Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 06. 2012.

Han: Nadam se da ce nova vlada podržati Dunavsku strategiju

Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han, koji u Srbiji boravi povodom obeležavanja Međunarodnog dana Dunava, izrazio je danas nadu da će i nova vlada Srbije iskazati snažnu političku podršku i održati dosadašnji "zamajac" u realizaciji i ciljeva Dunavske strategije.

Han je naveo da je cilj posete Srbiji promocija ciiljeva Dunavske strategije među kojima su porast teretnog transporsta, produbljivanje saradnje država koje su u tu strategiju uključene, razvoj infrastrukture,  turizma, borba protiv poplava...
Uz napomenu da je za realizaciju tih ciljeva neophodna posvećenost svih vlada, Han je ukazao da je pritom veoma važna i politička podrška svih faktora u državama uključenim u Dunavsku strategiju.
"Bolja plovnost se može ostvariti isključivo ako rešimo sve prepreke; ako jednu ostavimo nerešenu, onda je plovnost manja" rekao je Han i dodao da je zato neophodno učesće svih.
Na konferenciji za novinare održanoj na brodu kojim Han i njegovi domaćini plove do Viminacijuma, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delevića naglasila je da je za Srbiju Dunavska strategija izuzetno značajna.
"Za nas je bitno da je EU prepoznala potrebu da u ovu strategiju uključi i one zemlje koje nisu članice Unije", rekla je Delevićeva koja je i nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju.
Ona je kazala da učesće u sprovođenju Dunavske strategije Srbiji pruža velike razvojne mogućnosti i najavila da će večeras biti potpisan ugovor o implementaciji projekta kojim će Srbiji biti stavljeno na raspolaganje 18,5 miliona evra.
Srbija će tim sredstvima, između ostalog, moći da finansira projekat vodosnabdevanja u Velikom Gradištu i revitalizacija tvrđave u Golupcu, rekla je Delevićeva i podsetila da je dosad u okviru Dunavske strategije realizovan projekat rekonstrukcije Žeželjevog mosta u Novom Sadu vredan 45 miliona evra.
Han je posetu Srbiji započeo upravo posetom Novom Sadu gde je obišao Park nauke i tehnologije pri novosadskom univerzitetu i novi Žeželjev most.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.