Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Hrvatska od juČe ima novu vladu

24. 12. 2011.  - Autor: Milojko Božović - ag.

Ministar policije Srbin iz SDP-a

Zoran Milanović novi premijer. U vladi troje ministara, koji su se dok su bili poslanici deklarisali kao Srbi - Milanka Opačić, Željko Jovanović i Ranko Ostojić, koji će voditi MUP

1
Premijer i njegova vlada ... Milanović za govornicom, Ranko Ostojić drugi sdesna

Lider Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izabran je juče većinom glasova za novog premijera Hrvatske, a vlada koju je sastavio i koju čine predstavnici Kukuriku koalicije imaće 22 člana - premijera, četiri vicepremijera od kojih tri obavljaju i ministarsku dužnost, kao i 20 ministarstava.

U sastav nove vlade ušli su i oni ministri (uglavnom članovi SDP) zbog kojih su pojedini „jastrebovi" HDZ-a u predizbornoj kampanji, aludirajući na njihovo srpsko poreklo ili srpska imena, pokušali da diskredituju tadašnju opoziciju, a sada vlast.

Zoki, Ranko, Rajko, Veljko

- Zoki, Ranko, Rajko, Veljko... kao da prave srpsku, a ne hrvatsku vladu - govorio je Josip Đakić iz HDZ-a čija je politika i retorika - istini za volju najviše zbog afera i teške ekonomske situacije - od juče u opoziciji.

A u vladi su sada tri člana sa (srpskim) prezimenom Ostojić, iako nisu u rodu, kao i oni koji su se, dok su bili poslanici SDP-a, deklarisali kao Srbi - Milanka Opačić, Željko Jovanović ili Ranko Ostojić.

Toj i takvoj vladi poverenje je dalo 89 poslanika, protiv je bilo 28, a uzdržanih 12. Pre glasanja poslanicima se obratio Milanović, koji je sa 45 godina jedan od najmlađih premijera do sada, a u proseku njegova je vlada najmlađa po godinama.

A

Pupovac: Podrška Vladi

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da će njegova stranka podržavati novu vladu.
- Naša stranka će nastojati da deluje tako da doprinese afirmaciji nacionalnog parlamentarizma i Hrvatske u okvirima regiona, Evrope i sveta - rekao je Pupovac.
- Politika prema regionu biće prijateljska i otvorena, vođena interesom hrvatske države. Izbegavaćemo konflikte, ali ćemo braniti hrvatske interese - rekao je novi premijer.

Govoreći o unutrašnjoj politici on je istakao da je Hrvatska u teškoj situaciji.

- Biće potrebno da se štedi jer ovako dalje ne može - poručio je Milanović u prvom govoru na novoj funkciji.

Najstariji u njegovoj vladi su vicepremijer i ministar privrede i šef Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić koji ima 62 godina, koliko ima i ministar finansija Slavko Linić iz SDP-a.

Obojica su ujedno jedini koji imaju iskustvo u radu vlade, one od 2000. do 2003. godine. Pored Čačića, vicepremijeri su i Milanka Opačić, koja je i ministar socijalne politike i mladih, Branko Grčić, koji vodi i ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, i Neven Mimica, koji je zadužen za spoljne i unutrašnje poslove.

Ko su ministri

Ministar spoljnih i evropskih poslova je Vesna Pusić (HNS), ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić (SDP), zdravlja Rajko Ostojić (SDP), finansija Slavko Linić (SDP), odbrane Ante Kotromanović (SDP), pravosuđa Orsat Miljanić kao nestranački kadar, uprave Arsen Bauk (SDP), a preduzetništva i zanata Gordan Maras (SDP). Ministar rada i penzionog sistema je Mirando Mrsić (SDP), pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Zlatko Komadina (SDP), poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP), turizma Veljko Ostojić (IDS), zaštite okoline i prirode Mirela Holi (SDP), graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak (HNS), branilaca Predrag Matić kao nestranački kadar, nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović (SDP) i kulture Andrea Zlatar Violić (HNS).

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Kosovafighter [neregistrovani]
 [04.05. 2014., 20:55]

ne verujem

Pa kako ste mogli birati potpresednik Vlade Srbina,ministar Policije Srbina,kad je Rahim Ademi general vojske i Ante Gotovina rekli Srina nikada se ne veruje!!!!!!! zao mi je kako ste zaboravili Rat???/

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage