Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/rss.html PREMIJERKA NOKAUTIRANA Ogromnom većinom odbijen sporazum o Bregzitu Tereze Mej, haos na pomolu, opozicija traži pad vlade http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416710/premijerka-nokautirana-ogromnom-vecinom-odbijen-sporazum-o-bregzitu-tereze-mej-haos-na-pomolu-opozicija-trazi-pad-vlade.html Britanski parlament odbio je predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, koji je dogovorila sa Evropskom unijom. Protiv njenog predloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202. ]]> Foto:Blic

Lider opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin podneo je predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon istorijskog poraza premijerke. Britanska vlada je potvrdila da će se o tome sutra raspravljati i glasati.

Glasanje u Parlamentu predstavlja preokret koji bi mogao da dovede do izlaska Britanije iz EU bez sporazuma ili čak do povlačenja odluke o napuštanju Unije iz 2016. godine. Na glasanju su snage udružile pristalice "Bregzita" i oni koji žele da Velika Britanija ostane u Uniji.

Poraz Mejove na današnjem glasanju, koji je prvi poraz jednog sporazuma još od 1864. godine, označava kolaps njene dvogodišnje strategije prijateljskog izlaska iz EU, uz zadržavanje bliskih veza nakon 29. marta, kada je planiran "Bregzit".

Tereza Mej Foto: Facundo Arrizablaga / EPA;

Tereza Mej

Nakon što su poslanici velikom većinom odbacili plan o Bregzitu, Mej je poručila da je vlada čula mišljenje parlamenta, ali da je bitno da obe strane slušaju volju britanskog naroda.

"Svaki dan koji prođe bez rešenja ovog problema znači više nesigurnosti, više ogorčenja i više mržnje", rekla je Mejova, prenosi Rojters.

Britanska premijerka kaže da će prvo sačekati potvrdu da li vlada uživa poverenje parlamenta, jer je sutra očekuje glasanje o nepoverenju vladi.

"Jasno je da parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopšte ima nameru da ispoštuje odluku koju je britanski narod doneo na referendumu, koji je parlament odlučio da održi", rekla je Mejova.

Inače, uoči večerašnjeg glasanja Mejova je izjavila da je narod na referendumu pokazao da ne želi da ostane u Evropskoj uniji.

"Izlaznost na referendumu bila je visoka, a rezultat je bio jasan. Ova debata je istorijska za parlament i našu zemlju. U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer ova odluka će odrediti budućnost naše zemlje. Neka niko ne sumnja u snagu ove ustanove kada je demokratija u pitanju", rekla je Mej, prenosi "Gardijan".

Prema njenim rečima, poslanici su dužni da ispune demokratske želje britanskog naroda, kao i da su tu da služe ljudima koji su čekali u redu da glasaju na referendumu i koji su verovali političarima.

"Drugi referendum bi produbio nejedinstvo. Ne bi bilo dogovora o tom pitanju, ne bismo imali vremena za implementaciju, bez uzajamne zaštite prava građana. Nijedan dogovor ne bi značio nikakvo sigurnosno partnerstvo sa EU", poručila je Mej.

Korbin je prethodno izjavio je da bi Velika Britanija mogla ponovo da pokrene pregovore sa EU u vezi sa uslovima "Bregzita", ukoliko britanski Parlament ne podrži sporazum koji su postigli London i Brisel.

On je pred glasanje o sporazumu o "Bregzitu" pozvao poslanike u britanskom Parlamentu da odbace sporazum koji je Tereza Mej postigla sa Briselom.

Korbin je pregovaračima EU poručio da ne bi trebalo odbaciti mogućnost nastavka pregovora o "Bregzitu" ukoliko Parlament ne podrži sporazum.

]]>
Wed, 16 Jan 2019 14:13:17 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416710/premijerka-nokautirana-ogromnom-vecinom-odbijen-sporazum-o-bregzitu-tereze-mej-haos-na-pomolu-opozicija-trazi-pad-vlade.html
"U slučaju izbijanja rata, Kina bi mogla da slomi SAD, a da NE ISPALI NI METAK": Kako Peking polako uspostavlja POTPUNU KONTROLU nad svetom? http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416659/u-slucaju-izbijanja-rata-kina-bi-mogla-da-slomi-sad-a-da-ne-ispali-ni-metak-kako-peking-polako-uspostavlja-potpunu-kontrolu-nad-svetom.html Kina i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke političke, ekonomske i bezbednosne interese, uprkos sporu oko država u Kineskom moru. U poslednjih nekoliko meseci i Si Đinping i Donald Tramp održali su vojne vežbe na kopnu i na vodi kako bi demonstrirali najsavremeniju tehnologiju i vojnu silu. ]]> Foto:Blic

Kineski vojni strateg Vang Sijangsuj, međutim, tvrdi da bi njegova zemlja, ukoliko bi to bilo neophodno, mogla da skrši moć SAD, ne ispalivši nijedan metak.

On je objasnio da je trka u naoružanju postala besmislena kada je u pitanju nastojanje sila da ostvare dominaciju u svetu. U programu pod nazivom "Imperije u ratu" na Amazonovom kanalu "Prime video", Vang je istakao da se Kina, umesto toga, usredsredila na ovladavanje globalnom ekonomijom kako bi uspostavila potpunu kontrolu nad svetom.

- Nova pretnja više nije direktna konfrontacija zemalja. Danas to više nije borba oružja protiv oružja, aviona protiv aviona i tenka protiv tenka - objasnio je on.

- Konfrontacija poprima mnoštvo različitih oblika u različitim oblastima, na primer u domenu finansija, ili medija - rekao je Vang i dodao da su ciljevi nove vrste konflikta "jednaki kao i u sluöaju vojnog sukoba":

- Želimo da prisilimo neprijatelja da prihvati određene uslove.

Iako je to i dalje rat, on prevazilazi vojne okvire, mi to nazivamo "neograničenim ratom" - rekao je strateg.

]]>
Tue, 15 Jan 2019 14:03:23 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416659/u-slucaju-izbijanja-rata-kina-bi-mogla-da-slomi-sad-a-da-ne-ispali-ni-metak-kako-peking-polako-uspostavlja-potpunu-kontrolu-nad-svetom.html
FOKUS NA IRANU Pompeo: SAD će održati globalni samit posvećen Bliskom istoku http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416593/fokus-na-iranu-pompeo-sad-ce-odrzati-globalni-samit-posvecen-bliskom-istoku.html SAD će narednog meseca u Poljskoj održati globalni samit fokusiran na Bliski istok, posebno Iran, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo. ]]> Foto:Blic

U intervjuu za Foks njuz, Pompeo je naveo da bi ovaj međunarodni skup trebalo da bude održan 13. i 14. februara u Poljskoj.

On je dodao da bi fokus sastanka bio na stabilnosti, miru i bezbednosti u regionu Bliskog istoka, a to, kako je naveo, podrazumeva kao važan element da se obezbedi da Iran ne vrši destabilizujući uticaj u tom regionu, preneo je Rojters.

]]>
Fri, 11 Jan 2019 14:34:21 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416593/fokus-na-iranu-pompeo-sad-ce-odrzati-globalni-samit-posvecen-bliskom-istoku.html
"NISMO SE TAKO DOGOVORILI" Erdogan pobesneo zbog američkog poteza i odmah je usledila OSVETA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416568/nismo-se-tako-dogovorili-erdogan-pobesneo-zbog-americkog-poteza-i-odmah-je-usledila-osveta-.html Turska je zatražila od Vašingtona da im preda svoje baze u Siriji nakon što se čini da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa promenila plan o povlačenju vojnika iz severoistočnog dela Turske, ugrožavajući planove Ankare da pokrene široku vojnu operaciju usmerenu na kurdske grupe. ]]> Foto:Blic

Novi spor između dva NATO saveznika izbio je kada je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, posetio Ankaru kako bi povukao iznenadnu najavu Trampa iz decembra da će američke snage uskoro napustiti Siriju, pri tom napuštajući kurdske saveznike koji su vodili rat protiv Islamske države. Turska posmatra te iste kurdske grupe kao smrtne neprijatelje.

Redžep Tajip Erdogan, u oštrom govoru pred parlamentom, dok je Bolton još bio u turskoj prestonici, izjavio je da je američki izaslanik "napravio ozbiljnu grešku" i da Turska nikada neće pristati na kompromis koji bi štitio kurdsku miliciju, poznatu kao YPG, čiji su članovi pomogli koaliciji koju predvode SAD da protera ISIS sa većine teritorija u istočnoj Siriji. Erdogan je ranije u utorak izjavio da zvaničnici iz američke administracije možda pokušavaju da opstruiraju "jasan sporazum" koji su on i predsednik SAD Donald Tramp postigli u telefonskom razgovoru 14. decembra.

- Elementi američke administracije govore različite stvari. YPG i PKK (Radnička partija Kurdistana) nikada ne mogu da budu predstavnici kurdskog naroda - rekao je turski predsednik.

Erdogan, koji je signalizirao taj raskol, odbio je da se sastane sa Boltonom, ostavljajući savetnika za nacionalnu bezbednost SAD da umesto toga održi razgovore sa svojim turskim kolegom Ibrahimom Kalinom i drugim zvaničnicima u kompleksu predsedništva u Ankari. Bolton je razgovarao sa Kalinom dva sata, gde je zatražio uveravanja od Turske da neće napasti kurdsku miliciju u Siriji, saveznika SAD u borbi protiv Islamske države.

Turski lider je rekao da su turske oružane snage završile pripreme za ulazak u Siriju i da je Vašington odugovlačio sa obavezom da napusti grad Manbidž kao prvi korak, prenosi "Gardijan".

Bolton je pre dolaska u Ankaru, direktno protivurečio američkom predsedniku, tvrdeći da Vašington neće napustiti Siriju bez da prethodno nije dobio garancije da Turska neće napasti svoje saveznike. Kasnije je Tramp tvrdio da se to ne razlikuje od njegovih prvobitnih izjava, ali je rekao da će SAD napustiti Siriju "pravim tempom, dok će u isto vreme nastaviti borbu protiv ISIS-a i učiniti sve drugo što je mudro i neophodno".

Džon Bolton i Ibrahim Kalin Foto: Anadolija

Džon Bolton i Ibrahim Kalin

Boltonov dodatni uslov došao je usred sumnje u Trampove tvrdnje da je ISIS poražen i njegovo očigledno zanemarivanje sudbine kurdskih snaga koje su regrutovane za taj slučaj, a koje Ankara nikada nije prihvatila kao legitimne saveznike.

U utorak se Boltonu pridružio i američki državni sekretar Majk Pompeo, čiji je dolazak, kako se čini, bio isplaniran kako bi i on uverio Kurde i druge saveznike da SAD ne odustaju od svojih strategija o suzbijanju iranskog uticaja i poraza ISIS-a.

Erdogan je u utorak ponovio svoje insistiranje da ne postoji razlika između YPG u Siriji i PKK u Turskoj, s kojima je Ankara vodila građanski rat u trajanju od četiri decenije. Tokom sirijskog rata, a pogotovo od kada je SAD u partnerstvu sa Kurdima od 2014. godine, Turska je bila duboko oprezna u kurdskim posleratnim ambicijama i šta bi oni mogli da znače za granicu od 800 kilometara, koju deli sa svojim južnim susedom.

Kurdski borci u Siriji Foto: Tanjug/AP

Kurdski borci u Siriji

Podrška Kurdima viđena je kao scenario iz noćne more za turske zvaničnike, čija se borba protiv njih unutar Sirije intenzivirala pre 11 meseci, kada je vojska napala enklavu u severozapadu Sirije, istiskujući YPG iz grada Afrina.

Raskol između Turske i SAD nad sudbinom severoistočne Sirije narastao je od operacije Afrin, što je takođe izazvalo napetosti između Vašingtona i kurdskih anti-ISIS snaga, koje su preklinjale svog saveznika da ga brani od turskog upada. Od tada, borba protiv ISIS-a je bila usporena i strahovalo se da bi se mogla potpuno zaustaviti, baš u periodu kada se teroristička grupa suočila sa vojnim porazom na iračko-sirijskoj granici.

Britanija i Francuska, zbog sve veće nesigurnosti oko američkih planova, pojačale su angažman sa kurdskim snagama, s kojima su se udružile protiv ISIS-a u pustinjama istočne Sirije u protekle četiri godine.

]]>
Thu, 10 Jan 2019 14:18:34 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416568/nismo-se-tako-dogovorili-erdogan-pobesneo-zbog-americkog-poteza-i-odmah-je-usledila-osveta-.html
MRAČNA VIZIJA EVROPE Populisti ne žele da unište EU, već imaju još OPASNIJE PLANOVE http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416533/mracna-vizija-evrope-populisti-ne-zele-da-uniste-eu-vec-imaju-jos-opasnije-planove.html Populistički lideri kao što je italijanski ministar unutrašnjih poslova i vicepremijer Mateo Salvini često se prikazuju kao posvećeni uništenju Evropske unije. Oštrim rečima za Brisel i pokazivanjem naklonosti prema neliberalnim vođama poput ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, oni se doživljavaju kao da su u potpunosti fokusirani na povratak vlasti nacionalnim vladama na račun evropskih integracija. Istina je zapravo više zabrinjavajuća. ]]> Foto:Blic

Salvini i njegovi ideološki saveznici možda su koristili nacionalističku retoriku da mobilišu svoju bazu dok su bili u opoziciji, ali su se takođe pokazali kao pragmatični, voljni da sklope poslove sa svojim ideološkim neprijateljima kod kuće ili u inostranstvu.

Sada je manje verovatno da će populisti koji su na vlasti raditi na tome da sruše EU, već će pre pokušati da iskoriste njene sisteme za svoje potrebe, navodi "Politiko".

Kao primer, sajt navodi način na koji je Salvini uspeo da se izbori sa sukobom između italijanske vlade i Evropske komisije oko italijanskog budžeta.

Dok je javno kritikovao Brisel zbog "antidemokratskog mešanja" u poslove Rima, on je davao prostor ministru finansija da pronađe rešenje i dogovori se sa EU. Rezultat toga je da je izdejstvovao budžet koji mu omogućava da svojim glasačima ispuni obećanja, dok je njegov nesigurni koalicioni partner antiestablišmentski pokret Pet zvezdica bio primoran da odustane od svojih obećanja o univerzalnom dohotku za građane.

Umberto Bosi, osnivač Salvinijeve partije ultradesničarske Lige, bio je vešt u svom pozicioniranju kao protivnika rimskog centralizma, dok je istovremeno služio kao deo italijanske vlade. Salvini bi se mogao pokazati podjednako spretan u načinu na koji se nosi sa Briselom.

Hajnc Kristijan Štrahe Foto: EPA / RAS Srbija

Hajnc Kristijan Štrahe

To je mogućnost za koju njegovi protivnici nisu spremni. Oni koji veruju u socijaldemokratske, zelene ili liberalne agende navikli su da populističke desničare gledaju kao automatski anti-EU. Oni će se boriti da shvate kako da se nose sa populističkim desničarima koji mogu da koegzistiraju sa EU ili da je iskoriste za svoje svrhe. Istina je da se desničarski populisti ne slažu baš u svemu. Uprkos zajedničkom neprijateljstvu prema migrantima i poštovanju takozvanih tradicionalnih vrednosti, neslaganja oko ključnih političkih pitanja ostaju značajne prepreke za ostvarivanje zajedničke evropske ultradesničarske agende.

Salvinijeva Liga se sukobila sa Hajnc-Kristijanom Štraheom iz austrijske Slobodarske partije, na primer, oko austrijskog predloga da se dvojno državljanstvo učini pristupačnijim ljudima iz nemačkog govornog područja u italijanskom Južnom Tirolu.

Ipak, postoje jasni napori da se razvije zajednički ideološki program među krajnje desnim mrežama. Radikalni intelektualni milje u državama poput Francuske, Italije i Austrije preusmerava svoj fokus sa pokušaja da unište EU, ka održivim naporima da evropske integracije stavi u službu određenog skupa ideoloških ciljeva.

Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Uprkos neslaganju oko Južnog Tirola, Salvini i Štrahe su usredsređeni na zajednički cilj sprečavanja migranata da ulaze na teritorije njihovih zemalja i žele jaču kolektivnu kontrolu granica EU.

Povezana ekspanzija vojnih i policijskih operacija širom Severne Afrike i Sahela, čiji bi cilj bio da se unište afrički migracijski putevi u Evropu, sve više privlači podršku evropskih desničarskih populista koji dele sklonost ka vojnim rešenjima društvenih problema.

Umesto da demontiraju EU, populisti iz krajnje desnice mogu da pomognu da se ubrza militarizacija EU kako bi se kolektivna moć projektovala u zemlje duž granica EU na kvaziimperijalni način.

Najveća greška koju bi EU mogla da učini bila bi pretpostavka da će se krajnje desničarske stranke i u vladi dogmatski držati populističke retorike koju su koristili u opoziciji. Oni su, kao i svi drugi, imali priliku da vide šta se dogodilo Grčkoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su izazvali EU, i shodno tome prilagođavaju svoje strategije.

Salvini, koji je gurao regionalnu stranku prema zagrljaju italijanskog nacionalizma, sigurno neće imati problema da pređe na odbranu evropskog identiteta ako se to pokaže politički korisnim.

Suočeni s tom ideološkom fleksibilnošću, pro-EU političari će morati dugo i ozbiljno razmišljati o tome kako da zaštite EU od onih koji bi je zloupotrebili kako bi promovisali tamniju viziju Evrope.

]]>
Wed, 9 Jan 2019 14:09:02 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416533/mracna-vizija-evrope-populisti-ne-zele-da-uniste-eu-vec-imaju-jos-opasnije-planove.html
Oni su SUROVA ALBANSKA MAFIJA koja švercuje stotine tona droge, a svoj "deo kolača" imaju i neka dobro poznata POLITIČKA IMENA IZ REGIONA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416497/oni-su-surova-albanska-mafija-koja-svercuje-stotine-tona-droge-a-svoj-deo-kolaca-imaju-i-neka-dobro-poznata-politicka-imena-iz-regiona.html Krajem 2018. godine, regionalni i domaći mediji naširoko su pisali o albanskoj mafiji. Domaći su prenosili da su albanski klanovi preko nekretnina "oprali" čak 1,5 milijarde evra u Srbiji tokom poslednjih deset godina, britanski su prenosili fotografije albanskih bosova koji se otvoreno razmeću bogatstvom, a francuski "Figaro" je upozorio da su sve prisutniji i u Francuskoj. Uprkos brojnim novinskim pričama, albanska mafija obavijena je velom tajne i malo šta se o njoj pouzdano zna. ]]> Foto:Blic

Članove ovog kriminalnog sindikata bije glas da su vrlo nasilni, izuzetno brutalni prema izdajnicima i onima koji ima se zamere, jako zatvoreni, a uska specijalnost su im prostitucija i trgovina drogom.

Najčešće se može naići na podatak da su odgovorni za 70 do 75 odsto svetske trgovine narkoticima, ali i da su među vodećim proizvođačima. Zbog činjenice da se kanabis uzgaja na stotine hektara u zatvorenim zonama u Albaniji gde policija praktično nema pristup, italijanski mediji već godinama tu zemlju nazivaju "Kanabistan".

U prilog tome govori i priča o selu Lazaret na jugu Albanije koja je pre četiri godine obišla svet. Stanovništvo koje se zvanično bavi poljopriredom i stočarstvom, zapravo je do zuba naoružano radilo na plantažama na kojima se godišnje proizvodi, prema procenama, oko 900 tona kanabisa.

Godinama policija nije mogla da se približi selu, ali u raciji 2014. godine koja je više ličila na mali trodnevni rat uhapšeno je 30 ljudi, a zaplenjeno je više od 10 tona marihuane. Na udaru je bio klan na čijem je čelu bio Gate Mahmutaj, a za koji se veruje da je kontrolisao promet narkotika vredan šest milijardi dolara. Opširnije o njemu pročitajte u posebnoj vesti.

Lazaret nije i jedino takvo mesto u Albaniji. Fenomen najpoznatijeg "sela kanabisa" proširio na i sela Vloru, Škodru, Kruju, Tropoju i druga mesta u Albaniji odakle se izvozi uglavnom ka zapadnoj Evropi.

O kakvom "biznisu" je reč govore i podaci različitih obaveštajnih službi da su Albanci uspeli da uzmu veliki deo kolača na tržištu narkotika od Kolumbijca. Britanska Nacionalna kriminalistička agencija stavila ih je na treće mesto najmoćnijih mafija, a FBI je tokom prošle godine sproveo nekoliko velikih racija u kojima su uhapšeni kriminlaci albanskog porekla ili izbeglice iz Albanije i sa Kosova koji su u SAD stigli navodno bežeći od rata na Balkanu. Takođe, nemačka obaveštajna služba u zvaničnim izveštajima upozorava na rast albanske mafije u toj zemlji, posebno u okloni Hamburga.

Kako funkcioniše albanska mafija?

Smatra se da ne postoji jedinstvena organizacija albanske mafije na globalnom nivou poput Koza Nostre, već da je reč o albanskim klanovima koji operišu na određenim prostorima i međusobno jako dobro sarađuju.

Foto: screenshot youtube / youtube

Iako albanski klanovi sarađuju i sa drugim mafijama, prvenstveno sarađuju među sobom. Saradnja je bazirana na etničkoj pripadnosti i "besi", odnosno obećanju (data reč, čast kako se najčešće prevodi) koja u albanskoj kulturi igra važnu ulogu i od vremena plemenskih zajednica do danas.

Uvreženo je mišljenje da klan (fis, bratstvo, familija) ima "izvršni komitet" koji se zove "barjak" i koji bira čelnike svih jedinica zaduženih za konkretne poslove ili teritorije. Taj čelnik se zove "krje" (glava na albanskom), a njegov zamenik "krjetar" (kolovođa). On potom bira "prijatelja" (mik) koji deluje kao veza između njega i običnih "vojnika" .

Albanski klanovi su izuzetno zatvoreni i smatra se da je najteže infiltrirati se u njihove redove. Članovi klana su zaista rođaci (od najuže do šire porodice), a brakovi igraju važnu ulogu u širenju klanova.

Foto: Wikipedia / Wikipedia

Veruje se da narko-biznis u Albaniji kontroliše 15 familija. Godinama se već piše da Skadar drži moćan klan Šakja, klan Aljuši nalazi se na području Kučaja, a na spisku poznatijih imena su i porodica Osmani i Keljmendi, čiji je vođa Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora u Prištini u februru 2018.  godine.

U medijima često su se pominjali i klanovi kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj, a za koje se najčećše tvrdi se da pod njihovom komandom nalazi gotovo 20 kosovskih "familija" koja zajedno kontrolišu, ne samo tržište narkoticima već i šverc droge, oružja, cigareta, prostituciju, reketiranje, pranja novca i ucene.

Političke veze

Zatvorenost klanova u Albaniji, ali i širom Evrope, u direktnoj je vezi i sa jakom političkom zaleđinom koju su nekako uspevali da obezbede gde god su operisali, što su potvrdili i izveštaji Vikiliksa. Neki analitičari čak tvrde da je sama mafija jača od zvanične Tirane, jer ima veliki uticaj na politiku i pravosuđe, pa čak poseduje i sopstvenu parapoliciju.

O vezama mafije i politike svedoči i jedna izjava bivšeg albanskog premijera i predsednika Saljija Beriše koji je 2017. godine optužio albansku vladu da direktno kontroliše šverc droge u Albaniji.

Edi Rama i Ramuš Haradinaj Foto: RAS Srbija

Edi Rama i Ramuš Haradinaj

- Premijer Edi Rama je direktno umešan u proizvodnju, a sada i u sakupljanje droge... Tvrdim da je više od devet milijardi evra droge sakriveno u tunelima u Albaniji - rekao je Beriša u intervjuu za televiziju Njuz 24.

Iste godine u Albaniji je buknula politička kriza zbog slučaj bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova Samira Tahirija, optuženog za korupciju i trgovinu drogom, koji je prošle godine završio u kućnom pritvoru. Tužilaštvo je tvrdilo da ima osnova za sumnju da je Tahiri bio umešan u krijumčarenje droge dok je obavljao funkciju ministra, a kako je navedeno, grupom krijumčara rukovodio je njegov rođak koji je uhapšen u Italiji.

Hašim Tači Foto: Anadolija

Hašim Tači

Bitan tranzitni put za drogu je i Kosovo, a podaci različitih obaveštajnih službi ukazuju da su i političari samoproglašene države deo narko biznisa. "Blic" je 2017. godine pisao da Hašim Tači vodi jednu od najvećih kriminalnih organizacija na Kosovu koaj se između ostalog bavi krijumčarenjem droge, a opširnije o tome možte pročitati u posebnoj vesti.

]]>
Tue, 8 Jan 2019 14:03:03 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416497/oni-su-surova-albanska-mafija-koja-svercuje-stotine-tona-droge-a-svoj-deo-kolaca-imaju-i-neka-dobro-poznata-politicka-imena-iz-regiona.html
NOVE AUTOKRATE EVROPE Ulazimo u novu eru gde ovi evropski lideri pretvaraju demokratiju u ORUĐE ZA UGNJETAVANJE http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416496/nove-autokrate-evrope-ulazimo-u-novu-eru-gde-ovi-evropski-lideri-pretvaraju-demokratiju-u-orudje-za-ugnjetavanje.html Ulazimo u novu eru autokratije, čije odlike liče pomalo na represivne metode despotizma 20. veka. Zemlje koje su nekada predstavljale trijumf slobode sada koriste demokratske sturkture kao oruđe represije. ]]> Foto:Blic

U Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Češkoj Republici traje borba između lidera koji pokušavaju da konsoliduju kontrolu i građana koji uzvraćaju.

Autokratija se vraća, pojavljuje se u delovima sveta gde se činilo da je već uništena. Ali, ona je elegantnija, suptilnija i sofisticiranija verzija od njenih autoritarnih predaka, koja izvrće demokratske strukture i principe u alatke ugnjetavanja i državne kontrole. Takođe je, sasvim moguće, da su daleko više moćniji i podnošljiviji od predaka.

Nakon nekoliko decenija konstantne ekspanzije prava i sloboda, američka nevladina organizacija Fridom haus u izveštaju je primetila oštre preokrete. Broj zemalja koji se nazivaju "slobodnim" u padu je od 2007. Zemlje u svakom regionu sveta pretrpele su neuspehe, u područjima kao što su slobodni i pošteni izbori, nezavisnost medija i vladavina zakona.

Opadanje demokratije postoji u Centralnoj i Istočnoj Evropi, regionu koji je, pre tri decenije, bio na čelu poslednjeg velikog čina 20. veka: trijumf liberalne demokratije nad diktaturom iza "Gvozdene zavese". Danas, region je na prvoj liniji istorijskog marša u obrnutom smeru.

- Nije autokratija, to je neoautokratija. To nije demokratija, to je post demokratija - rekao je Kritijan Parvulesku, dekan Nacionalne škole političkih nauka i javne administracije u Rumuniji, zemlji za koju se kritičari plaše da udaljava od vladavine prava.

Neke vlade u regionu, poput Mađarske, duboku su na putu ka neograničenoj jednopartijskoj vladavini. Čini se da lideri u drugim zemljama, kao što je Češka, samo teže toj vrsti apsolutnog autoriteta. Ali gde god da se pojavljuju znaci autokratije, istina je da podsećaju malo na represivne metode, koje su poznate iz školskih udžbenika o despotizmu 20. veka.

Foto: Profimedia

Vladajući političari i partije uspeli su da konsoliduju vlast do stepena koji se nije video od komunističke ere. Navodno su nezavisne institucije, uključujući sudove i tužilaštvo, postali instrumenti političke kontrole. Novine i televizijske stanice kupuju prijatelji biznismeni i poslušno pripovedaju vladinu liniju. Izbori se još uvek održavaju, ali se koriste kao opravdanje za većinu da nametne svoju volju, a ne kao šansa za manjinu da izrazi svoje mišljenje.

U POLJSKOJ POBEDNIK UZIMA SVE

Policija je došla pred zoru hladnog februarskog jutra u jugozapadnu Poljsku, kucajući na vrata nacionalnog heroja koji je još jednom postao tražen od strane vlasti. Bilo je vremena kada jeVladislav Frasinjuk bežao, kao smeo i neobično loš dečak Solidarnosti, poljskog pro-demokratskog pokreta. Živeo je kao begunac od komunističkih službi državne bezbednosti, skakao je sa vozova, bežao preko krovova i na motociklima.

Pre izbora 2015. godine vlada je odlučila da koristi slobode i moć moderne demokratske države kako bi ugasila nezavisne institucije. Tada je Frasinjuk shvatio da istorija ne ide samo u jednom pravcu.

Varšava Foto: Piotr Drabik / Wikipedia

Varšava

- Sve što je moja generacija postigla, olakšalo je ovoj vladi da kosoliduje kontrolu - rekao je revolucionar u svojim 20-im, koji je postao disident još jednom u svojim 60-im.

Demokratsko društvo za koje se borio Frasinjuk se povlači, dok je nova vrsta autokrata napredovala. Ono što brine Frasinjuka, koji je provodio dosta vremena u zatvoru za slobodu demokratije, je to što u poslednjih tri godine, od vremena kada je desničarska stranka Vlada i pravda dobila izbore, gledao kako vlada koristi slobode za koje se borio kako bi učvrstila svoju vladavinu.

Izborna pobeda postala je izgovor za preuzimanje nekada nezavisnih institucija. Članstvo zemlja u Evropskoj uniji, potom integracija u globalnu ekonomiju i brzi rast, koji je došao sa njim, stavlja novac u džepove ljudi, prevazilazeći sve veću zabrinutost za vladavinu prava.

Desničarska i populistička partija Vlada i pravda krenula je putem preobraženja poljskih sudova, tvrdeći da se poslednji ostaci komunističke ere moraju pročistiti, iako su sudije koje su se zadržale na sudu već prošle kroz rigorozan proces provere. Ubrzo nakon pobede 2015, stranka je efektivno preuzela kontrolu nad Ustavnim sudom, stavljajući u sud prijateljske sudije. Zatim je prešla na Nacionalni savet sudstva, dajući sebi konačnu reč nad tim telom koje je, kao arbitar poljske nezavisnosti pravosuđa, bilo relativno slobodan od političkog uticaja.

Mateuš Moravjecki, premijer Poljske Foto: Wikipedia

Mateuš Moravjecki, premijer Poljske

Na kraju, preuzeli su i Vrhovni sud. Vlada je pokušala da prisili sudije Vrhovnog suda na prevremenu penziju. Nastojala je da ih zameni i da popuni na desetine novonastalih mesta, u procesu koji su bojkotovale skoro sve nacionalne sudije, a koji je dobio osudu od evropskih vlasti.

Za poljsku vladajuću stranku, demokratija tako treba da funkcioniše: kontrolisanje ne samo sudova već i institucija, kancelarije tužilaca, državnih medija, obaveštajne službe i drugih.

A onda, desilo se nešto neočekivano: odluka Evropskog suda pravde u oktobru je privremeno prekinula privremeno penzionisanje, za vladajuću stranku to je bio korak unazad. Krajem novembra, vlada se povukla uvodeći i i donoseći zakone u jednom danu kako bi sudije zadržale svoj posao.

- Generalno, poljsko društvo voli slobodu. Pobuniće se - rekla je Malgorzata Gersdorf, sudija Vrhovnog suda, koja je jedna od onih koje je poljska vlast pokušala da otera u prevremenu penziju.

Protest na ulicama prestonice Foto: Tanjug/AP

Protest na ulicama prestonice

EVROPA DALA AUTORITET MAĐARSKOJ

Viktor Orban, premijer Mađarske, koji se smatra arhitektom novog autokratskog modela u regionu, hvalio se svojom idejom da zameni zastarele ideje liberalne demokratije sa "neliberalnom demokratjom".

Pravila slobodnog kretanja EU imala su za cilj da maksimalno povećaju fleksibilnost na tržištu rada, dajući radnicima priliku da se kreću po celom kontinentu u potrazi za poslom. Ali, to je dalo autokratama kao što je Orban, koristan bezbednosni ventil. Svako ko nije bio zadovoljan sa vladom može da se pokupi i ode, i to čak bez pasoške kontrole koja stoji na putu ka samonametnutom izgnanstvu.

Od kada je premijer došao na vlast 2010, na stotine hiljada ljudi je napustilo zemlju, u jednom od najvećih talasa migracije u skorijoj istoriji Mađarske. I premda su mnogi bili motivisani višim platama na drugim mestima, pojavili su se i politički faktori.

Budimpešta Foto: RTV Mag / youtube

Budimpešta

- Problem nije samo u platama. Cela okolina čini ljude depresivnim - rekla je Agnes Hars, viši istraživač u Institutu za ekonomska istraživanja Kopint-Tarki iz Budimpešte.

Tendencija je da oni koji idu su mladi, ambiciozni i obrazovani. To nije problem za Orbana, koji svoju podršku dobija od manje obrazovanih siromašnijih i starijih segmenata društva.

- U Mađarskoj nema protesta jer ljudi umesto toga mogu da emigriraju - kaže Harsova.

Ali, to nisu samo pojedinci. Ovog leta, Fondacija za otvoreno društvo koje finansira investitor i filantrop Džordž Soroš, Amerikanac mađarskog porekla, koja se zalaže za slobodne medije i zašititu manjina, preselila se u Berlin zbog sve većeg pritiska vlade. Centralnoevropski univerzitet je na putu za Beč.

Viktor Orban, premijer Mađarske

Viktor Orban, premijer Mađarske

Kao što sloboda kretanja omogućava da se poveća broj potencijalnih disidenata, tako se i subvencije EU slivaju u džepove favorizovanih vladinih ljudi, dok slobodna trgovina u Uniji daje Mađarskoj moćne saveznike, o kojima stare komunističke vlade nisu mogle ni da sanjaju.

RUMUNIJA RASIPA BOGATSTVO

Rumunija je proglašena od strane nekoliko kontrolora vlasti kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi i gledana je od strane lidera EU kao "autokratija u treningu".  Međutim, njena ekonomija dobija na snazi. Rumunija je prošle godine ostvarila rast BDP-a od 6,9 procenata, a vlada u Bukureštu je uspela da zadrži svoju popularnost delimično zbog rasipanja novog bogatstva.

Poljska i Mađarska takođe su uživale u brzom rastu, niskoj stopi nezaposlenosti i povećanju plata, iako su bile još uvek ispod proseka u EU. Ali, ove evropske vlade dokazuju da se ekonomske dividende demokratije mogu koristiti i kao sredstvo za cementiranje moći. Novac pomaže liderima da stanovništvo zadrži srećnima.

Bukurešt Foto: Wikipedia

Bukurešt

U Rumuniji, lider vladajućih socijal-demokrata, bogati biznismen koji je postao političar, Liviju Draganea, dva puta je osuđivan zbog korupcije i optužen za nameštanje glasova. Usled naknadnih optužbi za još veću korupciju, njegova vlada je smenila glavnu antikorupcijsku tužiteljku i uvela zakone, za koje stručnjaci kažu da će druge istrage ostaviti da tapkaju u mestu.

- Naši momci su videli da to uspeva u Poljskoj i Mađarskoj. Sada pokušavaju da urade isto - rekla je Elena Kalistru, koja predvodi rumunsku nevladinu organizaciju zaštitnika građana Fanki Sitisens.

I mnogi Rumuni ne izgledaju previše uznemireni.

Rumunija je još uvek najsiromašnija zemlja EU, sa velikim segmentima stanovništva koji jedva sastavljaju kraj s krajem u agrarnim selima. Ali Bukurešt, glavni grad koji je bio izgrađen u diktatorskom stilu pod komunistima, sada poseduje otmene klubove i tržne centre sa dovoljno "sjaja" da se suprotstave bilo kom gradu na Zapadu. U međuvremenu, najveća svetska pravoslavna katedrala uzdiže se u blizini centra grada, sa planovima da na njoj bude postavljeno najveće zvono u Evropi.

Viorika Dančila, premijerka Rumunije i Liviju Draganea Foto: ROBERT GHEMENT / EPA;

Viorika Dančila, premijerka Rumunije i Liviju Draganea

PREMIJER KOJI POSEDUJE MEDIJE

Premijer Andrej Babiš bio je suočen sa pobunom. Obećao je da Češka nikada više neće prihvatiti nijednog izbeglicu, ali su ga u septembru poslanici pritiskali sa zahtevima da se napravi izuzetak: da li zemlja može da prihvati 50 sirisjkih siročadi?

Onda je na redu došao uzbudljiv tekst u najstarijim novinama u zemlji, Lidove Novini, koji se činio da ga brani. Članak je napisao češki doktor sa dugogodišnjim iskustvom na borbenim frontovima, tvrdeći da bi za siročiće najbolje bilo da ostanu tu gde jesu. Jedina nevolja je bila što doktor i njegova navodno humanitarna organizacija ne postoje. I članak je došao direktno iz kancelarije Andreja Babiša, koji je vlasnik Lidovih Novini.

U danima kada su države bile pod sovjetskom kontrolom, mediji su bile državni, a kontrola Komunističke partije bila je potpuna. Danas, moć kapitalizma daje političarima veliki uticaj na štampu. Širom Centralne Evrope novine i televizijske stanice kupuju oligarsi povezani sa političarima vladajuće stranke. U nekim slučajevima, oligarh i političar je isti čovek.

Andrej Babiš, kojeg zovu i češki Tramp Foto: By David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41383185 / Wikipedia

Andrej Babiš, kojeg zovu i češki Tramp

Babiš, drugi najbogatiji čovek u Češkoj, kupio je Lidove Novini 2013. godine, baš kada je lansirao drugu karijeru - u politici.

Novine koje su bile omiljene Vaclavu Havelu - dramatičaru, disidentu i, na kraju predsedniku - kao i drugima među češkom inteligencijom. Babišova kupovina, koja je uključivala masovno tržište, televizijsku stanicu i radio stanicu, odmah ga je učinila jednim od najvećih medijskih barona u zemlji. Negirao je da ima uticaj na bilo koji urednički sadržaj, a urednici novina insistiraju da se Babiš ne meša.

Za sada se češki mediji smatraju slobodnijima od onih u drugim zemljama u regionu. U međuvremenu, Babiš je slabiji od svojih kolega u Mađarskoj ili Poljskoj i upleten je u korupcionaški skandal koji mu ugrožava vladu.

Prag Foto: Superodmor / Promo

Prag

Ali sa svim modelima oko njega za konsolidaciju kontrole, Jaroslav Kmenta, bivši istraživački novinar za "Mladu frontu dnes", nije optimističan. Babiš je pametan čovek i put ka sve većoj moći je postao put kojim se najćešće ide.

- Samo sačekajte nekoliko godina. Ovo je samo početak - rekao je češki novinar.

]]>
Tue, 8 Jan 2019 14:00:07 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416496/nove-autokrate-evrope-ulazimo-u-novu-eru-gde-ovi-evropski-lideri-pretvaraju-demokratiju-u-orudje-za-ugnjetavanje.html
"ČUDOVIŠTE IZ JANGCEA" Prva fotografija kineskog ratnog broda opremljenog SUPERTOPOM, čiji jedan projektil košta 50.000 dolara http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416413/cudoviste-iz-jangcea-prva-fotografija-kineskog-ratnog-broda-opremljenog-supertopom-ciji-jedan-projektil-kosta-50000-dolara.html Sudeći prema poslednjim izveštajima, Kina je prva na svetu opremila ratni brod elektromagnetskim topom, pomalo fantastičnim oružjem poznatim i pod engleskim nazivom railgun (rejlgan). Brod je prvi put primećen u januaru prošle godine, a posle reke Jangce završio je na testiranju u Tihom okeanu. ]]> Foto:Blic

Brod Haijangšan iz klase Juting I desantnih brodova, pojavio se na društvenim mrežama 29. decembra, a iako mu je lokacija nepoznata čini se da je na otvorenom moru.

Početkom prošle godine top su nazivali "Čudovištem sa Jangcea''. Na fotografijama je prikazan brod s velikim topom na pramcu, a ostatak broda prepun je kontejnera, raznovrsne opreme i prekriven ceradom. Brod dug 180 metara dizajniran je kako bi se mogao približiti neprijateljskoj obali i iskrcati 10 tenkova ili 500 tona tereta.

Ovakvo oružje za razliku od konvencionalnih koje se oslanjaju na neku vrstu eksplozije za lansiranje projektila, oslanja se na elektromagnetizam. Takvi projektili imaju znatno duži domet od konvencionalnih, a mogu se koristiti na udaljenostima od više stotina kilometara. Testiranje novog i još nedovoljno istraženog oružja je posebno opasan poduhvat i može naneti tešku štetu okruženju.

Verovatno zbog toga je i iskorišćen relativno stari brod koji je, naizgled, već pred otpisivanem. Veliki skladišni prostor u unutrašnjosti broda idealno je mesto za brojne generatore za proizvodnju gotovo nezamislive količine električne energije potrebne za lansiranje ogromnih projektila. Sredinom prošle godine CNBC izveštavao je o poverljivim izveštajima koje predviđa kako će ovaj sistem biti ''spreman za rat'' do 2025. godine.

- Sposoban je da pogodi metu udaljenu 200 kilometara brzinom 2 km u sekundi - stoji u izveštaju.

Oko 50.000 dolara košta svaki projektil.

Ipak, trenutno nije moguće precizno odrediti gde je Kina stigla sa ovom tehnologijom i da li je ispred SAD. Američka mornarica tako navodno već godinama testira isto, ali ključni problemi koji se pojavljuju su oni sa napajanjem, elektronikom i trošenjem. Nadaju se da će biti spremni za borbu pre nego ih instaliraju na brodove. O kineskim pokušajima malo se zna, možda samo više svojih testiranja u ranijoj fazi sprovode na moru, za razliku od SA. Ili je stvarno moguće da će Kina u ovoj bitki nadvladati SAD.

Američki budžet za ove sisteme biće 20 miliona dolara u ovoj godini.

Ako i kada budu u upotrebi mogli bi da se nađu na jednom od tri ratna broda iz klase Zumvalt. Sva tri broda, Zumvalt, Monsur i Džonson, mogu proizvesti 78 megavata električne energije. Novi bi sistem mogao zameniti dva 155-milimetarska topovska sistema koje je mornarica izgradila, ali nikada za njega nije kupila municiju.

]]>
Thu, 3 Jan 2019 13:45:57 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416413/cudoviste-iz-jangcea-prva-fotografija-kineskog-ratnog-broda-opremljenog-supertopom-ciji-jedan-projektil-kosta-50000-dolara.html
PESIMISTIČNI VODIČ ZA 2019. Čekaju nas požari, poplave i glad, ali i ZEMLJOTRES u evropskoj politici http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416391/pesimisticni-vodic-za-2019-cekaju-nas-pozari-poplave-i-glad-ali-i-zemljotres-u-evropskoj-politici.html List „Blumberg“ je i ove godine izneo neka mračna ali vrlo verovatna predviđanja za predstojeću godinu. Iako ona možda deluju nategnuto, treba uzeti u obzir da su navedene situacije dešavale u prošlosti, doduše ne istovremeno. ]]> Foto:Blic

El Ninjo

Vrućina koju je klimatski fenomen El Ninjo pustio u atmosferu doprinela je rastu svetskih temperatura, što je 2019. godinu učinilo najtoplijom ikada. Poremećaji klime izazvali su poplave i suše, zatim šumske požare, a to je dalje uslovilo raseljavanje ljudi, nestašicu hrane i oborilo tržišta energije i robe.

Vrelina u Australiji osušila je useve pšenice. Neredovne kiše smanjile su proizvodnju pirinča širom Pacifičke obale, od Indije do Japana. Kiše koje bi inače padale preko brazilskih poljoprivrednih regiona, ustupile su mesto suši i dovele do zastoja u proizvodnji soje i kukuruza.

Globalne zalihe počele su da se smanjuju. Kupci su čekali na žetvu u dva glavna poljoprivredna regiona koje nije osakatio El Ninjo: SAD i Kanade u Severnoj Americi i crnomorskog regiona Rusije i Ukrajine.

Putinov loš proračun

Suše su već obuzdale žetvu oko Crnog mora 2018. To je uticalo na domaće tržište žita u Rusiji i Ukrajini i pojačalo globalnu zabrinutost zbog toga da li će ruski predsednik Vladimir Putin držati svoju pšenicu dalje od globalnog tržišta. On je to učinio, tvrdeći da će biti bolje da se zalihe koriste u Rusiji. Cene hleba u Rusiji odmah su pale, dok su u ostatku sveta porasle.

Foto: Tanjug/AP

Putin je potajno poslao više vojnika u Donbas u istočnoj Ukrajini, podrivajući sukob u toj zemlji – glavnom rivalu u izvozu pšenice. U isto vreme, njegova prodaja raketnih sistema Turskoj, uz veliki popust, alarmirala je SAD i dovela je do krize NATO saveza, dok istovremeno turski predsednik smanuje veze sa Zapadom. Uspostavljena je pomorska izgradnja u i oko Bosfora, glavnog kanala kojim ukrajinsko žito putuje na Bliski istok i Afriku.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Donald Tramp je pohvalio Putinovu zabranu izvoza pšenice, rekavši da je to pokazalo kako je ruski lider stavio svoje ljude na prvo mesto. Do jula, ruska zabrana i opadanje žetve doveli su do svetskog porasta cena pšenice iznad vrhunca inflacije iz 1974. godine.

Ceo svet oseća posledice

Sa padom globalne poljoprivredne trgovine i drastično nižim rezervama useva, došlo je i do pobuna. Na Filipinima, nemogućnost nabavke pirinča na svetskom tržištu dovela je do nereda u Manili koje je brutalno ugušio predsednik Rodrigo Duterte.

U Indoneziji i Mjanmaru šire se nemiri, a gladni ljudi beže iz zemlje. U istočnoj Africi, organizacije za pomoć upozorile su na humanitarnu katastrofu.

Prepreke na granicama

Dok su milioni gladnih izbeglica počeli da migriraju ka zemljama Evropske unije, Turska je obustavila svoj dogovor sa EU da ih zadrži na svojoj teritoriji u zamenu za milijarde evra. Na vanrednom samitu, evropski lideri su pooštrili kontrole oko svojih spoljnih granica.

Redžep Tajip Erdogan

Redžep Tajip Erdogan

Britanija je napustila EU u martu bez dogovora i mnogi joj na tome zavide. Populisti iz Francuske i Češke udružili su snage kako bi ukinuli zonu bez pasoša u bloku, a Italija sve ozbiljnije govori o izlasku iz Unije. Nacionalisti i svi koji podržavaju jaču graničnu policiju, osvojili su jaku manjinu na Evropskim parlamentarnim izborima u maju.

Kineska prekretnica

Kina, koja se od sredine 2018. godine oslanjala na brazilske zalihe soje, upletena je u eskalirajući trgovinski rat sa SAD. Nije joj u prilog išlo to što je predsednik Si Đinping pojačao svoju retoriku o Tajvanu, koji Kina smatra pokrajinom. Pirati počinju da terorišu Južnokinesko more, važan trgovački put, stvarajući priliku time za Sija da pojača svoj stisak oko spornih ostrva.

Si Đinping Foto: EFE/JOAO RELVAS / EPA;

Si Đinping

U Singapuru su porasle napetosti sa siromašnijim susedima Malezijom i Indonezijom. Iako je bogata ostrvska država mogla da priušti povećanje cena hrane, suočila se sa rizikom od smanjenja njene pošiljke vode iz Malezije.

Rešenje iz Severne Amerike

Kiše koje je doneo El Ninjo dovele su do rekordne žetve pšenice i kukuruza u SAD i Kanadi. "Američki zemljoradnici su najveći na svetu", rekao je Tramp na bučnom mitingu u De Mojnu, Ajova, godinu dana svoje kandidature za reizbor.

Proizvođači iz SAD-a, koji su već sedeli na ogromnim zalihama soje, na putu su ka ostvarenju rekordnog viška kukuruza i imali su veliku žetvu pšenice i bili su spremni da nastave svoju dugo očekivanu ulogu prodavaca u krajnjoj instanci. Međutim, mnoge osiromašene zemlje nisu mogle da plate visoke cene koje im je Amerika nametnula.

Džastin Trudo

Džastin Trudo

Kanada je došla u pomoć, u nekim hitnim slučajevima, otkupljivanjem, a zatim davanjem proizvoda vrednih milijardi dolara. Džastin Trudo, za koga se očekuje da će osvojiti Nobelovu nagradu za mir, ponovo je izabran za premijera Kanade.

Američki odgovor

Inflacija je izjela američku ekonomiju, jer su visoke svetske cene hrane stigle i u njene prodavnice. Mnogi američki potrošači, posebno Trampove pristalice, smatrale su žetvu nacionalnim blagom za američke želuce.

Tramp je imao moć da otvori tržišta i nahrani svet. ali je učinio umesto toga na Tviteru objavio da će američka žetva ostati u Americi.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Zabrana je stigla sa paketom pomoći farmerima u SAD u iznosu od 50 milijardi dolara, što je više od tri puta više nego što su dobili 2018. godine, u vreme kada je savezni deficit već dostizao rekordne visine. Poljoprivrednici su postali dobitnici, ali su zato poreski obveznici postali gubitnici.

]]>
Wed, 2 Jan 2019 14:09:11 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416391/pesimisticni-vodic-za-2019-cekaju-nas-pozari-poplave-i-glad-ali-i-zemljotres-u-evropskoj-politici.html
AMERIKA IM POKVARILA POSAO Propada dogovor Izraela i Hrvatske oko prodaje aviona F-16 http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416309/amerika-im-pokvarila-posao-propada-dogovor-izraela-i-hrvatske-oko-prodaje-aviona-f-16.html Novinar Barak Ravid napisao je za američki portal "Axios" kako je američki ministar odbrane Džejms Matis odbio ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo "omekša" oko prodaje izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj. ]]> Foto:Blic

Time je, piše Ravid, praktički propao celi dogovor. Ravid, koji je prvi objavio pre dvadesetak dana da su pregovori SAD-a i Izraela po ovom pitanju zapeli, poziva se na visoke izvore iz Izraela koji su, kako kaže, učestvovali u pregovorima.

- Izraelski zvaničnik kazao mi je kako je Benjamin Netanjahu zvao Matisa pre dve nedelje, pre nego što je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uslove za prodaju - piše Ravid i dodaje kako ga je Matis odbio.

Prema rečima izraelskog zvaničnika, Netanjahu je planirao zvati i Marilina Hjusona, predsednika "Lokhid Martina", ali shvatio je, piše Ravid, da je to uzalud.

- Iz razloga koje ne razumem u potpunosti, Amerikanci su podebljali svoje uslove, a mi smo pogrešno procenili njihovu poziciju u dogovoru. Praktično, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku - citira Ravid neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Službenik je dodao kako Izrael nema drugog izbora "nego da se izvini Hrvatskoj jer je posao propao".

Kako piše "Axios", ni Stejt Department ni kabinet izraelskog premijera nisu komentiarisali ove tvrdnje.

Odluka Kongresa koja ne znači ništa

Brojni hrvatski mediji objavili su juče kako je američki Kongres dozvolio da se izraelski avioni prodaju Hrvatskoj. No u toj dozvoli bila je jedna važna stvar. Amerikanci, a što od početka tvrde, žele da Izrael avione koje je osamdesetih godina 20. veka dobio od SAD-a proda jedino tako da ih vrati na fabričke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio.

Ta opcija ne odgovara Hrvatskoj čiji su zvaničnici, od predsednice pa do članova vlade, više puta kazali kako Hrvatska želi samo i isključivo avione kakve je dogovorila.

- Ono što je bitno naglasiti je da u Hrvatsku moraju doći onakvi avioni oko kakvih smo se dogovorili - kazala je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pre petnaestak dana. Slično misle i ostali visoki hrvatski zvaničnici.

]]>
Fri, 28 Dec 2018 14:54:40 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416309/amerika-im-pokvarila-posao-propada-dogovor-izraela-i-hrvatske-oko-prodaje-aviona-f-16.html
STRAVIČNI DETALJI ZLOČINA Otac monstrum je ćerkama napravio decu, a onda ih zaključao i sproveo jedan od najgorih POKOLJA IKADA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416248/stravicni-detalji-zlocina-otac-monstrum-je-cerkama-napravio-decu-a-onda-ih-zakljucao-i-sproveo-jedan-od-najgorih-pokolja-ikada.html Bio je 12. mart 2004. i bio je to dan koji je promenio sve u maloj zajednici u mestu Fresno u Kaliforniji. Dve žene, u pratnji prijatelja i rođaka vrištale su u dvorištu male kuće i tražile svoju decu. ]]> Foto:Blic

Krupni muškarac, visok oko 190 cm, pokušao je da smiri dve uznemirene majke. Komšije koji su prisustvovale prizoru, pozvale su policiju. Policajci koji su došli na intervenciju bili su uvereni da je reč o sporu oko starateljstva nad detetom.

Ali, muškarac se sa puškom vratio u kuću i zaključao vrata. Policajci su došli do ulaza i počeli da ga uveravaju da ih pusti unutra i da porazgovaraju. A onda se začuo najpre jedan pucanj. Za nekoliko trenutaka serija pucnjeva proparala je tišinu pa je policija opkolila kuću. Uskoro je iz kuće, sav obliven krvlju, izašao Markus Veson. Bio je sasvim miran i pustio da mu policajci na ruke stave lisice.

Kad su ušli u kuću, policajci su naišli na stravičan prizor. U spavaćoj sobi pronašli su devet leševa. Od toga čak sedmoro dece mlađe od dvanaest godina. Druge dve žrtve bile su 17-godišnja Elizabet Breni Kina Veson i 25-godišnja Sebrena April Veson. Majke koje su očajno dozivale svoju decu tog strašnog dana bile su Sofina Solorio i Rubi Ortiz. Muškarac je Markus Veson, a majke su bile su njegove bratanice. Veson je ubio devetoro svoje dece i unučadi jer je verovao da je on Isus i da ako neko pokuša da razdvoji porodicu "svi će otići na nebo".

Još bizarnije, Veson je tvrdio da je Isus Hrist vampir, te da će i on i Veson živeti večno. Počeo je da piše sopstvenu bibliju u kojoj je smatrao da je ispijanje krvi ključ besmrtnosti. Veson je pre masakra čak kupio i desetak kovčega za porodicu, iako je tvrdio da ih je nabavio kako bi od njih pripremio drva za ogrev i napravio dečje krevete.

Vesonovu porodicu u Fresnu su već odavno izbegavali jer su stanovnici gradića polako počeli da otkrivaju zabrinjavajuće činjenice. Glava porodice bio je Markus Veson koji je imao ukupno 18-oro dece i unučadi. Održavao je incestuozne odnose sa svojim ćerkama - Kinom i Sebrenom, kao i sa rođakama Rosom i Sofinom Solorio i Rubi Oritz. Veson se takođe venčao privatno za svoje dve ćerke i tri bratanice, a sve su mu rodile decu.

Jedna od rođaka, Rubi Ortiz, potvrdila je da je Veson počeo seksualno da je zlostavlja kad je imala tek osam godina. Rekla je ju je uveravao da je seksualno zlostavljanje 'izraz njegove ljubavi prema svojoj ćerki'. Kad je Rubi imala 13 godina morala je da se uda za njega.

Vesonove ćerke međutim, tvrdile su da su sve devojke u domaćinstvu bile srećne. Rekle su da je "sve što se dogodilo u kući bilo dogovoreno i na to smo same pristale. Bio je to naš dobrovoljni izbor. Nikada nije bilo silovanja, nije bilo nasilja."

Na pitanje ko je bio otac njihove dece, odgovorile su da su zatrudnele 'veštačkom oplodnjom'.

Veson nije započeo svoju istoriju seksualnog zlostavljanja sa svojim ćerkama i bratanicama. S tim je počeo kad je imao osam godina kad je upoznao svoju suprugu Elizabet kojom se oženio kad je imao 15.

Elizabet je u intervjuu rekla da, kad je imao osam godina, Veson joj je rekao da ona njemu pripada i već tad je zapravo postala njegova žena. Već s 14 je zatrudnela, a do 26. godine rodila mu je jedanaestoro dece.

Vesonovi sinovi imali su drugačije iskustvo s ocem od svojih sestara. Tvrdili su da ih je otac odgajao kao adventiste sedmog dana i da je on bio 'najbolji otac ikad'.

Serafino Veson, jedan od sinova, nije mogao da veruje da je njegov otac ubica: "On je izgledao opasno, ali bio je zaista nežan otac i čovek. Ne mogu da verujem da je to učinio".

Veson je sinove vaspitavao odvojeno od sestara. Kao posledica toga muška deca njegovog  klana nisu imala pojma za incestuozni odnos između oca i njegovih ćerki.

Veson je osuđen na smrt, a trenutno još boravi u zatvoru San Kventin i čeka na izvršenje kazne.

]]>
Wed, 26 Dec 2018 13:59:48 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416248/stravicni-detalji-zlocina-otac-monstrum-je-cerkama-napravio-decu-a-onda-ih-zakljucao-i-sproveo-jedan-od-najgorih-pokolja-ikada.html
NOVI DETALJI RAZOTKRIVENIH ALBANSKIH AGENATA Kako ŠIŠ operiše na Balkanu i koliko su novca povlačili za "tajne operacije" http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416246/novi-detalji-razotkrivenih-albanskih-agenata-kako-sis-operise-na-balkanu-i-koliko-su-novca-povlacili-za-tajne-operacije.html Na internetu su se početkom decembra pojavile osetljive informacije o albanskim najznačajnijim obaveštajnim operativcima, koji vršljaju po državama Evrope, među kojima je i Srbija. Pored liste imena objavljeni su i brojevi ličnih karata agenata u obaveštajnoj službi, poznata pod skraćenicom ŠIŠ, koji deluju u zemlji i u inostranstva. Nesmotren potez albanskih službi ugrozio je i bezbednost NATO, čiji je ona država članica. ]]> Foto:Blic

Albanija je objavila osetljive informacije o svojim najvišim obavještajnim operativcima, sa detaljima o njihovim identitetima, vozilima, operativnim ulogama, kretanjima i svakodnevnim navikama. Ovo je, kako piše britanski "Independent", koji je i prvi objavio vest, potencijalno opasan prekršaj koji bi mogao da ima međunarodne posledice.

Na sajtu Ministarstva finansija objavljeni su čak i podaci o plati i zaradi, a postoji i veliki broj drugih podataka o obaveštajnoj službi, uključujući informacije o lokaciji terenskih kancelarija, podizanju gotovine, kao i tehnički detalji u vezi sa mehaničarima koje operativci koriste. Među navedenima nalaze se i oni koji su na osetljivim pozicijama u sedištu NATO u Briselu.

Objavljena su imena, pozicije, plate i troškovi najmanje osam viših tajnih albanskih operativaca, od kojih neki rade pod diplomatskim pokrićem u Belgiji, Grčkoj, u samoproglašnom Kosovu, Italiji, Makedoniji i Srbiji.

Detalji uključuju brojeve registarskih tablica, a ponekad i modele vozila koje koriste špijuni, pa čak i gde su automobili odvezeni na popravke, kao i evidenciju o skupim boravcima u hotelu i računi iz restorana.

Iz ŠIŠ-a su potvrdili osetljivu prirodu informacija.

- Princip je da sve što naša agencija radi treba da bude skriveno, ali treba da sledimo sva ova pravila i propise. Pravila i propisi nam ne dozvoljavaju da potrošimo novac a da ga ne prijavimo - rekao je jedan od zvaničnika albanske obaveštajne službe.

Spisak albanskih špijuna objavljen na internetu Foto: Ministarstvo finansija Albanije / screenshot

Spisak albanskih špijuna objavljen na internetu

Obaveštajni i bezbednosni stručnjaci rekli su da su zaprepašćeni otkrićima, koji bi mogli da stave agente u osetljiv položaj, koji bi mogli da budu ucenjeni od strane neprijateljskih obaveštajnih organizacija ili kriminalaca koji žele da se infiltriraju u zapadni savez.

- Ulaskom u albanski sistem oni mogu da uđu u sistem NATO - rekao je Džemal Džungši, opozicioni član albanskog parlamenta, koji je član Komisije za nacionalnu bezbednost i bivši general-major u vojsci.

Portparol NATO u Briselu u mejlu je odgovorio "Independentu" da Alijansa nema komentar o pitanjima iz obaveštajnog sektora.

Kako operišu albanski špijuni?

Dokumenti su otkrili naznake o tome kako rade tajne agencije. Britanski list nije mogao da potvrdi da li su imena operativaca u Albaniji prava ili lažna. Međutim, imena međunarodnih operativaca na listi odgovaraju identitetu albanskog diplomatskog osoblja postavljenog u ambasadama širom Evrope.

Tirana Foto: Wikipedia

Tirana

Za jednu regionalnu operativiku iz glavnog lučkog grada Drač, čije su ime i broj lične karte vidljivi na spisku, navedeno je da je povukla sa računa oko 20.000 evra u albanskoj valuti, dok je najmanje 10 transakcija ove godine bilo namenjeno za "posebne isplate", za šta se pretpostavlja da je veoma moguće da je novac potrošen za mrežu saradnika.

Kod drugog agenta u Đirokastri, na jugu Albanije, zabeleženo je povlačenje sa računa u iznosu od oko 1.700 evra u novembru, za ono što je opisano na javnom sajtu albanskog Ministarstva finansija kao "tajni fond".

Jedna grupa isplata u 2017. godini, klasifikovanih kao tajne, odnosi se na komunikacijski sistem NATO-a koji se naziva Tumba, a koji se može odnositi na nekoliko planinskih vrhova na Balkanu, piše "Independent".

Dokumenti takođe otkrivaju potencijalno neugodne detalje o domaćim špijunskim aktivnostima ŠIŠ-a, uključujući plaćanje zakupa za kancelarije na Međunarodnom aerodromu u Tirani i na državnoj televiziji TVSH. Neke od uplata državnom emiteru uključuju opise kao što su "instaliranje tehničkih uređaja" i "uređaji unutar državne televizije".

Foto: Profimedia

Nije prva greška

Ovo nije prvi put da je Albanija napravila propust u pogledu informacija o obaveštajnim službama. Prošle godine Predsedništvo je objavilo onlajn kopiju lične karte direktora ŠIŠ-a, koja je uključivala njegovu adresu stanovanja i broj lične karte, kao deo inicijative za transparentnost.

Ranije ove godine, državnoj agenciji je, kako se izveštava, poslata lista od 250 imena operativaca koji služe u Vojnoj obaveštajnoj jedinici zemlje. ŠIŠ dokumenti objavljeni na internetu datiraju iz 2014. godine, iz vremena kada se Albanija borila da pokaže EU da je odbacila svoju istoriju javne korupcije i da je nastojala da bude transparentnija i odgovornija.

Albanski zakoni zabranjuju curenje tajnih državnih informacija, uz kazne do 10 godina zatvora za zvaničnike koji objavljuju obaveštajne podatke, i pet godina za obične građane.

Logo ŠIŠ-a Foto: Shërbimi Informativ Shtetëror / Wikipedia

Logo ŠIŠ-a

Jedan dugogodišnji, a sada bivši oficir albanske obaveštajne službe, rekao je za "Independent" da krivica leži u samom ŠIŠ-u, zbog davanja osetljivih informacija zvaničnicima Ministarstva finansija koji nemaju bezbednosne dozvole.

- Ponekad se ljudi zaposle ne zbog dobrih rezultata ili kvalifikacija, već zbog uticaja političara. Ponekad ljudi koji dolaze u bezbednosne institucije nisu dovoljno provereni. Problem počinje na vrhu - rekao je bivši zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman zbog političke osetljivosti pitanja.

]]>
Wed, 26 Dec 2018 13:54:06 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416246/novi-detalji-razotkrivenih-albanskih-agenata-kako-sis-operise-na-balkanu-i-koliko-su-novca-povlacili-za-tajne-operacije.html
"TI, ANGELA" Isplivali detalji Trampovog napada na Merkelovu iza kulisa NATO samita, a jedna žena je prva stala u njenu odbranu http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416190/ti-angela-isplivali-detalji-trampovog-napada-na-merkelovu-iza-kulisa-nato-samita-a-jedna-zena-je-prva-stala-u-njenu-odbranu.html U julu mesecu, na poslednjem danu NATO samita u Briselu, Angela Merkel, nemačka kancelarka, predložila je hitan sastanak iza zatvorenih vrata. Hitan slučaj je bio - Donald Tramp. ]]> foto:Blic

Nekoliko minuta pre toga, predsednik SAD je stigao na večernju sesiju gde su predsednici Ukrajine i Gruzije govorili o svojim zemljama koje teže da pristupe Alijansi. Tramp je prekinuo njihovu prezentaciju i verbalno napao članove NATO, uputio im je uvrede i optužio ih da su "slobodni jahači" na američkoj moći. Zapretio je i da će otići "svojim putem" ukoliko oni ne budu momentalno platili više novca za svoju odbranu. Svoj bes je centrirao na Merkelovu, evropskog demokratskog lidera koji je najduže na fukciji.

- Ti, Angela - prekorno se obratio Tramp Merkelovoj.

Većina članica NATO nisu ispunili cilj da dva procenta BDP-a daju u kasu Alijanse, ali se Tramp fokusirao na troškove nemačke vojske koji iznose jedan odsto BDP-a. Ispred televizijskih kamera prethodnog dana, optužio je Nemačku da je "potpuno kontroliše Rusija", zbog predloženog novog gasovoda. Njegovi tvitovi tog dana zvučali su kao ucena.

- Šta je to dobro za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i struju? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Moraju da plate 2 odsto BDP-a ODMAH, ne do 2025. - napisao je Tramp.

Sada, kada je osoblje izašlo iz prostorije, NATO lideri sedeli su zapanjeni onim što su nazvali "bizarnim spektaklom" Trampovog govora. Druga žena, predsednica Litvanije Dalija Gribuauskajte, stala je u Merkelinu odbranu. Nemačka je poslala trupe kako bi žatitili Litvaniju od Rusije, poentirala je. Danski i norveški premijer takođe su stali u odbranu kancelarke.

Angela Merkel

Angela Merkel

U uglu sobe, Merkelova je pravila strategiju sa drugim Evropljanima kako da zaustave Trampa. Na kraju, Mark Rute, premijer Holandije, ponudio je predsedniku ono što je najviše želeo: put ka pobedi. Rute je primetio da čim je Tramp preuzeo funkciju, da su NATO članice podigle njihove budžete za odbranu u ukupnom iznosu od 70 milijardi dolara. Uzmite pobedu, pozvao je predsednika. Tramp je upravo to uradio.

Zatim, kada je izašao sa sastanka pred novinare, američki predsednik je lagao tvrdeći ne samo da su saveznici kapitulirali pred njim, nego da su rekli i da će uzeti u obzir njegov zahtev da podignu godišnje troškove za vojsku na četiri odsto. Predsednik Francuske Emanuel Makron odmah je objavio saopštenje u kojem pobija takve tvrdnje.

Tramp je, naravno, nastavio da se ponaša na svoj neuobičajen, neobjašnjiv način. Dok je napuštao samit, prekinuo je kancelarku dok se obraćala liderima u NATO i poljubio je. "Volim ovu ženu. Zar nije sjajna?", rekao je.

Sedište NATO u Briselu Foto: Nataša Ivanovski / RAS Srbija

Sedište NATO u Briselu

Četiri dana kasnije, Tramp je završio svoju evropsku turneju u Helsinkiju. Tamo, stojeći pored Vladimira Putina, govorio je sa neverovatnim simpatijama o ruskoj spoljnoj politici, neukrotljivim prezirom prema njegovim NATO partnerima, i neverovatnim skepticizmom o sopstvenim obaveštajnim službama.

Evropa je tokom godina imala mnogo borbi sa američkim predsednicima, ali nikada u sedam decenija od kraja Drugog svetskog rata nije se suočila sa tako otvoreno neprijateljskim odnosom prema institucijama. Od izbora Trampa, evropski lideri su se plašili da će doći do ovoga, ali se nisu složili kako da odgovore na njega. Makron je pokušao da laska Trampu, a onda, kada to nije uspelo, vratio se na javnu kritiku Trampovog stila kao nacionaliste.

]]>
Mon, 24 Dec 2018 14:00:45 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416190/ti-angela-isplivali-detalji-trampovog-napada-na-merkelovu-iza-kulisa-nato-samita-a-jedna-zena-je-prva-stala-u-njenu-odbranu.html
UPOZORAVA NA GLOBALNU KATASTROFU Putin: Amerika se povlači iz sporazuma, strahujem od NUKLEARNOG RATA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416114/upozorava-na-globalnu-katastrofu-putin-amerika-se-povlaci-iz-sporazuma-strahujem-od-nuklearnog-rata.html Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na današnjoj velikoj konferenciji za novinare da nuklearni rat može dovesti do uništenja civilizacije pa čak i planete. ]]> Foto:Blic

Mi vidimo raspad međunarodnog sistema obuzdavanja naoružanja, dodao je on i podsetio na izlazak SAD iz dogovora o sporazuma INF.

Nakon toga Moskva je morala da modernizuje svoje oružje.

- Na kraju, Rusija je dobila prednost, ali se radi na očuvanju pariteta - naglasio je šef ruske države.

Sada SAD izlaze iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

Postoji tendencija snižavanja praga nuklearnog oružja, upozorio je Putin. Na Zapadu je prisutna ideja korišćenja nuklearnog oružja sa malim punjenjem. Primena takvog naoružanja može dovesti do globalne katastrofe, dodao je.

- Neki analitičari predlažu da se koriste balističke rakete bez nuklearnog punjenja, ali nemoguće je utvrditi ima li tog punjenja ili ne. Zato će na njihovo lansiranje uslediti odgovor. Ne sme se doći go toga - rekao je on.

On je naveo kao primer situaciju u kojoj neka nuklearna podmornica ispali balističku raketu.

- Nuklearna podmornica je lansirala balističku raketu iz okeana. Ko zna da li je ona nuklearna ili nenuklearna! Idi tamo vidi! To je opasna stvar! - kaže Putin.

"SAD se iz Avganistana povlače svake godine - već 17 godina"

Putin je prokomentarisao odluku SAD da se povuku iz rata u Siriji.

- Ne znam o čemu se radi. SAD se iz Avganistana povlače svake godine - već 17 godina.

Za sada se ne primećuje povlačenje snaga, naglasio je Putin.

Da li je tamo potrebno prisustvo američke vojske? Ne nije, ono tamo nije legitimno, naglasio je Putin.

- Ako su odlučili da se povuku, to je dobro - zaključio je on.

Putin se složio sa Tramp da su SAD dale svoj doprinos pobedi terorista i podsetio da je i Rusija bombardovala militante.

Po njegovim rečima, postoji opasnost da će teroristi otići u Avganistan i druge zemlje. Postoji opasnost i za Rusiju, Evropu u centralnoazijske države.

Skripalj i Kašogi nisu isto?

- Kašogi je ubijen, dok je Skripalj živ. Međutim, Rusiji su uvedene sankcije, a u drugom slučaju je potpuna tišina. To je polarizovani, rusofobski pristup. To je samo povod da se organizuje napad na Rusiju. Da nije bio Skripalj, nešto drugo bi smislili. Meni je to očigledno. Cilj je samo jedna- obuzdati razvoj Rusije kao jakog konkurenta - izjavio je Putin, komentarišući situaciju sa ćutanjem o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

"Butina je prisiljena da prizna"

Marija Butina, koja je uhapšena u SAD, prisiljena je da prizna da je delovala kao ruski agent u Americi.

- Ne razumem šta je ona mogla da prizna. Ona nije izvršavala naredbe ruskih službi bezbednosti. Sasvim je očigledno da su ona i njeni advokati pokušali da je izvuku iz zatvora. Ne razumijem zašto je ona zatvorena, za to uopšte nema osnova - rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ranije SAD da su prisilile Mariju Butinu, koja je optužena za špijunažu, da prizna optužnicu.

Butina se izjasnila krivom pred sudom u SAD za špijunažu u SAD u korist Rusije i priznala je da je radila sa visokim ruskim zvaničnikom kako bi se ubacila u moćnu grupu koja se bavi oružjem, te da je kontaktirala američke konzervativne aktiviste i političare kao agent Moskve.

"Ukrajinska provokacija"

Putin je spomenuo i incident u Crnom moru, rekavši da se radi o provokaciji Ukrajine i da je njen cilj bio uticanje na rejting predsednika Ukrajine pred izbore.

- Provokacija je uvek loša i ima za cilj zaoštravanje situacije. Jasno je da su kod njih izbori. Treba povećati rejting aktuelne vlasti. Ti je na štetu interesa naroda. Rejting gospodina Porošenka je porastao: sa petog se podigao na drugo mesto. On je svoj zadatak ispunio za račun interesa zemlje - dodao je Putin.

Putin o Ukrajinskoj crkvi: Ne daj bože da bude krvava preraspodela imovine

- Ne sviđa im se da budu pod Moskovskom patrijaršijom, sada će biti pod istanbulskom - rekao je šef ruske države. On je rekao da je Ukrajinska pravoslavna crkva bila nezavisna od Ruske, a da sada nova raskolnička struktura zavisi od Carigrada i od "suflera iz Vašingtona".

- Nakon raskola počeće preraspodela imovine, možda čak i krvava. Ne daj bože da do toga dođe - rekao je Putin.

"Brinu nas američki protivraketni sistemi u Japanu"

- Američki protivraketni sistem radi sinhronizovano sa ofanzinim kompleksima. Moskva nema nikakve iluzije tim povodom - rekao je Putin.

Na Okinavi odavno postoji američka baza, podsetio je ruski predsednik.

- O kakvom suverenitetu Japana može biti govora ako se uzme u obzir odluka o instaliranju baze u Okinavi, protiv koje je i sam guverner te provincije? Svi su protiv, ali to se dešava - rekao je Putin.

Rekordan broj novinara

Putin je na početku govorio o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Konferencija je počela u 10.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a reč je o 14. događaju u ovom formatu za koji vlada veliko interesovanje.

Ove godine se u Međunarodnom trgovinskom centru u Moskvi, gde se održava ovaj događaj, okupio rekordan broj predstavnika medija — 1.702 novinara.

Akreditovani su novinari iz federalnih, regionalnih i stranih medija. Konferencija se održava u višefunkcionalnom Svetskom trgovinskom centru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče za NTV da se Putin tri dana pripremao za ovu konferenciju, ali da ona ne utiče na predsednikove svakodnevne obaveze.

On je dodao da je cilj konferencije da se iskoristi maksimalno prisustvo medija kako bi do ljudi došao stav ruskog predsednika i njegova ocena situacija sa kojima se Rusija suočava.

Povod za prvu Putinovu konferenciju, 2001. godine, bio je veliki broj zahteva za intervju sa ruskim predsednikom, prenosi TASS.

Najkraća konferencija bila je 2001. godine i trajala je jedan čas i 35 minuta, a najduža je održana 2008. godine - četiri časa i 40 minuta.

Na prvoj velikoj konferenciji, 2001. godine, bilo je akreditovano oko 500 novinara, a 2017. godine 1.640, što je bio rekordan broj.

Prve konferencije održavane su u Kremlju, a kasnije su zbog većeg broja mesta prebačene u Svetski trgovinski centar u Moskvi.

]]>
Thu, 20 Dec 2018 13:02:41 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416114/upozorava-na-globalnu-katastrofu-putin-amerika-se-povlaci-iz-sporazuma-strahujem-od-nuklearnog-rata.html
Preti li TREĆI SVETSKI RAT? Rusi kupuju 100 novih nuklearnih raketa do kraja godine, dok s druge strane nagomilavaju TENKOVE NA GRANICI http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416037/preti-li-treci-svetski-rat-rusi-kupuju-100-novih-nuklearnih-raketa-do-kraja-godine-dok-s-druge-strane-nagomilavaju-tenkove-na-granici.html Do kraja godine planiramo da obezbedimo još 100 komada naoružanja, uključujući i stacionarne i mobilne raketne sisteme Jars - rekao je za list "Krasnaja zvezda", lojalan vlastima, komandant ruskih strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakajev. ]]> Foto:Blic

Rakete Jars, poznate i pod nazivom RT-24 Jars ili Topolj-MR, ruski su temonuklearni interkontinentalni balistički projektili opremljeni sa više nezavisnih bojevih glava, koje mogu da gađaju različite ciljeve (sistemi MIRV), a prvi put su testirani 29. maja 2007. godine.

General-pukovnik Karakejev kaže da će divizija stacionirana u Užuru 2021. godine biti prva u Rusiji koja će biti naoružana novim interkontinentalnim balističkim projektilima Sarmat.

RS-28 Sarmat je ruska superteška termonuklearna interkontinentalna balistička raketa na tečno gorivo, a razvija se od 2009. u raketnom centru "Makejev".

Mobilni raketni lanser RS-24 Jars Foto: Sokolrus / Wikipedia

Mobilni raketni lanser RS-24 Jars

- U okviru državnog programa naoružanja ruska industrija radi na razvoju novog raketnog sistema Sarmat sa teškom raketom na tečno gorivo.

- Opremanje vojske ovim raketnim sistemima trebalo bi da počne 2021. u raketnim jedinicama divizije u Užuru, koja je trenutno naoružana Vojvoda raketnim sistemima, prethodnicima Sarmata - rekao je Karakajev.

- U bliskoj budućnosti započeće probna lansiranja, a njihovo uspešno obavljanje omogućiće početak masovne proizvodnje komponenata - rekao je on.

Komandant ruskih strateških raketnih snaga takođe je rekao da će divizija u Dombarovsku 2019. biti prva u Rusiji naoružana novim nadzvučnim raketnim sistemima "Avangard".

- U "NPO Mašinostrojenja" već je počela serijska proizvodnja novog raketnog kompleksa Avangard sa hipersoničnom borbenom opremom - rekao je on i najavio da će prvi sistemi ući u upotrebu u diviiziji u vazduhoplovnoj bazi u Dombarovsku sledeće godine.

On se oglasio u trenutku kada su primećene stotine ruskih tenkova kako se raspoređuju na granici sa Ukrajinom, što je dodatno pojačalo napetost između dve zemlje.

]]>
Tue, 18 Dec 2018 14:29:24 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416037/preti-li-treci-svetski-rat-rusi-kupuju-100-novih-nuklearnih-raketa-do-kraja-godine-dok-s-druge-strane-nagomilavaju-tenkove-na-granici.html
RUSIJA IMA NOVOG NEPRIJATELJA IZNUTRA Putin je pokušao da kontorliše rusku mladež, ali mu se to OBILO O GLAVU http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416007/rusija-ima-novog-neprijatelja-iznutra-putin-je-pokusao-da-kontorlise-rusku-mladez-ali-mu-se-to-obilo-o-glavu.html Kada je 25-godišnji reper Haski saznao krajem novembra da su ruski zvaničnici otkazali njegov koncert u Krasnodaru, popeo se na krov automobila na obližnjem parkingu i izveo performans. ]]> Foto:Blic

- Pevaću moju muziku, najiskreniju muziku - rekao je povišenim tonom nakon čega je usledio gromoglasan aplauz.

To je jedina rečenica koju je izgovorio pre nego što je policija došla i uhapsila ga. Veliki broj ljudi poređao se pored puta i podrugljivo pevao rusku nacionalnu himnu, sa pozivanjem na "našu slobodnu otadžbinu" dok su ga policijska kola odvozila. Haski, čije je pravo ime Dmitrij Kuznjecov, pojavio se na sudu sledeći dan zbog nedoličnog ponašanja i osuđen je na 12 dana zatvora. Snimak njegovog hapšenja postao je viralan na drustvenim mrezama.

Reper nije jedini koji je upao u oči ruskim vlastima. Mesecima policajci prekidaju na desetine koncerata, često nasilno, od Sibira do zapadne Rusije. U racijama su učestvovali oficiri obaveštajne službe FSB, naslednice KGB-a, kao i jedinica protiv ekstremizma MUP-a, poznatija pod imenom Centar E.

Rep muzika kao pretnja

Dan pre Haskjevog koncerta u Krasnodaru, službenici Centra E navodno su prisilili vlasnike u Rostovu na Donu, blizu ruske granice sa Ukrajinom, da izvuku utikač na njegovom nastupu uz pretnju da će podmetnuti drogu u prostorijama kluba.

Haski je bio veoma kritičan prema dugogodišnjoj vladavini Putina, uprkos izražavanju podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, politički stav koji nije neuobičajen u Rusiji.

Ovi incidenti nisu najšokantniji primeri nepravde poslednjih godina u Rusiji, ali represija Moskve na muziku - uglavnom ali ne isključivo samo na rep, predstavlja najnoviji front u tekućem ratu koje su vlasti pokrenule protiv mladih ljudi, uprkos pokušajima Kremlja da nametne konzervativnu ideologiju na sve aspekte njihovog života, od umetnosti do seksa.

Protekle nedelje, Vitalij Keltnicki, viši policijski zvaničnik, rekao je na parlamentarnoj raspravi za okruglim stolom da bi trebalo da postoje dugotrajne zabrane za muzičare čija muzika promoviše "nasilje, seks i upotrebu narkotika". Otkazivanje koncerata i blokiranje uvredljive muzike onlajn je mera da se osigura "očuvanje moralnih i duhovnih uslova za obrazovanje mladih u našoj zemlji", tvrdio je.

- Pojavila se nova generacija muzičara i umetnika koji slobodno govore o različitim temama, i izgleda da se to nekima ne sviđa i gledaju na njih kao na pretnju. Izgleda da se plaše kulturne revolcuije - rekla je Anastasija Kreslina, violinistkinja benda Ic3Peak za "Politiko".

Moskva Foto: Twitter / screenshot

Moskva

Moderna kampanja protiv ruskih umetnika možda ima korene u dva nasilna incidenta u kojima su uključeni tinejdžeri: u oktobru, kad je student Vladislav Rosljakov (19) ubio 12 ljudi i potom upucao sebe u Kerču, gradu na Krimu, i dve nedelje kasnije, kada je anarhista Mihail Zlobitski (17) poginuo tokom eskplozije bombe koju je nosio dok je ulazio u komandu FSB-a u Arhangelsku. Aleksander Bortnikov, šef FSB-a, kasnije je upozoravao da mlade ljude privlači radikalna desnica i levica zbog ektremističkog onlajn materijala.

Kako je rekao Pavel Čikov, koji je načelu grupe za ljudska prava Agora, iako ne postoje dokazi koji ukazuju da je bilo koji od napada inspirisan muzikom, ekstremnim pravacima ili drugih stvari, FSB je odgovorio tako što je napravio crnu listu muzičara.

Promena taktike

Kampanja Kremlja protiv repera i drugih muzičara trebalo je da pošalje poruku da se "politički protesti" neće tolerisati, rekao je politički analitičar koji je bio savetnik Kremlja o pitanju mladih. Ali, iako je to bio plan izgleda da je Kremlj promenio mišljenje poslednjih dana.

Ruski predsednik Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Usled sve većeg broja osuda zbog pritvaranja muzičara, uključujući i opozicione političare kao što je Aleksej Navaljni, i bendove, državni mediji i pojedini zvaničnici su napravili dramatični zaokret. Prvo je Dmitrij Kiseljov, šef ruske glavne državne novinske agencije, pojavio u emisiji u udarnom terminu hvaleći repere, opisujućiih kao "mačke koje su otišle svojim putem". Čak je i odrepovao reči iz pesme Vladimira Majakovskog, pesnika iz 19. veka, kako bi pokazao da rep muzika ima duboke kulturne korene.

Između ostalih, prošle nedelje pojavio se Sergej Kirijenko, Putinov šef za unutrašnju politiku, koji je tvrdio da je "glupo" da se otkazuju koncerti. I dok su pojedini održali u međuvremenu koncerte, kao bend koji svira elektronsku muziku Ic3Peak, drugima su i dalje zabranjeni.

Oglasio se i ruski predsednik, koji je, kako pišu mediji, uznemiren zbog sve veće popularnosti koju u njegovoj zemlji uživa rep muzika, ali je od zvaničnika za kulturu zatražio da umesto zabrane popularne muzike, pokušaju da je kontrolišu.

- Ako je nemoguće zaustaviti je, onda moramo da je usmeravamo i kontrolišemo - kazao je Putin.

Predsenik Rusije se juče sastao sa savetnicima za kulturu u Kremlju i upozorio da bi pokušaji zabrane umetnicima da nastupaju, imali obrnuti efekat i samo povećali njenu popularnost.

Istakao je da se "rep zasniva na tri stuba: seksu, drogama i protestima", i od ta tri izdvojio kao najopasniji droge koje su naročito prisutne u rep muzici. Kako je kazao, "to je put ka degradiranju nacije", a "propagiranje droge" gore je od psovanja.

Strane novinske agencije navode da je Putin ovo kazao u vreme kada su u Rusiji uvedene mere protiv savremene muzike koje su podsetile na cenzuru umetnosti iz sovjetskih vremena.

]]>
Mon, 17 Dec 2018 14:16:46 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/416007/rusija-ima-novog-neprijatelja-iznutra-putin-je-pokusao-da-kontorlise-rusku-mladez-ali-mu-se-to-obilo-o-glavu.html
TAČKA PUCANJA! Još nekoliko sati deli Britaniju od PRELOMNOG TRENUTKA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415899/tacka-pucanja-jos-nekoliko-sati-deli-britaniju-od-prelomnog-trenutka.html Poslanici britanske Konzervativne stranke pokrenuli su danas proceduru za glasanje o poverenju lideru partije i premijeru Terezi Mej. ]]> Foto:Blic

Članovi njene stranke koji podržavaju Bregzit skupili su dovoljan broj glasova da pokrenu postupak, piše Rojters, podsećajući da je za pokretanje glasanja o nepoverenju potrebno da najmanje 48 konzervativnih poslanika preda pisma u kojima bi to zatražili predsedavajućem takozvanog Komiteta 1922 Grejemu Brediju.

Glasanje se očekuje između 18 i 20 časova u sali Predstavničkog doma, a rezultati će biti odmah objavljeni.

Ako izgubi na glasanju, ostaće lider partije i premijerka dok se ne izabere njen naslednik, a ako pobedi - u narednih godinu neće biti moguće da se ponovo pokrene procedura za glasanje o nepoverenju. Mej može biti smenjena ukoliko 158 od njenih 315 poslanika u parlamentu glasa protiv nje.

Deo Konzervativne stranke kojoj i samam pripada nezadovoljan je načinom na koji Mej rukovodi Bregzitom, a glasanjem o nepoverenju dolazi samo dva dana nakon što je odložžila glasanje u parlamentu o odobrenju sporazuma koji je postigla sa EU.

Mej: Boriću se da ostanem na vlasti

Povodom današanjeg glasanja, oglasila se i Tereza Mej koja je rekla da će eventualni novi lider morati da produžži rok za izlazak Britanije iz Evropske unije, a možda i da obustavi ceo proces Bregzita.

- Novi lider neće moći da dođe na funkciju do isteka zakonskog roka 21. januara, tako da izbor novog rukovodstva rizikuje da kontrolu nad pregovorima o Bregzitu preda u ruke opozicionim poslanicima u parlamentu - rekla je Mej, u obraćanju u Dauning stritu nakon što su poslanici njene partije za večeras najavili glasanje o nepoverenju.

Novi lider, prema rečima premijerke, ne bi imao vremena da ponovo pregovara o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU i da izdejstvuje usvajanje zakon sa tim u vezi u parlamentu do 29. marta, kada Britanija definitivno treba da napusti Uniju.

- Zato bi jedan od prvih aktova novog rukovodstva moralo da bude produžženje ili odustajanje od aktiviranja Člana 50, što znači odlaganje ili čak obustavu Bregzita, u trenutku kada narod žželi da sa tim nastavimo - objasnila je premijerka.

Istovremeno, istakla je da će se "svim ššto ima" boriti za ostanak na vlasti, a ujedno je pozvala stranačke kolege da je podrže. Povlačenje u kriznim vremenima bi "budućnost zemlje dovelo u opasnost i stvorilo neizvesnost sada kada to najmanje sebi možžemo priušštiti", naglasila je.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 14:13:31 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415899/tacka-pucanja-jos-nekoliko-sati-deli-britaniju-od-prelomnog-trenutka.html
CRNI OBLACI SE NADVILI NAD TRAMPOM Američki predsednik pokušava da skrene pažnju na druge stvari, ali JEDAN ČOVEK mu to ne dozvoljava http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415873/crni-oblaci-se-nadvili-nad-trampom-americki-predsednik-pokusava-da-skrene-paznju-na-druge-stvari-ali-jedan-covek-mu-to-ne-dozvoljava.html Američki predsednik Donald Tramp ponovo je posegao za skretanjem pažnje i poricanjem, ali njegova sposobnost da priča o drugim stvarima ne može da sakrije sve veću opasnost koja mu preti od specijalnog savetnika Roberta Malera. ]]> Foto:Blic

Tramp je u subotu najavio odlazak šefa kabineta Džona Kelija, odbacio nova saznanja u istrazi o ruskom mešanju u američke izbore, kritikovao poznate protivnike i podržao nasilne demonstracije koje stvaraju probleme njegovom nekadašnjem prijatelju, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Uprkos svemu tome, čini se da nije kadar da prekine Malerovu usredsređenost na ponašanje predsednika u kampanji 2016. i posle toga.

Što više Malerova istraga otkriva o kontaktima ljudi iz Trampovog okruženja s Rusijom i što je više dokaza o tome da su lagali o onome što se događalo tokom kampanje, to upornije predsednik tvrdi da je rehabilitovan i oslobođen optužbi.

- Veoma smo zadovoljni onim što čitamo zato što uopšte nije bilo nikakvog šurovanja - rekao je Tramp novinarima uoči odlaska na fudbalsku utakmicu pripadnika mornarice u Filadelfiji.

Ranije u subotu napisao je na Tviteru da je “vreme da se OKONČA lov na veštice” i citirao dopisnika “Foks njuza” Đeralda Riveru, koji je rekao da je “ovo iluzija o šurovanju” (this is collusion illusion”).

Robert Maler Foto: Wikipedia / Wikipedia

Robert Maler

Predsednik ima dugogodišnje iskustvo u zanemiravanju dokaza koji su u suprotnosti s verzijom koja njemu odgovara. Osim toga, dugo je vodio kampanju da bi diskreditovao specijalnog savetnika, verovatno u nastojanju da bi oduzeo kredibilitet negativnim zaključcima o njegovom postupanju.

Nove i štetne informacije po Belu kuću stižu u trenutku kada se čini da svaki Malerov potez znači sve dublje prodiranje istrage u Belu kuću i krug najbližih Trampovih saradnika, i pokazuje da ona daleko prevazilazi okvire onoga što se dešavalo, ili što se nije dešavalo tokom kampanje 2016.

Zbog toga predsednik ima dobre razloge da menja temu.

Kelijev odlazak je dugo očekivan s obzirom na očigledno svađalački odnos s predsednikom i gubitak uticaja u neposlušnoj Beloj kući, koju je nekada pokušavao da ukroti vojničkom disciplinom.

- Veoma cenim njegov rad - rekao je Tramp o uglednom penzionisanom generalu, koji je obavljao i funkciju prvog sekretara za unutrašnju bezbednost u zemlji.

Novinar CNN-a Kejtlin Kolins izvestila je u subotu da Tramp pregovara s Nikom Ajersom, sadašnjim šefom kabineta potpredsednika Majka Pensa o preuzimanju Kelijeve dužnosti, ali je on odbio ponudu.

Foto: GUIDO BERGMANN / GERMAN FEDERAL / EPA;

Tramp je takođe izdvojio vreme da bi na Tviteru izneo svoje mišljenje o nasilnim demonstracijama koje su uzdrmale Makronovu vladu i dovele do ukidanja povećanja poreza na gorivo, koje je uvedeno da bi se ljudi odvratili od korišćenja fosilnih goriva i time smanjilo globalno zagrevanje.

- Veoma tužan dan i noć u Parizu. Možda je vreme da se otkaže besmislen i ekstremno skup Pariski sporazum i vrati novac narodu u obliku nižih taksi? - napisao je Tramp.

Podbadanje svetskog lidera, koji mu je nekada bio prijatelj, ali ga je nedavno kritikovao zbog nacionalističkog pogleda na svet, za Trampa je možda prijatna promena, ali ne može da promeni činjenicu o širenju istrage specijalnog savetnika.

Maler sada očigledno ne istražuje samo moguću saradnju Trampovih saradnika s Rusijom u nastojanju da utiče na izbore 2016, već i na moguću opstrukciju pravde i nakon otpuštanja tadašnjeg direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija u maju 2017. Ovo je postalo prilično jasno kada je CNN u petak preneo da je specijalni savetnik poslednjih meseci razgovarao s Kelijem. Šef kabineta nije čak ni bio na toj funkciji sve do jula 2017.

Pol Manafort Foto: Twitter / screenshot

Pol Manafort

Niz podnesaka i sudskih postupaka koje su pokrenuli Maler, savezni tužioci i advokati u ime bivšeg predsednikovog advokata Majkla Koena i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina očigledno su značajno zaoštrili pretnju koja se nadvila nad Trampom i njegovim glavnim saradnicima.

Nijedan od ovih dokumenata ne odnosi se na krivično gonjenje samog predsednika, ali indirektno svedoče o navodno spornom ponašanju tadašnjeg kandidata Republikanske stranke.

Prvi put tužioci su rekli da je Tramp dao instrukcije Koenu da izvrši uplate sa ciljem da ućutka žene koje su tvrdile da su bile u vezi s njim, čime je prekršio zakon o finansiranju kampanje.

Maler je takođe doveo u vezu Trampov poslovni interes i rusko mešanje u izbore. On je istakao da je rad na projektu Trampove kule u Moskvi nastavljen i za vreme kampanje u junu 2016 - o čemu je Koen lagao - te da se odvijao “u vreme upornih pokušaja ruske vlade da utiče na predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama”.

Maler je takođe dokazao da je Tramp ubirao korist zbog saradnje Koena i Flina i da, pored iskaza svedoka, o tome ima i dokaze u vidu dokumenata. Samim tim, sve su veći izgledi da je stekao sveobuhvatnu sliku o onome što se događalo tokom Trampove predsedničke kampanje, u periodu tranzicije vlasti i u Beloj kući, iako tek treba da prezentuje javnosti odgovarajuće dokumente.

Majkl Koen Foto: EPA, Peter Foley / RAS Srbija

Majkl Koen

Tramp i njegov tim advokata, međutim, tvrde da je predsednik čist.

- Kada pogledate sve što je danas objavljeno, ne postoji ništa što ukazuje na to da je predsednik šurovao s Rusima. Možda bi trebalo da sklope šator, predaju izveštaj Ministarstvu pravde i odu kući - izjavio je Trampov advokat Rudi Đulijani CNN-u u petak.

Đulijani je takođe rekao da predsednik nikada nije rekao Koenu da plati ženama koje su tvrdile da su bile u vezi s njim, dodavši da takva plaćanja ne spadaju u doprinos kampanji.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:21:30 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415873/crni-oblaci-se-nadvili-nad-trampom-americki-predsednik-pokusava-da-skrene-paznju-na-druge-stvari-ali-jedan-covek-mu-to-ne-dozvoljava.html
“PRLJAVE METODE KREMLJA” Da li je ova fotografija dokaz da su u nasilne proteste “Žutih prsluka” umešani i RUSKI OBAVEŠTAJCI? http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415823/prljave-metode-kremlja-da-li-je-ova-fotografija-dokaz-da-su-u-nasilne-proteste-zutih-prsluka-umesani-i-ruski-obavestajci.html Ruske specijalne službe bi mogle biti umešane u organizaciju antivladinih protesta u Francuskoj, napisala je Služba bezbednosti Ukrajine. ]]> foto:blic

Radikalni elementi u Francuskoj dejstvuju "pod rukovodstvom“ pripadnika FSB i Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije (GRU), tvrdi SBU.

Kao dokaz ovih optužbi na račun Rusije, ukrajinski resor je objasnio fotografiju iz Pariza na kojoj se vide dva čoveka u žutim prslucima koji drže zastavu samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

 

- Međunarodne granice nisu prepreka za rusku hibridnu agresiju. Prljave metode Kremlja ruše evropsku stabilnost, pošto u njoj vide pretnju po sebe - saopštio je predsednik Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Gricak.

Osim toga, u saopštenju se navodi da ruske specijalne službe, koje iza leđa mirnih demonstranata organizuju nemire i nasilje u Francuskoj, navodno spremaju slične provokacije u Belgiji, Nemačkoj, Španiji, Bugarskoj i drugim državama Evrope.

Centar Pariza je juče bio blokiran zbog novih žestokih antivladinih demonstracija "žutih prsluka“. Posle celodnevnih sukoba demonstranata i snaga reda, francuski ministar policije je rekao da je situacija pod kontrolom. U protestima širom Francuske učestvovalo je 125.000 ljudi, više od stotinu je povređeno, a oko 1.700 uhapšeno.

]]>
Mon, 10 Dec 2018 13:09:47 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415823/prljave-metode-kremlja-da-li-je-ova-fotografija-dokaz-da-su-u-nasilne-proteste-zutih-prsluka-umesani-i-ruski-obavestajci.html
"KRAJ JEDNE ERE" Odluka o nasledniku Angele Merkel je PRED VRATIMA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415779/kraj-jedne-ere-odluka-o-nasledniku-angele-merkel-je-pred-vratima.html Vladajuća nemačka Hrišćanskodemokratska unija (CDU) danas će birati naslednika Angele Merkel, novog predsednika ili predsednicu, a time i kandidata za novog kancelara. ]]> Foto:Blic

Svetski mediji piššu o odlasku nemačke kancelarke i licitiraju o njenom nasledniku, a BBC je objavio tekst pod naslovom "Vrhunac trke u CDU se bližži, ali i kraj jedne ere".

Foto: Tanjug/AP

BBC navodi da postoji osećaj da ššto je godina bližža kraju, tako je bližži i kraj ere Angele Merkel.

Merkelova je lider CDU i kancelar Nemačke je od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napuššta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Ona je, kako AP navodi, svoju stranku neumorno pomerala ka centru, odbacujući vojnu regrutaciju, ubrzavajući odustajanje Nemačke od nuklearne energije i iznoseći prednosti koje ohrabruju očeve da se staraju o svojoj deci i omogućavajući uvođenje gej brakova.

Ono ššto ocenjuju kao najkontroverznije za Merkelovu kao lidera konzervativne stranke, jeste ššto je dozvolila ogroman priliv migranata, tražžilaca azila u Nemačku 2015. godine, napominje agencija.

Njen naslednik biće izabran na kongresu stranke u Hamburgu kojem će prisustvovati 1.001 delegat.

Generalna sekretarka CDU Anegret Kramp Karenbauer poznata i po nadimku AKK, jedna je od kandidata za naslednika Angele Merkel, ali i njena saveznica za koju se smatra da je najbližža centrističkim stavovima Merkelove.

Angela Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj nemačkoj držžavi Sarland. Ona je, po oceni AP, dosledno pokazivala veću spremnost od Merkelove da služži konzervativnoj retorici i bila mnogo glasnija po pitanju protivljenja gej brakovima.

Nedavno je 56-godišnja Karenbauer pokuššala pažžljivo da napravi razliku između sebe i Merkelove bez da porekne njenu poziciju, rekavšši da je imala "vrlo žživahne razgovore" sa kancelarkom o raznim temama.

Fridrih Merc (63) takođe je kandidat za poziciju novog lidera stranke, a AP navodi da on pokuššava da napravi "spektakularan" povratak, nakon višše od decenije provedene izvan vodećih političkih krugova.

On se zalažže za konzervativniji i višše poslovan pristup, objaššnjava AP. Merc je predvodio ovu partiju desnog centra od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel "zbacila" sa te pozicije. Parlament je napustio 2009. godine, a poslednjih godina je radio kao advokat i ššef odbora za nadzor nemačkog investicionog fonda Blekrok.

Fridrih Merc Foto: Michael Lucan / Wikipedia

Fridrih Merc

Američka agencija navodi da iako mu nedostaje iskustvo u vladi, Merc ima vrlo dobre veze u stranci, a vreme koje je proveo izvan politike, kazao je da je iskoristio kao "priliku .. da posmatra na stvari van okvira poitike i političkih odluka".

U ovoj kampanji kritikovao je "neregulisan prihvat" migranata i optužio CDU za prihvatanje jačanja desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) koja je pšroššle godine uššla u nemački parlament.

Među kandidatima je, kako se navodi i 38-godišnji Jens Spah, kritičar Merkelove koji je postao ministar zdravlja u martu. On užživa podrššku desne struje stranke, ali izgleda da se ona sve višše okreće ka Mercu, što ga stavlja u poziciju "otpadnika" u ovoj trci, ocenjuje AP. Spah je u fokus svoje kampanje stavio migracije, nazivajući ih "slonom u sobi", što je izraz za ignorisanje očiglednog.

On kao glavno pitanje vidi bezbednost i tvrdi da nije sve dobitak iako je ulazak migranata u zemlju znatno smanjen. Agencija navodi da Spah ima veoma male ššanse za uspeh u ovoj trci, ali da bi od same trke mogao da izvuče korist pri sledećoj promeni koja možže da usledi u vođstvu partije.

Ko god da postane novi lider CDU, žželeće da ispuni obećanja kako bi izoštrio profil stranke koja je samo sa sestrinskom bavarskom partijom Hrišćansko-socijalnom unijom (CDU) bila uspešno najdoslednija politička snaga u posleratnoj Nemačkoj, navodi agencija.

]]>
Fri, 7 Dec 2018 14:05:54 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/415779/kraj-jedne-ere-odluka-o-nasledniku-angele-merkel-je-pred-vratima.html