Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Brifing - komentar

28. 03. 2012.  - Autor: Piše: Dragan Šutanovac, ministar odbrane

Vizionari i reformatori

Pre četiri godine, tokom prethodne izborne kampanje, predsednik Tadić i svi mi iz DS snažno smo stali iza politike evropskih integracija. Kao političari, znali smo da obećavamo težak put, ali smo bili ubeđeni, a danas još više, da je on i jedini moguć.

s
Henri Kisindžer, bivši američki državni sekretar, jasno je odslikao šta su osnovni problemi sa kojima se susreću političari, državnici. Nama, političarima, problemi se nameću, a nedostatak vremena je konstanta... Državniku se pruža samo jedna prilika; njegova greška je nepopravljiva. Državnik mora da deluje na osnovu procena koje se u trenutku kada ih donosi ne mogu dokazati; o njemu sudi istorija na osnovu mudrosti koju je ispoljio u suočavanju sa neizbežnom promenom i, iznad svega, uspeha koji je postigao u očuvanju mira.
Zašto je prizivanje Kisindžera bilo potrebno? Zato što moja Demokratska stranka upravo tako funkcioniše već 22 godine, što ima jasnu viziju, pokušava da učini ono što smatra da je najbolje suočena sa teškim izborima, ali i ne posustaje u svojim idejama. Pre četiri godine, tokom prethodne izborne kampanje, predsednik Tadić i svi mi iz DS snažno smo stali iza politike evropskih integracija Srbije. Kao odgovorna stranka, kao političari, znali smo da obećavamo težak put, ali smo tada bili ubeđeni, a danas još više, da je to i jedini mogući put i putokaz za Srbiju! Znali smo da će biti puno otpora, a tokom četiri godine to smo i videli i osetili, jer nikada nije lako reformistima - građani posle dugog niza godina gube strpljenje, podnose veliki teret, a politički protivnici, koji ne znaju sami šta da ponude, seire nad takvim osećanjima običnih ljudi.

Sud o onome što je urađeno u prethodne četiri godine daće istorija, odnosno građani na izborima. Kao demokrate, svesni smo snage birača, ali i ubeđeni da ispravno postupamo - nismo nikada niti ćemo u budućnosti biti populisti. Pre svega, odgovorni smo prema sebi i svojim porodicama, a zatim i pred svim građanima u Srbiji. Sigurni smo da je to jedina mogućnost za napredak Srbije i svih njenih građana, da jedino približavanje EU, usvajanje evropskih standarda i njihovo sprovođenje u praksi doprinosi boljem životu običnog čoveka. Svi oni koji svakodnevno teško rade, znaju i podržavaju ovakav stav - oni koji o problemima ljudi samo promišljaju, a nisu spremni da zasuču rukave i pomognu, kritikovali su nas i nastaviće sa tim. Da li zbog toga treba odustati? Ne, naprotiv - upravo to treba da nas vodi napred u još veći rad, zalaganje, spremnost da istrpimo i kritike jer samo oni koji imaju viziju, koji su odgovorni i odlučni mogu da vide dalje i bolje, da stvarno dovedu do cilja - koji je uvek bio i biće razvijena Srbija.
Zato dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU za Srbiju jeste i potvrda svih reformi koje su do sada sprovedene u Srbiji i koje su u skladu sa evropskim standardima, ali je to i korak koji nas konačno opredeljuje u evropskom pravcu. No, pre svega i najvažnije od svega jeste da je to potvrda da Srbija ulazi u red razvijenih, demokratskih zemalja, koje vide svoju budućnost u partnerstvu sa drugim evropskim državama, od kojih dobija pomoć i podršku.
Toliko puta je u priči o približavanju EU pomenuta i veza sa investicijama. To nije slučajno, nije ni previše opet reći - sve izmene u skladu sa evropskim standardima stvaraju uslove da budemo interesantni za strane ulagače i za povećanje stranih direktnih investicija. I u uslovima velike ekonomske krize globalnih razmera i efekata, upravo su investicije u Srbiju bile najveće u odnosu na naš region. Sve te nove investicije podižu kapacitete naše privrede, kreiraju nove poslove i nova radna mesta. Cilj je upošljavanje građana, koje dalje vodi poboljšanju standarda i života u Srbiji, unapređenju penzionog i zdravstvenog fonda, i mnogim drugim dobrim rešenjima.

Ali ne samo ekonomska bezbednost,
evropske integracije nas čine i suštinski bezbednijim i čine investicije sigurnijim. Kao neko ko je zadužen za odbranu i nacionalnu bezbednost, sasvim mi je jasno da su savezi i međunarodne veze od suštinskog značaja za bezbednost, ne samo države, već i svakog građanina. Naš izbor za Evropu znači i izbor bezbednosti koja će nam garantovati mir u narednim decenijama i vekovima.
Kada sam u decembru rekao da Srbija nikada nije bila bliža Evropi, ali odluka o statusu nije bila doneta, mnogi su me zbog toga kritikovali, ali sada imam priliku da im pokažem da sam bio u pravu. Sada kažem: ovo je novi početak ili, još bolje, nova šansa za bolji život. I dalje su potrebne podjednaka energija i posvećenost evropskim integracijama, ali ipak u drugačijim, za Srbiju povoljnijim uslovima. Sada je Srbija nesumnjivo postala partner Evropi, država koja od ovog momenta mora da grabi samo napred.
Zahvaljujući hrabrom vođenju naše zemlje ka toj jasnoj viziji, vizionarima i reformatorima, danas smo jači nego što smo bili juče, ajde da sutra budemo bolji i jači nego danas.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati