Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 11. 2007.

Predstavljen Rečnik srpskog jezika u izdanju Matice srpske

Matica srpska iz Novog Sada objavila je dugoočekivani jednotomni Rečnik srpskog jezika koji sadrži oko 85.000 odabranih književnih reči.

Rečnik su pripremili lingivsti iz Instituta za srpski jezik i književnost iz Beograda, a objavljen je uz pomoć republičkog ministarstva za nauku. Redaktor rečnika bio je Miroslav Nikolić, a recenzenti Ivan Klajn i Dragoljub Petrović.

Potpredsednik Matice srpske Miro Vuksanović rekao je na današnjoj promociji u Novom Sadu da rečnik sadrži naučni popis standardizovanih reči, obrađenih savremenim leksikografskim postupkom, uz gramatičke podatke i informacije o akcentovanju svake reči.

Vuksanović je ocenio da je reč o kapitalnom projektu Matice srpske, rađenom više od jedne decenije, koje se u javnosti pojavljuje s velikim zakašnjenjem.

Lingvista Ivan Klajn podsetio je da je šestotomni Rečnik srpsko-hrvatskog jezika, s 120.000 reči, objavljen 1976. godine i da se kroz protekle tri decenije više puta govorilo kako je krajnje vreme da se pojavi jednotomni rečnik.

Klajn je naveo da takav veliki zaostatak "nije smeo da se desi", navodeći da sve zemlje u regionu i u Evropi odavno imaju svoje jednotomne rečnike.

Bilo je krajnje vreme da i mi imamo takav rečnik, naveo je Klajn, citirajući Petra Petrovića Njegoša "bježi grdna kletvo s roda, zavjet Srbi ispuniše".

Sekretar Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske Mato Pižurica naveo je da je objavljivanje jednotomnog rečnika "veliki korak u demantovanju ocena da Srbi nemaju kulturu rečnika".

"Ovaj rečnik namenjen je svima koji srpski jezik govore i pišu, kao i svima koji ga izučavaju", rekao je Pižurica.

Rečnik srpskoga jezika u izdanju Matice srpske prodavaće se u knjižarama po ceni od 6.000 dinara.

Izvor: BETA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage