Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 07. 2009.  - Autor: EKIPA PRESSA

Ratko Knežević, bivši saradnik Mila Đukanovića, optužuje: Mafijaši

Šverc cigareta najveći ilegalni biznis u Evropi. Srpski deo posla vodio Stanko Subotić po dogovoru Đukanovića i Jovice Stanišića. Kartel oprao milijarde, na Milovim računima u inostranstvu pronađeno 130 miliona dolara

s
Milo Đukanović, Stanko Subotić

Od šverca cigareta zaradili milijarde... Đukanović i Subotić

Ratko Knežević, bivši bliski saradnik premijera Crne Gore Mila Đukanovića, optužio je Đukanovića i srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta da su bili organizatori „duvanske mafije", koja je od tog posla zaradila milijarde dolara! Knežević tvrdi da je Đukanovićev i Canetov „duvanski kartel" odgovoran i za brojna ubistva, između ostalih i Vanje Bokana, Radoslav Stojičića Badže, Jusufa Juse Bulića, Duška Jovanovića i Ive Pukanića!

Ratko Knežević

Ratko Knežević

Knežević u intervjuu podgoričkim „Vijestima" kaže da je posao sa švercom cigareta počeo u vreme pod sankcijama bivše SRJ, ali da je nastavljen i posle ukidanja blokade 1995. i da je ubrzo postao „jedan od najvećih biznisa u regionu, pa i u celoj Evropi"! On otkriva da je po izveštajima američkih i evropskih bezbednosnih agencija ovaj posao u 1999. i 2000. iznosio nekoliko milijardi dolara godišnje! Knežević naglašava da je Đukanović uspeo da istovremeno bude predsednik i premijer države i vođa najvećeg ilegalnog biznisa u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Ovaj nekadašnji bliski Milov saradnik otkriva da je Đukanovićeva mafija imala svoj italijanski i srpski deo. Italijanski su kontrolisali Veselin Vesko Barović i Branko Vujošević preko firme „M. T. T.". Ta firma je posredstvom svog predstavnika u Milanu, Dušanke Jeknić, stupila u kontakt sa liderima ključnih mafijaških klanova iz Barija i Napulja, a zajedno su otvorili i specijalizovanu menjačnicu u Luganu u Švajcarskoj, koja je služila isključivo za pranje novca.

Caneta predložio Stanišić

Srpski deo posla, koji je u obimu bio skoro isti kao italijanski, vodio je, prema Kneževićevim tvrdnjama, Stanko Subotić Cane, i to na osnovu dogovora Mila Đukanovića i tadašnjeg šefa srpskog DB-a Jovice Stanišića!

a1

Kabinet Đukanovića: To su gluposti

U kabinetu premijera Crne Gore Mila Đukanovića juče nisu hteli da komentarišu Kneževićeve optužbe.

- Ne želimo da komentarišemo gluposti. To je sve što možemo da vam kažemo. A i Press je jedan ozbiljan list - izjavio je za Press portparol crnogorskog premijera Saša Eraković.

- Stanko Subotić je do tada bio nepoznati krojač i trgovac sitnom robom sa Uba, koji za svoje pomoćnike u Crnoj Gori uzima dva Đukanovićeva kućna prijatelja, Duška Bana i Željka Mihailovića. Policijsku zaštitu u oba posla, kako srpskom tako i italijanskom, sprovodi Goran Žugić, a nakon njegovog ubistva, Vuk Bošković. Svima njima sve vreme samo je jedan „šef" i samo jednom čoveku odgovaraju - Milu Đukanoviću - kaže Knežević.

On otkriva da je samo u 1999. i 2000. godini, preko računa dve firme iz Lihtenštajna i sa Kipra, Milov duvanski kartel oprao 2,3 milijarde nemačkih maraka, kao i da istražitelji iz Barija sumnjaju da su te dve firme kontrolisali upravo Đukanović i Subotić.

Knežević tvrdi da se u novembru 1996. sreo sa visokim italijanskim zvaničnicima u Rimu, koji su mu rekli da je Crna Gora stecište i „operativna platforma" najjačih italijanskih mafijaških klanova, da pored cigareta švercuju drogu i oružje, i da sve to više neće tolerisati.

Montgomeri „otkucao" Mila

Knežević dalje navodi da se u maju 2001. godine sreo sa ubijenim vlasnikom „Nacionala" Ivom Pukanićem i američkim ambasadorom Vilijemom Montgomerijem u Zagrebu, i da im je Montgomeri tom prilikom rekao da je Đukanović od šverca zaradio oko 130 miliona dolara, koji se nalaze na njegovim računima na Zapadu. Ti računi su naprasno zatvoreni posle pisanja „Nacionala" o „duvanskoj mafiji", kao i računi Milovih bliskih rođaka.

- Italijanski istražitelji smatraju da je račun firme „Codedzz" u Lihtenštajnu bio pod direktnom kontrolom Đukanovića. Sa njega su plaćane stvari kao što su blindirana stakla za Đukanovićev stan u Podgorici, računi za blindirane „audije" za njega i njegovu pratnju, računi za Đukanovićeva putovanja, iznajmljivanje aviona, kupovinu dva nova aviona, svaki po blizu 20 miliona dolara vrednosti, jedan za potrebe vlade, drugi za Subotića, školovanje dece njegovih prijatelja u inostranstvu, a omaškom, ako ste pratili nedavnu polemiku Caneta Subotića sa Aleksandrom Tijanićem, stigla je i „potvrda" da je Tijanićev honorar za rad na Trećem kanalu Televizije Crne Gore došao sa tog računa - kaže Knežević.

a2

Tri Canetove devetke

Knežević kaže da se u italijanskoj optužnici protiv Mila Đukanovića navode imena pilota i registracije aviona kojima je novac iznošen iz Crne Gore na Kipar.

- Tu je najčešći famozni avion koji je koristila Vlada Crne Gore sa registracijom N999. Po svedočenju jednog od pilota, tri devetke na repu su specijalna želja kupca Caneta Subotića, jer je on rođen 9.9.1959 - kaže Ratko Knežević.

- Isto tako, trebalo bi da znate da u zvaničnim dokumentima tužilaštva u Bariju postoje dokumentacija, dokazi, crno na belo, da su firme Stanka Subotića sa sedištem u Lihtenštajnu „Codedzz" i „Dulnjich" sa sedištem na Kipru, preko svojih računa prebacile više od milijardu i sto miliona evra 1999. i 2000. godine. Otkud jednom bivšem šnajderu, molim vas, toliki novac - pita se Knežević.

Jedan od advokata Stanka Subotića Caneta, Vladimir Beljanski, kaže da je čista laž da iza ubistva Pukanića stoji njegov klijent.

- To nije istina! Subotić je u svojim ranijim iskazima rekao da on sa ubistvom Pukanića nema nikakve veze. A što se tiče njegovih poslova sa duvanom, oni su devedesetih bili legalni. Imao je fri-šopove, redovno je plaćao državi dažbine. A sve ostalo što se pojavljuje u medijima ne želim da komentarišem - kaže Beljanski.

„Vijesti" su za danas najavile nastavak intervjua sa Kneževićem u kome je on, između ostalog, otkrio ko je je izbavio Stanka Subotića iz ruskog ekstradicionog pritvora, u koji je dospeo po srpskoj Interpolovoj poternici.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Slučajan susret sa Milom... Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Susret sa Tomom i Vučićem u Parizu

U delu intervjua koji je u „Vijestima" izašao danas, Knežević kaže da su se Milo Đukanović i Cane Subotić pre dve godine u hotelu „Ric" u Parizu sreli sa liderima SNS-a Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem i poznatim srpskim novinarom Milomirom Marićem.

Tomislav Nikolić kaže za Press da se sa Đukanovićem slučajno sreo u hotelu „Ric".

- Tačno je da sam 2007. sa Aleksandrom Vučićem bio u Parizu, u hotelu „Ric", ali smo se sastali sa investitorima koji su želeli da ulože novac u gasnu elektranu u Novom Sadu. Za jednim stolom sedeo je Milo Đukanović. Prišao mi je, pozdravio se i kratko smo popričali. Ne znam da li je sa njim sedeo i Cane Subotić, čak mislim da ga sada ne bih ni prepoznao. Apsolutne su neistine da je naš sastanak bio organizovan, pa zašto bih se ja sa njima sastajao na mestu na kom ima hiljadu ljudi? - kaže Nikolić.

b

Odgovorni za ubistva Bokana, Badže, Bulića, Jovanovića i Pukanića!

Ratko Knežević tvrdi da Milov i Canetov kartel ima „vojno krilo i grupu obučenih desperadosa spremnih da ubiju i za malo novca".

- Dovoljno je čudna koincidencija za svaki normalni ljudski mozak da su poginuli, a da ubice nikada nisu otkrivene, ovim redom: Vanja Bokan u Atini, začetnik tog posla, značajan finansijer DPS-a i jedno vreme Subotićev mentor, zatim Radovan Stojičić, zvani Badža, ubijen u Beogradu jer se usudio da reketira gospodina Subotića, Jusuf Jusa Bulić, ubijen u Beogradu nakon pokušaja da od Subotića naplati dug za Bokana, Goran Žugić, ubijen u Podgorici, šef podgoričke policije i najintimniji prijatelj Subotića i „pulen" Đukanovića, Beli Raspopović, drugi čovek po funkciji i prvi po moći tadašnjeg crnogorskog DB-a, Milan Rajković, saradnik crnogorske službe, ubijen u Beogradu nakon susreta „bliske vrste" sa Bajom Sekulićem, Subotićevim intimusom, te sam Sekulić, koji je ubijen 2001. samo dve nedelje nakon izbijanja afere „Nacional", kao i Duško Jovanović, vlasnik „Dana", potencijalni svedok u Bariju, i Ivo Pukanić, vlasnik „Nacionala", ubijen zverski u centru Zagreba, nakon gomile pretnji koje su stizale iz Crne Gore - rekao je Knežević.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.