Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 06. 2012.

EU i Austrijanci pomažu dunavske opštine u Srbiji

Delegacija Evropske unije i Austrijske razvojne agencije večeras su potpisali sporazum o ulaganju 19,5 miliona evra u podunavske opštine u Srbiji.

Na brodu koji od Beograda plovi ka Viminacijumu, kod Kostolca, sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i direktorka Austrijske razvojne agencije Brigit Opinger.
Dežer je nakon potpisivanja rekao novinarima da je 18,5 miliona evra izdvojeno iz IPA fondova Evropske unije, a da jedan milion daje austrijska strana.
"Od tog novca šest miliona evra je za rešenje problema vodosnabdevanja Velikog Gradišta, a deo je izdvojen za rekonstrukciju Golubačke trvđave i pravljenje obilaznice i tunela čime će biti izmešten put koji prolazi kroz tu tvrđavu", rekao je Dežer.
Kako je naveo Dežer, tri miliona evra će biti za finansiranje srpskih podunavskih opština i za druge važne projekte u vezi sa Dunavom u Srbiji.
Direktorka Austrijske razvojne agencije je rekla da je važno da su srpska vlada i Evropska unija prepoznale potencijal Dunava.
Sporazum o pomoći dunavskom područuju u Srbiji će početi da se sprovodi u julu, rekla je ona i dodala da će za njegovu punu primenu biti potrebno tri godine.
Na putovanju brodom "Silver star" od Beograda do Viminacijuma, povodom Međunarodnog dana Dunava, nalaze se i evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević.
Dunavska strategija predviđa povezivanje zemalja dunavskog regiona, zaštitu životne sredine i izgradnju prosperiteta u dunavskom regionu.
U program Dunavske strategije su uključene Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Bugarska, Moldavija, Rumunija i Ukrajina.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.