Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UVODNIK - Veljko Miladinović

18. 07. 2012.

Do poslednjeg Srbina

Rodio se kao Jovan Damjanić, sebe je zvao Janoš. Veliki vojskovođa, jedan od trinaest heroja mađarske revolucije 1848. i jedan od antiheroja srpske revolucije 1848

U ono vreme, kada je Sentomaš postao Srbobran, kada je karlovački mitropolit postao patrijarh, kada je počinjao da se ostvaruje san o autonomiji Vojvodine. Kada su Srbi „iz monarhije" uspostavili Srpsku vojvodinu. Mađarizovani Janoš je tada sa mađarskom vojskom udarao po Srbima. Pripisuje mu se da je rekao: „Ubijaću Srbe dok ne budem poslednjeg ubio. A na kraju ću ubiti sebe jer Srbi ne treba da žive."

To je, valjda, posebnost i evropska tradicija „Vojvođana" zbog koje danas ona nije srpska, nego evropska regija i zbog koje se autonomaši gnušaju činjenice da se nalaze u istoj državi sa zaostalim Balkancima. U odluci Ustavnog suda o neustavnim elementima u nadležnostima pokrajine, onima koji sebi tepaju „Vojvođani", ponajviše je zasmetala ona ponajviše simbolička - da Novi Sad ne može da bude glavni grad.

Dilema je očita: kako Novi Sad može biti glavni grad ako već ima Beograd za svoj glavni grad? A opet, ako već postoji Vojvodina kao pokrajina, zašto ne bi imala svoj glavni grad? Nisu te simboličke igre toliko zabrinjavajuće koliko zabrinjavaju paranoične predstave o sudbini Vojvodine. S jedne strane se ukazuje na proces „puzajuće nezavisnosti", s druge autonomaši seju strah marševima srpske aneksione čizme kroz mirnu Vojvodinu. A ni jedni ni drugi ne razumeju korene posebnosti i potrebe za autonomijom.

Vojvođanska autonomija nije, kako bi jedni rekli, recidiv komunizma, ali nije ni civilizacijska granica stare Evrope i turskog Balkana. Autonomija Vojvodine je u svojim korenima srpska autonomija od Pešte i Beča. Ako je Kosovo srpska duša, onda je Vojvodina srpska glava. Jer, u Vojvodini je sve nastalo. Tamo je rođena srpska inteligencija, tamo je čak odnegovan i kosovski mit i ideja o srpskom nacionalnom buđenju. U Šumadiji je samo sprovođena u delo. Uostalom, nije li Krušedol tek nešto mlađi od manastira na Kosovu, nisu li mošti Svetog Save spaljene zbog srpskog ustanka u Banatu?

Racionalni argumenti izvučeni iz čuvene potke Nenada Čanka „čiji su naši novci" nemaju veze sa autonomijom. Jer to može da pita i Šumadinac iz Kragujevca.

Zato je, bez obzira na odluke Ustavnog suda, opasno što autonomaši plaše Vojvođane miloševićevsko-koštuničinskim velikosrpskim težnjama. Ili kako je to Nenad Čanak slikovito opisao: „Po viđenju SPC-a, konzervativnih delova vojske i policije, nedemontiranih Miloševićevih tajnih službi, Koštunice, Nikolića, Dačića i njihovih istomišljenika, Srbija mora da bude kao krompir - svugde ista." Prema viđenju nekih drugih bi, možda, trebalo da izgleda kao pomfrit?

Izvor: PRESS NEDELJNIK

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage