Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/rss.html Golišave konobarice služile goste, vlasniku sad preti zatvor http://www.pressonline.rs/svet/globus/406010/golisave-konobarice-sluzile-goste-vlasniku-sad-preti-zatvor.html Vlasnik kafića "Nina Coffee Shop" u Čonburiju u Tajlandu mogao bi da se nađe iza rešetaka zbog objavljivanja fotografija konobarica koje na sebi nose samo kecelje. ]]> Foto:Thinkstocj

Za objavljivanje fotografija i video-snimka golišavih konobarica na Fejsbuku, Prasongu Sukornu preti kazna do pet godina zatvora, odnosno novčana kazna od 3.168 dolara. 

Razlog je kršenje tajlandskog zakona u vezi sa objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama, prenosi Next Shark

Pedesetogodišnji vlasnik navodi da nije imao nameru da uvredi bilo koga ili širi nemoral, već da reklamira svoj kafić. 

On dodaje da je na tu ideju došao kada mu je jedna od manekenki ponudila pomoć u razvijanju biznisa u zamenu za besplatnu kafu.

 

 

"Vlasnik se požalio da niko ne dolazi u kafić jer je daleko od gradskog centra, pa sam ponudila svoju pomoć", rekla je 22-godišnja manekenka, identifikovana kao Arisa Sunavong. 

"Nisam bila dodatno plaćena za tu uslugu. Upravo sam se bila vratila sa jednog snimanja, i svakako sam već nosila seksi odeću", zaključila je. 

Ipak, policija navodi da je vlasnik već prekršio zakon, i da uklanjanje fotografija neće pomoći.

 

 


]]>
Fri, 23 Feb 2018 21:59:30 +0100 Globus http://www.pressonline.rs/svet/globus/406010/golisave-konobarice-sluzile-goste-vlasniku-sad-preti-zatvor.html
PODRŠKA IZ ZAGREBA: Hrvatska predsednica primila predstavnike srpskih udruženja nestalih http://www.pressonline.rs/svet/balkan/406008/podrska-iz-zagreba-hrvatska-predsednica-primila-predstavnike-srpskih-udruzenja-nestalih.html Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je predstavnike srpskih udruženja nestalih. ]]> Foto:Beta

Ona se sastala sa njima u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete Zagrebu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije hrvatske predsednice, glavna tema sastanka bilo je pitanje rešavanja sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata u toj zemlji.

"Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar-Kitarović istakla je snažnu podršku Hrvatske i istrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje, te da veruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak", navodi se u saopštenju.

Kolinda Grabar-Kitarović sa predstavnicima udruženja nestalih osoba iz SrbijeKOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA NESTALIH OSOBA IZ SRBIJEFOTO: BETA /TOMISLAV PAVLEK


Pored Grabar-Kitarović, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici bezbednosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

U saopštenju se dodaje da je ambasada izvestila hrvatsku predsednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

Kolinda Grabar-Kitarović sa predstavnicima udruženja nestalih osoba iz SrbijeKOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA NESTALIH OSOBA IZ SRBIJEFOTO: BETA /TOMISLAV PAVLEK


Tokom razgovora je naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak kako bi se neizvesnost porodica privela kraju, ističe se u saopštenju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić preneo je šta je do sada učinjeno, te je naznačio spremnost kontinuirane saradnje o pitanjima koja su istakli predstavnici udruženja nestalih, dodaje se u saopštenju, prenela je Hina.

Prošle sedmice u Beogradu je predsednik Srbije primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine, rekla je ranije novinarima u Beogradu predsednica Saveza udruženja porodica nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Do susreta Vučića sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih došlo je neposredno nakon što je predsednik Srbije boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj na poziv hrvatske koleginice.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 21:22:34 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/406008/podrska-iz-zagreba-hrvatska-predsednica-primila-predstavnike-srpskih-udruzenja-nestalih.html
Tramp konačno priznao ono što smo dugo čekali: Prijatelji moji... http://www.pressonline.rs/svet/Svet/406004/tramp-konacno-priznao-ono-sto-smo-dugo-cekali-prijatelji-moji.html Američki predsednik javno je danas priznao da krije svoju ćelavost, što je retka izjava Donalda Trampa čija frizura izaziva razne komentare širom sveta. ]]> Foto:Gettyimages

"Prijatelji moji, radim sve da sakrijem da sam ćelav. Radim naporno", rekao je šaljivo Tramp tokom govora u jednoj organizaciji u Vašingtonu. 

"Nije loše, zar ne? Držim se", dodao je Tramp pre nego što je napravio piruetu da pokaže frizuru. 

Neobična frizura američkog predsednika odavno izaziva razne komentare, posebno zbog nijanse plave i skoro narandžaste boje. 

Prema navodima raznih frizera, Tramp krije ćelavost pramenovima kose fiksiranim uz pomoć raznih preparata.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 20:55:22 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/406004/tramp-konacno-priznao-ono-sto-smo-dugo-cekali-prijatelji-moji.html
Argentina: Hapšenja posle zaplene kokaina u ambasadi RUS http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405957/argentina-hapsenja-posle-zaplene-kokaina-u-ambasadi-rus-.html Šest osoba je uhapšeno zbog trgovine drogom pošto je u ambasadi Rusije u Buenos Ajresu zaplenjeno skoro 400 kilograma kokaina. ]]> Foto:B92.net

Akcija u kojoj je pronađen kokain izvedena je u zajedničkoj policijskoj operaciji ruskih i argentinskih službi koja je trajala skoro godinu dana.

Istraga je počela 2016. godine kada je ruski ambasador u Argentini lokalnim vlastima prijavio sumnjiv prtljag u aneksu. Pretpostavlja se da su krijumčari pokušavali da prebace 16 torbi kokaina iz ambasade putem diplomatske pošiljke.

U okviru policijske operacije vlasti su zamenile kokain brašnom dok je još bio u prostorijama ambasade, prenosi Rojters. "Uređaj za praćenje stavljen je u kofer koji je trebalo da bude poslat u Rusiju", rekla je ministarka bezbednosti Argentine Patrisija Bulrič novinarima.

U Argentini su uhapšene dve osobe od kojih je jedan policajac, dok su ostali osumnjičeni uhapšeni u Rusiji. Jedan od vođa kriminalne mreže je još u bekstvu i nalazi se u Nemačkoj, rekla je Bulrič.

Vrednost pronađenog kokaina je 50 miliona evra.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:14:24 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405957/argentina-hapsenja-posle-zaplene-kokaina-u-ambasadi-rus-.html
Tramp pravi plan za Izrael i Palestinu, neće im se svideti Jerusalim http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405956/tramp-pravi-plan-za-izrael-i-palestinu-nece-im-se-svideti-jerusalim-.html Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli izjavila da prvi Nacrt mirovnog plana za Bliski istok, koji priprema administracija Trampa "neće voleti" nijedna strana. ]]> Foto:B92.net

Ona je najavila da se plan "privodi kraju" i da će biti predstavljen uskoro, preneli su izraelski mediji.

Odgovarajući na pitanja na Institutu za politiku Univerziteta Čikago, Hejli je sinoć rekla da zapravo misli da se plan završava, ali da glavni pregovarači američkog predsednika Donalda Trampa, njegov savetnik i zet Džared Kušner i Džejson Grinblat "još uvek idu napred -nazad" i nije obelodanila datum objavljivanja.

"Oni prave plan. Neće ga voleti ni jedna strana i neće ga mrzeti ni jedna strana", rekla je Hejli, ali nije otkrila šta će plan sadržati. Rekla je i da rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države još uvek zastupaju Palestinci i da je na njima i Izraelu da odluče.

"Na njima je da odluče. Ako odluče o dve države, SAD će podržavati dve države. Ako odluče o određenim granicama, SAD će podržati te granice", odgovorila je američka ambasadorka na pitanje direktora Instituta Dejvida Akselroda, bivšeg visokog savetnika predsednika Baraka Obama da li će SAD predložiti nezavisnu palestinsku državu.

Akselrod je upitao da li bi ona podržala rešenje po modelu jedne države. "Teško je za mene da vidim kako bi oni to želeli. Mislim da se i jedni i drugu zalažu za rešenje dve države. Mi ćemo samo podržati šta god oni odluče da rade", rekla je Hejli, dodavši da se nada, da veruje i da "Palestinci zaslužuju bolje i Izraelci zaslužuju bolje" a sada su u sukobu i to nije dobra situacija.

Ona smatra da bi lideri morali da potisnu na stranu svoj ponos i ego i misle o svom narodu i poboljšavaju mu kvalitet života i da će se mirom to postići.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u utorak na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku pozvao da se održi bliskoistočna mirovna konferencija do sredine ove godine.

Hejli je na istom skupu branila Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela i upozorila Palestince protiv "apsolutističkih zahteva, retorike mržnje i huškanjna na nasilje".

"Problem je što su se UN pokazale ponovo kao uveliko pristrasna organizacija kada se radi u Izraelu", rekla je ona, ocenivši da je to činjenica koja je uticala da se problem teže reši.

"SAD znaju da je palestinsko rukovodstvo vrlo nesretno zbog odluke da se preseli naša ambasada u Jerusalim. Ta odluka ne mora da vam se svidja, ne morate da je hvalite. Ne morate čak ni da je prihvatite, ali znajte ta odluka se neće promeniti", rekla je američka ambasadorka.

Abas je, međutim, izašao iz sale čim je završio svoj govor, a pre nego što se Hejli obratila skupu.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:11:29 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405956/tramp-pravi-plan-za-izrael-i-palestinu-nece-im-se-svideti-jerusalim-.html
VELIKA ALBANIJA, VELIKA OPASNOST Šta se krije iza zapaljivih izjava albanskih lidera o ujedinjenju http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405936/velika-albanija-velika-opasnost-sta-se-krije-iza-zapaljivih-izjava-albanskih-lidera-o-ujedinjenju.html Albanski predsednik Edi Rama prošle nedelje je nonšalantno predložio “ujedinjenje” Kosova i Albanije, za šta je dobio podršku Prištine, ćutanje Brisela i očekivano oštru reakciju Beograda. ]]> Foto:EPA

Lako se i brzo u kovitlacu dnevne politike zaboravilo da je i u aprilu prošle godine dvojac bez kormilara Rama-Tači izveo velikoalbansku diverziju, gotovo identičnu onoj koju su demonstrirali pre nekoliko dana. Predsednik Albanije je tada rekao da je prirodno da svi teže većoj uniji (misleći na EU), a da ako ona izostane, manji savezi (misleći na Kosovo) nisu isključeni. Isto je ponovio i predsednik Kosova samo dan kasnije.

Zašto se revitalizuje ova nacionalistička ideja, koji su njeni dometi i zbog čega Brisel ćuti?

PROBNI BALONI

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, “čita” ovaj velikoalbanski incident kao “probni balon” kojima su političari u regionu skloni. Ipak, upozorava:

- Pre oko godinu dana u časopisu “Forin afers”, Timoti Les, bivši službenik Britanske vlade, rekao je da bi jedino rešenje za region bile Velika Srbija, Velika Hrvatska i Velika Albanija. Taj tekst izazvao je veliku pažnju, ali mi znamo da se takva prekrajanja granica i razmene teritorije mogu desiti samo posle rata.

Sa Popovom se slaže i Dragan Đukanović iz Centra za spolju politiku. On podseća da su SAD jasno stavile do znanja šta misle o prekrajanju granica kada su se negativno izjasnile o podeli Kosova.

Đukanović primećuje da Priština u susret rešavanju kosovskog pitanja u pregovorima sa Srbijom iznosi “maksimalističke zahteve” kako bi pojačala svoju pregovaračku poziciju.

- Međunarodna konstelacija odnosa tako nešto neće dozvoliti. Još je Kontakt grupa, koja je određivala okvire funkcionisanja Kosova, 2005. godine isključila njegovo pripajanje bilo kojoj državi. Ovo je, smatram, samo podgrevanje albanskog programa na kojem je Edi Rama i došao na vlast - kaže Đukanović.

Foto: RAS / RAS Srbija

Nije slučajno da nacionalističke izjave stižu u godini u kojoj se predviđa potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine, smatra i Aleksandar Popov. On, ipak, ne odbacuje tako lako “razmenu teritorija”.

- S tim u vezi, sve se češće govori i o podeli Kosova, i to čak i iz centara na Zapadu, videćemno koliko je to realno. Ipak, sama ideja o stvaranju Velike Albanije nije realna i namenjena je domaćoj političkoj upotrebi u Albaniji i na Kosovu. U ovom trenutku je previše karata na stolu, imamo isuviše nestabilnosti u regionu - zaključuje Popov.

ISPROVOCIRANI STRATEGIJOM?

Bilo da su u pitanju pusti snovi izazvani nacionalnom frustracijom - kakvih ima i u Srbiji - ili priča za domaću upotrebu, fakat je da Kosovo nije ni na mapi evropskih integracija (prema Strategiji za Zapadni Balkan Evropske unije), pa bi ovakve izjave mogle biti isprovocirane i osećajem zanemarenosti albanskih lidera.

Ipak, oštrija reakcija EU je izostala ovoga puta.

- Ne bih se složio, rečeno je da Albanija sigurno ne doprinosi dobrosusedskim odnosima... Nezavisno od te izjave, takav scenario očigledno nema podršku EU, koja u godini normalizacije odnosa Beograda i Prištine pre svega želi stabilnost u regionu - zaključuje Đukanović.

RAMA sad tvrdi da ga nisu razumeli

Albanski premijer Edi Rama kaže da je njegova ranija izjava, da bi Albanija i Kosovo trebalo da imaju istog predsednika, izvučena iz konteksta, ali i da nema nameru nikoga da smiruje i da „ako je neko zabrinut neka brine”.

- Reakcija EU u vezi sa tim bila je normalna i u skladu sa njenom politikom. To nije bilo ništa do čista imaginacija - rekao je Rama za lokalnu televiziju, a prenela je agencija ATA. Albanski premijer izneo je u nedelju, na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti, ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

 


]]>
Thu, 22 Feb 2018 18:53:43 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405936/velika-albanija-velika-opasnost-sta-se-krije-iza-zapaljivih-izjava-albanskih-lidera-o-ujedinjenju.html
OVO JE ČOVEK KOJI SE RAZNEO U PODGORICI: Rođen u Kraljevu, bivši vojnik JNA koga je odlikovao Slobodan Milošević http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405935/ovo-je-covek-koji-se-razneo-u-podgorici-rodjen-u-kraljevu-bivsi-vojnik-jna-koga-je-odlikovao-slobodan-milosevic.html Bombu u dvorište američke ambasade bacio je, a zatim se i ubio, Dalibor Jauković, bivši pripadnik JNA. ]]> Foto:Facebook

Na Jaukovićevom Fejsbuk profilu piše da je bio odlikovan medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti u SRJ.

Živeo je u Podgorici, a rođen je u Kraljevu.

FOTO: FACEBOOK

 

On je na profilu objavio i povelju o odlikovanju sa potpisom Slobodana Miloševića iz 1999, a sudeći po njegovim objavama na društvenim mrežama bio je protivnik ulaska u NATO.

 

Pojedini mediji prenose da se možda ubio zbog nemaštine jer je nedavno ostao bez posla, a policija se za sada nije oglašavala o motivu napada.

 

Podsetimo, na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici oko ponoći bačena je bomba. Napadač se potom razneo, a niko od osoblja u ambasadi nije povređen.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 17:55:09 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405935/ovo-je-covek-koji-se-razneo-u-podgorici-rodjen-u-kraljevu-bivsi-vojnik-jna-koga-je-odlikovao-slobodan-milosevic.html
UKRAJINA UDARA NA DONBAS: Kijev umesto antiterorističke pokreće vojnu operaciju http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405934/ukrajina-udara-na-donbas-kijev-umesto-antiteroristicke-pokrece-vojnu-operaciju.html Šef Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktor Muženko je objavio da je antiteroristička operacija u Donbasu završena i da će sada njen format biti promenjen u vojnu operaciju. ]]> Foto.EPA

"Zakon, koji je 20. februara potpisao predsednik Ukrajine, sistematizuje Oružane snage Ukrajine koje su tamo radi realizacije zadataka tokom antiterorističke operacije i promenu formata glavne operacije. Antiteroristička operacija će biti završena i mi ćemo preći na operaciju Ujedinjenih snaga“, rekao je Muženko u intervjuu za "Radio Sloboda“.

Po njegovim rečima, to predviđa jasnu strukturu sistema upravljanja, podređenost određenih snaga i sredstava vojnom rukovodstvu, stvaranje ujedinjenog operativnog štaba kao glavnog organa upravljanja ovom operacijom na teritoriji Donbasa.

Muženko je uveren da će to omogućiti da se efikasnije sistematizuju jedinice ukrajinske vojske i drugih bezbednosnih struktura, koje su aktivne na istoku Ukrajine, u "aktivnije i u okviru pravne ravne korišćenja Oružanih snaga Ukrajine“.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 17:49:34 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405934/ukrajina-udara-na-donbas-kijev-umesto-antiteroristicke-pokrece-vojnu-operaciju.html
MOTIV I DALJE NEPOZNAT: FBI istražuje Jaukovićeve profile na društvenim mrežama, proverava se da li je delovao sam http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405931/motiv-i-dalje-nepoznat-fbi-istrazuje-jaukoviceve-profile-na-drustvenim-mrezama-proverava-se-da-li-je-delovao-sam.html Pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije Enis Baković je potvrdio da je utvrđen identitet muškarca za koga se sumnjalo da je aktiviralo ručnu bombu M75 u dvorištu Ambasade SAD, i potom izvršio samoubistvo takođe aktiviranjem bombe ]]> Foto:Facebook

Kako je rekao, radi se o Daliboru Jaukoviću iz Podgorice (1976) rođenom u Kraljevu, koji dosad nije registrovan kao izvršilac krivičnih dela.

FOTO: VIJESTI.ME/ SAVO PRELEVIĆ

 

"Njegov identitet smo utvrdili na osnovu DNK analize, a prepoznao ga je i bliski srodnik," kazao je Baković. Na licu mesta su, kako je dodao, pronađeni materijalni tragovi eksplozivnog sredstva koje je koristio i oni će biti predmet daljeg veštačenja, kako bi se dobili precizniji podaci o kojem sredstvu se radi.

 

Kako je Baković napomenuo, u saradnji sa FBI se vrši provera naloga na društvenim mrežama koje je Jauković koristio, kao i da policija proverava da li je radio sam ili je imao saučesnike, kao i koji su motivi njegovog napada.

Baković je zahvalio Ambasadi SAD na saradnji i ukazanom poverenju.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 17:33:30 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405931/motiv-i-dalje-nepoznat-fbi-istrazuje-jaukoviceve-profile-na-drustvenim-mrezama-proverava-se-da-li-je-delovao-sam.html
10 država u kojima su najpovoljniji vremenski uslovi http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405918/10-drzava-u-kojima-su-najpovoljniji-vremenski-uslovi.html Ne postoji mesto na planeti na kom bi se vreme moglo nazvati savršenim, ali su po različitim kriterijumima ove države veoma blizu toga. ]]> Foto:Profimedia

„Hafington Post“ prenosi najzanimljivije rekorde koji se tiču vremena i pogleda na predivnu prirodu.

Najpovoljnije temperature – Ekvador

Država večnog proleća ne naziva se ovako bez razloga – na zapadu zemlje prosečna temperatura iznosi oko 25 stepeni. Uz to, stanovnici ove zemlje uživaju u sunčanim danima.

Znate li koliko iznosi najviša moguća temperatura?

Najviše sunčanih sati – američka savezna država Arizona

Kako je navedeno u Ginisovoj knjizi rekorda, Juma, grad u Arizoni, najsunčaniji je grad na planeti sa čak 11 sati sunca dnevno, odnosno oko 4.000 sati sunčanja godišnje.

Najmanje kiše – Namibija

U  lučkom gradu Svakopmundu svake godine padne manje od 2,5 centimetara kiše po kvadratnom metru, a dnevne temperature u proseku dostižu oko 20 stepeni.

Najpovoljnija vlažnost vazduha – Kipar

Klimatolozi ističu da je optimalni uslov 50 odsto relativne vlažnosti, a Kipar, iako su na njemu temperature visoke, ima svež i prijatan vazduh.

Najbolji sneg – Japan

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju u okeanu, nadmorskoj visini i hladnom vazduhu koji dolazi iz severoistočne Azije,  Japan ima mnogo prelepog snega.

Tropski raj – Brazil

Ukoliko vam se dopadaju amazonske prašume, njihov deo koji se nalazi na teritoriji Brazila je savršen za vas. Čak 60 odsto površine Amazonije nalazi se na tlu Brazila.

Najmanje vetra – Demokratska Republika Kongo

Ušukana u srcu Afrike, ova država ima najmanje vetra na svetu.

Najzvezdanije nebo – Kanarska ostrva

Ukoliko podignete pogled ka nebu u blizini obale zapadne Afrike, videćete svod istačkan zvezdama. Na Kanarskim ostrvima moći ćete da iskoristite jedan od brojnih teleskopa u Opservatoriji Nacionalnog parka Taburiente i uživate u pogledu.

Najčistiji vazduh – Island

Niska gusitna naseljenosti, obilje šuma i strogi zakoni u vezi sa zagađenjem doprineli su tome da stanovnici Islanda zaista dišu punim plućima.

 

 

 

 

 

]]>
Thu, 22 Feb 2018 16:44:55 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405918/10-drzava-u-kojima-su-najpovoljniji-vremenski-uslovi.html
Evropu će u skoroj budućnosti pogoditi ekstremni vremenski uslovi http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405917/evropu-ce-u-skoroj-buducnosti-pogoditi-ekstremni-vremenski-uslovi.html Naučnici Univerziteta Njukasl upozoravaju da će vreme u Evropi postati još ekstremnije. Uz podsećanje da se Pariz nedavno borio sa velikim poplavama, navedeno je da to neće biti jedini evropski grad koji će se naći pod vodom, te prognozira da bi čak 85 odsto gradova u Engleskoj do 2051. moglo da bude poplavljeno, kao što je to bio Pariz. Poplave bi mogle da zahvate i London, ali najugroženiji u budućnosti je Dablin. ]]> Foto:Profimedia

Istovremeno, kažu naučnici, Atina, Rim, Prag i Stokholm biće pogođeni toplotnim talasima.

Suše će pogoditi Lisabon, Madrid, a sve to moglo bi da se dogodi, navodi Skaj njuz, zbog velikih klimatskih promena, a ukoliko se nešto drastično ne promeni, naučnici tvrde da bi neki evropski gradovi mogli da postanu neprepoznatljivi, a pojedini delovi Evrope mogli bi da ostanu bez osnovnih uslova za život.

Naučnici navode da ako smanjimo efekat gasova „staklene bašte“, posebno ugljen-dioksida, možemo smanjiti njihov uticaj na život u budućnosti, ali da svakako moramo da se pripremimo za njihov uticaj i da pripremimo gradove da budu otporniji na poplave i suše.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 16:38:39 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405917/evropu-ce-u-skoroj-buducnosti-pogoditi-ekstremni-vremenski-uslovi.html
HOROR PUTOVANJE! GLADNI I ŽEDNI U ZAVEJANOM VOZU: Pre 14 sati krenuli iz Splita za Zagreb, još nisu stigli! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405913/horor-putovanje-gladni-i-zedni-u-zavejanom-vozu-pre-14-sati-krenuli-iz-splita-za-zagreb-jos-nisu-stigli.html Voz je iz Splita prema Zagrebu krenuo u sredu u 21.43 sati a zbog snežne mećave ni posle više od 14 sati nije stigao na odredište. ]]> Foto:Printscreen

U snegu se zaglavio dva puta tokom noći, a tek posle 12.30 sati krenuli su iz Ogulina. U zagrebu je ttebalo da bude jutros u 5.46 sati, ali ga je snežna mećava zaustavila dva puta tokom noći. Drugi put bilo je oko 500 metara pre stanice Ogulin.

Prema svedočenju putnika, kada se voz zaustavio prvi put zbog snežnih nanosa, čekali su 4 sata jer je voz ispred njih ostao zaglavljen na mostu na Ličkoj Jasenici. Međutim, kada su sakopali nanose i uspeli da pokrenu voz ispred njih, na istom mestu zaglavio se i njihov voz. Više od tri sata čekali su da se išta dogodi. Tek malo posle 11 sati u četvrtak, voz je krenuo prema Ogulinu.

"Puno snega je zapelo na prednjem delu ispod lokomotive. Pokušali su da reše problem grtalicom, ali ništa. Potom i lopatama, ali isto ništa. Tako smo više od tri sata čekali da dođe lokomotiva da nas pogura iza, ali evo konačno su grtalice uspele" kaže Toni Vranković koji je sinoć iz Splita krenuo za Rijeku na razgovor za posao. Razgovor je imao dogovoren u podne, ali, na njega nije stigao.

FOTO: FACEBOOK VIDEO PRTSCR / 24 SATA.HR

"Srećom, poslodavci imaju razumevanja i izašli su mi u susret. Ali, nisam ja jedini. Dečko jedan će izgubiti nekakav angažman u nekom hotelu na koji je krenuo u Zagreb. Jedna gospođa krenula je na sahranu na koju, eto, nije stigla pa je pretila da će ih i tužiti" priča Tonči.

 

Gotovo četiri su im gasili i palili struju, a samim time i grejanje. Gladni i žedni čekali su da krenu dalje.

FOTO: FECEBOOK VIDEO / DAVOR LOZANČIĆ

"U ovom vozu nema restorana pa nemamo ni šta da kupimo za jelo, a ugasili su nam i grejanje" kaže Igor, jedan od putnika. 

 

Ipak, Tonči ima samo reči hvale za osoblje u vozu.

 

"Osoblje stvarno odlično radi svoj posao. Nisu oni jadni krivi. Podelili su nam kroasane, ali nisu imali dovoljno iako nas je svega 30-ak" objašnjava on.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 16:18:40 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405913/horor-putovanje-gladni-i-zedni-u-zavejanom-vozu-pre-14-sati-krenuli-iz-splita-za-zagreb-jos-nisu-stigli.html
KINA RAZVILA ČUDO OD BOMBARDERA: Biće 5 puta brži od brzine zvuka, a do Njujorka stiže za samo DVA SATA! http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405909/-kina-razvila-cudo-od-bombardera-bice-5-puta-brzi-od-brzine-zvuka-a-do-njujorka-stize-za-samo-dva-sata.html Kina je predstavila dizajn novog supersoničnog teškog bombardera koji može da stigne od Pekinga do Njujorka za samo 2 sata! ]]> Foto:Printscren

Avion će leteti brzinom od 6.000 km/h, što znači da će leteti brzinom pet puta većom od brzine zvuka, uz dva seta krila.

FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN

 

Dizajnirali su ga naučnici Kineske akademije nauka u Pekingu.

 


Udaljenost između Pekinga i Njujorka je 11.000 kilometara, a običnom putničkom avionu treba 14 časova da pređe tu deonicu.


Kineski zvaničnici su potvrdili da je obavljeno nekoliko probnih letova hipersoničnih aviona od 2013. godine do danas, ali sve drže u strogoj tajnosti.

 

 

]]>
Thu, 22 Feb 2018 15:57:06 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405909/-kina-razvila-cudo-od-bombardera-bice-5-puta-brzi-od-brzine-zvuka-a-do-njujorka-stize-za-samo-dva-sata.html
Ekstremno sjajna i retka: Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijardi godina http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405907/ekstremno-sjajna-i-retka-astronomi-otkrili-supernovu-staru-105-milijardi-godina-.html Astronomi su objavili da su otkrili veliku kosmičku eksploziju umiruće zvezde staru 10,5 milijardi godina, a reč je o najudaljenijoj od svih dosad otkrivenih supernova. ]]> Foto:Profimedia

"DES16C2nm (ime koje je dobila ta supernova) je krajnje udaljena, ekstremno sjajna i ekstremno retka, nije to stvar na koju astronom nabasa svakog dana", objasnio je Metju Smit, glavni autor studije u saopštenju koje je objavio britanski Univerzitet Sauthempton.

Pojava se dogodila kada je masivna zvezda iz vrlo udaljene galaksije 'umrla' kataklizmičkom eksplozijom poznatom pod imenom supernova.

Smrt zvezde prate pojave koje su vrlo silovite jer je materija koja čini zvezdu izbačena brzinama od nekoliko hiljada kilometara u sekundi.

Zbog neverovatne količine oslobođene energije, ta pojava sjaji kao 200 miliona sunaca i može se uočiti sa Zemlje.

Svetlost emitovana tom nebeskom pojavom dosegnula je našu planetu 10,5 milijardi godina nakon što se dogodila i otkrivena je prvi put u avgustu 2016. Njenu udaljenost i ekstremni luminozitet potvrdila su u oktobru 2017. tri različita teleskopa.

Međunarodna ekipa astronoma pod vodstvom Univerziteta u Sauthemptonu izradila je studiju objavljenu u utorak u Astrophysical Journal (Astrofizički žurnal) i svrstala je tu zvezdu među "super luminozne supernove", koje su najsjajnije i najređe.

"Osim što je otkriće vrlo uzbudljivo, ekstremna udaljenost supernove DES16C2nm daje nam jedinstveni uvid u prirodu super sjajnih supernova", rekao je Smit.

"Ultraljubičasta svetlost emitovana tom supernovom podučava nas o količini metala proizvedenog eksplozijom i o temperaturi same eksplozije, a to su dve informacije bitne za razumevanje uzroka tih kosmičkih eksplozija", rekao je Smit.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 15:00:48 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405907/ekstremno-sjajna-i-retka-astronomi-otkrili-supernovu-staru-105-milijardi-godina-.html
Kako crkve poboljšavaju bežični pristup internetu u ruralnoj Engleskoj http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405906/kako-crkve-poboljsavaju-bezicni-pristup-internetu-u-ruralnoj-engleskoj.html Oko milion domaćinstava u zabačenim ruralnim delovima Engleske uskoro će biti pokriveno bežičnim internetom. ]]> Foto:Profimedia

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Dejvid Kameron, pre dve godine je obećao svojim građanima da će svako domaćinstvo do 2020. godine biti pokriveno bežičnim internetskim priključkom. 

Najveći izazov u ispunjavanju ovog cilja predstavljalo je oko milion domaćinstava u zabačenim ruralnim delovima zemlje, sve dok crkva nije priskočila u pomoć.

Naime, engleska crkva je ponudila vlastima da iskoriste srednjevekovne crkvene tornjeve i da na njih postave odašiljače za bežičnu internet vezu.

Više od 10 hiljada anglikanskih crkava nalazi se upravo u ruralnim delovima Engleske, a većina njih postoji već hiljadama godina. 

Zahvaljujući kompaniji WiSpare već 47 crkvi je opremljeno ovom tehnologijom, a trenutno je u toku nastavak projekta.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 14:48:22 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405906/kako-crkve-poboljsavaju-bezicni-pristup-internetu-u-ruralnoj-engleskoj.html
Makron ubedio u svoju ideju skoro sve članice EU http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405886/makron-ubedio-u-svoju-ideju-skoro-sve-clanice-eu.html Francuski predsednik Emanuel Makron dobio je podršku 25 od 27 država članica EU za svoju ideju o održavanju demokratskih debata o budućnosti Evrope. ]]> Foto:B92.net

Ostalo mu je da još ubedi Mađarsku i Holandiju, rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

Posle prvobitnog skepticizma, Makron je sada dobio podršku 25 zemalja, a očekuje se da će debate početi u aprilu u većem broj tih država članica, rekao je novinarima savetnik francuskog predsednika, prenosi Rojters.

Poljska vlada, s kojom je Makron u više navrata razmenio oštre reči otkako je izabran, a zbog pitanja kao što su vladavina prava ili imigracione kvote, nedavno je uputila pismo u kojem potvrdjuje da će se pridružiti debatama, naveo je francuski zvaničnik.

Imajući u vidu da su Poljska i Madjarska u zategnutim odnosima s mnogim zapadnim članicama EU, pristanak Varšave je znak da Makronova inicijativa funkcioniše, istakao je Makronov savetnik.

Debate bi trebalo da budu održane uoči izbora za Evropski parlament 2019. godine, gde Makron namerava da spreči da evroskeptične i populističke partije steknu veću podršku u tom parlamentu, i nada se da će debata pobiti argument da je EU nedemokratska i da joj nedostaje transparentnost.

Makron, koji je vatreni evropejac, lane u maju je došao na vlast uz obećanje da će evropske institucije učiniti demokratskijim i bližim ljudima nakon što je rastući evroskepticizam doveo do britanskog glasanja za istupanje iz bloka.

Tokom francuske predizborne kampanje, Makron je rekao da će podsticati države članice EU da konsultuju svoj narod tokom šest meseci kako bi se pomoglo da se postave temelji Evrope u narednih 10 do 15 godina, a Evropljanima dala mogućnost da razgovaraju o pitanjima detaljnije nego na referendumu, na kojem treba samo da odgovore sa "da" ili "ne".

Predlog je da svaka zemlja odluči u kom obliku će konsultovati gradjane - kroz parlamentarne rasprave, onlajn ankete ili televizijske debate - i time uneti novi dašak života u proces evropskih integracija.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:02:02 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405886/makron-ubedio-u-svoju-ideju-skoro-sve-clanice-eu.html
Zemljotres u Grčkoj, epicentar kod Zakintosa http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405884/zemljotres-u-grckoj-epicentar-kod-zakintosa.html Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale registrovan je kod zapadnog grčkog ostrva Zakintos, saopštio je danas atinski Institut za geodinamiku. ]]> Foto:B92.net

Kako se navodi, zemljotres je registrovan nešto pre dva sata posle ponoći u Jonskom moru zapadno od Zakintosa, na dubini od pet kilometara.

Agencija AP prenosi da nema izveštaja o povređenima ili pričinjenoj šteti.

Zakintos je poznat po čestim zemljotresima i na tom ostrvu su veoma stroga pravila gradnje objekata.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:57:08 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405884/zemljotres-u-grckoj-epicentar-kod-zakintosa.html
Klizište odnelo farmere, kopali rukama do njih http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405883/-kliziste-odnelo-farmere-kopali-rukama-do-njih.html U klizištu na indonežanskom ostrvu Java poginulo je najmanje pet ljudi, a 15 se vodi kao nestalo, saopštili su danas zvaničnici. ]]> Foto:B92.net

Nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa saopštila je da su stradali zemljoradnici na pirinčanim poljima.

Stotine ljudi je golim rukama i poljoprivrednim oruđem pokušavalo da stigne do ljudi koji su bili ispod naslaga zemlje, rekao je portparol agencije Sutopo Purvo.

Zbog povreda zadobijenih u klizištu hospitalizovano je 14 osoba.

Lokalni zvaničnici su naveli da je kliziše izazvano jakim kišama i da se meštani boje da se vrate kućama.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:04:09 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405883/-kliziste-odnelo-farmere-kopali-rukama-do-njih.html
(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) TURČIN JE IZAŠAO ISPRED KAFIĆA DA ZAPALI CIGARETU: Nije ni slutio da će mu biti poslednja! http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405871/uznemirujuci-video-turcin-je-izasao-ispred-kafica-da-zapali-cigaretu-nije-ni-slutio-da-ce-mu-biti-poslednja.html Sve strožiji propisi o zabrani pušenja na javnim mestima teraju zavisnike od nikotinskog dima da potraže svoj kutak. ]]> Upravo to je nateralo 42-godišnjeg Turčina da u ponedeljak, oko 18.30 sati po lokalnom vremenu, izađe ispred kafića u gradu Karaman.

Foto:Screenshot 

Stao je na stepenice ispred kafića, povukao nekoliko dimova, kada se desila tragedija.

Punom brzinom pregazio ga je minivan Ford koji je usput pokupio žardinjere ali i 20-godišnju devojku koja je stajala izvan vidokruga nadzornih kamera.

 

Nesrećni posetilac kafića je uz pomoć vatrogasaca izvučen ispod točkova automobila, ali mu nije bilo spasa. Preminuo je nekoliko sati kasnije u bolnici.

 

U bolnici su završili povređena devojka, ali i vozač koji je izazvao nesreću.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 22:49:14 +0100 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/405871/uznemirujuci-video-turcin-je-izasao-ispred-kafica-da-zapali-cigaretu-nije-ni-slutio-da-ce-mu-biti-poslednja.html
DRAMA NA MORU! CRNOGORSKI BROD U KARANTINU U GRČKOJ: Izbila nepoznata bolest, kuvar preminuo http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405870/drama-na-moru-crnogorski-brod-u-karantinu-u-grckoj-izbila-nepoznata-bolest-kuvar-preminuo.html Trgovački brod "Blue Tune" kojim upravlja kompanija iz Kotora, zaustavljen je i stavljen u karantin u grčkoj luci Agios Nikolaos u Korintskom zalivu. ]]> Foto:Profimedia

Sumnja se da je među njegovom posadom izbila za sada neutvrđena zarazna bolest. Jedan član posade broda je preminuo po njegovom uplovljavanju u grčku luku u ponedeljak, a ostatak pomoraca za koje se za sada pouzdano ne zna koliko ih je i koje su nacionalnosti, stavljen je u karantin na brodu.

 

Posada broda koji je sa teretom rude boksita plovio iz italijanske luke Ravena ka Agios Nikolausu, prijavila je grčkim vlastima dok su bili u završnom delu putovanja kroz sam Korintski zaliv, da je na brodu izbila nepoznata bolest, a brodski kuvar je u međuvremenu preminuo. Brod je po prispeću u luku, stavljen u karantin i pod pojačan nadzor grčkih zdravstvenih vlasti.

 


Telo preminulog pomorca upućeno je na autopsiju koja treba da uvtdi tačan uzrok njegove smrti, a nezvanične informacije koje su u međuvremenu dolaze iz Grčke, navode mogućnost da njegova smrt nema beze sa navodnom bolešću, već je uzrokovana srčanim udarom. Jedan od grčkih specijalista u međuvremenu je isključio mogućnost da je teret koji je "Blu Tuna" prevozio izazvao trovanje posade što je pospešilo spekulacije da je na brodu izbila neka zarazna bolest.

 

Brod "Blue Tune" plovi pod zastavom Antigve i Barbude. Za sada nije poznato da li među pomorcima na tom brodu ima i državljana Crne Gore što nije isključeno.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 22:45:43 +0100 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/405870/drama-na-moru-crnogorski-brod-u-karantinu-u-grckoj-izbila-nepoznata-bolest-kuvar-preminuo.html