Press Online :: Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/rss.html (VIDEO) TITOV BROD DUHOVA NAĐEN NASUKAN U KALIFORNIJI: Ostavili ga da trune usred okeana, a on se vratio i izgleda jezivo! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/402383/video-titov-brod-duhova-nadjen-nasukan-u-kaliforniji-ostavili-ga-da-trune-usred-okeana-a-on-se-vratio-i-izgleda-jezivo.html Ruski turistički kruzer "Ljubav Orlova", koji je pre dve godine nestao na moru, pronađen je nasukan na jednoj od kalifornijskih plaža. ]]> Foto: Profimedia

Igrađen je u kraljevičkom brodogradilištu u bivšoj Jugoslaviji sedamdesetih godina prošlog veka, a 2010. godine konfiskovan je od strane kanadskih vlasti zbog dugova. Pošto je dve godine proveo u pristaništu, vlasti su odlučile da ga pošalju u Dominikansku Republiku i da ga prodaju u staro gvožđe.

Međutim, prilikom tegljenja sajla je pukla i kanadske vlasti su bile primorane da pošalju drugi brod koji je potom odgurao "Ljubav" daleko u more i tamo ga ostavio. Brod se nakon više godina driftovanja nasukao na jednu od plaža američke države Kalifornije, a naučnici tvrde da se za sve ovo vreme na brodu nakotilo puno pacova, koji su zbog nedostatka hrane počeli sami sebe da jedu. Za sada nema informacija kakvu sudbinu čeka taj brod koji je pre nešto više od 40 godina mogao da preveze oko 110 putnika.

 "Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, no svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničkog odeljenja. No, nikako se ne smeju zaobići ni svi ti vrsni radnici i poslovođe koji su radili u brodogradilištu jer je brod toliko kompleksan projekt, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi" prisetio se Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničkog odeljenja.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 10:23:29 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/402383/video-titov-brod-duhova-nadjen-nasukan-u-kaliforniji-ostavili-ga-da-trune-usred-okeana-a-on-se-vratio-i-izgleda-jezivo.html
ŽENA NAPRAVILA HAOS NA PUTU: Od Nikšića do Danilovgrada pijana vozila levo-desno i sudarala se s drugim vozilima! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/402352/zena-napravila-haos-na-putu-od-niksica-do-danilovgrada-pijana-vozila-levo-desno-i-sudarala-se-s-drugim-vozilima.html Danilovgradska policija uhapsila je sinoć ženu koja je na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad "pasatom" nikšićkih registarskih oznaka udarila nekoliko automobila. ]]> Iz policije je nezvanično rečeno da je uhapšena, čiji identitet nije saopšten, bila pod dejstvom alkohola. "Na Frutku je izazvala nezgodu u kojoj nije bilo povređenih, i nije se zaustavila. Patrola je zaustavila nekoliko kilometara dalje", rečeno je nezvanično iz policije.

Očevidac "sumanute" vožnje je ispričao da je vozač "pasata" od tunela Budoš do danilovgradskog kružnog toka, vozio levo-desno i napravio karambol. "To je bio horor. Udarila je nekoliko malih automobila i jedan kombi. Odmah smo zvali policiju. Rekli su da je danilovgradska saobraćajna patrola u Spužu. Sačekali su taj automobil na Kujavi, ali se on nije zaustavio na znak 'STOP', pa su krenuli za 'pasatom'", ispričao je očevidac. Dodao je da su na ulazu u Danilovgrad saobraćajci imali pojačanje.

"Tu su zaustavili automobil, oko 20.40 sati. Iznenadili smo se kad smo videli da policajci bukvalno izvlače ženu srednjih godina sa mesta vozača, nije mogla ni da izađe sama. Prava je sreća da nije ubila nekog", kazao je sagovornik. Dodao je da su oni, autobusom sve vreme putovali iza "pasata", dok je nekoliko vozača automobilima uspelo da pretekne to vozilo. 

"Vozač autobusa nije smeo da je pretekne, jer je vozila levo-desno. Zbog istog razloga ni patrola, kojoj nije stala, nije mogla da je pretekne od Kujave do Danilovgrada" , rekao je on.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 09:39:26 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/402352/zena-napravila-haos-na-putu-od-niksica-do-danilovgrada-pijana-vozila-levo-desno-i-sudarala-se-s-drugim-vozilima.html
DOLIJAO U POLICIJSKOJ AKCIJI: Uhapšen biznismen s kojim je Severina snimila čuveni pornić http://www.pressonline.rs/svet/balkan/402229/dolijao-u-policijskoj-akciji-uhapsen-biznismen-s-kojim-je-severina-snimila-cuveni-pornic.html U velikoj akciji USKOK-a uhapšen je hercegovački preduzetnik Milan Lučić kojeg javnost najviše pamti po snimku seksa sa Severinom. ]]> Foto: Damir Dervišagić

Za najpoznatiji pornić na ovim prostorima saznalo se u maju 2004. godine, kada je Severina bila verena za Srećka Vargeka s kojim je prekinula nekoliko meseci kasnije. Lučić je u vreme kad je nastao najpoznatiji kućni pornić na ovim prostorima bio oženjen, a 11-minutni video nastao je na njegovoj jahti. 

Severina i Lučić vezu su navodno počeli još 2000. godine, a Lučićeva supruga je tad bila trudna s njihovim trećim detetom. Priča se da je upravo to bio razlog što su njih dvoje prekinuli svoju aferu, Severina se nadala da će Lučić zbog nje ostaviti ženu, no to se nije dogodilo pa je njoj prekipelo.

 Dok su bili u vezi, pevačica je od preduzetnika dobijala luksuzne poklone, a u javnosti se često spominjao konj Landon kojeg joj je takođe on poklonio, a kojeg je ona kasnije prodala. Pretpostavlja se da je povod za pokretanje istrage u kojoj je uhapšen Lučić bio taj što je sudija Vesna Malenica, koja je takođe uhapšena, u čak osam slučajeva u 2016. godini za stečajnog upravitelja postavila Peru Hrkaća, a među kompanijama čiji se stečajni postupak spominje je i Lučićeva firma Amfora Maris.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 07:29:20 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/402229/dolijao-u-policijskoj-akciji-uhapsen-biznismen-s-kojim-je-severina-snimila-cuveni-pornic.html
Samoubistvo na Masleničkom mostu? Čuo se pucanj i čovek je pao u vodu, policija traga za telom! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401485/samoubistvo-na-maslenickom-mostu-cuo-se-pucanj-i-covek-je-pao-u-vodu-policija-traga-za-telom.html Kako mediji nezvanično saznaju, reč je o 45-godišnjem muškarcu i radi se o pilotu kanadera. ]]> Foto: Wikipedia/Ex13, Profimedia/Alamy

Zadarska policija sa dva broda i helikopterom Ministarstva odbrane traga za telom muškarca koji je skočio ili pao sa Masleničkog mosta.

Policija je potvrdila je da je prema svim indikacijama reč o 45-godišnjem muškarcu, a nezvanično, saznaju mediji, radi se o pilotu kanadera.

Zadarski centar saopštio je da je juče po podne primio dojavu da je na Masleničkom mostu nepoznata osoba sela na ogradu i ispalila hitac iz vatrenog oružja te potom pala u more.

]]>
Tue, 31 Oct 2017 14:11:44 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401485/samoubistvo-na-maslenickom-mostu-cuo-se-pucanj-i-covek-je-pao-u-vodu-policija-traga-za-telom.html
Zemljotresi tresu region: Potresi prodrmali Šibenik, Ulcinj i Bar http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401435/zemljotresi-tresu-region-potresi-prodrmali-sibenik-ulcinj-i-bar.html Stanovnici Šibenika i okoline napisali su da je potres trajao oko 10 sekundi i da je "zatutnjao kao grmljavina". ]]> Foto: seismo.co.me, EMSC

Zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale potresao je dve najjužnije crnogorske opštine, Ulcinj i Bar.

Zemljotres je registrovan oko 19 sati. Seizmološki zavod Crne Gore je objavio da je epicentar potresa bio u moru, 11 kilometara zapadno od Ulcinja, na dubini od 3 kilometra.

Taj zemljotres, kako se navodi, nije mogao izazvati materijalnu štetu, piše rtcg.me.

Posle večerašnjeg zemljotresa između Bara i Ulcinja, u 21.20 sati zadrhtalo je tlo i u blizini Šibenika.

Potres magnitude 3,7 stepeni sa epicentrom 14 km severoistočnog od tog hrvatskog grada i na dubini od dva kilometra osetio se i na području Splita, a na društvenim mrežama korisnici su prokomentarisali da je "lepo zatutnjalo uz blago treskanje", piše klix.ba.

Na web stranici Evropske agencije za potrese (EMSC) javili su se stanovnici Šibenika i okoline napisavši da je potres trajao oko 10 sekundi i da je "zatutnjao kao grmljavina". Javio se i jedan stanovnik Međugorja koji je takođe osetio tremor.

]]>
Tue, 31 Oct 2017 08:29:37 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401435/zemljotresi-tresu-region-potresi-prodrmali-sibenik-ulcinj-i-bar.html
EKSPLOZIJA U PODGORICI: Bačena bomba u centru grada, meta bio objekat koji je u vlasništvu Mandića! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401373/eksplozija-u-podgorici-bacena-bomba-u-centru-grada-meta-bio-objekat-koji-je-u-vlasnistvu-mandica.html Damir Mandić je osuđen 2015. na 19 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića. ]]> Foto: Telegraf.rs

Na Bulevaru Ivana Crnojevića u Podgorici jutros oko 3.40 bačena je eksplozivna naprava. Kako je "Vijestima" potvrđeno, eksplozivna naprava je bačena na objekat koji je u izgradnji.

U trenutku eksplozije u objektu je bio čuvar koji nije povređen.

Objekat na koji je bačena bomba je vlasništvo Sabahudina Mandića, oca Damira Mandića.

Damir Mandić je osuđen 2015. godine na 19 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” Duška Jovanovića.

Što se tiče porodice Mandić, oni kažu da ne sumnjaju ni na koga i da nisu ni sa kim u svađi. 

- Nadamo se da će istražni organi utvrditi ko stoji iza ovoga i šta je motiv napada jer mi jednostavno ne možemo da shvatimo ko bi i zbog čega uradio ovakvo nešto, gde je samo pukom srećom izbegnuta tragedija. Jedina sreća je sto je stražar objekta ostao živ - saopštila je porodica Mandić.

]]>
Mon, 30 Oct 2017 10:01:11 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401373/eksplozija-u-podgorici-bacena-bomba-u-centru-grada-meta-bio-objekat-koji-je-u-vlasnistvu-mandica.html
Grčka kao kapija Evrope meta Islamske države: Upozorenje za čitav Stari kontinent da se spremi za nove napade http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401099/grcka-kao-kapija-evrope-meta-islamske-drzave-upozorenje-za-citav-stari-kontinent-da-se-spremi-za-nove-napade.html Stručnjak za globalnu bezbednost, istakao je da Grčka može biti meta napada ekstremističke Islamske države. ]]> Foto: Profimedia

Evropa treba da se pripremi za nove napade islamskih fundamentalista, upozorio je predsednik Međunarodnog instituta za strateške studije Fransoa Ezbur za grčki list "Katimerini".

S obzirom na to da se od Grčke očekuje da se "ograničenim sredstvima izbori sa višestrukim pretnjama", Ezbur je rekao da će se založiti za usvajanje sveobuhvatnog evropskog programa za borbu protiv terorizma, koji bi uključio međugraničnu saradnju i razmenu podataka.

Ezbur je bio specijalni savetnik za bezbednost francuskim predsednicima Nikoli Sarkoziju i Fransoa Olandu, a i jedan je od osnivača francusko-nemačkog Saveta za bezbednost, navodi grčki list.

]]>
Thu, 28 Sep 2017 13:22:53 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/401099/grcka-kao-kapija-evrope-meta-islamske-drzave-upozorenje-za-citav-stari-kontinent-da-se-spremi-za-nove-napade.html
KAPETAN DRAGAN OSUĐEN NA 15 GODINA ROBIJE: Nevin sam! Zločine niti sam počinio, niti su se oni dogodili! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/400983/kapetan-dragan-osudjen-na-15-godina-robije-nevin-sam-zlocine-niti-sam-pocinio-niti-su-se-oni-dogodili.html Dragan Vasiljković osuđen je na 15 godina zatvora. Proglašen je krivim za dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini. ]]> Foto: Kurir.rs

U završnim rečima Kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret. Vasiljković je prošle nedelje izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optižnice. 

"Navedene zločine, koji se spominju u optužnici, niti sam počinio, a niti su se oni dogodili", rekao je Vasiljković. On je ceo sudski proces nazvao "opsesivno fašističkim progonom", a na početku procesa prošle godine rekao je da se doživljava kao branitelj domovine Jugoslavije, a ne agresor.

Njegova odbrana tvrdi da pred sudom u Splitu nije imao nepristrasno i pošteno suđenje, kao i da je imao drugačiji tretman jer je Srbin. Tužilaštvo s druge strane tvrdi da je u sudskom postupku, tokom kojem je ispitano više desetina svedoka, dokazalo sve optužbe, odnosno da je Vasiljković kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica samoproglašene SAO Krajine počinio ratne zločine 1991.u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

 Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja. Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa. On je državljanin Srbije i Australije.

]]>
Wed, 27 Sep 2017 12:41:18 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/400983/kapetan-dragan-osudjen-na-15-godina-robije-nevin-sam-zlocine-niti-sam-pocinio-niti-su-se-oni-dogodili.html
Nastavlja se sukob Hrvata i Slovenaca: Plenković pred celim svetom odustao od dogovora sa Cerarom (FOTO) http://www.pressonline.rs/svet/balkan/400811/nastavlja-se-sukob-hrvata-i-slovenaca-plenkovic-pred-celim-svetom-odustao-od-dogovora-sa-cerarom-foto.html "Ako Hrvatska neće da sarađuje, problemi će se pojavljivati. Niko to ne želi ". ]]> Foto: Tanjug/AP

Posle govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u UN, slovenački premijer Miro Cerar odlučio je da otkaže posetu Hrvatskoj najavljenu za iduću nedelju.

Plenković je pred Generalnom skupštinom UN branio izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka, a informaciju o otkazivanju posete objavila je agencija STA, preneo je Večernji list.

Pre dva dana dogovorili smo da ćemo se sastati u Zagrebu gde ćemo razgovarati o problemu granice, što naravno, takođe znači i izvršenje ili implementaciju arbitražne odluke, rekao je Cerar i dodao da je Plenković u UN pred celim svetom odstupio od njihovog dogovora.

Slovenački premijer smatra da je potpuno neprihvatljiva pozicija Zagreba koji ne priznaje arbitražu.

- Stoga moja poseta iduće nedelje nema smisla - rekao je Cerar.

On je dodao da će Slovenija nastaviti na pripremama za implementaciju i da će "učiniti sve što je potrebno" da Slovenija bude spremna za izvršenje.

- Ako Hrvatska neće da sarađuje, problemi će se pojavljivati. Niko to ne želi - poručio je, javlja RTV Slo.

]]>
Fri, 22 Sep 2017 11:25:26 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/400811/nastavlja-se-sukob-hrvata-i-slovenaca-plenkovic-pred-celim-svetom-odustao-od-dogovora-sa-cerarom-foto.html
7 ruskih škola je u isto vreme dobilo anonimne dojave o bombi! Evakuisano 5.700 učenika i profesora zbog pretnji eksplozivom http://www.pressonline.rs/svet/balkan/400210/7-ruskih-skola-je-u-isto-vreme-dobilo-anonimne-dojave-o-bombi-evakuisano-5700-ucenika-i-profesora-zbog-pretnji-eksplozivom.html Sedam školskih i administrativnih zgrada u tom gradu, koji je 13. po naseljenosti u Rusiji, primilo je anonimne dojave da je u njima postavljen eksploziv. ]]> Foto: Tanjug

Više od 5.700 učenika i nastavnog osoblja sedam škola u uralskom gradu Permu u Rusiji evakuisano je danas zbog dojave o pretnji bombom, saopštilo je lokalno ministarstvo za bezbednost.

Kako se navodi, rano jutros sedam školskih i administrativnih zgrada u tom gradu, koji je 13. po naseljenosti u Rusiji, primilo je anonimne dojave da je u njima postavljen eksploziv, prenosi Tas s.

- Pola sata posle te informacije učenici i osoblje su evakuisanih ih ovih obrazovnih institucija. Ukupno je evakuisano 5.706 osoba - navelo je ministarstvo.

Pripadnici policije i Nacionalne garde pretražju zgrade sa psima tragačima.

Lokalni mediji javljaju da je zbog dojave o bombi evakuisani i studenti Nacionalnog univerziteta za istraživanje u Permu, kao i prolaznici i građani na jednoj autobuskoj stanici.

]]>
Tue, 12 Sep 2017 14:11:59 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/400210/7-ruskih-skola-je-u-isto-vreme-dobilo-anonimne-dojave-o-bombi-evakuisano-5700-ucenika-i-profesora-zbog-pretnji-eksplozivom.html
Na Lovćenu divlja vatrena stihija: Požar preti da se proširi na primorje, zaostala municija izaziva detonacije, građani se zovu u pomoć (VIDEO) http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398836/na-lovcenu-divlja-vatrena-stihija-pozar-preti-da-se-prosiri-na-primorje-zaostala-municija-izaziva-detonacije-gradjani-se-zovu-u-pomoc-video.html Opštinski štab je uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara, kako bi se odbranila kulturna i prirodna dobra NP Lovćen. ]]> Foto: cetinje.me

Situacija sa požarima na teritoriji Opštine Cetinje i dalje je kritična, a gašenje vatre, kao i prethodnih dana otežava jak vetar. Sve vatrogasne ekipe su na terenu, i pokušavaju da spreče da se požar ne proširi i do primorja, javlja jedna crnogorska televizija.

Najkritičnije je na Lovćenu, a vatrena stihija preti da ugrozi Njegošev mauzolej, turističke objekte, i kuće meštana. Na Lovćenu ima dosta zaostale municije, koja pravi probleme vatrogascima, jer dolazi do sporadičnih detonacija. Cetinjskim vatrogascima u gašenju vatre, pored pripadnika Vojske Crne Gore pomažu i kolege iz Budve, Bara, Kotora, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Rožaja i Kolašina.

U gašenju učestvuju i dva protivpožarna aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. Pored borbe sa vatrom, vatrogascima je veliki protivnik i umor, jer već nekoliko dana neprestano gase požar. Zbog premora, jutros je u cetinjskoj bolnici ukazana medicinska pomoć i komandiru cetinjske Službe zaštite i spašavanja Peđi Moštrokolu, koji je bio u nesvesnom stanju.

Opštinski štab za krizne situacije definisao je hitne mere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u Nacionalnom parku Lovćen.
Opštinski štab je ocenio da je situacija na području Lovćena izuzetno složena i da postoji mogućnost da se tokom dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, ponovo pogorša. Vatrena stihija preti da ugrozi Njegošev mauzolej, turističke objekte - Odmaralište Lovćen-Bečići, Avanturistički park, bungalove NP Lovćen, i kuće meštana.

Iz Opštinskog štaba je saopšteno da su angažovani svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji Lovćena.

]]>
Thu, 17 Aug 2017 13:56:22 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398836/na-lovcenu-divlja-vatrena-stihija-pozar-preti-da-se-prosiri-na-primorje-zaostala-municija-izaziva-detonacije-gradjani-se-zovu-u-pomoc-video.html
GLUP RAZLOG ZA ROBIJANJE Napao prodavačicu da bi ukrao - žvake! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398521/glup-razlog-za-robijanje-napao-prodavacicu-da-bi-ukrao---zvake.html E, stvarno nas ima raznih! ]]> Foto: Pixabay

Tuzlak D. D. (36) uhapšen je juče pet minuta nakon što je opljačkao prodavnicu na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju.

Naime, on je napao radnicu i ukrao nekoliko pakovanja žvaka.

Kako su saopštili iz MUP-a Tuzlanskog kantona, razbojnik je nakon hapšenja predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje uhapšenih osoba MUP Kantona Sarajevo, a o svemu je obavešten i kantonalni tužilac.

]]>
Sun, 13 Aug 2017 14:37:10 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398521/glup-razlog-za-robijanje-napao-prodavacicu-da-bi-ukrao---zvake.html
NOVI USTAŠKI SKANDAL U HRVATSKOJ Plovili Neretvom sa natpisom "Za dom spremni" http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398480/novi-ustaski-skandal-u-hrvatskoj-plovili-neretvom-sa-natpisom-za-dom-spremni.html Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji plovili su danas Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija, prenosi Index.hr. ]]> Foto: Twitter

Portal dodaje da je zbog toga prekršajno sankcionisan šef splitsko-dalmatinske Hrvatske stranke prava Ivica Vladav Đovani.

"Ja sam ostao dosledan sebi i ja se ove zastave ne sramim. Stavili smo je na našu lađu kojom smo pratili i bodrili ekipu Crnog puta koja je i pobedila. Ođednom se stvorila policijska rečna flotila, četiri broda okružila su našu lađu i zatražili da predamo zastavu koja je zaplenjena kao dokazni materijal u postupku. Svakako ću se žaliti višem sudu", kazao je Vladav.

Kako se navodi, poslednja intervencija policije zbog HOS-ovaca zabeležena je na proslavi "Oluje" u Kninu prošle nedelje, kada je policija privela ratnog zapovednika Marka Skeju i još nekoliko bivših članova HOS-a zbog uzvikivanja "Za dom spremni".

]]>
Sun, 13 Aug 2017 09:31:55 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398480/novi-ustaski-skandal-u-hrvatskoj-plovili-neretvom-sa-natpisom-za-dom-spremni.html
Mariju je ujeo kraljevski piton, a ona se i dalje ne plaši zmija: One su deo njenog svakodnevnog života! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398428/mariju-je-ujeo-kraljevski-piton-a-ona-se-i-dalje-ne-plasi-zmija-one-su-deo-njenog-svakodnevnog-zivota.html Ideja je da ljudima pokaže kako zmije nisu opasne i da mogu biti jako umiljate. ]]> Foto:Flickr

Marija Starčević (28) radi kao edukatorka u zoološkom vrtu u Zagrebu. Prvu zmiju je držala u rukama pre pet godina, kada je počela i da radi sa njima. Kaže da je bila jako skeptična, a danas najviše voli da radi sa mlečnim zmijama koje su i najsmirenija vrsta.

- Prvi put mi je bilo teško kad sam morala sama da izvadim zmiju iz akvarijuma. Morala sam biti jako oprezna - prepričava Marija. Vremenom joj je bilo sve lakše, piše 24sata.hr.

Počela je uz njih da se opušta i videla je da sa njima može da radi. Danas posao obavlja sa lakoćom, a isključivo se bavi mlečnim zmijama i kraljevskim pitonima.

- Zmije su razumne, osete da sam prijateljski nastrojena prema njima. Volim da kažem da zajedno sarađujemo već pet godina. Zbog predrasuda nisu jako popularne među ljudima i upravo zato pokušavamo da im podignemo popularnost - objašnjava  Marija.

Ideja je da ljudima pokaže kako zmije nisu opasne i da mogu biti jako umiljate. Objasnila je i kako navikava zmije na ljude, i obrnuto.

- Kad napune oko dva meseca, zmijica se uzme u ruke. Nakon nekog vremena može da se prebacuje iz ruke u ruku nežnim pokretima - govori Marija.

Dodaje kako je najbitnije da se nauče da nema opasnosti tako da se mogu opustiti uz posetioce i decu. Iako Marija voli svoj posao, za pet godina imala je i manjih nezgoda.

- Jednom me je ujeo mladi kraljevski piton. To je kao kad vas mačka ugrize. Ujeo me je ali me je odmah i pustio tako da se ništa opasno nije dogodilo - sa smeškom govori Marija.

Dodaje kako se nije uplašila jer je sve trajalo manje od sekunde, ali i zato što je ona i inače vrlo smirena osoba. Ovo baš i nije svakidašnji posao, a Marija je istakla i kako ljudi reaguju kada im kaže čime se bavi, piše 24sata.hr.

]]>
Sat, 12 Aug 2017 11:32:58 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398428/mariju-je-ujeo-kraljevski-piton-a-ona-se-i-dalje-ne-plasi-zmija-one-su-deo-njenog-svakodnevnog-zivota.html
KRAJ TRGOVINSKOG RATA Hrvatska vratila takse na staro http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398307/kraj-trgovinskog-rata-hrvatska-vratila-takse-na-staro.html Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima sa 270 na 12,6 evra. ]]> Foto: Pixabay

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te iznosi 90 kuna (12,6 evra) za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

"Zaštita potrošača će i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima", navodi se u saopštenju.

Ljajić: Završen carinski rat, sve po starom pravilniku


"Carinski rat" zemalja regiona sa Hrvatskom je završen, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić i dodao da će se i ubuduće takse za nadzor voća i povrća plaćati 90 kuna, po starom pravilniku.

- Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem (hrvatski ministar poljoprivrede) koji me je obavestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro rešenje - rekao je Ljajić novinarima.

Naveo je da je to zadovoljavajuće rešenje ali da nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz.

- Jedino je važno da se obezbedi slobodan protok roba i da se uklone barijere. To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u čitavom regionu - naveo je on.

]]>
Fri, 11 Aug 2017 08:13:27 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398307/kraj-trgovinskog-rata-hrvatska-vratila-takse-na-staro.html
OBEZBEĐENJE REAGOVALO Opet haos u Sobranju! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398217/obezbedjenje-reagovalo-opet-haos-u-sobranju.html Poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, blokirali su danas rad makedonskog parlmenta. ]]> Foto: Anadolu agency

Oni su to učinili nakon što je predsednik Talat Džaferi uskratio pravo poslaniku te stranke Antoniju Milošoskom da se u skladu sa poslovnikom obrati poslanicima.

Poslanici VMRO-DPMNE su okupirali govornicu, pa je Džaferi pozvao skupštinsko obezbeđenje i proglasio pauzu kako bi se smirile tenzije, preneli su makedonski mediji.

Inače, na dnevnom redu današnje sednice je smena javnog tužioca Marka Zvrlevskog, što je još krajem prošlog meseca zatražio premijer Zoran Zaev.

Zaev, naime, smatra da je to prvikorak do uspostavljana nezavisnog sudstva i najznačajnijoj reformi, čemu se, međutim, protivi VMRO-DPMNE.

Smenu Zvrlevskog vlada traži zbog, kako navode, nezakonitog, neblagovremenog i neprofesionalnog vršenja dužnosti.

Vlada u Skoplju smatra, naime, da Zvrlevski nije u stanju da obavlja svoj posao, da nije podneo zahteve za pokretanje krivičnih prijava u slučajevima propisanim zakonom i da je na taj način podrio svoj ugled.

VMRO-DPMNE pak smatra da je zahtev za smenu Zvrlevskog u suprotnosti sa zakonom.

]]>
Wed, 9 Aug 2017 14:54:03 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398217/obezbedjenje-reagovalo-opet-haos-u-sobranju.html
Kod Budve ulovljena ajkula duža od 2 metra: Uzbuna u Crnoj Gori, svi zaprepašćeni veličinom morske nemani (FOTO) http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398195/kod-budve-ulovljena-ajkula-duza-od-2-metra-uzbuna-u-crnoj-gori-svi-zaprepasceni-velicinom-morske-nemani-foto.html Neki smatraju da se radi o bezopasnoj vrsti... ]]> Foto: Printscreen

Juče je na crnogorskom primorju nakomak Budve ulovljena ajkula duga 2,2 metra.

Na Fejsbuk stranici "Podgorički vremeplov" objavljena je fotografija nemani, uz opis da je napravljena na ostrvu Sveta neđelja nadomak Budve.

Fotografija je izazvala je lavinu komentara.

Mada su mnogi zaprepašćeni njenom veličinom, i uopšte prisustvom u vodama Crne Gore, imalo je i onih koji su ukazali na to da je reč o vrsti ajkule koja se prevashodno hrani lignjama, te da joj "ljudsko meso" uglavnom nije na meniju.

Ipak, i takvi upozoravaju na to da, iako se retko nalazi u plićaku, sudbinu ne treba izazivati.

]]>
Wed, 9 Aug 2017 13:01:16 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398195/kod-budve-ulovljena-ajkula-duza-od-2-metra-uzbuna-u-crnoj-gori-svi-zaprepasceni-velicinom-morske-nemani-foto.html
Od danas skuplje gorivo u Crnoj Gori http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398093/od-danas-skuplje-gorivo-u-crnoj-gori.html Sve vrste goriva u Crnoj Gori od danas biće skuplje jedan do dva centa, preneli su crnogorski mediji. ]]> Foto: 

Litar eurosupera 98 i 95 poskupeće jedan odnosno dva centa na 1,25 eura, odnosno 1,22 eura.

Eurodizel će poskupiti dva centa i u naredne dve sedmice koštaće 1,09 eura.

Poslednje promene cena goriva u Crnoj Gori bile su 25. jula kada je benzin poskupeo jedan cent.

Maksimalne maloprodajne cene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka u zavisnosti od promene cena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa evra i američkog dolara.

Iz Ministarstva ekonomije najavili su naredni obračun za 21. avgust, a eventualno izmenjene vrednosti naftnih derivata važiće od 22. avgusta.

]]>
Tue, 8 Aug 2017 08:55:10 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398093/od-danas-skuplje-gorivo-u-crnoj-gori.html
STRAŠNO NEVREME PROTUTNJALO REGIONOM! Muškarca UDARIO GROM, četvoro MRTVIH (VIDEO) http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398057/strasno-nevreme-protutnjalo-regionom-muskarca-udario-grom-cetvoro-mrtvih-video.html Jaka oluja praćena vetrom bila je u celom regionu. ]]> Foto: Pixabay.com

Posle višednevnih visokih temperatura, u region je stiglo osveženje praćeno padom temperature - u Sarajevu je bio pljusak, u Zagrebu pada kiša, Sloveniju je pogodio grad.

Najteže je bilo na hrvatskom primorju, gde je duvao jak i snažan vetar.

Oluja je pogodila i Sloveniju, a talas je potom odmakao na istok.Kako prenosi Index.hr, u pojedine delove Slovenije pogodio je grad praćen olujnim vetrom.

U olujnom nevremenu na severu Italije najmanje četiri osobe su poginule, a izvedeno je mnogo akcija spašavanja u planinskim područjima zemlje, objavili su lokalni mediji. Muškarac je poginuo od udara munje u Marmoladi, najvišoj planinskoj skupini u Dolomitima, objavila je italijanska novinska agencija.

]]>
Mon, 7 Aug 2017 13:28:47 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398057/strasno-nevreme-protutnjalo-regionom-muskarca-udario-grom-cetvoro-mrtvih-video.html
Horor u Banjaluci: Otac branio ćerku od pasa, pregrizli mu venu i umro http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398006/horor-u-banjaluci-otac-branio-cerku-od-pasa-pregrizli-mu-venu-i-umro.html U branjenje devojke se uključili i majka i brat. ]]> Foto: Pixabay.com

U banjalučkom naselju Pobrđe sinoć je umro meštanin nakon što ga je izgrizao pas.

Kako "Nezavisne novine" saznaju, pas ga je ugrizao za venu kada je branio ćerku od te životinje. Devojku su osim oca, branili i majka i brat.

Iz banjalučke policije potvrđeno je da su dva psa u subotu oko 22 sata napala petoro ljudi.

]]>
Sun, 6 Aug 2017 15:00:27 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/398006/horor-u-banjaluci-otac-branio-cerku-od-pasa-pregrizli-mu-venu-i-umro.html