Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ponovo izronili potopljeni nemaČki brodovi

23. 09. 2011.  - Autor: Živojin R. Dragišić, Negotin

Nema para za vađenje olupina

Nizak vodostaj - Čišćenje Dunava od ostataka nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata, koje se nalaze nizvodno od HE „Đerdap 2", kod sela Prahovo, neće početi ni ove godine

1
Ostaci nekada moćne nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata, u zoni sela Prahovo, nizvodno od Hidroelektrane „Đerdap 2", zbog izuzetno niskog nivoa Dunava i ove jeseni zlokobno su izronili iz dubina reke. Iako je mnogo puta do sada gromoglasno najavljivano vađenje olupina, od tog posla ni ove godine neće biti ništa. Glavni uzrok je nedostatak novca. Vrednost ovog posla kreće se od dvadesetak do čak nekoliko stotina miliona evra.

Ovaj poduhvat se nalazi na listi prioriteta kako domaćih tako i inostranih zvaničnika. U Briselu je na konferenciji „Dunav - evropska reka budućnosti" zaključeno da Dunav, kao Koridor 7, treba da postane ključni evropski transportni put, ali i područje u kojem podunavske zemlje imaju mogućnost za saradnju u energetici, zaštiti prirodne sredine i turizmu.

Među prioritetima

Pavle Galić, pomoćnik u Ministarstvu infrastrukture za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe, kaže da je generalnim planovima među prioritetne projekte u oblasti unutrašnjeg vodnog transporta uvršten i projekat uklanjanja olupina iz Drugog svetskog rata. Projektna dokumentacija je završena, a njenu izradu finansirala je Evropska unija.

Prema njegovim rečima, tender za realizaciju projekta nije raspisan jer se ima u vidu da trenutno nema raspoloživih para. Novac nije obezbeđen iz IPA fondova iz kojih se trenutno finansiraju drugi projekti koji se nalaze na visokom mestu prioriteta, pa je realizacija ovog projekta odložena dok se novac ne obezbedi.

- Procene stručnjaka su da je za vađenje olupina potrebno, na ime investicionih radova, obezbediti oko 23,6 miliona evra - kaže Galić.

A

Operacija „Dunavski vilenjak"

Prema pisanim tragovima, potopljeni brodovi na dnu Dunava su delovi nemačke Crnomorske ratne flote koja je, po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera, minirana u operaciji nazvanoj „Dunavski vilenjak", kada se septembra 1944. godine povlačila pred Crvenom armijom.

Kapetan Srećko Nikolić kaže da se pretpostavlja da je u tom periodu na delti Dunava bilo oko 300 plovila, a u zoni od Prahova do Mihajlovca oko 200, koji su i potopljeni.

- Stariji meštani sela Prahova pričaju da je bio potopljen čak i brod sa ranjenicima, čije se zapomaganje čulo u vreme potapanja. Tada je potpuno bio zatvoren plovni put, koji je delimično oslobođen nakon rata, kada su Rusi izvadili i osposobili nekoliko plovila koja su zaplenili kao ratni plen. Međutim, ostalo je još mnogo plovila koja predstavljaju veliku opasnost za brodove koji tim pravcem plove, pogotovo što je utvrđeno da na njima postoji i mnogo minsko-eksplozivnih naprava - kaže kapetan Nikolić.

 

Vađenjem olupina konačno bi bila omogućena nesmetana dvosmerna plovidba, budući da sada, u vreme niskih vodostaja, brodovi po nekoliko sati čekaju na mimoilaženje. U dužini od šest kilometara plovni put sužen je na svega 50 metara.

Obeležen plovni put

Srećko Nikolić, kapetan unutrašnje plovidbe iz Lučke kapetanije „Prahovo", kaže da je ovaj deo plovnog puta zbog potopljenih brodova na svim navigacionim kartama označen belom bojom, što znači da brodovi plove u zoni neispitanog plovnog područja.

- Mi iz Kapetanije „Prahovo" pomažemo kolegama obaveštavajući ih kuda da prolaze, jer mnogi od njih nikada nisu ni čuli da ovde postoje potopljeni brodovi - kaže Nikolić.

Uprkos činjenici da će i u narednom periodu iz Dunava kod Prahova vrebati opasnosti čak i za iskusne dunavske vukove, zbog pretećih peščanih sprudova oko olupina u Ministarstvu infrastrukture tvrde da problema u ovom sektoru Dunava nema.

- Dvadesetak potopljenih plovila nalazi se uz ivicu plovnog puta reke Dunav i delimično sužava njegovu širinu, ali ne predstavlja smetnju za plovidbu pošto su propisno obeleženi. Prekida plovidbe na navedenom sektoru zbog potopljenih objekata nema, a Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku nema podataka o gubicima zbog ometanja plovidbe - izričit je Galić.

Oto Snjec, predsednik Panevropskog koridora 7, početkom juna bio je gost ministra Milutina Mrkonjića, ali tada nije razgovarano o vađenju olupina iz Dunava. Prema rečima pomoćnika ministra Pavla Galića, „nije bilo razgovora o pomenutoj temi, odnosno pomenutom projektu".

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati