Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://www.pressonline.rs/svet/rss.html ISPOVEST MAJKE OKRUTNO UBIJENE HRVATICE: Anita je bila zaluđena tim klošarom koji joj se uvalio pod krov! http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409621/ispovest-majke-okrutno-ubijene-hrvatice-anita-je-bila-zaludjena-tim-klosarom-koji-joj-se-uvalio-pod-krov.html Zagrebačku javnost je potresla vest o okrutnom ubistvu Anite Novoselac (39) koju je nožem izbo njen vanbračni suprug Ivan K. (36) u kući gde su zajedno živeli ]]> Foto:Facebook

Biserka K, majka Anite Novoselac kaže da se par i ranije svađao i tvrdi da između njih dvoje nije bilo ljubavi već “samo zaluđenosti”.

"U rano nedeljno jutro moj brat je čuo buku iz podrumskog stančića u kojem je živela moja ćerka Anita sa Ivanom. Pošto to nije bio prvi put da se svađaju, moj brat nije hteo da se meša", rekla je za Jutarnji list.

FOTO: FACEBOOK/ANITA NOVOSELAC

 

Posle zločina koji je počinio pod uticajem alkohola u kupatilu stana u Grintavečkoj ulici u Gajnicama, Kralj je okrenuo policiju i rekao: “Zaklao sam curu koju sam voleo”.


Istražiteljima je priznao zločin, ali je rekao da je to učinio kada mu je Anita u svađi opsovala mrtvog brata. Istražni sudija odredio mu je pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i naročito teških okolnosti ubistva.

Majka ubijene žene ne pronalazi reči kojima bi se utešila jer, kako kaže, “protiv ćerkine zaluđenosti tim čovekom, nije mogla nikako”.

FOTO: FACEBOOK/ANITA NOVOSELAC

"Anita je bila opčinjena Ivanom. Videla sam ga tri puta u životu tokom tri meseca njihovog zajedničkog života. Pa on je bio klošar koji joj se uvalio pod krov, na trpezu, na grbaču. Nakon mog upoznavanja s njim, sećam se kao danas, pitala sam ćerku o njenoj fasciniranosti njime. Na moje pitanje “Anita, šta je to?”, znate šta mi je rekla? “Majko, spusti loptu.” Anita je odabrala zaljubljenost, poletnost. Ali to nije bila ljubav, o ljubavi tu nema ni govora. Bili su zajedno tek tri meseca iako njihovo poznanstvo traje dugi niz godina iz kvarta", priča Biserka K.


"Zamislite, policija nije htela da me pusti u stan da je poslednji put vidim niti su mi rekli zašto mi ne daju. I rekli su mi tek da kad obdukcija bude gotova, da ću znati koliko je uboda dobila, koji je bio koban, da li je dugo patila... ", kaže majka ubijene žene i sama svesna da joj je ćerka od svoje rane mladosti “zapala u loše društvo u kojem je kolala droga”.

 

O Ivanu, dodaje, nije znala mnogo osim one ulepšane slike koju joj je ćerka pričala. Da je reč o osobi sa kriminalnom prošlošću Biserka K. je saznala od ćerkine prijateljice.

 

"Nisam znala da je u pitanju kriminalac sve dok mi jedna Anitina prijateljica nije rekla da je Ivan u zatvoru proveo više godina, ali nije znala zbog čega. Uglavnom, Ivan se Aniti priheftao pod krov te su živeli od njene socijalne pomoći. On je, tek, povremeno nešto zarađivao čisteći tuđa dvorišta i podrume. Pre nego što se doselio, ona je od jedne uzgajivačice kupila psa za 300 kuna. Sada joj je vraćen kako bi mu pružila odgovarajuću negu. Moja ćerka je volela da pomaže svima. Završila je trgovačku školu i jedno vreme radila u prodavnici. Bilo joj je super sve dok nije odlučila da ode na more da radi jedne sezone. Nije zaradila ništa, a povratak u Zagreb sam joj finansirala ja", opisuje majka ubijene 39-godišnjakinje.

 

Inače, pre desetak godina Ivan K. je uhapšen jer je nakon sukoba sa ocem i bakom zapalio sopstvenu kuću. Piromaniji je prethodio sukob sa poznanikom i njegovom tetkom, od kojeg je uz pretnju nožem tražio novac. U kući je nasrnuo je na baku, a potom i na oca koji je jedva iskočio kroz balkon i otišao po pomoć. U tom trenutku Ivan je u očevoj sobi potpalio tkaninu natopljenu benzinom i zapalio je.

 

Dok su vatrogasci gasili buktinju, on je uhapšen u autobusu linije 102 zbog nasrtanja na putnike. Pritom je kod njega nađen gram marihuane. Ni pre tri godine nije imao mira, kada je jedno od nedela odradio sa klovnovskom maskom na glavi, prenosi Jutarnji list.

]]>
Tue, 22 May 2018 22:16:09 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409621/ispovest-majke-okrutno-ubijene-hrvatice-anita-je-bila-zaludjena-tim-klosarom-koji-joj-se-uvalio-pod-krov.html
Stravičan požar – izgorele prostorije RTV Pljevlja http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409619/stravican-pozar--izgorele-prostorije-rtv-pljevlja.html Požar velikih razmera zahvatio je prostorije RTV Pljevlja koje se nalaze na zadnjem spratu zgrade preko puta Doma kulture u centru grada, javljaju Vijesti. ]]> Foto:Thinkstock

U požaru su potpuno izgorele prostorije RTV Pljevlja. Vatrena stihija zahvatila je skoro sve prostorije gde je smješten studio, oprema i kancelarije.

"Prostorije televizije su potpuno izgorele, to je zgrada koja ima tri sprata, krov i zadnji sprat je potpuno izgoreo, dok je sačuvan ostatak zgrade, kao i zgrada koja je uz nju", saopšteno je. 

Gust dim bio je vidljiv je iz svih delova grada.

 

 

Pljevaljski vatrogasci sa više vozila pokušali su i uspeli da lokalizuju požar i speče njegovo širenje na susednu zgradu u kojoj su smeštene Fond PIO i Fond zadravstvenog osiguranja. 

Kako je Televiziji Vijesti saopštio komandir Službe zaštite i spaašavanja Opštine Pljevlja Goran Čavić pričinjena je velika materijalna šteta. 

Povređenih nije bilo, a uzrok požara još nije poznat. 

Voditeljka na televiziji Vesna Despotović rekla je za Antenu M da su svi zaposleni u šoku. 

"Ne znamo šta može biti uzrok, ali vatromet je sinoć bio sa krova povodom proslave Dana nezavisnosti pa možda je to, ali sa sigurnošću ne znamo ništa dok se ne istraži slučaj", kazala je Despotović.

 

 

]]>
Tue, 22 May 2018 22:05:50 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409619/stravican-pozar--izgorele-prostorije-rtv-pljevlja.html
OTKRIVENO 8 TAJNI KRALJEVSKE PORODICE: Kada krenu na put, ove stvari moraju biti ispoštovane! NOSE ZALIHE KRVI, CRNU ODEĆU... http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409615/otkriveno-8-tajni-kraljevske-porodice-kada-krenu-na-put-ove-stvari-moraju-biti-ispostovane-nose-zalihe-krvi-crnu-odecu.html Kraljevska porodica u određenim situacija u svakodnevnom životu mora da poštuje vrlo stroge protokole. ]]> Jedna od tih situacija je kada članovi porodice krenu na put.

 Foto:Reuters

1. Krlajica Elizabeta II i njen sin princ Čarls uvek na put nose zalihe svoje krvne grupe kada putuju u zemlje su zalihe krvi pod znakom pitanja. Pored toga, sa njima uvek ide i doktor... Za svaki slučaj.

 

2. Obični ljudi zavide kraljevskoj porodici jer im posao omogućava da lete od zemlje do zemlje. Ali oni se nigde ne zadržavaju mnogo. Putovanja na sastanke šefova država i poseta različitim kulturnim sadržajima čini se kao sjajan život. Ali trebalo bi znati da oni na mnogim "lokacijama" ne ostaju duže od 40 minuta.

FOTO: REUTERS / COSTAS BALTAS

3. Princ Čarls i njegova supruga Kamila Parker Bouls obično sa sobom nose svoje piće. Za Čarlsa džin i tonik a za Kamilu crveno vino. Telohranitelji delikatno nose torbe u kojima se piće nalazi.

 

4. Uvek sa sobom nose crnu garderobu, za slučaj da umre neko od njihovih voljenih. Ovo je protokol osigurava da članovi porodice budu adekvatno obučeni po povratku u zemlju. Tako je 1952. godine kraljica Elizabeta obilazila Keniju sa princom Filipom kada je saznala da joj je otac, kralj Džordž VI umro. Nažalost, ona je zaboravila da ponese crnu odeću. Kada se vratila u domovinu, nije mogla da izađe iz aviona dok joj neko od članova njenog osoblja nije doneo crnu haljinu.

 

5. Iako se ne radi o zvaničnom kraljevskom protokolu, naslednici trona ne putuju nigde svi zajedno, za slučaj da dođe do nesreće, kako bi se sačuvala kraljevska loza. Princ Vilijam i Kejt Midlton su mnogo puta prekršili to pravilo kada su iz aviona izašli sa princom Džordžom i princezom Šarlotom. Sada je to mnogo blaže, dok se ranije to nepisano pravilo mnogo više poštovalo.

 

6. Osoba koja nosi titulu "kraljevsko visočanstvo" daje mnogo privilegija ali ih ne spasava od carinskih procedura. Svaki član kraljevske porodice, osim kraljice Elizabete II, mora da ima kod sebe pasoš. Ipak i kraljica mora da prođe kroz proveru identiteta kada ulazi i izlazi iz Velike Britanije.

 

7. Kraljevska porodica je potrošila 5,8 miliona dolara za putovanja 2017. Princ Čarls je osvojio nagradu ua najskuplju porodični put kada je posetio Italiju, Rumuniju i Austriju i za to dao nešto manje od 200.000 dolara.

 

8. Kraljica Elizabeta II nosi uvek duplikate odeće. To za običan svet deluje preskupo ali je to nešto što kad si monarh mora biti ispoštovano. To se radi za slučaj da se dogodi da se nešto isfleka, pocepa... Kraljica mora da ima preobuku.

]]>
Tue, 22 May 2018 21:23:02 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409615/otkriveno-8-tajni-kraljevske-porodice-kada-krenu-na-put-ove-stvari-moraju-biti-ispostovane-nose-zalihe-krvi-crnu-odecu.html
Pronađena olupina broda sa blagom vrednim 17 milijardi $ http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409606/pronadjena-olupina-broda-sa-blagom-vrednim-17-milijardi-.html Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije pre više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut vuds hol (WHOI), objavila je danas agencija po prvi put ]]> Foto:Thinkstock

"Nismo o tome govorili iz poštovanja prema kolumbijskoj vladi", izjavio je Rob Munier potpredsednik WHOI za morske objekte i operacije. 

Tačna lokacija olupine San Hosea koji se često naziva "svetim gralom" olupina je dugo smatrana jednom od najvećih pomorskih misterija, preneo je AP. 

San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vreme Rata za špansko nasleđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima. 

Blago na jedrenjaku se procenjuje na 17 milijardi dolara i predmet je pravnog sporenja nekoliko nacija i privatnih kompanija. 

Pre nekoliko nedelja UNESKO je pozvao Kolumbiju da komercijalno ne eksploatiše olupinu, čija je tačna lokacija državna tajna. 

Za sada to blago leži netaknuto na morskom dnu, navodi AP.

]]>
Tue, 22 May 2018 17:41:13 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409606/pronadjena-olupina-broda-sa-blagom-vrednim-17-milijardi-.html
Indija: Rika lava, zvučnik i dron čuvaju slonove http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409605/indija-rika-lava-zvucnik-i-dron-cuvaju-slonove.html Sukobi slonova i ljudi nisu ništa novo u indijskoj državi Tamil Nadu, ali, jedan student ima rešenje ]]> Sukobi slonova i ljudi nisu ništa novo u indijskoj državi Tamil Nadu. 

Lokalno stanovništvo strahuje da će se sudariti sa slonovima koji, jednostavno, idu svojim putem koji je često uzurpiran ljudskom rukom. 

Mladi Indijac je našao rešenje - zvučnik, dron i rika lava olakšavaju posao šumarima.

Izvor: BBC News na srpskom

 

 

©BBC na srpskom - B92
 

]]>
Tue, 22 May 2018 17:35:19 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409605/indija-rika-lava-zvucnik-i-dron-cuvaju-slonove.html
Eksplozija u Zagrebu, jedna osoba povređena http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409569/eksplozija-u-zagrebu-jedna-osoba-povredjena.html Zagreb -- Jedna osoba je povređena prilikom eksplozije u zgradu u Zagrebu, preneo je Index.hr ]]>
 

Kako se navodi, vatrogasna služba je malo posle 17 h dobila dojavu o eksploziji na šestom spratu u ulici Ruzmarinka 9.

Na teren je izašlo pet vozila i 17 vatrogasaca koji su brzo lokalizovali požar i izvršili evakuaciju preko balkona.

Za sada se ne zna uzrok eksplozije, a zagrebačka policija je na terenu gde vrši uviđaj.

]]>
Mon, 21 May 2018 22:20:40 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409569/eksplozija-u-zagrebu-jedna-osoba-povredjena.html
"Evropa ne treba da se plaši nove italijanske vlade" http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409567/evropa-ne-treba-da-se-plasi-nove-italijanske-vlade.html Rim -- Lider Severne lige Mateo Salvini rekao je da druge evropske nacije nemaju razloga da se plaše nove italijanske vlade. ]]> Foto:Gettyimages

Salvini je rekao da su ciljevi nove vlade da rastom ekonomije smanje dug i naglasio je da će Italijani biti na prvom mestu, uz dužno poštovanje pravila i granica Evropske unije, prenosi AP.

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi Di Majo i Salvini saopštili su danas predsedniku Italije Serđu Matareli da su spremni da formiraju vladu i predložili su profesora prava Djuzepea Kontea za premijera. 

Konte, koji je blizak Pokretu Pet zvezdica, predaje na Univerzitetu u Firenci i nema političkog iskustva. 

"Ponosni smo na naš izbor, neće naljutiti italijanski narod. Za one koji nas kritikuju u Evropskoj uniji, kažem im da nas prvo puste da počnemo, pa posle neka nas kritikuju", rekao je Di Majo, prenosi ANSA. 

Da bi i zvanično postao premijer, Konte, kao i program nove vlade, treba da dobije odobrenje predsednika Matarele.

]]>
Mon, 21 May 2018 21:50:03 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409567/evropa-ne-treba-da-se-plasi-nove-italijanske-vlade.html
Pentagon: Preduzećemo sve da obuzdamo Iran http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409560/pentagon-preduzecemo-sve-da-obuzdamo-iran.html Vašington -- Američka vojska preduzeće sve neophodne korake kako bi se suprotstavila ponašanju Irana u regionu. saopštio je danas Pentagon ]]> Foto:Gettyimaegs

U saopštenju se dodaje da američka vojska još procenjuje da li bi to moglo da uključi nove akcije ili udvostručenje postojećih.

"Preduzećemo sve neophodne korake kako bi se suprotstavili i sprečili zloćudni iranski uticaj u regionu", naveo je portparol Pentagona Kolonel Robert Mening u saopštenju, prenosi Rojters." 

"Procenjujemo da li ćemo da udvostručimo postojecje akcije ili da primenimo nove"", dodao je on. 

Kako se navodi, Mening nije precizirao koje vrste akcija ima na umu.

]]>
Mon, 21 May 2018 19:20:56 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409560/pentagon-preduzecemo-sve-da-obuzdamo-iran.html
Pali avion iznajmljen od meskičke kompanije http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409511/pali-avion-iznajmljen-od-meskicke-kompanije.html Havana -- Zaposleni meksičke kompanije "Aerolineas Damojh" potvrdio je za AP da je kubanska aviokompanija "Kubana de avijasijon" od njih iznajmila avion Boing 737. ]]> Foto:Tanjug

Taj avion se srušio u Havani.

Zaposleni je potvrdio da je na avionu bilo šest meksičkih članova posade, ali nije imao informacija o drugim članovima posade ili putnicima, navodi AP.

Od agencije AP zatražio je da ostane anoniman, jer kompanija još uvek ne izdaje zvanična saopštenja. 

Neimenovani kubanski vojni oficir izjavio je da je u padu aviona preživelo troje ljudi i da se nalaze u kritičnom stanju, prenosi AP. 

Lokalno stanovništvo u blizini pada aviona Boing 737 u Havani izjavilo je za AP da su videli da ambulantna kola prevoze preživele u padu. 

Avion Boing 737 kubanske nacionalne aviokompanije "Kubana de avijasion" srušio se danas prilikom poletanja sa međunarodnog aerodoroma "Hoze Marti" u Havani, a na avionu je, prema poslednjim podacima koje prenosi agencija AP, bilo 104 putnika i devet članova posade. 

Britanski mediji ranije su javili da je na avionu bilo 107 putnika. 

Kubanska državna televizija javlja da je avion leteo za kubanski grad Olgin, što su potvrdili i pojedini zvaničnici, ali dodaje da za sada nije poznato da li je bilo žrtava. 

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije pada aviona, na kojima se iz daljine vidi gust crni dim. 

Spasilačke službe su na terenu, a pojavio se i predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel.

]]>
Fri, 18 May 2018 21:53:14 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409511/pali-avion-iznajmljen-od-meskicke-kompanije.html
Kubanski Boing 737 se srušio kod Havane http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409507/kubanski-boing-737-se-srusio-kod-havane.html Avion kubanskog nacionalnog avioprevoznika se srušio neposredno nakon poletanja. ]]> Foto:Gettyimages

Boing 737 državnog autoprevoznika Kubana de Aviasion se srušio i eksplodirao neposredno posle poletanja, javljaju kubanski mediji. 

Radio Habana Kuba je izvestio da je reč o domaćoj liniji od glavnog grada Kube do grada Holguin na istoku ostrva. 

Svedoci su rekli novinarima agencije AFP da su videli stub gustog dima u blizini aerodroma. 

U blizini udesa su primećena vatrogasna i ambulantna kola

]]>
Fri, 18 May 2018 20:55:51 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409507/kubanski-boing-737-se-srusio-kod-havane.html
Neko se opet igra zabranjenom hemikalijom. Ako se tako nastavi.. http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409500/neko-se-opet-igra-zabranjenom-hemikalijom-ako-se-tako-nastavi.html Pre više od tri decenije, tačnije 1987. godine, Montrealskim protokolom zabranjena je upotreba brojnih hemikalija koje razaraju ozonski omotač, između ostalog i hlorofluorougljenika (CFC-11). ]]>
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ipak, čini se da je neko odlučio da se ogluši o ovu zabranu, s obzirom na to da je nedavno zabeležen misteriozni porast emisije CFC-11. 

Istraživači su utvrdili da dolazi iz pravca Istočne Azije, piše Gardijan. 

"Bavim se ovim merenjima već više od 30 godina, i ovo je jedna od najfrapantnijih stvari koje sam video do sada. Bio sam zapanjen. Zaista se čini kao da je neko iznova prizvodi", rekao je vodeći naučnik istraživanja Stiven Moncka iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA), zadužene za merenja količine hemikalija u atmosferi. 

CFC-11 je nekada korišćen za hlađenje, i druga je najštetnija hemikalija obuhvaćena Montrealskim protokolom. 

SAD su prestale da ga proizvode 1996. godine, a svetska proizvodnja je skoro u potpunosti obustavljena do 2007. 

Altnernativne supstance su već dugo dostupne, ali su skuplje od CFC-11, piše Vašington post. 

Ukoliko se nedozvoljena emisija nastavi, oporavak ozonskog omotača mogao bi da bude znatno usporen.

]]>
Fri, 18 May 2018 19:48:47 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409500/neko-se-opet-igra-zabranjenom-hemikalijom-ako-se-tako-nastavi.html
OVAJ GRAD PROŽDIRE ZEMLJA: Pogledajte kako izgeda snimak dronom mesta pod Uralom koje nestaje deo po deo http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409496/ovaj-grad-prozdire-zemlja-pogledajte-kako-izgeda-snimak-dronom-mesta-pod-uralom-koje-nestaje-deo-po-deo.html Krajem 19. veka podignut je grad iznad jednog od najvećeg rudnika soli na svetu. Posle 140 godina taj rudnik je i dalje u funkciji, a građani su u problemu jer grad jednostavno tone ]]> Berezniki je grad od 150.000 stanovnika na Uralu sagrađen točno iznad rudnika umreženog mnogobrojnim tunelima.

 

Ovo područje je bogato kalijevom solju, a Rusi su to odlučili maksimalno da eksploatišu. I dok su pod zemljom vrdno radili rudari, iznad rudarskih okana je su živeli ljudi, radili, deca su išla u školu.

 

 

 

Foto:Printscreen

I sve je to nekako funkcionisalo do 2007. godine kada se usred grada odjednom pojavila rupetina široka 400, a duboka 700 metara. Ljudi su ostali šokirani, ali bio je to tek početak njihovih nevolja.

Zemlja pod njima je stalno podrhtavala, svakodnevno su se otvarale nove i nove rupe. Zemlja je gutala automobile, kuće, neke su bile veličine nekoliko fudbalskih terena. Ubrzo je ceo grad počeo da tone, zemlja ga je bukvalno proždirala.


Vlasti su sve vreme pokušavale da smire paniku i govorile stanovnicima da je sve u redu, ali bilo je jasno da ništa nije kako treba i da će uskoro ceo grad da nestane.

 

Prošlo je više od 12 godina od kolapsa, a situacija u Berezniku nije se promenila. Zgrade stoje nakrivljene, neki delovi grada izgledaju poput napuštenih gradova oko Černobila, ogromne kratere ispunila je voda, a kako danas izgleda grad snimili su dronom novinari RT.

]]>
Fri, 18 May 2018 18:58:40 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409496/ovaj-grad-prozdire-zemlja-pogledajte-kako-izgeda-snimak-dronom-mesta-pod-uralom-koje-nestaje-deo-po-deo.html
SAD: Pucnjava u srednjoj školi u Santa Feu http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409488/sad-pucnjava-u-srednjoj-skoli-u-santa-feu.html Hjuston -- U jednoj srednjoj školi u Santa Feu, u američkoj državi Teksas, danas se dogodila pucnjava, a osumnjičeni za napad je priveden, saopštili su lokalni zvaničnici. ]]> Foto:Thinkstock

Prosvetne vlasti objavile su na društvenim mrežama da ima povređenih, ali nisu iznele više detalja.

Očevici navode da je napadač ušao u učionicu i otvorio vatru iz puške, prenosi CNN.

]]>
Fri, 18 May 2018 17:27:18 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409488/sad-pucnjava-u-srednjoj-skoli-u-santa-feu.html
Voz u Japanu krenuo 25 sekundi ranije - opet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409461/voz-u-japanu-krenuo-25-sekundi-ranije---opet.html Drugi put posle nekoliko meseci, voz je krenuo 25 sekundi ranije. "Neoprostivo", kaže operator ]]>
Getty Images
Getty Images

Japanska železnička kompanija izvinila se putnicima nakon što je voz napustio stanicu 25 sekundi ranije, što je drugi slučaj posle nekoliko meseci. 

Operator je saopštio da je "neprijatnost koju su putnici pretrpeli neoprostiva". 

Ako je suditi po detaljima, putnici se suočavaju sa trendom kliznog reda vožnje: prošlog novembra voz je napustio stanicu 20 sekundi ranije dok je ovog puta požurio celih 25 sekundi. 

Kao što se i očekivalo, priča je nastavljena na društvenim mrežama. 

https://twitter.com/HarrisAzhari/status/996744811162947584 

Dvadeset miliona kandidata za sto hiljada poslova 

Stjuardese konačno mogu da nose pantalone 

Prema navodima japanskih medija, kondukter je mislio da je voz trebalo da napusti Notagava stanicu u 7.11 umesto u 7.12. 

Kada je zatvorio vrata putničkog voza minut ranije shvatio je da je pogrešio i još je mogao da izbegne strašnu sramotu. 

Ali pošto nije video da bilo ko čeka na stanici, odlučio je da nastavi i krene ranije - čitavih 25 sekundi pre zakazanog vremena. 

https://twitter.com/railadvo/status/996573349512916993 

https://twitter.com/AndrewCruzeUK/status/996384284482113537 

Japanske vozove prati reputacija potpune tačnosti, pa se ispostavilo da je ipak bilo ljudi koji su se nadali da će stići na voz. 

Kada su ostali na peronu, požalili su se operatoru i ubrzo je izdato i zvanično izvinjenje.

Japanske vozove prati reputacija potpune tačnosti./AFP
Japanske vozove prati reputacija potpune tačnosti./AFP

 

U slučaju od prošlog novembra, uprava Tsukuba Ekspres linije od Tokija do Tsukube saopštila je da se "iskreno izvinjava na neprijatnosti". 

I tada je kondukter pomešao red vožnje - ali tada nijedan putnik nije ostao na peronu.

]]>
Thu, 17 May 2018 22:23:02 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409461/voz-u-japanu-krenuo-25-sekundi-ranije---opet.html
Cipras zove Makedonce da požure http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409460/cipras-zove-makedonce-da-pozure.html Atina -- Grčki premijer Aleksis Cipras ogradio se od izjava makedonskog kolege Zorana Zaeva u vezi njihovog razgovora u Sofiji, na marginama samita EU-Z. Balkan ]]>
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

On je rekao da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da preedstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovoa do kraja jula.

Grčki premijer je pozvao makedonske zvaničnike na bržu reakciju s obzirom na to da je, kako je rekao, dobar deo pitanja rešen, ali i da ima još onih koje tek treba rešiti, prenele su agencije. 

Cipras se na taj način praktično ogradio od izjave makedonskog premijera Zeva, koji je ranije izjavio da je nađeno prihvatljivo resenje višedecenijskog spora. 

"Razgovarali smo o nekoliko opcija. Jedna od tih opcija prihvatljiva je obema stranama", rekao je Zaev. 

Cipras i Zaev su se danas u Sofiji sastali drugi put i "oči u oči" razgovarali o rešenju pitanja imena Makedonije. 

Njihov prethodni susret je bio početkom februara na marginama Ekonomskog foruma u Davosu. 

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzalo otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO. 

Zaev je, međutim, pre sofijskog samita rekao da bi bilo dobro postići dogovor do kraja juna, ali je rekao da se ništa neće promeniti i ako se to ne dogodi, te da dogovor može da sačeka septembar ili oktobar.

]]>
Thu, 17 May 2018 22:20:30 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409460/cipras-zove-makedonce-da-pozure.html
Prestolonaslednik je ubijen? http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409457/prestolonaslednik-je-ubijen.html Skoro mesec dana nema ni traga ni glasa od prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana, prenosi Sputnjik. ]]> Foto:Screenshot

Kako pišu neki iranski mediji, princ je mogao biti ubijen za vreme navodnog pokušaja državnog udara koji se desio prošlog meseca.

Prema pisanju persijskog lista „Kejhan“, u izveštaju tajne službe, koji je poslat višim zvaničnicima neimenovane arapske države, navodi se da je Bin Salman upucan sa dva metka tokom napada na njegovu palatu 21. aprila. 

List dodaje da je on najverovatnije mrtav, pošto se od tada nije pojavljivao u javnosti. 

Podsetimo se, te misteriozne noći su se čuli rafalni pucnji i detonacije na teritoriji kraljevskog dvorca. Prema zvaničnoj verziji, navodno je obezbeđenje pucalo na dron igračku. Međutim, ipak su priznali da su kralj Salman i princ prestolonaslednik evakuisani u vojni bunker. 

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama stiče se utisak da je mnogo ljudi obaralo dron i to čitavim arsenalom pešadijskog oružja. Jake detonacije su odjekivale duže od sat vremena, što je odmah izazvalo sumnju u istinitost zvanične verzije. 

U međuvremenu, za vreme „nestanka“ princa, Saudijska Arabija nije vodila ništa manju diplomatsku aktivnost nego ranije. Dok je prestolonaslednik bio preuzeo na sebe čitavu spoljnu politiku, a bogami i unutrašnju, sve ovo vreme vidimo aktuelnog i bolesnog kralja Salmana kako prima strane goste. 

Videlo se da je đavo odneo šalu, jer se princ Muhamed nije pojavio za vreme posete novog državnog sekretara SAD Majka Pompea 27. aprila, već je visokog američkog gosta dočekao kralj Salman.

]]>
Thu, 17 May 2018 20:22:09 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409457/prestolonaslednik-je-ubijen.html
Strahovita pretnja za EUR, sve se preokrenulo http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409451/strahovita-pretnja-za-eur-sve-se-preokrenulo.html Kurs evra se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko od najnižeg nivoa u pet meseci. ]]>
 
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ulagače brine razvoj političke situacije u Italiji, dok dolaru i dalje podršku pruža rast prinosa na državne obveznice, navodi Hina, prenosi Seebiz. 

Evrom se jutros trgovalo po 1,1795 dolara, što znači da mu je cena skliznula blagih 0,1 odsto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije. Zadržao se ipak nešto iznad najnižih nivoa u ovoj godini, od 1,1763 dolara, na koje je skliznuo u jednom trenutku u jučerašnjem trgovanju. 

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ostao je pak nepromenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 93,373 boda, ispod najviših ovogodišnjih nivoa. 

Pažnju ulagača, kad je o evru reč, i dalje pleni politička situacija u Italiji, gde dve populističke stranke, Pokret 5 zvezda i Liga, pregovaraju o koaliciji kako bi formirale vladu 10 nedelja nakon što su održani parlamentarni izbori. 

Pritiske na slabljenje evra izazvali su najnoviji napisi u italijanskim medijima da bi prema koalicionom programu dve populističke stranke od Evropske centralne banke (ECB) mogle tražiti oprost 250 milijardi evra dugova.

]]>
Thu, 17 May 2018 18:11:43 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409451/strahovita-pretnja-za-eur-sve-se-preokrenulo.html
"Mi otvoreno govorimo o ruskim špijunima, Evropa ignoriše" http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409450/mi-otvoreno-govorimo-o-ruskim-spijunima-evropa-ignorise.html Evropske zemlje ignorišu dokaze o mešanju Rusije u njihove politike i destabilizirajući efekat na politiku regiona. ]]>
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To će za posledicu imati da se Evropa više oslanja na rusku energiju, izjavio je slovački predsednik Andrej Kiska.

"Mi otvoreno govorimo o aktivnostima ruskih špijuna u našim zemljama. I mnogi političari i iz moje zemlje zatvaraju oči pred tim. Suočavamo se sa propagandom i prevarama koje pogađaju naša društva, ali ne tražimo njihovo poreklo. Jer već znamo", rekao je Kiska na Globsek konferenciji u Bratislavi, prenosi Rojters. 

Kiska je, govoreći na konferenciji, kojoj je prisustvovao i ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja, opisao projekat gasovoda "Severni tok 2", kao štetan za stabilnost EU. 

Inicijativom ruske kompanije Gasprom i pet evropskih kompanija uz podršku Nemačke trebalo bi da se izgradi gasovod na dnu Baltičkog mora koji će direktno spojiti Rusiju sa Nemačkom, zaobilazeći istočnu Evropu, čime će se udvostručiti kapacitet ruskog izvoza gasa u Nemačku. 

"Ovaj projekat će imati ozbiljne političke posledice, on je primer čisto ekonomskih interesa na štetu stabilnosti i prosperiteta našeg neposrednog susedstva. Mi šaljemo signal Rusiji o tome kako smo kratkovidi u našim politikama", rekao je Kiska. 

Istovremeno, on je umešanost Rusije u dešavanja u Siriji nazvao "sramotnim" i pozvao na odlučno kolektivno delovanje protiv "nedemokratskih režima koji se pretvaraju da su mirotvorci dok se ne bave borbom za mir, nego za popravljanje izgubljenog nacionalnog ponosa i povratakom među glavne svetske igrače". 

Za razliku od susedne Poljske i Mađarske, Slovačka izbegava sukobe sa Briselom o vladavini prava, a nije ni proterala nijednog ruskog diplomatu zbog trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke Sergeja i Julije Skripalj početkom marta u Velikoj Britaniji. 

Kako navodi agencija Rojters, Kiska, koji nije član nijedne političke stranke, jeste prozapadni glas Slovačke, ali ima ograničene izvršne moći, dok bivši slovački premijer Robert Fico, često govori protiv sankcija koje je EU uvela Rusiji 2014. godini zbog aneksije Krima.

]]>
Thu, 17 May 2018 17:42:06 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409450/mi-otvoreno-govorimo-o-ruskim-spijunima-evropa-ignorise.html
Dete u vrtiću pronašlo kokain u rancu druga http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409448/dete-u-vrticu-pronaslo-kokain-u-rancu-druga.html Šestogodišnja devojčica je u vrtiću u Filadelfiji pronašla paket kokaina u rancu druga iz grupe, saopštile su vlasti. ]]> Foto:Thinkstock

Policija je ispitala devojčicu, koja je juče pronašla kokain i misleći da se radi o šećeru stavila paket u usta. Počela je da ga žvaće ali ga nije probila zubima.

Vaspitač ju je ugledao s paketom i oduzeo ga, sumnjajući da je reč o drogi. Škola je potom obavestila vlasti.

Tu devojčicu, kao i dete u čijem rancu je bila droga, pregledala je školska medicinska sestra i utvrđeno je da nisu uneli kokain u organizam. Zvaničnici su pretražili torbe druge dece u vrtiću i nisu pronašli ništa. 

Ne zna se kako je kokain završio u rancu, a policija ne veruje da je dete drogu donelo od kuće.

]]>
Thu, 17 May 2018 17:07:23 +0200 Svet http://www.pressonline.rs/svet/Svet/409448/dete-u-vrticu-pronaslo-kokain-u-rancu-druga.html
Zamenjene bebe u Kliničkom centru Crne Gore http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409421/zamenjene-bebe-u-klinickom-centru-crne-gore.html Podgorica -- Iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore žena je otpuštena sa tuđom bebom, zbog čega je pokrenut diciplinski postupak protiv odgovorne medicinske sestre. ]]>
Foto: Gettyimages/Christopher Furlong
Foto: Gettyimages/Christopher Furlong

Porodilja i odgovorna sestra nisu primetile da je beba zamenjena i da majka i dete nemaju isti broj, a zamenu je otkrio otac, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Roditelji su se vratili u porodilište i preuzeli svoju bebu, Klinički centar je potvrdio zamenu i najavio sankcije prema odgovornoj sestri.

"Prilikom otpusta, medicinska sestra, kao i porodilja, nisu primetile da majka i beba nemaju isti broj. Propust je nastao zbog nesavesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi sa otpustima porodilja i novorođenčadi. Navedeni propust je odmah uočen i otklonjen", saopšteno je iz Kliničkog centra (KCCG). 

Iz bolnice najavljuju disciplinski postupak protiv odgovorne sestre i oštriju kontrolu prilikom otpusta beba, prenosi RTCG. 

"Ubuduće će prilikom otpusta, pored majke, pristvovati još tri osobe sa klinike (jedan neonatolog i dve medicinske sestre)", saopšteno je iz KCCG. 

U KCCG napominju da je to prvi put da se takav propust desio u njihovoj ustanovi. 

"Koristimo i ovu priliku da se još jednom izvinimo porodilji zbog neprijatnosti", saopštili su iz KCCG.

]]>
Wed, 16 May 2018 20:35:29 +0200 Balkan http://www.pressonline.rs/svet/balkan/409421/zamenjene-bebe-u-klinickom-centru-crne-gore.html