dve zemlje još uvek je neophodan "zeleni karton", pa je na primer za putovanje u Grčku preko Makedonije ili u Crnu Goru preko BiH neophodno izvaditi taj dokument iako nije potreban u Grčkoj i Crnoj Gori, izjavila je predstavnica AMS S - a Zorica Bilibajkić.
"Zeleni karton" je, takođe, neophodan i za neke zemlje za koje se vozači uglavnom ne odlučuju da putuju automobilom, kao što su Rusija, Belorusija i Ukrajina. Vozači mogu da izvade "zeleni karton" u osiguravajućem zavodu u kojem je vozilo osigurano prilikom registracije, a potrebno je da se ponese polisa obaveznog osiguranja, saobraćajna dozvola i plati 2.000 dinara, navela je Bilibajkićeva.

Od ostalih dokumenata neophodna je međunarodna vozačka dozvola za Makedoniju, Grčku, Italiju i Nemačku, dok u zemljama u okruženju uglavnom nije potrebna - u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ona je ukazala da međunarodna vozačka dozvola može da se izvadi u bilo kojoj poslovnici AMS S - a u Srbiji, a potrebne su dve fotografije, lična karta ili pasoš, vozačka dozvola i 2.000 dinara.

- Međunarodna vozačka dozvola je prepis nacionalne vozačke dozvole i važi tri godine od izdavanja, ukoliko nacionalna vozačka dozvola ne ističe ranije - kazala je Bilibajkićeva.
Često je potrebna i dozvola za upravljanje tuđim automobilom, za vozila kupljena preko lizinga ili tuđe vozilo u inostranstvu. Taj dokument, takođe, izdaje AMS S u svojim poslovnicama i da bi se dobio potrebno je da dođe korisnik automobila sa pasošem i da bude vlasnik prisutan sa ličnom kartom i saobraćajnom dozvolom, rekla je predstavnica AMS S - a i navela da je cena takve dozvole 1.500 dinara.

Ukoliko je u pitanju lizing, onda se donese potvrda ili ugovor u kojima je lizing kuća naznačila da se tim automobilom može putovati u inostranstvo, a ako vlasnik nije u mogućnosti da bude lično prisutan prilikom izdavanja tog dokumenta onda je potrebno da se donese ovlašćenje overeno u sudu ili opštini, na kojem je navedeno da određena osoba može da upravlja tim vozilom u inostranstvu. Na osnovu tog ovlašćenja se izdaje dokument AMS S - a koji je validan van granica Srbije, a isto važi i za Crnu Goru i to ovlašćenje važi godinu dana od trenutka izdavanja. Govoreći o Crnoj Gori, Bilibajkićeva je rekla da svi naši građani koji su Crnoj Gori duže od 24 sata moraju tamo da prijave boravak.

- Dobili smo saopštenje od crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma, u kojem se kaže da je sada potrebno na graničnim prelazima prilikom izlaska iz Crne Gore pokazati potvrdu o prijavi boravka - rekla je ona.
Ukoliko su to turisti prijava će se regulisati preko onoga ko je izdavalac smeštaja, ako neko ide kod prijatelja u goste ili boravi u svojoj kući, onda je dužan da se prijavi i da tu potvrdu o prijavi boravka pokaže prilikom izlaska iz Crne Gore. Za Crnu Goru je dovoljno da imate ličnu kartu, svejedno da li staru ili novu, a može i pasoš. Ako deca idu sa jednim roditeljem van Srbije onda je obavezno da drugi roditelj da saglasnost koja je overena u opštini, što važi za Crnu Goru i sve ostale zemlje.

Ako baka i deka vode decu onda oba roditelja potpisuju saglasnost, a ukoliko dete još nije krenulo u školu potrebno je poneti zdravstvenu knjižicu i izvod iz matične knjige rođenih. Ako je dete školskog uzrasta onda treba poneti i neki dokument u kojem postoji fotografija, a pre svega đačku knjižicu. Što se tiče opreme, Bilibajkićeva je navela da je potrebno sve kao i u Srbiji, osim protivpožarnog aparata koji je obavezan u automobilu u Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj, dok je u Makedoniji i BiH obavezan samo ako je automobil na naftu i gas.

Automobili sa TNG bocama moraju da imaju atest kako u Srbiji tako i van granica. Bilibajkićeva je upozorila vozače da se pridržavaju propisa jer su kazne "paprene", čak i u nekim zemljama u okruženju. Tako se kazne za nevezivanje pojaseva i telefoniranje kreću od 20 evra. Na primer kazna za nevezivanje u Grčkoj iznosi 350 evra, a u Sloveniji je kazna 120 evra u oba slučaja. U Sloveniji su kazne za prekoračenje brzine od 30 do nekoliko hiljada evra. U toj zemlji ako se u gradskoj vožnji prekorači brzina za samo 10 kilometara na čas može da se plati kazna i do 1.000 evra. Takođe, u kolima je obavezan i Izveštaj o saobraćajnim nezgodama namenjen saobraćajnim udesima sa manjom štetom. Taj dokument služi da policija ne bi morala da izlazi na mesto udesa i ukoliko može da se postigne dogovor između dve strane popuni se izveštaj i na osnovu njega se posle naknadi šteta.

Izvor: TANJUG

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook