Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 08. 2020.

Otkriveni detalji SPORNE POSETE Ediju Rami: Milanović je vojnim helikopterom došao do Hvara, a onda TITOVOM JAHTOM PLOVIO DO ALBANIJE

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kako saznaje Jutarnji list, za privatnu posetu albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice "Učka", te vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Komisija za odlučivanje o sukobu interesa koje je primilo anonimnu prijavu.

Otkriveni detalji SPORNE POSETE Ediju Rami: Milanović je vojnim helikopterom došao do Hvara, a onda TITOVOM JAHTOM PLOVIO DO ALBANIJE

Foto:blic

Prema podacima s kojima raspolaže "Jutarnji list", kancelarija predsednika službeno je zatražila od Ministarstva obrane da se Zoranu Milanoviću za potrebe programa na raspolaganje stavi brod "Učka", ali nisu naveli u koje svrhe. Brod je naručen za razdoblje od 11. do 14. avgusta za putovanje u Albaniju. Istovremeno, 11. avgusta leteo je vojnim helikopterom sa Hvara, gde je letovao u državnoj rezidenciji, vili Kovač, do Dubrovnika, a helikopter je ponovno koristio 14. avgusta na relaciji Dubrovnik - Hvar.

Prema ovim informacijama, može se spekulisati da se predsednik prvo vojnim helikopterom verovatno prevezao sa Hvara do Dubrovnika, a da se onda u Dubrovniku ukrcao na brod Hrvatske ratne mornarice i otplovio do Albanije. Pri povratku iz Albanije brod je očito uplovio u Dubrovnik, a predsednik se potom verovatno helikopterom vratio u državnu rezidenciju na Hvaru, gde je provodio odmor. Inače, za sat leta helikopterom potrebno je oko 800 litara kerozina, dok litar kerozina košta pet kuna, pa sat leta vojnim helikopterom košta 4.000 kuna (više od 500 evra).

Da je Milanović u Albaniju stigao brodom HRM-a Učka piše i albanski portal Lajme Durrës.

- Vojni brod Učka, na kom je bila hrvatska predsednička porodica, bio je usidren kraj albanske obale poslednja dva dana. Hrvatski predsednik Zoran Milanović odabrao je južnu obalu Albanije za odmor u ovim vrućim danima - piše ovaj albanski medij.

Objavili su i fotografiju Učke usidrene kraj obale Himere, a 13. avgusta, kada je tekst objavljen, naveli su i da je tog dana Milanović ručao sa premijerom Ramom i njegovom porodicom.

Najsporniji detalj u celoj ovoj priči jeste što su iz kancelarije predsednika medije 12. avgusta obavestili da predsednik boravi privatno u Albaniji sa tim datumom, i to na lični poziv predsednika vlade Republike Albanije Edija Rame, da bi u utorak u saopštenju Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa, koje su poslali i medijima, naveli da je putovanje bilo "u sklopu obavljanja predsedničkih dužnosti".

Foto: armando babani / EPA;

To je sporno i Komisiji, pa je predsednica Nataša Novaković u utorak rekla da se radi o kontradiktornim informacijama, da Kancelarija predsednika nije priložila niti jedan dokument koji su tražili te da će odlučiti u kojem će smeru dalje voditi predmet.

- Komisija je primila saopštenje iz kancelarije predsednika iz kojeg proizlazi da je zvaničnik u Republici Albaniji boravio službeno. Međutim, isto tako Komisija je u posedu službenog obaveštenja iz kancelarije predsednika u kojoj se mediji obaveštavaju da će zvaničnik 12. i 13. avgusta boraviti u Republici Albaniji privatno na poziv njihovog premijera. Budući da se radi o kontradiktornim informacijama, a zvaničnik uz saopštenje nije priložio niti jedan dokument koje je komisija tražila, a koje je temeljem Zakona o sprečavanju sukoba interesa dužan dostaviti, Komisijao će na radnom sastanku odlučiti u kojem smeru će dalje voditi predmet i koje će sve informacije zatražiti kako od kancelarije predsednika, tako eventualno i od drugih institucija - poručila je Novaković.

U saopštenju Komisiji koje je poslato medijima navodi se da je predsednik Republike na poziv Edija Rame boravio u Albaniji 12. i 13. avgusta, ovaj put izostavljeno je da je bila reč o privatnoj poseti, što je pisalo u saopštenju medijima 12. avgusta.

Saopštenje

"Napominjemo da prilikom svih poseta, a posebno kad se radi o posetama stranim zvaničnicima, predsednik Republike uvek predstavlja Republiku Hrvatsku", napomenuli su iz Kancelarije.

Na pitanje Komisije ko je platio put i ko je snosio troškove smeštaja, iz kancelarije predsednika su odgovorili da troškove puta, kao i uvek kada predsednik putuje, snosi državni proračun, a da je Milanović u Albaniji bio smešten u državnoj rezidenciji Republike Albanije na poziv domaćina, predsednika vlade Albanije.

Foto: AP Darko Bandić / Tanjug

Osim problematike oko privatne posete predsednika Republike Albaniji, za šta je koristio MORH-ov brod i helikopter, Odbor preispituje vezuje li Milanovića sa Ramom i raniji poslovni odnos.

Konsultant

Naime, Milanović je nakon izlaska iz politike 2016. osnovao svoju konsultantsku kampaniju EuroAlba Advisory, a mediji su 2017. naveliko spekulirali da savetuje Edija Ramu u procesu pristupanja Albanije Evropskoj uniji. Vest je objavila albanska TV21. Sam Edi Rama to nije demantovao pa je u jednoj izjavi rekao da je "Hrvatska velika zemlja i primer u regionu, a Zoran odličan prijatelj".

"Njegovi saveti su uvek dobrodošli. Hoću reći da je jako dobar prema meni, a njegovi saveti su korisni", odgovorio je tada Rama.

Iz tog njegovog odgovora ipak nije jasno da li ga je Milanović "prijateljski" savetovao ili je za to primao honorar. Iz kancelarije predsednika sada su Odboru i medijima poslali saopštenje u kojem kažu da "Zoran Milanović nije pružao usluge savetovanja za predsednika vlade Republike Albanije, što je više puta javno rekao".

U kancelariji predsednika "Jutarnji list" je hteo da proveri s kime je predsednik putovao, kojim prevoznim sredstvom i da li je možda obilazio još neke luke, ali dobili smo samo saopštenje koje je poslato Odboru i svim medijima, bez ovih odgovora.

Poertparol iz kancelarije predsednika Nikola Jelić rekao je samo da je u ponedeljak kancelarija predsednika primila dopis Odbora za odlučivanje o sukobu interesa u kojem se traži saopštenje vezano uz put u Albaniju, a potom je dostavljen odgovor upućen Odboru.

Motorna jahta Učka nekad je bila Titova Podgorka

Brod na kojem je hrvatski predsednik Zoran Milanović doplovio do Albanije u posetu albanskom premijeru Ediju Rami ima zapravo veoma bogatu istoriju.

Naime, reč je o motornoj jahti "Učka" koja je u bivšem sistemu nosila ime "Podgorka" te je ujedno bila ekskluzivno plovilo jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita. Izrađena je 1963. u Korčuli i od tada je u svom salonu ugostila brojne velikane svetske istorije. Na primer, na njemu su plovili šefovi država koji su u doba Hladnog rata slovili kao članovi Nesvrstanih, na primer, bivši predsednici Egipta Gamal Abdel Naser, te vođa Libije Muamer al-Gadafi. Na Jutjubu postoji čak snimak sa Brijuna, gde se vidi kako libijski vođa Gadafi i njegova supruga Aiša silaze s broda i raširenih ruku koračaju u susret Titu i Jovanki. Osim moćnih državnika, na ekskluzivnoj jahti su plovile i holivudske dive poput Elizabet Tejlor i Sofije Loren, a nakon rata jahta je iz Jugoslovenske ratne mornarice prešla u Hrvatsku.

Od tada je ona na raspolaganju hrvatskim predsednicima pa su se njome koristili Franjo Tuđman, Ivo Josipović te sada i Zoran Milanović. Pre dve godine je "Učka" prevozila i hrvatske fudbalske reprezentativce koji su osvojili srebro na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Jahtom su doplovili do splitske Rive.

Jahta

Jahta "Učka" ponos Hrvatske ratne mornarice

Karakteristike broda i troškovi puta

- Brod Učka jedino je rezidencijalno plovilo u sklopu Hrvatske ratne mornarice, izuzetno je dobro očuvano, te opremljeno za plovidbu i primanje ekskluzivnih gostiju.

- Slobodna Dalmacija objavila je 2014. da je u salonu Učke pravi persijski tepih koji u jednom kvadratnom centimetru ima hiljadu čvorova pletenja te da brod ima četiri VIP kabine čiji su zidovi obloženi svilom.

- Jahta je dugačka 39 metara.

- Pokreću je dva MTU motora, svaki po 1800 kW snage kojima može lako dostići brzinu od 18 čvorova.

- Prima 1.500 litara pitke vode i 8.000 litara goriva.

- Može da primi 40 putnika, od kojih je 15 članova posade.

- Prema gruboj proceni, troškovi puta ovom jahtom od Dubrovnika do Drača u Albaniji mogli bi da iznose više od 40.000 kuna (više od 5.000 evra).

- Nautičari koji su više upućeni u plovidbu kažu da svaki motor na jednoj takvoj jahti pri normalnoj brzini troši između 300 i 450 litara goriva na sat.

- Udaljenost između Dubrovnika i Drača je oko 120 milja, što znači da je Učka ukupno trebala da pređe oko 250 milja.

- Na tom putovanju morala bi da potroši ukupno oko 12.000 litara goriva. Uz cenu plavog dizela od 3,90 kuna, dolazimo do iznosa od 46.000 kuna (više od 6.000 evra).

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati