Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 02. 2018.  - Autor: Beta

Švedska: Zapadni Balkan u svojim rukama ima pristupanje EU

Stokholm -- Članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU je u interesu same Unije, ali dostizanje tog cilja je u rukama Balkana, navodi ministarstvo spoljnih poslova Švedske.

Švedska: Zapadni Balkan u svojim rukama ima pristupanje EU

Foto:Ilustracija:Thinkstock

Stokholm smatra da bi vrednosti poput demokrtaije, vladavine prava i ljudskih prava trebalo da imaju veći značaj u procesu.

Perspektiva pridruživanja, koja se zasniva na ispunjavanju uslova, ključni je pokretač demokratije, napretka i stabilnosti u zemljama Zapadnog Balkana a nova strategija naglašava ovu perspektivu i unosi novi momenat u procesu proširenja, navodi švedsko ministarstvo. 

Švedska navodi da će nastaviti da podržava proces proširenja EU i politički i ekonomski. Samo u Srbiju je, navodi se u saopštenju, od 2001. godine uloženo oko 200 miliona evra. 

U saopštenju se navodi da Švedska pozdravlja Strategiju proširenja EU kao i fokus predsedavajuće Bugarske na Zapadni Balkan. 

Kao ideje za najbolje iskorišćavanje razvoja situacije Stokholm iznosi stavljanje akcenta na reforme i vladavinu prava umesto na broj otvorenih poglavlja, posvećivanje više pažnje rešavanju spornih bilateralnih pitanja, pomirenju i jačanju regionalne saradnje, kao i jačanje saradnje EU i zemalja Zapadnog Balkana u oblastima od zajedničkog interesa. 

To su, pored ostalih, pravosuđe, unutrašnji poslovi, ;društveno-ekonomska pitanja, zaštita životne sredine, transport i energija. 

To bi se moglo ostvariti ;kroz uključivanje i poziv zemljama Zapadnog Balkana da učestvuju u relevantnim strukturama EU.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage