Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 01. 2015.

GRČKI HARI POTER: Ako ovaj čovek pobedi na izborima, EU će se promeniti ZAUVEK!

Ukoliko 40-godišnji Aleksis Cipars, bivši komunista koga sarkastično porede sa mladim mađioničarem Harijem Poterom, pobedi na izborima u nedelju 25. januara, mogao bi da promeni EU zauvek, procenjuju strani mediji.

GRČKI HARI POTER: Ako ovaj čovek pobedi na izborima, EU će se promeniti ZAUVEK!

Lider partije Siriza (Koalicije radikalne levice) predvodi snage koje se protive teškim merama štednje, koje već godinama pritiskaju Grčku. Imenom Hari Poter prozvao ga je zamenik sadašnjeg grčkog premijera Evangelos Venizelos zbog toga što, "daje fantastična obećanja koje neće biti u stanju da održi", piše britanski Indipendent.

Cipras se nekonvencionalno oblači, ima nekonvencionalan odnos sa biračima, kao i porodični život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi sa Peristerom Baciaka, ima sa njom dva sina (od kojih je jedan dobio ime po Ernestu Če Gevari), ali ovaj par svoju vezu nije nikad krunisao brakom.

To što nema iskustva kao lider nacije mogla bi da bude i prednost za Ciprasa.

"Sirizin kec u rukavu je to što Cipras nikad nije bio na vlasti i što nikad nije bio zadužen za krizu", rekao je nedavno Venizelos za italijanski list La Stampa.

PROČITAJTE JOŠ:

Oluja nasukala neobičan kanu na obalu Novog Zelanda

Ponovo greškom ranije puštanje iz zatvora

Dogovor o povlačenju teškog naoružanja sa istoka Ukrajine

Venizelos napominje kako je "tehnički gledano, teret grčkog duga podnošljiv", jer su sada kamate koje ova zemlja isplaćuje 40 odsto niže nego 2010. U tome se Cipras ne slaže s njim. On ističe kako je teret duga - neodrživ, jer Grčka neće nikad biti u stanju da ga isplati do kraja.

Mnogi u EU strahuju da bi Cipras, ukoliko bi došao na vlast, odbio da otplati 240 milijardi evra koje Grčka duguje kreditorima. Cipras ističe kako štednja nije deo evropskih povelja, već su to demokratija i princip suverenosti naroda.

Govoreći ovih dana za Fajnenšel tajms, Cipras je rekao kako će vlada koju bude predvodila Siriza poštovati obaveze Grčke kao članice evrozone, ali i da će održavati "izbalansiran budžet".

S druge strane direktorka MMF-a Kristin Lagard je ove nedelje u intervjuu za Ajriš tajms rekla da "dug je dug" i da predstavlja ugovornu obavezu.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, za Siriza bi glasalo 35 odsto Grka, dok bi Nova demokratija (koja je sada glavni deo koalicije na vlasti) dobila 31 odsto glasova.

Obećavajući povećanje minimalne zarade i stvaranje 300.000 novih radnih mesta, Cipras osvaja simpatije Grka, među kojima je četvrtina nezaposlena, dok ih je više od 200.000 napustilo zemlju od početka krize 2010 godine.

Jedan od pokazatelja stanja u zemlji je i to što je između 2010. i 2013. prostitucija u Grčka beležila rast za 150 odsto, pri čemu neke žene seksualne usluge naplaćuju svega pet evra.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
pista 021anonymous [neregistrovani]
 [23.01. 2015., 15:06]

prostitucija

kod nas prostitutke su iki bez posla ili se trpaju za veknu leba i ako moze pastetu

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [22.01. 2015., 20:00]

Zelim im uspeh

Napred braco Grci!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage