Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 02. 2018.  - Autor: blic

Uspešni mladi ugostitelji iz Srpca: Prvo mesto za tradicionalna jela

Učenici Ugostiteljske škole iz Srpca pobedili su na takmičenju u pripremi tradicionalnih jela na “Danima zime za Kozari”.

Uspešni mladi ugostitelji iz Srpca: Prvo mesto za tradicionalna jela

foto:Milan Pilipović

U njihovoj ekipi bili su učenici trećeg razreda Milan Ristić, David Nuždić, Maja Stojković, Milica Mitrić, Tamara Bosančić, Željana Novaković, Tijana Dujaković, Vojislava Trninić, Nebojša Pantelić i Ljubomir Stanković zajedno sa razrednicom Majom Mojević.

- Starinske vrste hrane, slavska pogača, domaći sokovi od autohtonih sorti voća, kiflice, krofne, kolači aranžirani zajedno sa žitom, slamom, preslicom i vunom ukrasili su naš štand na Kozari pored kojeg su mnogi zastajkivali, raspitivali se, hvalili naš trud i originalne ideje – ispričali su nam srbački srednjoškolci, posvećeni kuvarskom i ugostiteljskom zanatu.

Svako od njih je na Kozari imao poseban, jasno određen zadatak.

Učenici  David Nuždić, Milan Ristić i Ljubomir Sanković bili su zaduženi za pripremu lovačkog gulaša sa njokama. Nebojša Pantelić, Vojislava Trninić,  Milica Mitrić, Željana Novaković, Tamara Bosančić , Dijana Dujaković i Nada Stojković dekorisali su štand sa kolačima koje su pripremili kod svojih kuća primenjujući teoretska znanja naučena na školskim časovima.

- Pripremili smo i suhomesnate proizvode, te džemove koristeći recepte naših roditelja i starijih ukućana koji to dobro znaju. U školi smo sve usavršili, a rezultat je sasvim logičan sled svega toga – rekao nam je Milan Ristić.

Njegova koleginica Milica Mitrić se pohvalila pogačom koju je pripremila koristeći iskustva i tradiciju lijevčanskih domaćina, gde je pogača neizostavna na trpezama u vreme zimskih svetkovina i slavlja.

- Tradicionalna manifestacija „Dani zime na Kozari” za moje prijatelje i mene predstavljala je veliko uzbuđenje zbog odlaska i takmičenja. Nismo se nadali da ćemo uspeti osvojiti prvo mesto, ali sa velikim trudom i željom, dokučili smo sam vrh – rekli su “EuroBlicu” srbački srednjoškolci, budući kuvari i konobari koji nisu zapostavili ni svoje profesore. Oni su, kažu, bitno doprineli ovom ali i drugim uspesima na gurmanskim takmičenjima.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage