Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Besplatan odmor za decu uz Veliki baČki kanal

01. 06. 2012.  - Autor: A. Bjelivuk, Vrbas

Ribolovci napravili eko-učionicu

Humano - Članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Zlatni karaš„ iz Vrbasa za tri meseca su mobama izgradili eko-učionicu, jedinu takve vrste u Srbiji. Ona je namenjena svoj deci, koja je mogu koristiti bez ikakve novčane nadoknade

1
Od razrušenog objekta, koji je pre više od 20 godina izgrađen za skladištenje gasa jedne hrvatske firme, sportski ribolovci iz udruženja „Zlatni karaš„ iz Vrbasa napravili su eko-učionicu. Kako kažu, radili su tri meseca, svakog dana od jutra do mraka i bez ijednog dinara nadoknade.

Iako je poznat kao najzagađeniji vodotok u Evropi, deo Velikog bačkog kanala u koji se ne ispuštaju otpadne vode industrije i domaćinstava predstavlja za Vrbašane mesto za odmor. Najčešći posetioci kanala su ribolovci, koji su ove godine ozbiljno zasukali rukave i rešili da učine nešto za mlađe generacije. Zadnjeg dana februara, uprkos niskim temperaturama i promenljivom vremenu, oko četrdesetak ljudi od 15 pa do 80 godina krenulo je u radnu akciju.

A

Staza zdravlja

Pored eko-učionice duž obale kanala uskoro će biti izgrađena Staza zdravlja u dužini od oko jednog kilometra. Ribolovci su spremni da se brinu i o njoj. Ovaj posao finansiraće JVP „Vode Vojvodine" i opština Vrbas. Takođe je planirano i da se uredi kupalište.

- Brinućemo da sve bude čisto i uredno, ali sigurno će nam najveći problem predstavljati društveno-neodgovorni građani. Recimo, sa jednog od četiri postavljena mobilijara neko je izvadio drveni sto i odneo ga. Za Prvi maj su srušili dva drveta i tako ih ostavili. Ne trebaju im, ali su to uradili iz obesti. Međutim, mi to nećemo dozvoliti i spremni smo da i noću čuvamo ono što se izgradi - rekao je Vladisavljević.

 

Svi pritekli u pomoć

Članovi USR „Zlatni karaš„, kao i njihovi prijatelji, počeli su izgradnju eko-učionice u blizini obale kanala.

- Svako je radio ono što zna. Skupština opštine nam je finansirala kupovinu materijala, a i neke privatne firme su nam priskočile u pomoć donacijama u građevinskom materijalu i mašinama - kaže Miodrag Vladisavljević, predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Zlatni karaš„.

Učionica još uvek nije potpuno završena, ali se već može koristiti. Prvi gosti bila su deca iz Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, a zatim i đaci OŠ „Petar Petrović Njegoš„. Iz ove škole stigle su klupe i stolice, istina stare, ali još uvek dobre za upotrebu.

Akvarijum, bašta, proslava rođendana...

- Očekujemo da do septembra završimo sve radove i onda će se organizovati nastava iz ekologije za đake svih škola u vrbaskoj opštini. Učenicima će časove iz ovih predmeta držati njihovi nastavnici, a članovi našeg udruženja predavaće o vrstama riba i ribolovu. Biće tu i akvarijum, u kojem će se nalaziti sve vrste riba kojih ima u ovom delu kanala. Pored učionice napravićemo, na oko hektar zemlje, eko-baštu, što će mnogo značiti deci iz grada, koja će moći da vide i prate kako se uzgajaju biljke - ispričao je Vladisavljević.

3
Ribolovci su spremni da prostorije ustupe deci za proslave rođendana i druženja, bez plaćanja prostora. Takođe, škola ribolova za decu, koju USR „Zlatni karaš„ organizuje već sedam godina, besplatna je, kao i korišćenje pribora udruženja.

- Prošle godine smo imali više od 200 dece članova, od kojih je oko stotinu bilo aktivno. Oni, naravno, nisu plaćali članarinu, niti učešće na takmičenjima koje organizujemo. Uvek smo uspevali da im obezbedimo doručak i sokove i, pre svega, lepo druženje u prirodi. Ipak nam je nedostajala ovakva prostorija, u koju deca mogu da se sklone ako iznenada počne kiša - dodao je Vladisavljević. 

Izvor: PRESS VOJVODINA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage