Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 08. 2007.

MOSKVU ČUVA "S-400"

U Podmoskovlju instaliran sistem "S-400 trijumf", najmoderniji protivavionsko-raketni sistem na svetu

1
s

U podmovskom gradu Elektrostalj juče je prvi put "na bojevo dežurstvo" instaliran novi ruski protivavionsko-raketni sistem "S-400 trijumf", koji će, prema najavi stručnjaka, štititi centralni deo Rusije od pretnji iz vazduha, uključujući i pretnje iz kosmosa.

Sistem "S-400" namenjen je za uništavanje svih danas poznatih vazdušnih meta - letelica proizvedenih "stelt" tehnologijom (tzv. nevidljivih), operativno-taktičkih i balističkih raketa srednjeg dometa.

Najavljen pre deset godina, sistem "trijumf" može da zameni tri mobilna višekanalna protivavionsko-raketna sistema "S-300", koji štite moskovsko nebo od 1979. godine, a u stanju je da pogodi avione i rakete praktično na visini od 10 metara, dok je minimalna visina za američki sistem "patriot" 60 metara.

a

Konkurencija američkom štitu

Komandant Ratnog vazduhoplovstva Aleksandar Zelin rekao je da će "trijumf" biti angažovan u manevrima zemalja Zajednice nezavisnih država od naredne godine.

Vazduhoplovni oficiri Rusije ne isključuju mogućnost ni da se sistemi "S-400" angažuju u okviru evropske protivraketne odbrane ukoliko o tome bude doneta odluka.

Igor Ašurbejli, generalni direktor koncerna "Almaz", koji je proizveo "trijumf", najavio je da bi Rusija od 2009. godine mogla da počne da izvozi "S-400", posle dvogodišnje provere i kada budu otklonjeni eventualni nedostaci.

Po zaštićenosti od prepreka i mogućnosti pogađanja brzih meta novi sistem nekoliko puta prevazilazi dosadašnje "S-300" i "S-200", koje će i zameniti, i omogućava uništenje ciljeva koji lete brzinom do 3.000 metara u sekundi.

Međutim, "S-400" nije predviđen za gađanje interkontinentalnih balističkih raketa čija brzina premašuje 6.000 do 7.000 metara u sekundi.

Sistem "trijumf" opremljen je raketama koje razvijaju brzinu veću od 2.000 metara u sekundi i mogu da pogode cilj na udaljenosti do 400 kilometara udaljenosti i visini do 30 kilometara.

Na jednu lansirnu instalaciju postavljene su četiri rakete sa novim protivavionskim navođenim raketama i, za razliku od "S-300" koji je istovremeno mogao da dejstvuje po šest meta, "S-400" ima mogućnost da gađa 12 meta.

Do 2015. godine sistemi "S-400" treba da budu instalirani u dve etape radi zaštite vazdušnog prostranstva nad važnim administrativnim i ekonomskim političkim centrima Rusije, najpre oko Moskve, a potom i u drugim regionima.

Izvor: (TANJUG)

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook