Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 03. 2018.

"Objave zlostavljanja žena vrh ledenog brega"

Usmeravanje globalne pažnje na seksualna uznemiravanja i zlostavljanja i na kažnjavanje muškaraca koji su smatrani "nedodirljivim" jeste bitan momenat.

"Objave zlostavljanja žena vrh ledenog brega"

Foto:B92.net

To je izjavila čelnica agencije UN za unapređenje ravnopravnosti žena Pumzile Mlambi-Ngcuka i dodala da je to "samo vrh ledenog brega".

Prema njenim rečima, broj žena koje su "progovorile" je mali, dok je broj počinilaca koji su privedeni pravdi ograničen u poređenju sa brojem slučajeva koji nisu izneseni u javnosti, prenosi AP.

Međutim, visoka zvaničnica svetske organizacije istakla je, u intervjuu američkoj agenciji povodom Međunarodnog dana žena, da će u bliskoj budućnosti barem postojati mogućnost smanjenja i zaustavljanja kontinuiranog zlostavljanja, jer počinioci sada znaju da "zapravo postoji mogućnost da njihova žrtva progovori".

"Ovo je prelomna tačka i kritičan trenutak za sve, i moramo sprečiti eventualno nazadovanje", rekla je Mlambo-Ngcuka.

Kako je ukazala, potrebno je da sve institucije komuniciraju sa svojim zaposlenima o njihovim pravima, kako bi one znale kako da prijave bilo kakva kršenja i da mogu biti sigurne "da će im se verovati i da neće i same završiti pred sudom".

Mlambo-Ngcuka je upozorila da je, iako je pažnja usmerena na moćne muške prekršitelje u Holivudu, velike kompanije i visoke društvene klase, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prisutno širom sveta - od fabrika i farmi do autobusa, vozova i kuća.

Ona ukazuje i da nijedna zemlja u svetu nije ostvarila rodnu ravnopravnost.

Čak i na Islandu, koji ima "najviše nivoe svesti o rodnoj ravnopravnosti", nasilje nad ženama je problem, nejednaka primanja su činjenica, kao i slaba zastupljenost žena u organima upravljanja, rekla je Mlambo-Ngcuka.

"To su iste stvari protiv kojih se borimo u Indiji, u Južnoj Africi, u SAD. Sve te zemlje ne cene žene koliko cene muškarce", zaključila je ona, uz napomenu da u 150 zemalja postoji barem jedan zakon koji diskriminiše žene.

Izvor: b92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage