Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 01. 2009.  - Autor: (A. Ć.)

ČUVA STARE KUĆE OD ZABORAVA

Dejan Mitov, student treće godine arhitekture u Novom Sadu, od potpuno autentičnih materijala izrađuje makete seoskih i starogradskih kuća, koje su prepuštene zubu vremena

s1
s1

Da se ne zaboravi... Zbog nebrige nestaju pojedine građevine, koje Mitov pokušava da sačuva kao maketu

Dejan Mitov iz Dimitrovgrada, student treće godine arhitekture u Novom Sadu, pravi makete starih kuća, spomenike seoske i starogradske arhitekture koji su u veoma lošem stanju. Mitov, koji već dve godine izrađuje modele, tako spasava od zaborava Srpsku baštinu prepuštenu zubu vremena.

Sve njegove makete su izrađene od potpuno autentičnih materijala, drveta, kamena, zemlje, stakla, gline...

Važni su detalji

- To je veoma naporan posao koji zahteva puno vremena, neprospavanih noći i živaca. Primera radi, samo jednu maketu, koja predstavlja jedno kompletno seosko domaćinstvo sa svim pratećim objektima, ambarima, bunarima, štalama, radio sam dve godine. Maketa je najverniji prikaz nekog objekta i moguće je pogledati je sa svih strana. Ovo je jedan od načina da se ti objekti stare arhitekture sačuvaju od zaborava - kaže Mitov.

Prema njegovim rečima, najveći deo maketa sadrži detalje karakteristične za krajeve Istočne i jugoistočne Srbije.

- Reč je o objektima koji su mogu videti u Srbiji, ali i susednoj Bugarskoj. Napravio sam i dva muzeja. Prvi je iz pirotskog Ponišavlja, u kome su zbog potpuno autentične unutrašnjosti i spoljašnosti s kraja 18. i početka 19. veka snimani i mnogi filmovi. Drugi je muzej „Hristo Botev" u Bugarskoj, koji je bio srušen u velikom zemljotresu, pa je ponovo izgrađen - rekao je Mitov.

s2
s2

Kao original... Maketa je najverniji prikaz nekog objekta

On je naglasio da posebnu pažnju zahteva pravljenje krova makete, jer je za svaki potrebno oko 10.000 malih ćeramida, koje pravi od zemlje.

- Pravim svaki crepić posebno pa ga kasnije pečem. Težio sam tome da se što vernije prikažu objekti, tako da nisam koristio nikakve imitacije već isključivo one materijale koji su se koristili stotinama godina unazad na ovim prostorima - kaže Mitov.

Izložba u muzeju

Direktor muzeja u Pirotu Miroslav Zubić rekao je na nedavnom otvaranju izložbe Mitovljevih maketa da pirotski muzej po prvi put priređuje takvu izložbu.

- Nadam se da će Dejan nastaviti da radi makete kuća starogradske arhitekture, jer on na taj način spasava objekte koji su prepušteni zubu vremena. Zbog nebrige nestaju pojedine građevine, a ovako imamo bar maketu na osnovu koje bi bez ikakvih problema mogla da se napravi i rekonstrukcija tog objekta - rekao je Zubić.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage