Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 08. 2007.

MOSKVU ČUVA "S-400"

U Podmoskovlju instaliran sistem "S-400 trijumf", najmoderniji protivavionsko-raketni sistem na svetu

1
s

U podmovskom gradu Elektrostalj juče je prvi put "na bojevo dežurstvo" instaliran novi ruski protivavionsko-raketni sistem "S-400 trijumf", koji će, prema najavi stručnjaka, štititi centralni deo Rusije od pretnji iz vazduha, uključujući i pretnje iz kosmosa.

Sistem "S-400" namenjen je za uništavanje svih danas poznatih vazdušnih meta - letelica proizvedenih "stelt" tehnologijom (tzv. nevidljivih), operativno-taktičkih i balističkih raketa srednjeg dometa.

Najavljen pre deset godina, sistem "trijumf" može da zameni tri mobilna višekanalna protivavionsko-raketna sistema "S-300", koji štite moskovsko nebo od 1979. godine, a u stanju je da pogodi avione i rakete praktično na visini od 10 metara, dok je minimalna visina za američki sistem "patriot" 60 metara.

a

Konkurencija američkom štitu

Komandant Ratnog vazduhoplovstva Aleksandar Zelin rekao je da će "trijumf" biti angažovan u manevrima zemalja Zajednice nezavisnih država od naredne godine.

Vazduhoplovni oficiri Rusije ne isključuju mogućnost ni da se sistemi "S-400" angažuju u okviru evropske protivraketne odbrane ukoliko o tome bude doneta odluka.

Igor Ašurbejli, generalni direktor koncerna "Almaz", koji je proizveo "trijumf", najavio je da bi Rusija od 2009. godine mogla da počne da izvozi "S-400", posle dvogodišnje provere i kada budu otklonjeni eventualni nedostaci.

Po zaštićenosti od prepreka i mogućnosti pogađanja brzih meta novi sistem nekoliko puta prevazilazi dosadašnje "S-300" i "S-200", koje će i zameniti, i omogućava uništenje ciljeva koji lete brzinom do 3.000 metara u sekundi.

Međutim, "S-400" nije predviđen za gađanje interkontinentalnih balističkih raketa čija brzina premašuje 6.000 do 7.000 metara u sekundi.

Sistem "trijumf" opremljen je raketama koje razvijaju brzinu veću od 2.000 metara u sekundi i mogu da pogode cilj na udaljenosti do 400 kilometara udaljenosti i visini do 30 kilometara.

Na jednu lansirnu instalaciju postavljene su četiri rakete sa novim protivavionskim navođenim raketama i, za razliku od "S-300" koji je istovremeno mogao da dejstvuje po šest meta, "S-400" ima mogućnost da gađa 12 meta.

Do 2015. godine sistemi "S-400" treba da budu instalirani u dve etape radi zaštite vazdušnog prostranstva nad važnim administrativnim i ekonomskim političkim centrima Rusije, najpre oko Moskve, a potom i u drugim regionima.

Izvor: (TANJUG)

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage