Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 10. 2008.  - Autor: (AG.)

PROPAST HIPO BANKE

Druga po veličini nemačka hipotekarna banka Hipo ril estejt nalazi se na korak od bankrota, koji bi ugrozio i druge finansijske institucije u EU

s1
s1

„Hipo ril estejt", druga po veličini nemačka hipotekarna banka, nalazi se pred slomom nakon što se konzorcijum banaka povukao iz pregovora o konsolidaciji.

a1
slika

Baroso: EU trpi zbog tuđih grešaka

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je da rezultati mini-samita o finansijskoj krizi, održanog u Parizu, predstavljaju „usklađen odgovor na veoma ozbiljnu situaciju".

Taj usklađen odgovor postignut je, bez obzira na to, kako je rekao Baroso, što Evropljani „nisu jedinstveni kao Amerikanci, jer su SAD jedna država, dok Evropsku uniju čini 27 zemalja.

- S druge strane, trebalo bi istaći i da je situacija u Evropi mnogo bolja nego u SAD - rekao je Baroso.

On je ocenio da je mini-samit četiri velike evropske sile „učinio maksimum u odnosu na veoma ozbiljnu situaciju koja nije nastala u Evropi, ali zbog koje Evropa trpi posledice".

Konzorcijum u kojem se nalaze Bundesbank, nemačka savezna banka, i Dojče bank prošlog ponedeljka najavio je 36 milijardi evra „težak" plan finansijske konsolidacije HRE-a. U četvrtak je plan podržala i Evropska komisija.

Međutim, preksinoć je najavljeno kako od toga neće biti ništa, jer dubinska analiza poslovanja je otkrila da su problemi Hipo ril estejta daleko teži nego što se očekivalo. Prema tim navodima, da bi se HRE zaista podigao na noge, do kraja 2009. trebalo bi „ubrizgati" čak 100 milijardi evra.

Nemačko ministarstvo finansija juče je saopštilo da radi na novom pokušaju spasavanja navedene banke. Ako ni to ne urodi plodom, kolaps banke će biti neizbežan.

- Videćemo kako možemo da počistimo ovaj nered. Svi koji su uključeni u pokušaj spasavanja svesni su koliku odgovornost imaju - izjavio je portparol nemačkog Ministarstva finansija Torsten Albig. On je dodao da bi sastanak o spasavanju banke mogao da potraje i da je njihovo mišljenje da je navedena banka prevelika „da padne".

Portparol Hipo ril estejt banke i portparol Nemačke savezne banke odbili su da daju bilo kakve izjave. Poznavaoci ekonomskih prilika kažu da bi kolaps nemačke banke stavio finansijske institucije u drugim zemljama pod dodatni pritisak.

s2
s2

Zabrinuti... Aksel Veber, predsednik nemačke centralne banke, i Pir Štajnbruk, nemački ministar finansija

Vest o mogućoj propasti gigantskog nemačkog kreditora dolazi samo nekoliko sati pošto čelnici Britanije, Francuske, Nemačke i Italije na samitu u Parizu nisu uspeli da postignu čvrst dogovor o konkretnim merama za konsolidaciju bankovnog sektora u Evropi.

a2

Samo Holandija za zajednički fond

Nekoliko evropskih vlada je nedavno intervenisalo kako bi spaslo svoje ugrožene banke, mada je i dalje prisutno neslaganje u vezi s bilo kakvim paketom finansijske pomoći bankama na nivou EU, poput onog predloženog u SAD.

Samo Holandija podržava ideju da 27 zemalja EU izdvoji sredstva za zajednički fond pomoći od 300 milijardi evra, koji bi bio korišćen samo u slučaju da se ključna finansijska institucija neke od članica nađe u ozbiljnim teškoćama.

Evropski samit o finansijskoj krizi ostao je u senci neslaganja i međusobnih optužbi. Sastanak četiri najveće države EU, rezultirao je samo načelnim dogovorom o podršci finansijskom sektoru, fondu od 15 milijardi dolara za pomoć malim preduzetnicima i olakšavanju pravila EU koja omogućuju pozajmljivanje novca od pojedinačnih članica.

Plan francuskog predsednika Nikole Sarkozija o 300 milijardi evra „teškom" paketu finansijske konsolidacije kojim bi EU učinila isto što i Kongres SAD u petak nije prošao, i to najviše zahvaljujući protivljenju nemačke kancelarke Angele Merkel. Ona je istovremeno kritikovala neke evropske države koje se ponašaju kao „slobodni strelci", odnosno intervenišu na bankovno tržište bez konsultacije s EU. Pri tom se najviše ističu Irska i Grčka.

Istovremeno su stigle kritike na račun samita „velike četvorke", koji, prema mišljenju Jirkija Katainena, finskog ministra finansija, nije legitiman, s obzirom na to da na njega nisu pozvane manje države EU.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage