Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 02. 2018.  - Autor: N1

Šestoro novinara osuđeno na doživotni zatvor u Turskoj

Sud u Istanbulu osudio je na doživotni zatvor šest novinara optuženih za umešanost u pokušaj puča 2016. godine, navodi turska agencija Anadolija.

Šestoro novinara osuđeno na doživotni zatvor u Turskoj

Foto:REUTERS

Anadolija je navela da su među osuđenim Ahmet Altan, bivši glavni urednik lista Taraf, njegov brat, novinar i profesor Mehmet Altan i istaknuta novinarka Nazli Ilidžak.  

Novinari su optuženi za veze sa muslimanskim propovednikom Fetulahom Gulenom koji se nalazi u izgnanstvu u SAD i koga Turska smatra organizatorom neuspelog puča 15. i 16. jula 2015. Oni su od početka negirali bilo kakvu umešanost u puč.

Novinari su proglašeni krivim za "pokušaj rušenja turskog ustavnog poretka" i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Njihovo suđenje kritikovali su aktivisti za odbranu slobode medija. 

Reporteri bez granica (RSF) napisali su na Tvitera da je ovo "crni dan" za slobodu štampe u Turskoj.

Prošlog meseca turski sud je odbio da oslobodi Mehmeta Altana uprkos odluci Ustavnog suda u kojoj se navodi da je njegovo zatvaranje predstavlja kršenje njegovih prava.

Šezdesetpetogodišnji Mehmet Altan, autor više dela o politici, uhapšen je u septembru 2016. zajedno sa bratom Ahmetom (67).  

Ilidžak, 73-ogodišnja novinarka i spisateljica koja je do 2013. radila za veliki provladin list sabah, je u zatvoru od jula 2016. godine. 

Ostalo troje danas osuđenih su bivši direktor marketinga dnevnika Zaman Jakup Simsek, instruktor policijske akademije Sirki Tugrul Ozengul i grafičar Zaman Fevzi Jazidži.

Posle propalog puča turska vlada je sprovela velike čistke, više od 50.000 ljudi je uhapšeno, a više od 140.000 otpušteno ili suspendovano s posla.

Turska je na 155. mestu od ukupno 188 u klasifikaciji slobode medija koju prave Reporteri bez granica.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage