Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/rss.html Sledi još jedan TRAMPOV ŠOU: Prošle godine je pretio da će "uništiti " Severnu Koreju, a zna se i ko će mu sada biti GLAVNA META http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413882/sledi-jos-jedan-trampov-sou-prosle-godine-je-pretio-da-ce-unistiti--severnu-koreju-a-zna-se-i-ko-ce-mu-sada-biti-glavna-meta.html Na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje počinje u utorak, na kojem će se razgovarati o najznačajnijim svetskim pitanjima, sastaće se lideri skoro 200 država sveta. Američki predsednik u sredu će predsedavati Savetom bezbednosti UB, a svetski mediji ocenjuju da se drugi lideri spremaju za još jedan krug sukoba sa Donaldom Trampom. ]]> Foto:Blic

Dok se predsednik Tramp priprema za svoj drugi sastanak u Ujedinjenim nacijama, svetski lideri se pripremaju za još jedan krug sukoba sa SAD o Iranu, svetskoj trgovini i Trampovoj spoljnoj politici pod sloganom "Prvo Amerika", piše "USA Today".

Godinu dana nakon što je šokirao svoje kolege preteći da će "potpuno uništiti" Severnu Koreju na njegovom inauguracionom govoru u UN-u, od Trampa se očekuje da koristi niz obraćanja kako bi izgurao čvrst stav protiv Irana. Deo njegove misije biće da ubedi skeptične saveznike da podrže njegovu odluku od pre četiri meseca da izvuče SAD iz kontroverznog sporazuma da se ograniči iranski nuklearni program.

Viši pomoćnici kažu da će predsednik takođe potvrditi ideju o suverenitetu kao vodećem principu američke spoljne politike - poruka koja će sigurno proći bolje kod birača u ključnim američkim državama uoči predstojećih kongresnih izbora u novembru nego sa diplomatskim korom okupljenim u Njujorku na godišnjem zasedanju.

Tramp će koristiti i druga mesta kako bi podstakao strane lidere da preuzmu snažniji stav prema globalnoj trgovini drogom i zatražiti od sveta da se fokusira na širenje nuklearnog i hemijskog oružja, saopšteno je iz Bele kuće, navodi se u tekstu američkog dnevnika.

"Politiko" piše da Tramp vidi Generalnu skupštinu UN-a kao šansu da osudi Iran - ali američki saveznici planiraju da kažu predsedniku da je on problem.

Generalna skupština UN Foto: Wikipedia

Generalna skupština UN

- Američki predsednik vidi glavnu sednicu Generalne skupštine koja će biti održana ove nedelje kao priliku da osudi Iran zbog širenja onoga što se zove "haos i teror" na Bliskom Istoku. Ali mnogi ključni američki saveznici će verovatno iskoristiti svetski forum da predstave upravo Trampa kao pretnju miru u svetu. Rezultat bi mogao biti neobično borbeno okupljanje na godišnjem forumu namenjenom unapređenju jedinstva među svetskim liderima - stoji u tekstu.

Trampove očekivane kritike protiv Irana u Njujorku takođe dolaze sa političkim rizikom - i potencijalnim nagradama: govoreći oštro o Teheranu zadovoljiće svoju republikansku bazu, kao i Izrael, i neke arapske države. Ali šira reakcija mogla bi da otkrije koliko je Tramp usamljen na svetskoj sceni, pogotovo nakon što je jednostrano napustio Iranski nuklerni sporazum tokom proleća.

Evropske zemlje, koje predvode Francuska, Britanija i Nemačka, a nezvanično podržane od strane Rusije i Kine, nemaju nameru da dopuste Trampovom timu da zaposedne mikrofon. Američki evropski saveznici su bili jasni da neće popustiti zahtevima SAD da unište nuklearni sporazum.

Foto: Profimedia

Politiko ističe da su prošle nedelje evropski zvaničnici najavili da rade na nizu mera za zaustavljanje uticaja obnovljenih sankcija SAD-a Iranu, tako da Teheran može nastaviti poslovati s Evropom bez straha da će ih SAD kazniti.

TRAMPOV ŠOU

Tramp je majstor za šou u Njujorku. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, prema tome, trebalo bi da bude njegov najbolji čas: kao domaćin svetskih lidera u njegovom gradu, piše CNN i ocenjuje da će se umesto toga on usmeriti na nešto nebitno.

Foto: Tanjug/AP

CNN navodi i da će se po prvi put u istoriji, Amerika sigurno izolovati po glavnim pitanjima u Savetu bezbednosti.

- To je uloga koju često igraju Rusija ili Kina. Naravno, u prošlosti je bilo nekoliko slučajeva kada je bio u manjini o pitanjima poput Izraela ili Iraka. Ali, nikada se nije borio da prikuplja većinu za podršku za svoj diplomatski program...

Godinama su SAD mogle da primoraju nacije koje žele američku podršku da kupe veliku količinu oružja ili daju jedinstvene koncesije. Ne više. Posebno posle trgovinskih ratova, tvitova i oštrih telefonskih poziva, njihova cena će biti visoka, ako ne i stratosferična.

Zgrada UN Foto: Facebook / Facebook

Zgrada UN

CNN na kraju navodi da Tramp može dobro da dominira naslovima o Generalnoj skupštini.

- Kao što fotografija nemačke kancelarke Angele Merkel koja se naginje iznad njega na samitu G7 dobro ilustrira, mnogo je manje verovatno da će on dominirati ili usmeravati debatu... Tramp može stvarno odigrati dramatični šou, ali završetak će biti daleko drugačiji nego što se nadao.

Šef Bele kuće će moći da predsedava Savetu bezbednosti pošto SAD ovom meseca predsedavaju tom 15-očlanom izvršnom telu UN.

Foto: A. P. / RAS Srbija

- Sigurna sam da će to biti najgledanija sednica Saveta bezbednosti ikada do sada - rekla je Hejlijeva novinarima.

Međutim, uprkos nepredvidljivoj Trampovoj prirodi, neke diplomate ne očekuju performans nalik rijalitiju u Savetu bezbednosti gde će skoro svaku članicu predstavljati premijeri ili predsednici, izuzev Rusije i Kine koje će reprezentovati najverovatniji ministri.

- Mislim da uopšte neće biti toliko zabavno - rekao je jedan visoki diplomata UN koji je želeo da ostane anoniman.

Niki Hejli Foto: Twitter

Niki Hejli

Agencija "Rojters" navodi da godinu dana nakon što je, tokom svog prvog obraćanja u UN, zapretio da će "potpuno uništiti" Severnu Koreju, američki predsednik Donald Tramp ove nedelje se vraća na podijum u Njujorku, ali u potpuno izmenjenoj atmosferi, s namerom da svetu "proda" svoju diplomatiju kao uspešnu u smanjenju rizika od rata.

- Lideri Kine, Rusije i Indije ove nedelje neće biti u Njujorku. Dok Tramp bude izigravao budalu, oni će biti zauzeti preuzimanjem odgovornosti za globalno vođstvo iz američkih ruku - zajključuje list "Gardijan".

]]>
Tue, 25 Sep 2018 13:44:31 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413882/sledi-jos-jedan-trampov-sou-prosle-godine-je-pretio-da-ce-unistiti--severnu-koreju-a-zna-se-i-ko-ce-mu-sada-biti-glavna-meta.html
Ušla je u avion živa, a izašla MRTVA: Nataša je tajkunova ćerka kojoj zbog jedne greške NIJE BILO SPASA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413839/usla-je-u-avion-ziva-a-izasla-mrtva-natasa-je-tajkunova-cerka-kojoj-zbog-jedne-greske-nije-bilo-spasa.html Nataša Ednan-Laperouz (15) kolabirala je na letu od Londona do Nice, pošto je kupila i pojela sendič sa artičokama, maslinama i bagetom na Hitrou aerodromu. ]]> Foto:Blic

Porodica tinejdžerke umrle usled alergijske reakcije na sendvič u britanskom avionu zahteva odgovore.

Njen otac Nadim, milionerski vlasnik lanca igračaka "Vau igračke" iz Fulama, pokušao je da spasi Natašu dajući joj dve doze leka, ali je ipak preminula u Francuskoj.

Istražni postupak će biti održan ove sedmice sa šefovima kompanije, koji su pozvani da daju iskaze.

- Moja žena, sin i ja još pokušavamo da prilagodimo život bez kćerke i sestre. To je svakodnevna bitka i bol je neizmerna – tvrdi Nadim.

- Sve što kažemo ili uradimo podseća nas da ona više nije sa nama, njena prazna soba, školska uniforma koja visi u ormanu, spakovana torba iz Nice. Ne možemo da se nosimo sa tim – dodaje on.

Oko 19:50 časova, 17. jula 2016. godine, Nataša je počela da se oseća veoma loše.

Crveni pečati su počeli da joj se pojavljuju po koži i otac joj je dao prvu dozu leka, koji je nosio u torbi, za slučaj alergije.

Uprkos tome, počela je ubrzano da diše i članovi posade su bili upoznati sa situacijom. I posle druge doze leka, stanje je nastavilo da joj se pogoršava.

Natašu su postavili na pod aviona kako bi joj pružili medicinsku pomoć i mladi doktor koji se našao među putnicima je došao da pomogne, dajući joj injekciju adrenalina.

Tinejdžerka je izgubila svest i srce joj je stalo.

Francuska služba Hitne pomoći sačekala je avion na aerodromu i prevezla Natašu u bolnicu, ali je proglašena mrtvom do kraja dana.

Veruje se da je sendvič imao zapečen susam u sebi, na koji je Nataša bila alergična.

Šefovi "Britiš Ervejza" biće podvrgnuti i istrazi o bezbednosnim procedurama i sposobnosti osoblja.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:43:28 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413839/usla-je-u-avion-ziva-a-izasla-mrtva-natasa-je-tajkunova-cerka-kojoj-zbog-jedne-greske-nije-bilo-spasa.html
Žestok odgovor Rusije zbog RUŠENJA AVIONA "Šaljemo S-300 u Siriju da ohladimo USIJANE GLAVE" http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413838/zestok-odgovor-rusije-zbog-rusenja-aviona-saljemo-s-300-u-siriju-da-ohladimo-usijane-glave.html Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. ]]> Foto:Blic

- Sirijske oružane snage primiće moderni sistem raketne površine S-300 u roku od dve nedelje. On je sposoban da presretne sredstva za vazdušni napad u krugu od više od 250 km i istovremeno udari nekoliko vazdušnih meta - rekao je on.

Šojgu je istakao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protivvazdušne odbrane, a portal RT navodi da je isporuka S-300 deo odgovora u vezi obaranja ruskog aviona "Iljušin-20".

Ruski ministar odbrane. se osvrnuo i nikada realizovanu isporuku sistema S-300 Siriji pre nekoliko godina.

- Naglašavam da smo 2013. godine, na zahtev izraelske strane, obustavili isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a pripadnici sirijske vojske obučeni. Danas se situacija promenila. I ne našom krivicom - naglasio je on.

Šojgu je uveren da će preduzete mere ohladiti „usijane glave“ koje nose u sebi pretnju za ruske trupe u Siriji. U protivnom će Rusija biti primorana da reaguje u skladu sa trenutnom situacijom, naglasio je Šojgu.

Pored S-300, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizovane sisteme kontrole za komandne punktove PVO.

Peskov: S-300 u Siriji za bezbednost ruske vojske

Odluka Rusije da opremi Siriju sa raketnim sistemom S-300 ima za cilj da poveća bezbednost ruske vojske, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o odnosima Rusije sa Izraelom, rekao da ta odluka nije usmerena protiv ijedne treće zemlje, prenosi Rojters.

- Trebalo bi svima da bude jasno da ruske akcije imaju za cilj da obezbede bezbednost svojih trupa i neophodne su. Zbog toga se, i u ovom slučaju, Rusija rukovodi ovim interesima. Ove akcije nisu usmerene ni protiv jedne treće zemlje, već da zaštite naše trupe - rekao je Peskov, prenosi Tas s.

Podsećamo, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23.00 časa po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim.

Prema podacima ruskog ministarstva, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su letelicu izložili napadu sirijske PVO. Avion je oboren raketom iz sistema Es-200 pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:39:15 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413838/zestok-odgovor-rusije-zbog-rusenja-aviona-saljemo-s-300-u-siriju-da-ohladimo-usijane-glave.html
Neistražena turistička destinacija -Vijetnam http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413817/neistrazena-turisticka-destinacija--vijetnam.html Vijetnam svakako nije jedna od popularnijih turističkih destinacija za naše građane, ali ova zanimljiva zemlja u Jugo-istočnoj Aziji je neverovatno zanimljiva i prepuna suprotnosti i iznenađenja. Turizam je u ovoj državi počeo sa razvojem još sredinom 80-tih godina prošlog veka i do dan danas napreduje sigurnim koracima. Ukoliko želite da provedete odmor na nekoj atraktivnoj, a još neistraženoj destinaciji, onda je Vijetnam pravo mesto za vas ]]>

Putovanje do Vijetnama

Da biste otputovali u Vijetnam potrebno je izvaditi Vijetnamsku vizu. Vađenje iste može se vršiti putem ambasade vijetnama u Budimpešti ili Bukureštu, ili na samom aerodromu (ako dolazite avionom). Trajanje vize je najduže 90 dana, ali može da se produžava.

Samo putovanje traje u proseku između 20 i 24 časa avionom, a vremeska razlika u odnosu na našu vremensku zonu je šest časova.

Pri samom dolasku u Vijetnam i izlasku sa aerodroma dočekaće vas kulturološki šok. Veliko zagađenje, smog i ogromna količina malenih motora na ulicama su sasvim normalna stvar u Vijetnamu. Ipak, ljudi su veoma prijatni, ljubazni, poštuju strance, ali dosta slabo govore engleski jezik.

Uz sve svoje prednosti i mane, Vijetnam pruža zaista neponovljiv osećaj koji se mora doživeti makar jednom u životu.

HOI AN – Predivan grad pretrpan turistima

Ovaj gradić je prelep sa divnom arhitekturom i svakako ga vredi videti, međutim turisti iz celog sveta go toliko opsedaju da je loklano stanovništvo našravilo svojevrstan vid biznisa od toga. Naime, prodaju se ulaznce za ulazak u centar grada i bez te ulaznice ne možete da uđete ni u jedan muzej niti da vidite unutrašnjost bilo čega u centru grada.

Koliko god ovo čudno zvučalo u celom Vijetnamu je sasvim normalno da se turistima naplaćuje čak i petostruko više nego domaćem stanovništvu za bilo koju vrstu roba i usluga.

Najbitnija stvar koju trebate znati ako budete posetili Hoi An je činjenica da je specijalitet grada krojački zanat, te da možete dobiti odelošiveno po meri za neverovatno nisku cenu (koja je svakako uvećana zbog činjenice da ste turista.)

SAIGON

Vrlo savremen i lep grad koji ima dosta zelenih površina što nije čest slučaj u Aziji. Definitivna preporuka da se poseti ako budete putovali u Vijetnam. Saigon je posebno zanimljiv noću jer pruža dosta interesantnih sadržaja.

Ipak, budite na oprezu. Lokalni džeparoši i otimači tašni i ruksaka su ozbiljan problem. Takođe, vodite računa ukoliko se odlučite da veče provedete u nekom od lokalnih noćnih klubova i kazina. Postoji veliki broj lokalnih kockarnica u Vijetnamu,ali pristup tim kockarnicama je dozvoljen samo strancima. Državljanima Vijtenama je zabranjeno da se kockaju tamo.  

Iz razloga što je kockanje zabranjeno zakonom, postoje klubovi gde se sprovodi ilegalno kockanje i ukoliko vas slučajno put nanese tamo u toku noćnog provoda, budite izrazito oprezni. Ljudi koji vode ove ilegalne kockarnice se susreću sa ogromnim finansijskim i zatvorskim kaznama kada budu uhvaćeni. Isto se može dogoditi i ljudima koji budu uhvaćeni da su se kockali u tim ilegalnim kazinima. I pored toga, veliki broj građana Vijetnama se kladi i kocka online. Neki preferiraju Vijetnamske ilegalne online kladionice, dok drugi vište vole da igraju rulet ili video poker u online kazinima registrovanim u inostranstvu, te su samim tim izvan domašaja lokalnih vlasti.

HANOI

Takođe vrlo zanimljiv grad u Vijetnamu koji pruža mogućnost razgledanja velikog broja muzeja i hramova. U Hanoi-u ima nekoliko izrazito lepih parkova u kojima lokalno stanovništvo nedeljom odlazi sa porodicama noseći tradicionalne nošnje.

Ono što nikako ne smete propustiti je Vijetnamska tradicionalna kuhinja. Vrlo je raznovrsna i samo za one koji su avanturističkog duha. Zašto? Pa najbolje se u Vijetnamu jede na ulici. Uličnih prodavac hrane ima na svakom koraku, a što dalje odlazite od centra, hrana je sve bolja.

Cene su niže nego u restoranima, ali za turiste i po nekoliko puta skuplje nego za lokalce. Generalno u Vijetnamu budite spremni da se raspravljate i vičete zbog svake eventualne novčane transakcije. Vijetnamci su siromašan narod kojise bori svakodnevno za golu egzistenciju i iako nisu zlonamerni skloni su sitnim prevarama.

Na posletku…

Vijetnam je destinacija koja se ne može proputovati lako. Ipak, neodoljivi šarm ove ratom napaćene zemlje i njenih simpatičnih (u svojim sitnim prevarama) stanovnika će vas sigurno očarati.

Krajolik duž cele zemlje je neverovatan, a sam Vijetnam pruža toliko toga da ćete se sigurno zaljubiti u ovu Azijsku zemlju velikog srca.  ]]>
Sun, 23 Sep 2018 18:24:53 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413817/neistrazena-turisticka-destinacija--vijetnam.html
RUSKI ŠOU U SIRIJI Kako je Putin PONIZIO Trampa http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413784/ruski-sou-u-siriji-kako-je-putin-ponizio-trampa.html Vladimir Putin je nadigrao Baraka Obamu, a sada i Donalda Trampa i postao glavni igrač na Bliskom istoku. ]]> Foto:blic

Pre dve godine Rusija je uspostavila koridor koji je trebalo da osigura da civili bezbedno izađu iz sirijskog grada Alepa koji je tada bio pod opsadom. Sa ruskim diplomatama je tada za stolom bio i američki izaslanik Robert Mali koga je poslala administracija Baraka Obame. Međutim, taj koridor se pokazao neuspešnim i oko 600 nevinih ljudi je poginulo.

Sada su Rusija i Turska najavile novi sličan potez - demilitarizovanu tampon zonu u provinciji Idlib koja bi trebalo da zaštiti civile, dok se Bašar al Asad sprema za možda i konačnu bitku kako bi preuzeo kontrolu nad celom Sirijom.

Erdogan i Putin dogovorili uspostavljanje koridora u Idlibu Foto: Tanjug/AP

Erdogan i Putin dogovorili uspostavljanje koridora u Idlibu

Pitanje je da li će civili proći bolje nego u Alepu, a tu je još jedan važan faktor: Malijev naslednik - američki izaslanik u Siriji Džejms Džefri ovoga puta nije bio za stolom. Nije bilo ni Asadovog izaslanika (iako je sirijski režim kasnije odobrio dogovor).

Kako navodi "Forin polisi", to je bio pravi ruski šou, sa sve fotografijom nasmejanog ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana kako se rukuju.

Rusija je na celom Bliskom istoku postala "svačiji drugar", bilo da se radi o arhineprijateljima SAD kao što je Iran, (ne)prijateljima poput Turske ili bliskim američkim saveznicima poput Izraela.

Odličan primer je incident od ponedeljka koji je umalo doveo do konflikta Rusije i Izraela - obaranje ruskog aviona od strane sirijke protivvazdušne odbrane koja je bila usred obračuna sa izraelskim avionima. Iako je Rusija optužila Izrael da je indirektno kriv za smrt 15 njenih državljana iz obornog aviona, situacija je brzo razrešena kratkim razgovorom Putina i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Ruski avion srušen u Siriji je umalo doveo do konflikta Rusije i Izraela Foto: Sergey Riabsev / Wikipedia

Ruski avion srušen u Siriji je umalo doveo do konflikta Rusije i Izraela

Kako kažu Mali i drugi američki posmatrači, svi ovi ruski potezi su samo još jedan dokaz da je Putin nadigrao Trampa kao što je to uradio i sa Obamom, preuzevši kontrolu u regionalnom narativu.

Štaviše, ruski lider je briljantno iskoristio američku nevoljnost da se jače umeša u Siriju i u druge sukobe na Bliskom istoku.

- Nema sumnje da je Rusija dobro odigrala poker sa svojim kartama u Siriji - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, "Rusija izgovara stvari koje zvuče obećavajuće, a zatim tokom vremena erodira postignute dogovore".

Međutim, kako on kaže Vašington ne želi da učini nešto više povodom toga.

Trampova administracija je zadovoljna činjenicom da je Islamska država na umoru i osim ponekog bombardovanja i upozorenja Asadu da će gađati Siriju ako bude koristio hemijsko oružje, uglavnom je Siriju prepustila Rusiji.

Ipak, kako navodi "Forin polisi", činjenica da Vašington ima aktivnu ulogu u podršci Saudijskoj Arabiji koja učestvuje u krvavom ratu u Jemenu, smešta SAD u moralno slabu poziciju pa ne može ni da kritikuje Putina.

SAD su aktivna podrška Saudijcima u ratu u Jemenu

SAD su aktivna podrška Saudijcima u ratu u Jemenu

U međuvremenu, SAD šalju pomešane poruke o Siriji. Tramp je naredio obustavu pomoći za oporavak Sirije, a prethodno je Asadu pretio smrću. Njegov izaslanik Džefri je rekao da se američke snage neće povući iz Sirije i rekao da postoji mogućnost da SAD intervenišu u slučaju hemijskog napada.

Nije iznenađujuće što poslednje dve američke predsedničke administracije nisu rade da se aktivnije umešaju u rat u Siriji. SAD iza sebe ima niz neuspeha na Bliskom istoku - gomile američkih žrtava u Iraku, beskonačni rat u Avganistanu, napad u Bengaziju u kojem su stradali ambasador i još troje Amerikanaca.

Ipak, iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, moguće je i da SAD pušta Rusiju da obavi prljavi posao za nju.

Na kraju krajeva, mnogi od sirijskih pobunejnika su islamisti povezani sa Al Kaidom, protiv koje se SAD bore u mnogim zemljama Bliskog istoka.

Na kraju ostaje pitanje šta će Putin da učini sa svoji teško zarađenim političkim kapitalom u regionu.

Što se tiče Idliba, Mali se nada da će Rusija zaista učiniti sve što može da spreči humanitarnu katastrofu.

- Idlib će biti interesantan test koji će pokazati da li je Putinova želja da održi dobre odnose sa Erdoganom dovoljna da napravi razliku. To bi mogla da bude drugačija priča od Alepa - rekao je on.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:35:56 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413784/ruski-sou-u-siriji-kako-je-putin-ponizio-trampa.html
U jagodama širom zemlje pojavile su se IGLE ZA ŠIVENJE, građani u panici i strahu, krivicu priznao DEČAK http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413734/u-jagodama-sirom-zemlje-pojavile-su-se-igle-za-sivenje-gradjani-u-panici-i-strahu-krivicu-priznao-decak.html Trgovina jagodama u Australiji je pred kolapsom, nakon što su u dvadesetak ovih voćaka, širom zemlje, pronađene zabodene igle za šivenje. Neobična situacija izazvala je takvu paniku da se oglasio premijer te zemlje najavivši da će zagađači voća zakonski biti izjednačeni sa pedofilima i teroristima, a jedan dečak je nakon toga uhapšen. ]]> Foto:Blic

Sve je počelo nakon što su igle pronađene u jagodama jednog farmera iz države Kvinslend, ali se nakon toga pojavile i u voću širom zemlje. Policija trenutno istražuje više desetina slučajeva prijavljenih u šest od osam australijskih država, a kako navodi Rojters, igle su pronađene i u jabukama i bananama.

Zagađivači kao teroristi

Skandal je odjeknuo širom Australije, ali i sveta, zbog čega se i tamošnji premijer Skot Morison oglasio i najavio oštre kazne za zagađivače voća. On je najavio da će Australija povećati zatvorske kazne sa 10 na 15 godina osuđenima za namernu kontaminaciju hrane.

Foto: MICK TSIKAS / EPA;

- „Na taj način će zagađivači voća biti izjednačeni sa osuđenima za posedovanje dečje pornografije ili finansiranje terorizma. Toliko ozbiljno shvatam ovaj problem“ - istakao je Morison i pozvao Australijance da prave kolače sa jagodama kako bi pomogli uzgajivačima.

Koliko je to ozbiljan problem pokazuje i to što su supermarketi odmah povukli jagode sa polica, a jedna osoba je čak i uhapšena. Tačnije, jedan dečak.

Dečak priznao da je stavljao igle u jagode

Neimenovani dečak uhapšen je nakon što je priznao da je stavljao igle u jagode, a kako je rekao to je radio "iz šale".

S obzirom da je dečak maloletan, suočiće se sa mnogo blažom kaznom, a policija dalje traga za pojedincima koji su kopirali njegovu "šalu" i sami zabadali igle u jagode.

Još uvek nema ozbiljnije povređenih, ali jedna osoba je hospitalizovana nakon što je pojela jagodu koja je u sebi imala iglu.

Kolaps tržišta jagoda

Za sada, najveća žrtva ovog bizarnog slučaja su farmeri. Potražanja za jagodama opada, zbog čega su proizvođači ovog voća primorani da bacaju plod, ugrožavajući industriju vrednu između 115 i 130 miliona dolara.

Upravo zbog toga, australijski farmeri podržali su odluku vlade da se poošte kazne za zagađivače hrane, navodeći da će se suočiti sa finansijskom krizom ukoliko se problem ne reši brzo. Oglasile su se i australijske banke koje navode da su spremne da ponude finansijsku pomoć pogođenim farmerima.

Prethodno, lanci supermarketa "Kolis" i "Aldi" povukli su sve vrste jagoda sa polica u gotovo svim državama Australije. Iz "Fudstafsa", jednog od dva najveća trgovačka lanca Novog Zelanda, poručili su u ponedeljak da više ne dopremaju australijske jagode u svoje prodavnice, navode ekonomski portali.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:49:24 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413734/u-jagodama-sirom-zemlje-pojavile-su-se-igle-za-sivenje-gradjani-u-panici-i-strahu-krivicu-priznao-decak.html
Bahati i agresivni sin ruskog tajkuna BRUTALNO UBIO porno zvezdu sa 100 udaraca, a njegove mete već su bile ČETIRI PROSTITUTKE http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413694/bahati-i-agresivni-sin-ruskog-tajkuna-brutalno-ubio-porno-zvezdu-sa-100-udaraca-a-njegove-mete-vec-su-bile-cetiri-prostitutke.html Andrej Demenkov (32), sin ruskog tajkuna, brutalno je pretukao, a zatim ubio eskort devojku i glumicu u filmovima za odrasle Olgu Kudrovu (21). Demenkov, koji ima istoriju nasilja nad žena za koju nije kažnjavan, trenutno je u bekstvu. ]]> Foto:Blic

.

Foto: andrillio / Instagram

Demenkov, inače bivši izvršni direktor ruskog giganta "Gasprom" porno zvezdu Olgu Kudrovu ubio je sa više od 100 puta sa tupim predmetom. Takođe, pokušao je i da udavi Kudurovu, navodi se u krivičnoj prijavi.

Policija kaže da je žrtva radila kao eskort i glumica u filmovima za odrasle, ali da je pre nego što je otišla kod Demenkova, rekla rodbini da se vidi sa čovekom kojeg voli. Kudrova je inače postala majka početkom ove godine.

Otac osumnjičenog je Valerij Demenkov (69), bivši policajac, a danas bogati ruski tajkun. Upravo on je pronašao telo Olge Kudrove u kupatilu stana svog sina, nakon što je otišao kod njega, jer mu se Andrej nije javljao na telefon. Valerij je pozvao hitnu pomoć, ali Olga je tada već bila mrtva.

- Demenkov je u julu navodno kidnapovao i ozbiljno pretukao 32-godišnju ženu u njegovom stanu u Sankt Peterburgu gde je Kudrova pronađena mrtva. Njegove žrtve bile su još četiri seksualne radnice koje je takođe napao i koje su pretrpele ozbiljne povrede, potvrdila je policija. Jedna od njih prošla je sa slomljenom nogom, a ostale sa slomljenim rebrima. Njih tri odbile su da podnesu zvaničnu prijavu protiv njega u strahu da će njihovi identiteti biti javno obajvljeni, potvrdili su nadležni.

Agresivni sin ruskog tajkuna ranije je bio osuđen za otmicu žene svog prijatelja koju je četiri dana mučio, pre nego što je "čudom pobegla nakon što je uspela da alarmira komšije", navodi "Dejli mejl". Za ovaj brutalan napad dobio je samo uslovnu kaznu, jer se na sudu "pokajao".

Policija, koja je osumnjičenog prozvala "Plavobradi", upozorila je da je Demenkov predstavlja opasnost za žene. Nadimak potiče od francuskoj legende o bogatom Plavobradom koji je ubijao žene i krio njihova tela u sobi u svom zamku.

Andrej Demenkov trenutno je u bekstvu. Pre nego što je nestao, na jednom od svojih profila na društvenim mrežama napisao je da je "Previše čudno živeti i previše retko umreti", a na drugom "Nikada ne veruj ženama".

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:38:11 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413694/bahati-i-agresivni-sin-ruskog-tajkuna-brutalno-ubio-porno-zvezdu-sa-100-udaraca-a-njegove-mete-vec-su-bile-cetiri-prostitutke.html
Kina i Rusija su na putu da oforme VELIKU ALIJANSU, može li im se u tome suprotstaviti AMERIKA? http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413667/kina-i-rusija-su-na-putu-da-oforme-veliku-alijansu-moze-li-im-se-u-tome-suprotstaviti-amerika.html Činjenicu da je kineska vojska učestvovala u najvećim ruskim vojnim vežbama još od Hladnog rata, mnogi zapadni mediji su propratili uz navode da se radi o mogućem formiranju velikog saveza. Ukoliko dve sile zaista žele da se ujedine, može li Amerika išta da učini da to spreči? ]]> Foto:Blic

Radi se o sporijim i suptilnijim događajima: istinska kinesko-ruska "osa" još uvek je daleko od stvarnosti. Bez obzira na to, Zapad bi trebalo dobro da obrati pažnju kako dve zemlje produbljuju svoje veze.

Predstava za javnost

Rusija i Kina govore puno o svom dutrajnom prijateljstvu i saradnji u oblasti odbrane, ali postoje decenije nepoverenja među njima, piše "Atlantik". Nakon ozbiljnih graničnih sukoba duž reke Amur 1968-9 (u blizini lokacije gde su se sprovele ruske vežbe protekle nedelje), kineska strana granice bila je tako intenzivno bombardovana da je izgledala kao "površina Meseca". Dva suseda nisu rešila poslednji teritorijalni spor sve do 2008. godine.

Sada, gotovo pedeset godina kasnije, Si i Putin pokazuju prijateljstvo dodeljivanjem ordenja jedan drugom i prisustvovanjem vojnim paradama i organizovanjem samita.

Si Đinping sa Vladimirom Putinom

Si Đinping sa Vladimirom Putinom

Međutim, uprkos svemu tome, postoji malo znakova o tome da se radi o intenzivnoj saradnji poput one koju imaju SAD i njeni saveznici u Evropi ili Japan na primer.

Rusija svakako prodaje ogromnu količinu oružja Kini, ali to čini pre svega zarad svoje dobiti.

Obe zemlje modernizuju svoju vojsku i sprovode i zajedničke vojne vežbe, ali za sada nema naznnaka formiranja pakta poput Severnoatlantske Alijanse, koji bi obavezao Kinu i Rusiju da jedna drugu brane u slučaju eventualnog napada.

Detalj sa vojnih vežbi Istok 2018. Foto: Tanjug/AP

Detalj sa vojnih vežbi Istok 2018.

Ekonomski odnosi prate isti obrazac: dugotrajno nepoverenje, mnogo više pompi nego realnog prikazivanja njihovog trenutno partnerstva.

Kineski biznismeni kažu da su nevoljni da investiraju u Rusiju jer je ulaganje u tu zemlju "rizičnije nego u Kongo" i nepredvidljivo.

Uprkos određenim zajedničkim ekonomskim interesima, mnogi Rusi ne vole naročito kinesko tržište. Nepoverenje je obostrano. Istorija graničnih sukoba i oskudnih poslovnih dogovora učinili su ekonomske odnose između dve sile klimavim. Iako vlade dve zemlje ponekad preziru Sjedinjene Države, često se razlikuju po glavnim geopolitičkim pitanjima. Sijeva Inicijativa pojas i put (i njegova militarizacija trgovačkih ruta) smanjila je uticaj Rusije u Centralnoj Aziji.

Kini se ne dopada ruska aneksija Krima, niti njena vojna pomoć Indiji i Vijetnamu, kao ni podrška Talibanima.

Savez je ipak vrlo moguć

Za sada ne postoji kinesko-ruski "blok" zbog koga bi Zapad brinuo. Ali to ne znači da on ne bi mogao da se oformi.

Tvrdokorni stav Trampove administracije prema spoljnoj trgovini i način na koji neki američki političari i mediji kao da tretiraju Kinu kao novog neprijatelja je opasno blizu tome da zaista dovede Kinu u takvu situaciju.

Kina i Rusija će odlučno podržati jedna drugu ako ih sateraju u ćošak.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Kina je veoma važna za dugoročni prosperitet Sjedinjenih Država. Hladni rat sa Kinom nije u interesu ijedne strane i samo će da preusmeri američke resurse od važnijih prioriteta .

Ako SAD želi da izbegne da Sija gurne u Putinove ruke, to ne mora nužno značiti da mora da kapitulira i posluša sve kineske zahteve.

SAD bi trebalo da znaju kakvi su njeni stavovi i da ih se pridržavaju. Ali, istovremeno SAD bi trebalo da pruže ruku Kini i sa njom sarađuju gde god je moguće. To bi pokazalo da SAD imaju volju da prevaziđu ovu i buduće krize. Još uvek nije kasno, zaključuje "Atlantik".

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:39:59 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413667/kina-i-rusija-su-na-putu-da-oforme-veliku-alijansu-moze-li-im-se-u-tome-suprotstaviti-amerika.html
KAKAV POKLON Katarski emir darovao Erdoganu LUKSUZNI BOING (FOTO) http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413613/kakav-poklon-katarski-emir-darovao-erdoganu-luksuzni-boing-foto.html Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani, poklonio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu avion "Boing 747-8". Sinhua je javila da se navodno radi o jednom od najvećih i najskupljih privatnih aviona na svetu. ]]> Foto:Blic

.

Foto: Profimedia

Navodi se da je luksuzni avion, vredan oko 367 miliona američkih dolara, sleteo na međunarodni aerodrom "Sabiha Gokdžen" u Istanbulu.

Foto: Profimedia

Avion je namenjen prevozu 94 osobe, odnosno 76 putnika i 18 članova posade, a u njemu se nalaze različite i prostrane kabine, prvoklasna sedišta, sale za sastanke, kao i bolnica.

Foto: Profimedia

Navodi se da je "Boing 747-8" avione ranije koristila privatna aviokompanija "Katar amiri flajt" koja prevozi članove katarske kraljevske porodice i visoke državne zvaničnike.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:51:06 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413613/kakav-poklon-katarski-emir-darovao-erdoganu-luksuzni-boing-foto.html
SMRT UŽIVO Poznata profesorka rekla voditelju da bi VOLELA DA UMRE, a onda je zaćutala i IZDAHNULA(VIDEO) http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413576/smrt-uzivo-poznata-profesorka-rekla-voditelju-da-bi-volela-da-umre-a-onda-je-zacutala-i-izdahnulavideo.html Rita Jitendra, slavna indijska profesorka, književnica i umetnica, šokirala je naciju kad je umrla u jutarnjem programu koji se emituje uživo na televiziji u Šrinagaru. ]]> Foto:Blic

Profesorka Jitendra razgovarala je sa voditeljem Zahidom Muktarem o svom životu i karijeri i baš je pričala kako bi volela da je smrt zatekne dok radi, kao što je bio slučaj s bivšim predsednikom A.P.J. Abdulom Kalamom.

- Ispričala je neke zanimljive stvari iz svog života i izgledala je potpuno normalno. Ali iznenada je zaćutala i počela da štuca. Morali smo da prekinemo razgovor i ubacimo prilog da bismo joj pomogli - ispričao je kasnije Muktar za Indijski telegraf.

Ona je odmah prevezena u bolnicu, ali je ubrzo proglašena mrtvom.

- Preminula je usled iznenadnog zastoja rada srca - rekao je doktor.

-Ispričala je dr Kalam preminuo dok je radio. I sama je tako otišla. Izdahnula je u televizijskom studiju - izjavila je Hafiza Muzafar, koja je organizovala boravak profesorke Jitendre u Šrinagaru i bila joj domaćica.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:35:21 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413576/smrt-uzivo-poznata-profesorka-rekla-voditelju-da-bi-volela-da-umre-a-onda-je-zacutala-i-izdahnulavideo.html
EU izglasala pokretanje "NUKLEARNE OPCIJE" protiv Mađarske http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413537/eu-izglasala-pokretanje-nuklearne-opcije-protiv-madjarske.html Evropski parlament izglasao je danas početak aktivacije člana 7 Ugovora o EU protiv Mađarske zbog njene antimigrantske politike. ]]> Foto:Blic

Kako javlja AP, evroposlanici su odlučili da na taj način kazne Mađarsku zbog podrivanja vrednosti Unije. Za pokretanje procedure aktivacije člana 7 glasalo je 448 polsanika, protiv je bilo 197, a uzdržano 48.

Glasanju je prethodila burna rasprava u EP.

Viktor Orban

Viktor Orban

Član 7, poznat i kao "nuklearna opcija" bi na kraju mogao da dovede do oduzimanja prava glasa optuženoj državi u svim institucijama EU. Prvi put je upotrebljen u decembru i to protiv Poljske.

Ovaj potez bi mogao da dovede do uvođenja sankcija Mađarskoj.

Govoreći prethodnog dana u EP, premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da se radi o "činu osvete" EU zbog odbijanja njegove zemlje da ispoštuje migrantske kvote i obezbedi smeštaj migrantima.

- Mađarska će zaštititi svoju granicu, zaustaviće ilegalnu migraciju i braniće svoja prava. Ako treba, usprotivićemo se i vama - rekao je Orban poslanicima EU.

Usvojena direktiva o autorskim pravima na internetu

Na današnjoj sednici u Strazburu je takođe odlučeno i da se usvoji predlog direktive o autorskim pravima na internetu.

Za usvajanje direktive je bilo 438 poslanika, dok je protiv bilo 226.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 13:45:32 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413537/eu-izglasala-pokretanje-nuklearne-opcije-protiv-madjarske.html
PANIKA U AMERICI Uragan "Florens" nastavlja da jača, proglašeno VANREDNO STANJE i počela evakuacija http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413498/panika-u-americi-uragan-florens-nastavlja-da-jaca-proglaseno-vanredno-stanje-i-pocela-evakuacija.html Uragan "Florens" nastavlja da jača, kako po obimu, tako i po jačini, dok se približava istočnoj obali SAD, a prema najavi Nacionalnog centra za uragane, oluja će se tokom dana približiti jačini kategorije pet. ]]> Foto:Blic

Oluje jačine kategorije pet imaju potencijal da izazovu katastrofalne posledice, navodi AP.

Iz Nacionalnog centra za uragane upozoravaju da "postoji visok nivo uverenja da će Florens biti veliki i izuzetno opasan uragan".

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanredne situacije za Severnu Karolinu.

Prethodno je guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio da će "oko uragana" preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave.

Službe za vanredne situacije u Severnoj Karolini razmatraju mogućnost da preporuče evakuaciju stanovništva koje živi u plavnim područjima nekoliko nekoliko reka koje su se izlivale prilikom ranijih oluja.

Uragan Florens iz svemira Foto: Tanjug/AP

Uragan Florens iz svemira

Guverneri Južne Karoline i Virdžinije su, takođe, naredili obaveznu evakuaciju stanovništva zbog uragana "Florens". Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu.

Odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te držzave Čarlston. Mekmaster je procenio da će oko milion ljudi napustiti svoje domove.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije u 8:00, za delove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gde živi 245.000 stanovnika.  On je pozvao stanovništvo da se pripremi za nalet uragana koji će zahvatiti čitano područje Viredžinije.

Maksimalna brzina vetra i dalje ne slabi i iznosi 220 kilometara na sat.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:36:04 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413498/panika-u-americi-uragan-florens-nastavlja-da-jaca-proglaseno-vanredno-stanje-i-pocela-evakuacija.html
PUTINOV ČOVEK NA ČELU MOSKVE Bivši šef kabineta ruskog predsednika novi gradonačelnik prestonice http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413455/putinov-covek-na-celu-moskve-bivsi-sef-kabineta-ruskog-predsednika-novi-gradonacelnik-prestonice.html Sergej Sobjanin, bivši šef kabineta predsednika Vladimira Putina, osvojio je 69,72 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, javio je danas TASS, pozivajući se na preliminarne podatke. ]]> Foto:Blic

Sergej Sobjanin, bivši šef kabineta predsednika Vladimira Putina, osvojio je 69,72 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, javio je danas TASS, pozivajući se na preliminarne podatke.

Odziv birača bio je 30,28 odsto.

Agencija TASS javlja da je Putin čestitao Sobjaninu na pobedi.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 10:14:23 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413455/putinov-covek-na-celu-moskve-bivsi-sef-kabineta-ruskog-predsednika-novi-gradonacelnik-prestonice.html
Dečak (2) umirao je pet dana u sopstvenom domu, a kada su lekari utvrdili šta mu je očuh uradio NASTAO JE MUK http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413417/decak-2-umirao-je-pet-dana-u-sopstvenom-domu-a-kada-su-lekari-utvrdili-sta-mu-je-ocuh-uradio-nastao-je-muk.html Dečak koji je umro na rukama svog očuha, doživeo je sporu i bolnu smrt, a otkriveno je da je mogao da preživi fatalne povrede pet dana pre nego što je preminuo. ]]> Foto:Blic

U četvrtak je očuh Mejsona Lija, Vilijam Endru O'Salivan, osuđen na devet godina zatvora zbog njegovog učešća u dečakovoj smrti u junu 2016. godine.

O'Saliven se izjasnio krivim po četiri različite tačke optužnice pred Vrhovnim sudom u Kvinslendu, uključujući i ubistvo i nasilje nad detetom ispod 16 godina.

Mejsonove obimne povrede i bolest datiraju mesecima unazad pre nego što je njegovo beživotno telo pronađeno u kući u kojoj je živeo sa očuhom, koji nije potražio medicinsku pomoć za dečaka, uprkos očitim znacima upozorenja.

Foto: Facebook

Njegova advokatica, Rut O'Gorman, izjavila je je njen klijent priznao da je nanosio udarac ili udarce, koji su eventualno mogli da prouzrokuju Mejsonovu smrt tri ili pet dana kasnije.

Mejson je bio žrtva dugotrajnog i ozbiljnog zanemarivanja i zlostavljanja tokom svog kratkog života, gde je vrhovni sudija Ketrin Holms opisala njegovo stanje u vreme smrti kao "bedno i bolno".

- Nije se prema njemu odnosio ni sa malo nežnosti i topline. Još gore, nije učinio ništa da mu pomogne, iako bi mu to predstavljalo očiti problem - navela je ona.

Mejson je bio star tek 21 mesec kada je Hitna pomoć pronašla njegovo beživotno telo u kući O'Salivena u Kabulturu, nedaleko od Brisbejna u junu 2016. godine. Autopsija je otkrila da je imao mnogostruke povrede u vreme smrti, uključujući slomljenu nogu, sedalne kosti i napuklo tanko crevo čega je sporo otrovan, propuštanjem izmeta u njegov abdomen. Kao dodatak povredama, u krvi su mu pronađeni tragovi metamfetamina.

Sudija Holms izjavila je da je O'Saliven sam priznao da je najverovatnije bio pod dejstvom droge.

Utvrđeno je da je dete patilo od prekida tankog creva, za koji se veruje da je izazvan traumom usled delovanja tupe sile. Tri meseca pre smrti Mejson je bio tri nedelje u bolnici, preneo je sud. Došao je zbog preloma noge, ali su doktori ubrzo ustanovili da ima hroničan i obiman osip po genitalijama, uključujući i duboke gnojne čireve.

Mejson nije bio u stanju da jede i pije bez povraćanja u poslednjim časovima i kada su bolničari stigli, najmanje pola sata posle smrti, bio je prekriven modricama i povraćkom, navodi se u saopštenju.

O'Salivan je osuđen na devet godina zatvora bez prava na otpust u trajanju od četiri godine, što znači da će biti kvalifikovan za otpust tek 2022. godine.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 13:43:44 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413417/decak-2-umirao-je-pet-dana-u-sopstvenom-domu-a-kada-su-lekari-utvrdili-sta-mu-je-ocuh-uradio-nastao-je-muk.html
Kako je Putin PRIZNAO ono što sve vreme poriče? Toliko je bio BESAN što se odao da se SAPLEO http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413416/kako-je-putin-priznao-ono-sto-sve-vreme-porice-toliko-je-bio-besan-sto-se-odao-da-se-sapleo.html Ruski predsednik Vladimir Putin pobesneo je i očigledno omanuo 2015. godine tokom sporazuma u Minsku sa Ukrajinom, kako navodi bivši francuski prvi čovek države Fransoa Oland u svojoj knjizi. ]]> Foto:Blic

Rusija je protivpravno aneksirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

SAD, Evropska unija i drugi posmatrači tvrde da je Rusija lukavo postavila trupe kako bi podstakla separatiste u Ukrajini na rat koji traje godinama.

Ali, kada se Putin raspravljao sa ukrajinskim predsednikom, kako navodi Oland, izgledalo je da će mu se omaći priznanje prisustva ruskih trupa u Ukrajini.

Fransoa Oland piše i da je Putin tada napravio i druge sramotne greške na sastanku.

- Ruski predsednik postao je toliko besan tokom runde pregovora sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, da je otkrio kako je lagao o ruskoj ulozi u vojnom ustanku i istočnoj Ukrajini – piše bivši francuski predsednik Fransoa Oland u knjizi koju je objavio ranije ove godine, o vremenu njegove službe.

Godine 2014. Rusija je protivpravno aneksirala Krim od Ukrajine i počela da podržava separatiste u istočnom delu zemlje kroz rat informacijama, direktnu isporuku oružja i raspoređivanje ruskih boraca kao separatista.

Stručnjaci su započeli kampanju, za koju je Rusija negirala odgovornost, kao novi oblik konflikta nazvan "hibridni rat". Strategija uključuje sukobe na više područja, ekonomski pritisak i izvrtanje činjenica sa terena.

Ali, u oštrim sporenjima sa Porošenkom 2015. godine u formi sporazuma u Minsku - dokument koji je zahtevao okončanje konflikta, ali ga Rusija još nije implementirala - Putin je očigledno postao tako besan, da se sapleo.

- To je pokazalo da su ruske trupe zaista prisutne u istočnoj Ukrajini. Putin je odjednom shvatio i postao ljut na sebe – piše Oland.

Čak i pošto je došao sebi, njegov narativ se raspleo, navodi Oland.

Proruski separatisti u Ukrajini

Proruski separatisti u Ukrajini

U Minsku, Porošenko je potvrdio suverenitet Ukrajine kao njen lider. Putin da ne bi obznanio dirigovanje bilo kojom od separatističkih sila, konstantno je uokvirivao doprinos razgovoru kao spekulaciju šta bi separatisti rekli, da je on tu.

Oland piše da je Putin nedeljama pokušao da odloži prekid vatre između zaraćenih strana. Kada su Oland i Porošenko izneli da su Rusiji uvedene sankcije kao posledica sukoba, a ne maglovite grupe neimenovanih boraca, Putin se "pravio da ne razume ili da ne čuje šta mu govorimo", piše Oland.

- U sedam ujutru posle neprospavane noći, obe strane su konačno iznašle dogovor sa kojim je mogao i Putin da se složi – piše Oland. Ali Putin ostajući pri tome da nije u sprezi sa separatistima, morao je da pobegne, navodi Oland.

- Iznenada je Putin saopštio da je morao da se konsultuje sa vođama separatista. Njihovi emisari takođe su bili u Minsku. Gde tačno? U nekom hotelu ili kancelariji blizu naše? Ipak, nismo ih videli – piše Oland.

Sukobi su se nastavili u istočnoj Ukrajini, sa više od 10. 000 mrtvih. Rusija još uvek negira bilo koje zvanično uplitanje u sukobe i ostaje pod sankcijama uvedenim 2014. godine.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 13:33:24 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413416/kako-je-putin-priznao-ono-sto-sve-vreme-porice-toliko-je-bio-besan-sto-se-odao-da-se-sapleo.html
Nakon što je umrla jer je doktor stavio KOKAIN NA PENIS, njen otac je otkrio TRAGIČNE detalje iz njenog života http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413387/nakon-sto-je-umrla-jer-je-doktor-stavio-kokain-na-penis-njen-otac-je-otkrio-tragicne-detalje-iz-njenog-zivota.html Frizerka Ivone M. (38), bila je jedna od pacijentkinja doktora Davida Niderbihlera, tvrdi njen očajni otac. ]]> Foto:Blic

Oprhvan tugom otac žene koja je navodno umrla zbog kokaina, koji je plastični hirurg posuo po svom penisu pre oralnog seksa, želi da doktor završi na doživotnoj robiji.

Tridesetosmogodišnja žena umrla je od predoziranja tokom seksualnog čina.

Njen doktor i ljubavnik, Andreas David Niderbihler (42) uhapšen je i optužen za stavljanje droge na svoj penis bez njenog znanja.

Ivonin otac tvrdi da je doktor "obećao da će izlečiti njegovu veoma lepu kćerku" i dvaput ju je operisao od tendonitisa.

Foto: Profimedia

Nemački par se upoznao na sajtu za upoznavanje i sastajao se povodom neobaveznog seksa, ali Ivone, frizerka, nije znala za kokain, javljaju lokalni mediji.

Niderbihler iz Halberštata, optužen je za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom i očekuje suđenje. On je primenjivao stavljanje kokaina na penis i tokom seksa sa prethodne dve devojke, ali nijedna od njih nije umrla.

Prema pisanju Bilda, nekoliko žrtava je prijavilo da su imale blage vrtoglavice posle susreta sa osumnjičenim.

Ivonin šezdesetčetvorogodišnji otac izjavio je za Bild da je njegova kćerka bila pacijentkinja doktora Niderbihlera i ubeđen je da je osumnjičeni namerno odabrao nju kao svoju žrtvu.

- Obećao je da će izlečiti našu kćerku, a sada je mrtva – kaže otac.

Posle vesti o smrti Ivone, neutešni otac doživeo je srčani udar i ugrađena su mu dva stenta.

Ovih dana, on se preopterećuje poslom da ne bi razmišljao o smrti svoje kćerke.

- Moram da se nečim zanimam svakog dana, inače ću poludeti – tvrdi on.

- Da je umrla u nesreći, mogli bismo da prebolimo. Ali, ne ovako.

Ivonina porodica će biti su-tužioci na suđenju protiv Niderbihlera i očekuju pravdu.

- Doživotna. Sve drugo ne bi bilo fer – kaže Ivonin otac.

Niderbihler radi kao glavni lekar u Ameos klinici za plastičnu i estetsku hirurgiju u Halberštatu.

Prethodno je bio imenovan za glavnog lekara u Odeljenju za estetsku hirurgiju u Opštinskoj bolnici u Desauu.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:57:05 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413387/nakon-sto-je-umrla-jer-je-doktor-stavio-kokain-na-penis-njen-otac-je-otkrio-tragicne-detalje-iz-njenog-zivota.html
"MI SMO U LUDNICI" Nova knjiga otkriva kakav haos se dešava iza kulisa u Beloj kući, ali i čije UBISTVO je Tramp tražio http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413386/mi-smo-u-ludnici-nova-knjiga-otkriva-kakav-haos-se-desava-iza-kulisa-u-beloj-kuci-ali-i-cije-ubistvo-je-tramp-trazio.html Legendarni američki novinar Bob Vudvord objavio je knjigu "Strah: Tramp u Beloj kući" sastavljenu od svedočanstva anonimnih insajdera iz administracije, u kojima je prvi čovek SAD prikazan kao apsolutno neupućen u sva svetska dešavanja, a atmostefa u Beloj kući kao ludnica. List "Vašington post" preneo je najzanimljivije delove te knjige, među kojima i tvrdnje da je Tramp želeo da ubije Asada. ]]> Foto:Blic

"Hajde da ubijemo Asada"

Kako navodi Vudvord u svojoj knjizi, Tramp je u arilu 2017. godine, nakon što napada hemijskim oružjem u Idlibu, pozvao državanog sekretara Džejmsa Matisa i rekao mu: "Hajde da ga je*no ubijemo. Upadnimo. Ubijmo mnogo njih".

- Matis je rekao predsedniku da će krenuti sa planom. Ali nakon što je telefonski razgovor završen rekao je jednom pomoćniku: "Nećemo raditi bilo šta od toga. Bićemo mnogo odmereniji". Bezbednosni tim je nakon toga istražio opcije za konvencionalni vazdušni napad koji je na kraju Tramp i naredio - navodi se u knjizi.

Autor knjige navodi još nekoliko primera Trampovog nepoznavanja svetskih prilika, međunarodnih obaveza SAD i spoljne politike u celini.

Foto: Wikipedia / Wikipedia

Jedna od zanimljivih epizoda dogodila se na sastanku 19. januara kada je Tramp okupio saradnike da ih pita zbog čega SAD ima vojsku na Korejskom poluostrvu, uključujući posebnu obaveštajnu operaciju koja omogućava Americi da za sedam sekundi detektuje lansiranje projektila iz Severne Koreje.

Na Trampovo pitanje zbog čega Amerika uopšte troši novac u tom regionu, državni sekretar za odbranu Matis odgovorio mu je: "Činimo to da sprečimo treći svetski rat". Matis je navodno bio van sebe i već po izlasku Trampa sa sastanka, kolegama je rekao da se predsednik ponaša i razmišlja "kao da ide u peti razred".

"Mi smo u ludnici"

U Beloj kući situacija je navodi Vudvord toliko haotična da su Trampovi najbliži saradnici na ivici živaca. Prvi čovek SAD ne poštuje praktično nijedno administrativno pravilo, a koliko to izluđuje njegove saradnike svedoče i reči Džona Kelija, šefa osoblja, koji je Trampa u jednom privatnom razgovoru nazvao "idiotom", a kolegama je rekao da ga smatra "poremećenim".

- Potpuno je skrenuo s uma. Mi smo u ludnici. Ne znam ni zašto smo ovde. Ovo je najgori posao koji sam imao - rekao je Keli.

Koliko su stvari stoje loše u Beloj kući, govori još jedan detalj - Trampovi savetnici su navodno, sklanjali "osetljiva dokumenta" sa Trampovog stola jer su mislili da nije upoznat sa osnovama spoljne politike.

U knjizi se navodi i da su Matis i Keli u privatnim razgovorima govorili o Trampu kao nekompetentnom i opisali ga kao "pretnju za nacionalnu bezbednosti".

"Taj tip je retardiran"

Ni Tramp nije štedeo svoje saradnike, sudeći po delovima Vudvordove knjige koje su preneli mediji. Jednom od najbližih svom ličnom advokatu Rudiju Đulijaniju rekao je da je beba.

Rudi Đulijani Foto: Wikipedia

Rudi Đulijani

- Rudi, ti si beba. Nisam video goru odbranu u životu. Skinuli su ti pelene tamo. Izgledao si kao beba kojoj treba presvlačenje. Kada ćeš postati čovek - upoitao ga je jednom prilikom Tramp.

Još gore je prošao državni sekretar Džef Sešns.

- Taj tip je retardiran, gluplji je od južnjaka... Ne bi mogao da bude advokat u okrugu u Alabami - nije birao reči Tramp.

Bela Kuća nije se oglašavala o navodima iz Vudvordove Knjige. Vudvord je inače jedan od najcenjenijih istraživačkih novinara u SAD, poznat po tome što je sa kolegom iz "Vašington Posta", Karlom Bernstinom, razotkrio aferu "Votergejt" tokom vladavine američkog predsednika Ričarda Niksona.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:53:32 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413386/mi-smo-u-ludnici-nova-knjiga-otkriva-kakav-haos-se-desava-iza-kulisa-u-beloj-kuci-ali-i-cije-ubistvo-je-tramp-trazio.html
"MOŽE LI NEMAČKA DA PREŽIVI ISLAM?" Ekstremnii desničari podstiču strah od muslimana, sve je više NASILJA NA ULICAMA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413348/moze-li-nemacka-da-prezivi-islam-ekstremnii-desnicari-podsticu-strah-od-muslimana-sve-je-vise-nasilja-na-ulicama.html Pitanje: “Može li Nemačka da preživi islam?” ponovo se našlo u središtu javnog diskursa posle nasilnih protesta koji su usledili nakon brutalnog ubistva Nemca prošle nedelje, a za koje su osumnjičena dvojica izbeglica muslimanske vere, ali i posle objavljivanja knjige pod naslovom “Neprijateljsko osvajanje: Kako islam sprečava napredak i preti društvu”. ]]> Foto:Blic

U subotu je oko 11.000 ljudi (8.000 desničara i ekstremnih desničara i oko 3.000 ljudi koji su demonstrirali protiv nacizma) izašlo na ulice Kemnica, grada u istočnoj Nemačkoj, gde se dogodilo to ubistvo. Prema rečima TV-novinara koji je bio na licu mesta, povređeno je 18 osoba.

Foto: Filip Singer / EPA;

Ovakvi sukobi nisu neuobičajeni, baš kao ni debata o islamu, Međutim, događaji prošle nedelje otkrivaju razmere uticaja priliva izbeglica posle 2015. na državnu politiku i jačanje podrške Alternativi za Nemačku (AfD), partiji krajnje desnice. Slike neonacista koji divljaju u Kemnicu navode na zaključak da nemačka vlada nije uspela da zauzda nasilnu ekstremnu desnicu, iako je to decenijama pokušavala, piše “Politiko”.

Nemačka bi, zapravo, imala sve razloge da slavi zlatnu eru. Nezaposlenost je na najnižem nivou posle ponovnog ujedinjenja i država beleži privredni rast. Očekuje se da će javni dug ove godine biti manji od 60 odsto BDP, što znači da će Berlin prvi put posle skoro 20 godina ispuniti kriterijume Sporazuma iz Mastrihta.

Uprkos napretku, nemačko društvo trpi negativne posledice prijema više od milion tražilaca azila posle 2015.

Tilo Saracin, bivši član upravnog odbora Bundesbanke, u knjizi “Neprijateljsko osvajanje” iznosi svoje predviđanje o budućnosti u Nemačkoj.

Foto: Filip Singer / EPA;

Opisujući islam kao “ideologiju nasilja prerušenu u veru”, Saracin tvrdi da će islam prevladati i uništiti evropsko društvo.

Iako je Nemačka, prema međunarodnim standardima, izuzetno bezbedna država (prošle godine širom Nemačke zabeleženo je 731 ubistvo, koliko ih je bilo samo u Čikagu), niz nasilnih zločina iza koje stoje izbeglice, uznemiruje naciju.

Silovanje i ubistvo 14-godišnja devojčice u julu ove godine, za koje je osumnjičen tražilac azila iz Iraka razgnevilo je naciju. Ovoj ubistvu prethodio je drugi brutalan zločin: u drogeriji na jugozapadu Nemačke u decembru je nasmrt izbodena 15-godišnjakinja. Ovoga puta optužen je Avganistanac, koji je u međuvremenu osuđen na osam godina i šest meseci zavora.

Statistički podaci pokazuju da su prošle godine izbeglice osumnjičene za oko 15 odsto ubistava u Nemačkoj, iako čine samo dva odsto stanovništva.

Problem izbegličkog kriminala AfD-u dolazi kao poručen. U Saksoniji, partija predstavlja pretnju za Merkelovu Hrišćansko-demokratsku uniju uoči pokrajinskih izbora sledeće godine. Ankete pokazuju da AfD ima veliki broj pristalica širom istočne Nemačke.

Političari establišmenta umanjuju značaj te činjenice, koju tumače kao istočni fenomen, zbog toga što taj region posle rata nije uspeo da se suoči s nacističkom prošlošću. Oni ukazuju na dugu istoriju nasilja protiv migranata u tom regionu, uključujući i paljenje prihvatnog centra za izbeglice u Rostoku 1992. i seriju ubistava iza koje stoji neonacistička organizacija Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU).

Međutim, s obzirom na reakcije na Saracinovu najnoviju knjigu (prošle nedelje izbila je na prvo mesto “Amazonove” liste bestselera u Nemačkoj), zabrinutost zbog izbeglica daleko prevazilazi granice nekadašnje Istočne Nemačke.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 13:29:47 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413348/moze-li-nemacka-da-prezivi-islam-ekstremnii-desnicari-podsticu-strah-od-muslimana-sve-je-vise-nasilja-na-ulicama.html
APOKALIPTIČNI PRIZORI Najsnažniji tajfun u poslednjih 25 godina stvorio GRDOSIJE OD TALASA http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413312/apokalipticni-prizori-najsnazniji-tajfun-u-poslednjih-25-godina-stvorio-grdosije-od-talasa.html Vrlo snažan tajfun, smatran najsnažnijim koji je direktno pogodio Japan unazad 25 godina, u utorak je znatno poremetio saobraćaj i aktivnost kompanija na japanskom otoku Šikokuu. ]]> Foto:Blic

Tajfun Džebi, 21. u sezoni u Aziji, pogodio je prefekturu Tokušima, na jugozapadu zemlje, na ostrvu Šikoku, objavila je meteorološka agencija.

Oluju prati vrlo snažan vetar koji na mahove mestimično doseže gotovo 220 kilometara na sat. Avio-kompanije iz predostrožnosti su odustale od 650 letova, a i brojne železničke linije su u prekidu.

 

Avio-kompanije iz predostrožnosti su odustale od 650 letova, a i brojne železničke linije su u prekidu.

]]>
Tue, 4 Sep 2018 13:31:51 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413312/apokalipticni-prizori-najsnazniji-tajfun-u-poslednjih-25-godina-stvorio-grdosije-od-talasa.html
Oglasio se Vaseljenski patrijarh, koji odlučuje o SUDBINI UKRAJINSKE CRKVE: Uputio je reči koje će ZABRINUTI RUSIJU http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413311/oglasio-se-vaseljenski-patrijarh-koji-odlucuje-o-sudbini-ukrajinske-crkve-uputio-je-reci-koje-ce-zabrinuti-rusiju.html Vaseljenski patrijarh Vartolomej istakao je da Konstantinopoljska crkva ima pravo da reši ukrajinsko crkveno pitanje bez učešća Moskovske patrijaršije. ]]> Foto:Blic

- Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni, i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu ukrajinske vlade i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj - kazao je Vartolomej na saboru u Istanbulu, prenosi "Sputnjik".

On je dodao da "nekanonsko mešanje Moskve u stvari Kijeva i dosadašnje strpljivo gledanje Vaseljenske patrijaršije na to, ne mogu da se opravdaju nikakvim crkvenim prekršajima".

Na teritoriji Ukrajine postoje dve verske organizacije, jedna kanonskog, a druga nekanonskog pravoslavlja.

Kanonski priznata, funkcioniše Ukrajinska pravoslavna crkva sa širokom autonomijom i pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

Takođe, od 1992. godine, postoji kanonski nepriznata Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata sa patrijarhom Filaretom na čelu.

Predstavnici Moskovske patrijaršije za sada nisu reagovali na govor patrijarha Vartolomeja.

]]>
Tue, 4 Sep 2018 13:25:49 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/413311/oglasio-se-vaseljenski-patrijarh-koji-odlucuje-o-sudbini-ukrajinske-crkve-uputio-je-reci-koje-ce-zabrinuti-rusiju.html