Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 08. 2012.  - Autor: Piše Stanko Stamenković

Sveti Nikola pronalazač - KAKO POSTATI SVETITELJ

Svetitelj treba da je u okviru ljudskih mogućnosti „što besprekorniji" da bi mogao drugima biti uzor. Osnovni uslovi su ili mučenička smrt ili kult u narodu, javljanje čudom ili netruležne mošti. Kult u narodu, što se tiče Nikole Tesle, vrlo je jak, a na Crkvi je da proceni da li i sa teološke strane veliki naučnik ispunjava još uslova da bude kanonizovan

1
Poprilična medijska pažnja koja je prisutna ovih dana oko predloga da Nikola Tesla postane srpski svetac ima sve elemente srpske psihodrame: dok jedan deo Srba smatra da naš veliki izumitelj, kao čovek nauke, nema šta da traži u crkvi, drugi su već počeli da ga crtaju sa oreolom. Srpska pravoslavna crkva je, ipak, poslednja i nadležna da o tome da reč, a ona voli da radi bez žurbe i uz pažljivo analiziranje lika i dela potencijalnog sveca. A pre nego što SPC da poslednji sud o mogućnosti da Srbi dobiju baš svog Svetog Nikolu, Nedeljnik će podsetiti na svece koji u narodu nisu poznati, a na razne načine su zadužili i Srbe i Srbiju, pa time i stekli pravo da postanu svetitelji, ali i ostanu upamćeni.

Što se Crkve tiče, Živica Tucić, verski analitičar, kaže za Nedeljnik da ona poručuje da svece, pre svega, predlaže narod.

„Kult nastaje u narodu, koji izražava poštovanje pojedincima koji su ostali uzor u veri, u pomaganju drugima, u mudrosti. Eparhija formuliše kult i dostavlja ga Saboru, koji prima k znanju ali ne mora odmah, iste godine o tome da odlučuje. Dešavalo se, recimo, u slučaju Justina Popovića, da predlog postoji duži niz godina, dok se u Saboru ne stvori konsenzus. A svaki predlog treba obrazložiti veoma iscrpno", objašnjava Tucić. Otuda se dešava da protekne i po 20 ili 30 godina pre nego što Crkva proceni da je kult neke ličnosti dovoljno učvršćen u narodu i da li i dalje postoji.

TEKST PROČITAJTE U NOVOM PRESSOVOM NEDELJNIKU
2

 

Izvor: PRESS NEDELJNIK

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage