Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

monarhija - polemika

18. 01. 2012.  - Autor: Istoričar Miodrag Janković

Princ Aleksandar nije prestolonaslednik

Prenošenjem prerogrativa na namesnike, kralj Petar Drugi podneo je ostavku ne samo na svoj položaj već i na monarhiju. Njegov sin, princ Aleksandar, rođen je 17. jula 1945. godine kao sin već bivšeg kralja. Dakle, on nije bio prestolonaslednik ni jugoslovenskog, ni „scgjskog", a još manje je danas naslednik srpskog prestola.

s
Evo kako se odvijao poslednji čin drame i kako je Jugoslavija prestala da bude kraljevina, a kralj Petar Drugi prestao da bude kralj.
Sporazum između Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i Kraljevske jugoslovenske vlade potpisan je 1. novembra 1944. godine, a potpisali su ga Josip Broz i dr Ivan Šubašić. Rešeno je bilo da jednim ustavnim aktom kralj imenuje Namesništvo. I odlučeno je da Namesništvo položi zakletvu kralju, a vlada - narodu. Ovaj sporazum je objavljen u Službenom listu DFJ, u petak, 9. marta 1945. godine.
U Londonu je, zatim, dana 29. januara 1945, jugoslovenski kralj Petar Drugi potpisao Odluku (Pov. br. 54) kojom je svoju (Ustavom Kraljevine Jugoslavije zagarantovanu) „kraljevsku vlast, do odluke Ustavotvorne skupštine, preneo na kraljevsko namesništvo". Odluka je objavljena u Službenom listu DFJ, u petak, 9. marta 1945. na strani 122, broj 11, pod brojem 135.
Time je, dakle prenošenjem svojih prerogativa na namesnike, kralj podneo ostavku ne samo na svoj položaj već i na monarhiju.
Zatim, 2. marta 1945. godine kralj je imenovao kraljevske namesnike: dr Srđana Budisavljevića, dr Antu Mandića i ing. Dušana Serneca. Namesnici su položili zakletvu 8. marta 1945. u Beogradu. I ovo je objavljeno u Službenom listu br 11, str. 122, u petak, 9. marta 1945. Namesnicima je kraljevska vlada dr Ivana Šubašića podnela ostavku 5. marta 1945.
Dalje, 7. marta 1945. na predlog Predsedništva AVNOJ-a kraljevi namesnici su imenovali novu vladu. Predsednik Ministarskog saveta je postao Josip Broz! Objavljeno u Službenom listu broj 11, petak, 9. mart 1945, broj 139. Broz je požurio da odmah odlikuje sva tri namesnika svojim Ordenom zasluga za narod prvog reda („za savesno i požrtvovano vršenje svoje dužnosti u korist naroda Jugoslavije")!
I onda, u Londonu je 17. jula 1945. godine, kao sin bivšeg kralja i bivše kraljice Jugoslavije, rođen Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Aleksandar, do pre izvesnog vremena pretendent na jugoslovenski presto, zatim na presto SCG i sad na srpski.
I to nije sve. U Beogradu je 29. novembra 1945. godine Ustavotvorna skupština, na zajedničkoj sednici Savezne skupštine i Skupštine naroda, proglasila FNRJ i donela odluku kojom se „konačno, u ime svih naroda Jugoslavije, ukida monarhija u Jugoslaviji, a Petar Drugi Karađorđević s celom dinastijom Karađorđevića lišava se svojih prava koja su njemu i dinastiji Karađorđevića pripadala" (Deklaracija o proglašenju FNRJ objavljena je u Službenom listu FNRJ br. 93, u petak, 30. novembra 1945. godine u Beogradu).

Iz ovih dokumenata jasno je sledeće:

1. Kralj Jugoslavije Petar Drugi podneo je ostavku (sve svoje prerogative preneo na namesnike) 29. januara 1945. godine.
2. Njegov sin, princ Aleksandar, rođen je 17. jula 1945. godine kao sin već bivšeg kralja. Princ Aleksandar, dakle, nije bio prestolonaslednik ni jugoslovenskog, ni „scgjskog", a još manje je danas naslednik srpskog prestola.
Jugoslavija je nestala, SCG isto tako, a Srbija je republika.

Izvor: PRESS NEDELJNIK

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati