Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 12. 2006.

NA REKE!

Zahlađenje je zaledilo manje, zatvorene vode, ali na rekama riba i dalje radi, naročito smuđ i skobalj.

S4
S4

Na Dunavu kod Apatina još može da se uhvati poneki manji smuđ. Na DTD kanalu kod Srpskog Miletića i Doroslova hvatana je štuka na plovak. Slabo se izlazi i na Veliki bački kanal u rejonu Sivca, mada se kod Malog Stapara početkom nedelje dobijala manja štuka, a u Kuli je bilo čak i bele ribe. Jegrička kod Silbaša i Despotova je veoma bistra, pa se štuka tamo slabije lovi. Na Dunavu kod Novog Sada dobija se sitan smuđ na tvistere (kod Žeželja i na špicu). Na ulivu kanalizacije bilo je i solidnih ulova bele ribe. Na sremskoj akumulaciji Dobrodol padne pokoji smuđ do kilograma.Gužva na Bečejskoj brani.

Najviše rumskih pecaroša može se videti na Jarčini od Buđanovca do Jarka, gde se peca sitna štuka. Na Međešu kod Putinaca bilo je i solidnih ulova klena, na pileću džigericu. Na Tamišu, na brani između Tomaševca i Botoša, hvata se manić, dok se redak sitniji smuđ dobija na dubljim mestima sa panjevima.

Na Tisi kod Zrenjanina nema ribolovaca. Smuđ do 1,5 kilograma lovi se na DTD kanalu kod Bečeja. Na Tisi kod Bečejske brane registrovali smo dobru aktivnost manića, pa se teško dolazi do slobodnog mesta.Štuka je prestala da radi na Kovinskom dunavcu, a ni sa Pištine i Crne bare ne stižu informacije o ulovima. Sezona je pri kraju i na Tamišu kod Pančeva, gde smo zabeležili mršave ulove štuke i bele ribe. Na Obedskoj bari početkom nedelje još je mogla da se peca babuška.

Na Dunavu, u rejonu Smedereva, Kostolca i Kličevca, hvata se krupan smuđ - uporni varaličari i muvaroši dobijaju komade od dva do četiri kilograma, ali ne svakog dana. Bodorka se lovi u Gradištanskom zimovniku, dok u obe Golubačke marine dobro grize babuška, pa na ovim lokacijama često ima gužve. Manje, zatvorene vode od prošle srede su pod ledom. Na Peku u rejonu Rabrova i Mišljenovca hvata se krupan klen, najbolje na crva iz panja. Ulova štuke bilo je na zatokama i šljunkarama u dolini Velike Morave, a klen se pecao na Resavi i Lugomiru.

SMR
SMR

Na jezeru Ćelije grizu žutooka (Žilinački potok) i poneki smuđ, na Zapadnoj Moravi kod Kraljeva zbog pomute nije bilo ribolova, ali je na Ibru kod Bogutovca krenuo skobalj.Sava u rejonu Šapca (kod silosa) daje manića. Na Cerskom kanalu hvataju se krupan klen i manja štuka, koja je radila i na većini šljunkara pored Save. Deverika, skobalj i mrena grizu u rejonu Međuvršja, kod Parmenca se radi mrena, a ulove bele ribe zabeležili smo i na Zapadnoj Moravi u Čačku.

Poznati drinski zimovnici kod Malog Zvornika daju skobalja, ploticu i jeza, dok reviri prema Ljuboviji (Bačevci, Okletac, Drlače...) daju krupnog skobalja, na travu, ali i na crva.Skobalj kod LeskovcaSa Timoka i njegovih pritoka nema informacija u ozbiljnijim ulovima - jedino se na Belom Timoku javlja krupna mrena, dok se na početku Timoka hvataju skobalji kilaši. Loše vreme oteralo je pecaroše sa Dunava kod Prahova, a u Mihajlovcu još može da se upeca kilogram-dva bele ribe.

Niški deo Južne Morave daje skobalja, tako da iznad Mramora (kod dalekovoda) i od Maločišta do Doljevca vlada velika gužva. Skobalj se peca i u leskovačkom delu, na potezu Krajinca, Grajevca, Lipovice, Čečine i Veličkovačkih bašti. Kod Prilepca je pao kapitalac od dva kilograma! Krupna mrena hvata se kod Manojlovca i Pustorečkog uliva, klen oko Jelašnice, Kopašnice i Gradanice, dok se štuka lovi na području Gradanice i Lokošnice, a uzvodno od Belotinačkog mosta bilo je i petokilašica! Štuka do dva kilograma grize i na Barju, pored sitnog smuđa, bela riba radi na Lokošničkoj bari, a sitna štuka i klen hvataju se na Lipovičkoj bari.

Male tajne za "terensku" vožnju

Osnovno pravilo za vožnju u zimskim uslovima glasi: ne skreći s tvrdog puta bez preke potrebe! Bolje je pešačiti do vode, nego rizikovati zaglavljivanje u blatu i snegu. Ukoliko baš morate da siđete sa tvrdog puta, najpre izađite iz auta i proverite u kakvom je stanju deonica pred vama.Ako se ipak nađete na blatu, snegu ili ledu, vozite polako i ne kočite naglo. Ne zaustavljajte se ako ne morate, a pri pokretanju vozila koristite drugi stepen prenosa i postepeno dodajte gas.

Ekstra savet

Sada je pravo vreme da uhvatite velikog smuđa. Iako teorija kaže da zimi na vodi treba biti kada je najtoplije, decembarska iskustva govore da su šanse najveće tokom večernjeg "cuga" i zato ga nemojte propustiti.

Vladina štuka

Vladimir Terzin iz Novog Kneževca uhvatio je, varaličareći na Tisi, štuku od 5,5 kilograma. Vlada je koristio štap "linea efe" i mašinicu "robinzon", a štuku dugu 79 centimetara prevario je na kašiku "džekson".

Svim kolegama želimo srećnu i bistru 2007. godinu!

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati